Ο 'λαϊκός τραγουδιστής' που διέσχισε όλη την Κροατία για να 'βυθίσει' κι άλλο τον Ρονάλντο

Ούτε που σκέφτηκε ο Μίλε Σκόριτς το πολύωρο ταξίδι από τη στιγμή που κλήθηκε εσπευσμένα από τον ομοσπονδιακό Ζλάτκο Ντάλιτς για την πλήρωση των κενών στην αμυντική γραμμή της Κροατίας. Πήρε το αυτοκίνητο, έφυγε για το Σπλιτ, προπονήθηκε και αγωνίστηκε 90 λεπτά κερδίζοντας τα εύσημα παρά το 3-2 από την Πορτογαλία.

Ο Μίλε Σκόριτς με το '5' πανηγυρίζει παρέα με τους συμπαίκτες του το γκολ απέναντι στους Πορτογάλους
Ο Μίλε Σκόριτς με το '5' πανηγυρίζει παρέα με τους συμπαίκτες του το γκολ απέναντι στους Πορτογάλους AP PHOTO/DARKO BANDIC

Σύμφωνα με τους διεθνείς χάρτες και φυσικά το εγχώριο οδικό δίκτυο το Όσιγεκ, στα βορειοανατολικά σύνορα της Κροατίας, απέχει από το Σπλιτ, των Δαλματικών Ακτών στο νοτιοδυτικά, 686 χιλιόμετρα ακριβώς. Δηλαδή, αν ένα όχημα κινείται με μέση ωριαία ταχύτητα 112 χλμ/ώρα, θα χρειαστεί τουλάχιστον 6 ώρες για να καλύψει την απόσταση και να φτάσει στον προορισμό του. Άνευ στάσεων για καύσιμα ή άλλες ανάγκες. Η ευθεία γραμμή που ενώνει τα δύο γεωγραφικά σημεία δεν αποτυπώνει το δρομολόγιο στη λεπτομέρειά του, δίνει όμως μια κεντρική ιδέα.

Ο 'λαϊκός τραγουδιστής' που διέσχισε όλη την Κροατία για να 'βυθίσει' κι άλλο τον Ρονάλντο

Ο Μίλε Σκόριτς ουδόλως νοιάστηκε για την ταλαιπωρία. Το βράδυ της Κυριακής ο 29χρονος στόπερ - αρχηγός της Όσιγεκ ήταν στο σπίτι του και ξεκουραζόταν, καθώς το Σάββατο είχε αγωνιστεί σε ματς κυπέλλου, όταν χτύπησε το κινητό του. Του ζητούσαν να ενταχθεί εσπευσμένα στην αποστολή της εθνικής ομάδας, διότι ο Ζλάτκο Ντάλιτς είχε ξεμείνει από επιλογές. Μοναδικός διαθέσιμος για την αναμέτρηση που θ' ακολουθούσε με την Πορτογαλία, το τελευταίο για τον όμιλο του Nations League, ήταν ο Ντέγιαν Λόβρεν και με κάποιον τρόπο έπρεπε να καλυφθεί το κενό που είχε προκύψει από τιμωρίες (Καλέτα-Τσαρ), τραυματισμούς (Ουρέμοβιτς, Πόγκρανιτς) και κορονοϊό (Βίντα).

Ο Σκόριτς, μέλος της προεπιλογής ήταν η έσχατη λύση. Και τι μ' αυτό. Έβαλε μερικά ρούχα σε μια τσάντα, μπήκε στο αυτοκίνητο που είχε παρκαρισμένο απ' έξω και αναχώρησε οδικώς για να είναι παρών στην απογευματινή προπόνηση της Δευτέρας. Την πρόλαβε κανονικά και το βράδυ της Τρίτης όχι μόνο αγωνίστηκε, αλλά γεμάτος αυτοπεποίθηση ήταν εκ των κορυφαίων της ομάδας του στο 3-2 από τους Ίβηρες.

"Έπαιξε φανταστικά", έγραψε κροατικό μέσο εκθειάζοντας την αυταπάρνηση του έμπειρου στόπερ που "ήταν έγκαιρος και σταθερός στις μονομαχίες" που είχε δώσει για 90 λεπτά είτε με τον Κριστιάνο Ρονάλντο είτε με τον Ζοάο Φέλιξ και τον Ντιόγκο Ζότα. Πριν από τη σέντρα η πλειονότητα των φανς απορούσε πως ένας ποδοσφαιριστής με 'φτωχό' βιογραφικό και εμφάνιση που παρέπεμπε σε παλαίμαχο θα καταφέρει ν' ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις ενός τέτοιου αγώνα. Περιέγραφαν την κατάσταση ως 'σουρεαλιστική', διότι ένας αμυντικός δίχως πρότερες εμπειρίες θα έπρεπε να μαρκάρει επιθετικούς top class. Στο φινάλε, βέβαια, τον αποθέωναν. Χρήστης έγραψε πως "μέχρι σήμερα νόμιζα ότι ο Μίλε Σκόριτς είναι λαϊκός τραγουδιστής της δεκαετίας του '80", εκδηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς το θαυμασμό του για όσα κατάφερε στη διάρκεια του αγώνα.

Του πίστωσαν πως βοήθησε έτσι ώστε ο Ρονάλντο να μην έχει επίδραση στο παιχνίδι της Πορτογαλίας.

Αντιθέτως ο Πορτογάλος αναγκάστηκε να ψάχνει 'δόλιους' τρόπους για να εκβιάσει διαιτητικά σφυρίγματα. Χωρίς αποτέλεσμα.

Δεν απασχόλησε Ολυμπιακό ή ΠΑΟΚ

Του Σκόριτς αυτή ήταν η τέταρτη διεθνή συμμετοχή του, μακράν όμως αυτή που τον καθιέρωσε στις συνειδήσεις των Κροατών. Θα έπρεπε να ήξεραν καλύτερα το background του Κροάτη κεντρικού αμυντικού, ο οποίος δεν δείλιασε μπροστά σε όποια δυσκολία εμφανίστηκε ενόσω πάλευε για τα όνειρά του στο ποδόσφαιρο. Τη μία τον απέρριπταν για τη φυσική κατάστασή του και την άλλη για ένα πρόβλημα που εντοπίστηκε στο κυκλοφορικό σύστημά του και ενδεχομένως τού προξενούσε μελλοντικό ζήτημα στην καρδιά. Καμία ομάδα σκόπευε να πάρει το ρίσκο. Αρχικά από την Όσιγεκ είχε 'κοπεί' και στην Γκόριτσα έπαιξε λίγο εξαιτίας της αστάθειας αυτής στις μετρήσεις.

Ο ίδιος δεν έπαψε να ελπίζει σε μια σταθερή επαγγελματική καριέρα. Ρύθμισε το πρόβλημα, βρήκε μια ομάδα και από το 2013 που κέρδισε μια δεύτερη ευκαιρία στην Όσιγεκ έχει καταγράψει 233 συμμετοχές παραμένοντας βασικός ανεξαρτήτως των προπονητών που είχε. Κατά καιρούς έχει προταθεί σε ελληνικές ομάδες, αλλά ούτε ο Ολυμπιακός ούτε ο ΠΑΟΚ, στους οποίους είχαν απευθυνθεί οι ατζέντηδες διαδοχικά για να τον προωθήσουν, κοίταξαν με ενδιαφέρον την περίπτωσή του. Απλώς τον προσπέρασαν.

Ό,τι δεν έκανε ποτέ ο Σκόριτς με τις ευκαιρίες που του δόθηκαν. Είτε όφειλε είτε όχι να οδηγήσει για 6 ώρες για να τις αρπάξει.

News 24/7

24MEDIA NETWORK