Ο Κριχόβιακ έπαιξε στη τέταρτη κατηγορία για να ‘ναι έτοιμος και δεν το μετάνιωσε

Αν και με συμβόλαιο 500.000 ευρώ μηνιαίως, ο Γκρεγκόρζ Κριχόβιακ προτίμησε να παίζει στη δεύτερη ομάδα της Παρί, προσέχοντας το σώμα του, παρά να πληρώνεται για να κάθεται. Κατανοητό οπότε γιατί είναι αγωνιστικά έτοιμος να ντεμπουτάρει με τα κιτρινόμαυρα κόντρα στον ΠΑΟΚ.

Ο Κριχόβιακ έπαιξε στη τέταρτη κατηγορία για να ‘ναι έτοιμος και δεν το μετάνιωσε

Η ΑΕΚ απέκτησε τον ταξιδευτή Γκρεγκόρζ Κριχόβιακ για να παίξει άμεσα, όχι για να τον έχει απλώς στη βιτρίνα της. Γι' αρχή απολαμβάνοντας την ποιότητά του σε 9 παιχνίδια, τ' αποτελέσματα των οποίων θα κρίνουν την τύχη της στα playoffs της Super League Interwetten, και ει δυνατόν σε πολλά περισσότερα. Αν φυσικά βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα παραμονής του Πολωνού χαφ στην Ένωση μετά το τέλος της σεζόν.

Από την ημέρα της παρουσίασής του ο 32χρονος μέσος δήλωσε έτοιμος να αγωνιστεί δίχως καθυστέρηση. Κι ας είναι το πρώτο παιχνίδι που θα φορέσει τα κιτρινόμαυρα αυτό με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ (20/3, 19:30, COSMOTE Sport 1 και Live SPORT24). Μήτε χρόνο προσαρμογής ζήτησε μήτε έψαξε για το άλλοθι της αποχής του από τη δράση για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών. Εκτός του ότι η ΑΕΚ έχει ανάγκη από έναν παίκτη των δικών του χαρακτηριστικών, ο ίδιος είναι βέβαιος πως η κατάστασή του επαρκεί για ν' ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που είτε η νέα ομάδα του έχει απ' αυτόν είτε αυτός από τον εαυτό του.

Ο Κριχιόβιακ, άλλωστε, δεν αφέθηκε ποτέ του. Είναι το μοναδικό που δεν μπορεί να του προσάψει κάποιος. Ότι επαναπαύτηκε στις περγαμηνές του και σταμάτησε απότομα τη δουλειά εξέλιξης ή συντήρησης, προτιμώντας την καλοπέραση, το ποδοσφαιρικό "ευ ζην".

Δεν το έκανε καν ούτε όταν η Παρί Σεν Ζερμέν τον πλήρωνε με 500.000 ευρώ τον μήνα για να πιάνει απλώς μια θέση στο ρόστερ της. Είχε τη δυνατότητα να «καθίσει» πάνω σ' ένα εξαιρετικό συμβόλαιο, στη δέσμευση ότι το ζάπλουτο γαλλικό κλαμπ θα τον πληρώνει βρέξει-χιονίσει και ν' αράζει απολαμβάνοντας τις ομορφιές του Παρισιού. Κάτι σαν τουρίστας.

Δεν ήταν και δεν είναι του χαρακτήρα του να συμβιβάζεται μ' έναν ρόλο κομπάρσου, που απλώς αμείβεται για ν' ανήκει σε μια ομάδα. Δίχως να παίζει.

Τον Ιούλιο του 2016 η Παρί είχε πληρώσει στη Σεβίλλη περισσότερα από 25 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου ν' αποκτήσει τον τότε 26χρονο κεντρικό μέσο με την πρότερη θητεία στη Ligue 1 ως παίκτη των Μπορντό, Ρεμς και Ναντ. Ήταν η δεύτερη, χρονικά, κίνηση των πρωταθλητών Γαλλίας εκείνο το καλοκαίρι μετά τη συμφωνία που είχε προηγηθεί με τον Χατέμ Μπεν Αρφά κι αυτή που με θέρμη είχε εισηγηθεί ο Ουνάι Έμερι, καθώς οι δυο τους γνωρίζονταν από τη συνεργασία τους στο "Σάντσεθ Πιθχουάν".

Ο Κριχόβιακ είχε αναφέρει εκείνη την περίοδο πως "με την Παρί μιλούσα πολύ πριν μάθω ότι προπονητής θα είναι ο Έμερι, αλλά τον ξέρω και με ξέρει καλά γιατί δουλέψαμε μαζί δύο χρόνια, και αυτό διευκόλυνε την απόφασή μου". Είχε δηλαδή έναν παραπάνω λόγο να δεχθεί την πρόταση συνεργασίας που του έγινε.

Άλλος ο Έμερι της Παρί

Κόντρα πάντως στις ευνοϊκές συνθήκες που δημιουργούσε το κοινό παρελθόν των δύο ανδρών στην Ανδαλουσία, ο Ισπανός προπονητής ήταν εκείνος που τον παραγκώνισε γρήγορα, με συνέπεια στο τέλος της μονοετούς παρουσίας του στη γαλλική ομάδα ο Πολωνός να μην φτάσει τις 20 συμμετοχές παίζοντας κατά μέσο όρο λιγότερα από 55 λεπτά ανά ματς.

Ο Κριχόβιακ έκανε ντεμπούτο 45 λεπτών κόντρα στη Σεντ Ετιέν (1-1), μέτρησε άλλα 79 λεπτά στην πρεμιέρα των ομίλων του Champions League με αντίπαλο την Άρσεναλ (1-1) και συνέχισε με την πρώτη ολοκληρωμένη παρουσία σε ματς πρωταθλήματος απέναντι στην Καέν (6-0). Έκτοτε κι ως το τέλος της ποδοσφαιρικής χρονιάς η πορεία του στην Πόλη του Φωτός ήταν μια τεθλασμένη γραμμή που πότε τον έβρισκε στο αρχικό σχήμα πότε στον πάγκο και πότε στην εξέδρα του Παρκ ντε Πρενς.

Σίγουρα σε αυτό συνέβαλε ένας τραυματισμός στο γόνατο που δεν του επέτρεψε να είναι διαθέσιμος στις αρχές του 2017, μένοντας εκτός προπονήσεων για 2-3 εβδομάδες. Ταυτόχρονα όμως ήταν φανερό εκ των προτέρων πως ο Έμερι προτιμούσε άλλους χαφ γι' αυτό που είχε στο μυαλό του.

Ο Κριχόβιακ, με βαθιά γνώση του αντικειμένου, βρήκε μπροστά του αυτό που έλεγε νωρίτερα στη σεζόν ότι "δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι εδώ η τακτική θα είναι ίδια με της Σεβίλλης". Το πρόβλημα ήταν πως άρχισε να μην ταιριάζει πουθενά και να χάνει διαρκώς έδαφος, κάνοντας βήματα προς τα πίσω. Ούτε θέση στις αποστολές εξασφάλιζε πλέον όντας αυτός που πάντα περίσσευε.

Επέλεξε την τέταρτη κατηγορία

Δεν θα ήταν και τόσο ανήθικο από την πλευρά του να βολευτεί με τη διαμορφωμένη -εις βάρος του- κατάσταση, ν' αρκεστεί στην κατάθεση που γινόταν στον λογαριασμό του κάθε μήνα και να βολευτεί με το χρήμα που έρρεε χωρίς να ιδρώνει παραπάνω απ' όσο χρειαζόταν η δουλειά του. Αντ' αυτού λειτουργούσε άκρως επαγγελματικά και πράττοντας κατά συνείδηση έβαζε μπροστά τον εαυτό του.

Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι στο πρώτο μισό του 2017 επέλεξε να ενισχύσει τη δεύτερη ομάδα της Παρί Σεν Ζερμέν σε κάποια παιχνίδια της στο πρωτάθλημα της τέταρτης κατηγορίας (CFA) προκειμένου να διατηρηθεί σε ρυθμό και να μην επηρεαστεί σωματικά. Από τη μία "τιμούσε" με τον τρόπο του τη δέσμευση που είχε απέναντι στην Παρί από την άλλη κοίταζε να φτιάξει το μέλλον του. Επαγγελματίας.

Η Γκρανβίλ, εκ των αντιπάλων της Παρί Β στον 1 όμιλο της δ' κατηγορίας, σχολίαζε βιτριολικά την παρουσία του Κριχόβιακ στο μεταξύ τους παιχνίδι. Ήταν μια ομάδα που διεκδικούσε την άνοδό της στη Νασιονάλ και δεν είχε αντιμετωπίσει με θετικό μάτι την ενίσχυση της αντιπάλου της μεσούσης της σεζόν.

Κάθε άλλο παρά τον ένοιαξε πάντως τον Πολωνό χαφ που συνέχισε να δρα άκρως επαγγελματικά και να μην δίνει σημασία κοιτάζοντας το συμφέρον του και πώς θα ωφεληθεί από τα λεπτά συμμετοχής που έπαιρνε. Ούτως ή άλλως δεν σκόπευε να χάσει τη θέση του στην εθνική Πολωνίας, επειδή ήταν ανενεργός, και πάλευε γι' αυτό.

"Ο Κριχόβιακ προτιμά να κρατά τη φόρμα του πηγαίνοντας να παίξει στην τέταρτη κατηγορία", έλεγε στους δημοσιογράφους ο Έμερι, που είχε επιλέξει να χρησιμοποιεί τον Ραμπιό στον άξονα, ανατρέποντας πλήρως την αρχική ιεραρχία στη μεσαία γραμμή.

Δούλευε για τον επόμενο εργοδότη του

Η επιλογή αυτή του Πολωνού τον βοήθησε ξεκάθαρα να μην απωλέσει από την πάντα ισχυρή αυτοπεποίθησή του και το καλοκαίρι να βρει μια καλή δουλειά στην αγγλική Γουέστ Μπρομ. Τότε ήταν που άρπαζε την αφορμή να μιλήσει για το δύσκολο διάστημα που είχε βιώσει στην Παρί Σεν Ζερμέν, φροντίζοντας πάντως να μην του γυρίσει μπούμερανγκ.

"Πριν από την έναρξη της χρονιάς είχαμε συζητήσεις με τον προπονητή και τον αθλητικό διευθυντή. Ήξερα τι με περίμενε, αλλά αργότερα αποδείχθηκε ότι όλα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Μου ζητήθηκαν πράγματα που δεν μπορούσα να προσφέρω", υποστήριζε σε συνέντευξή του στην πατρίδα του ο Κριχόβιακ, κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφέστατα τον Έμερι για το γεγονός ότι "μου ζητούσε να παίξω όπως ο Μπουσκέτς. Κατάλαβα αμέσως ότι δεν είμαι ο κατάλληλος παίκτης γι' αυτό. Ήμουν απογοητευμένος και το είπα κατ' ιδίαν στον Έμερι". Χωρίς πάντως, όπως αποδείχθηκε, να βρει την ανταπόκριση που επιθυμούσε.

Λογικό ήταν από τη στιγμή που σημείο επαφής δεν υπήρξε ξανά μεταξύ προπονητή και παίκτη ο καθένας να κοιτάξει το όφελός του. Ο Κριχόβιακ προτίμησε γι' αρχή να καλύψει το κενό αυτό με την ένταξή του στην ομάδα των αναπληρωματικών της Παρί και ακολούθως να μην κοιτάξει πίσω, είτε τον χαρακτήριζαν μια από τις πιο αποτυχημένες μεταγραφές των Αράβων είτε όχι. Πρώτα πήγε στη Γουέστ Μπρομ, κατόπιν σε Λοκομοτίβ Μόσχας (που τον αγόρασε μετά τον δανεισμό του) και Κράσνονταρ. Πλέον είναι στην ΑΕΚ και στην αποστολή του Οφρυδόπουλου. Σαν έτοιμος από καιρό για το ντεμπούτο του.

News 24/7

24MEDIA NETWORK