Ο Κωστή δεν θα πετύχει στον Ολυμπιακό γιατί έχει ταλέντο

Μεγαλώνοντας σε μια οικογένεια φτωχή, παρών στις τελευταίες στιγμές του πατέρα του, αποφασισμένος να τα καταφέρει παρά την δυσπιστία με την οποία τον αντιμετώπιζαν και πνευματικά γενναίος, ο Ιωάννης Κωστή μοιάζει καταδικασμένος να πετύχει στον Ολυμπιακό. Όχι εξαιτίας του ταλέντου του. Τέτοιο είχαν πολλοί.

Βορογκόβσκι και Κωστή διεκδικούν την μπάλα στην αναμέτρηση του Καζακστάν με την Κύπρο στην 'Astana Arena' (1-2), για το Group I της προκριματικής φάσης του Euro 2020 (10/10/2019) (AP Photo)
Βορογκόβσκι και Κωστή διεκδικούν την μπάλα στην αναμέτρηση του Καζακστάν με την Κύπρο στην 'Astana Arena' (1-2), για το Group I της προκριματικής φάσης του Euro 2020 (10/10/2019) AP PHOTO

Το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός παρουσιαζόταν ως η επόμενη ομάδα του Ιωάννη Κωστή, αφού η συμφωνία με τον παίκτη και τη Νέα Σαλαμίνα έμοιαζε δεδομένη. Κάτι που ίσχυε κατά το ήμισυ. Ο 19χρονος διεθνής χαφ σαφέστατα και ήθελε να κάνει το άλμα στην καριέρα του, ωστόσο οι 'ερυθρόλευκοι' δεν κατάφεραν να τα βρουν με τον κυπριακό σύλλογο. Ο Ολυμπιακός άφησε για λίγο στην άκρη την υπόθεση, αλλά ποτέ δεν είχε σκοπό να την παρατήσει. Έτσι φτάνοντας στα μέσα του Οκτώβρη, οι δύο πλευρές κάθισαν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αυτή τη φορά βρήκαν την φόρμουλα για την πραγματοποίηση της συμφωνίας (500.000 ευρώ συν 15% ποσοστό μεταπώλησης). Αυτή με τον παίκτη υπήρχε ήδη.

Ο Ιωάννης Κωστή γεννήθηκε στις 17 Μαρτίου του 2000 και η φύση ήταν γενναιόδωρη απέναντι του, καθώς τον προίκισε με την... πρώτη ύλη, αυτή του ταλέντου σε αφθονία. Άρχισε να κλωτσάει την μπάλα στην Ακαδημία της Ορμήδειας. Εκεί, την σεζόν 2010-2011 τον εντόπισε ο άνθρωπος που ευθύνεται εν πολλοίς για την μετέπειτα πορεία και εξέλιξη του. Ο Γιώργος Τσούκκας. Στο τέλος εκείνης της αγωνιστικής περιόδου επισκέφθηκε το σπίτι της οικογένειας, συμφώνησε με τους γονείς του Κωστή και έτσι ξεκίνησε η συνεργασία τους στη Νέα Σαλαμίνα.

Μπορεί να ήταν μικρόσωμος, αλλά τα προσόντα του μπαλαδόρου νεαρού Κύπριου ξεχώριζαν από την πρώτη του επαφή με τη μπάλα. Μόλις στα 15 του χρόνια έκανε ντεμπούτο στην U21 της Νέας Σαλαμίνας! Παρά την διαρκή βελτίωση του, ο Γιώργος Τσούκκας συχνά ερχόταν σε αντιπαράθεση με τους προπονητές των 'μικρών' εθνικών ομάδων της Κύπρου, που δεν τον καλούσαν καθώς θεωρούσαν τον Κωστή κοντό και αδύναμο. Ο Γιαννάκης Οκκάς τον πήρε στην U17, όταν αυτή προκρίθηκε στην Elite Round. Ήταν ο πρώτος που τον κάλεσε. ''Δεν υπάρχει αυτός ο παίκτης...", είχε εξομολογηθεί στον Τσούκκα.. Σήμερα ο Κωστή έχει 42 συμμετοχές (4 γκολ, 2 ασίστ) στην πρώτη ομάδα της Νέας Σαλαμίνας και πρόσφατα έγινε διεθνής με την Ανδρών της Κύπρου. Το ταλέντο του ήταν αδύνατον να μείνει κρυφό και καταπιεσμένο.

Όσοι τον γνωρίζουν μιλάνε για ένα αυθεντικό ποδοσφαιρικό ταλέντο με τρομακτικά περιθώρια εξέλιξης. Η αλήθεια όμως είναι πως υπάρχουν εκατοντάδες παραδείγματα νεαρών παικτών που κουβαλούσαν ανάλογες περγαμηνές, δίχως ποτέ να επιβεβαιώσουν στο χορτάρι τις προσδοκίες. Για να διαπρέψει κάποιος σε ομάδες με την πίεση όπως αυτή που συναντά κανείς στον Ολυμπιακό, το ταλέντο δεν είναι αρκετό. Ίσως να μην είναι και το σημαντικότερο. Απαιτείται πνευματική δύναμη και στιβαρός ψυχολογικός κόσμος. Ο παίκτης που δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, δεν τα καταφέρνει.

Η ζωή τα έφερε έτσι, ώστε ο Ιωάννης Κωστή να 'σφυρατηληθεί' από μικρός. Έστω κι αν αυτό συνέβη με έναν οδυνηρό τρόπο. Μιλώντας στο Sport24.gr προ ημερών, ο Γιώργος Τσούκκας αποκάλυψε την ιστορία του 19χρονου χαφ και πώς οι δυσκολίες που αντιμετώπισε τον βοήθησαν να βελτιώσει το ταλέντο του, μα κυρίως να μεταμορφωθεί από παιδί σε έναν λεοντόκαρδο νέο.

"Όταν έχασε τον πατέρα του, την προηγούμενη το βράδυ ήμουν στο σπίτι τους. Αργότερα έφυγα. Ο Ιωάννης μπήκε στο δωμάτιό του και οι γονείς του στο δικό τους. Έστειλε μήνυμα ο μικρός στη μητέρα του και την παρακάλεσε να τον αφήσει, ώστε το πρωί να πάει με τον πατέρα του για μανιτάρια. Να μαζέψουν μανιτάρια. Του απάντησε αρνητικά. Αυτός ξανάστειλε, εκείνη έδωσε την ίδια απάντηση. Της έστειλε για τρίτη φορά μήνυμα και η μητέρα του τού απάντησε: 'Κοιμήσου. Είναι αργά. Αν μάθει κάτι ο προπονητής σου θα σε... σκοτώσει. Μη μου το ξαναζητήσεις'.

Δεν ξέρω τι ήταν αυτό. Ένστικτο να το πω; Ήταν η πρώτη φορά που παράκουσε ό,τι του είχα πει. Το πρωί ακολούθησε τον πατέρα του και ήταν η μέρα που τον έχασε. Ενώ μάζευαν τα μανιτάρια, τον έχασε. Υπέστη καρδιακή προσβολή. Λίγο αργότερα ξεψύχησε. Ήρθε ελικόπτερο, ο αδερφός του... Ήταν πρωινές ώρες.

Η κηδεία του πατέρα του ήταν ημέρα Τρίτη αν δεν κάνω λάθος. Ο μικρός ήθελε την επομένη να έρθει για προπόνηση. Επέμενε. Το Σάββατο είχαμε ντέρμπι και ήθελε να παίξει. Βάλαμε την εικόνα του πατέρα του σε ένα τραπεζάκι, κρατήσαμε ένα λεπτό σιγής, καταθέσαμε λουλούδια. Ο πατέρας του αγαπούσε πολύ την ακαδημία, ήταν δεμένος μαζί της. Και αυτός και η μητέρα του Κωστή. Ήταν αφανείς ήρωες. Ήταν οι πρωτεργάτες σε ό,τι κάναμε.

Μου είπε η μητέρα του ότι αφού θέλει να παίξει ο γιος της, ας παίξει. Έβαλε γκολάρα. Σας το λέω και ανατριχιάζω. Πήρε τη μπάλα κάτω από το κέντρο, πέρασε δύο παίκτες, έκανε σουτ - φωτοβολίδα και σκόραρε για το 1-0. Κοίταξε ψηλά στον ουρανό, γονάτισε, έκλεισε τα μάτια του και αφιέρωσε το γκολ στον πατέρα του. Αυτό το γκολ και ο πανηγυρισμός θα μας συνοδεύει για πάντα. Είμαι υπερήφανος.

Ένα παιδί που πέρασε δύσκολα, αλλά προερχόμενο από υπερήφανη οικογένεια. Έχει καταφέρει να κάνει αυτό που κάνει με το σπαθί του, με τον τσαμπουκά του και με τη μαγκιά του. Ο πατέρας του δούλευε ως οικοδόμος και η μητέρα του ως καμαριέρα. Τώρα δουλεύει σε σχολεία σαν καθαρίστρια. Ήρθα σε συγκρούσεις με πολλούς ανθρώπους για τον Κωστή.

Στη Νέα Σαλαμίνα είχα προτείνει να κάνουν επαγγελματικά συμβόλαια σε 15χρονους. Έλεγα για τον Ιωάννη ότι είναι παίκτης εκατομμυρίων. Μου απαντούσαν να μη λέω μεγάλα λόγια. Όταν δικαιώνεσαι για ένα παιδί που πέρασε τόσα, νιώθεις πολύ χαρούμενος", εξομολογείται ο Γιώργος Τσούκκας, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως ια να χάσει προπόνηση έπρεπε να έχει 40 πυρετό".

Μεγαλώνοντας σε μια οικογένεια φτωχή αλλά υπερήφανη, παρών στις τελευταίες στιγμές του πατέρα του, αποφασισμένος να πετύχει παρά την δυσπιστία με την οποία τον αντιμετώπιζαν εξαιτίας της σωματοδόμης του, πεισματάρης και πνευματικά γενναίος, ο Ιωάννης Κωστή μοιάζει καταδικασμένος να πετύχει στον Ολυμπιακό. Όχι εξαιτίας του ταλέντου του. Τέτοιο είχαν πολλοί. Αλλά γιατί το λέει η καρδιά του.

Ο Αντρέα Παλομπαρίνι συμμετέχει στο Pod-όσφαιρο για να αποκαλύψει την αγαπημένη εθνική Ιταλίας του και να εξηγήσει γιατί ο Ρονάλντο είναι ποδοσφαιρικά πάνω από τον Ζινεντίν Ζιντάν, ενώ γίνεται συζήτηση και για τους 'κομμένους' της Εθνικής Ελλάδας.

News 24/7

24MEDIA NETWORK