Ο Λεμπρόν Τζέιμς ανέλαβε κι επίσημα τις τύχες της Λίβερπουλ

Ο Λεμπρόν Τζέιμς με τους συνεργάτες του στη RedBird Capital είναι και τυπικά μέτοχοι της Fenway Sports Group, της ιδιοκτήτριας εταιρίας της Λίβερπουλ. Τι σημαίνει αυτό για χρέη, μεταγραφές και γήπεδο των "κόκκινων".

Ο Λεμπρόν Τζέιμς στο φινάλε του All Star Game στο Σικάγο
Ο Λεμπρόν Τζέιμς στο φινάλε του All Star Game στο Σικάγο AP PHOTO/NAM HUH

Η είδηση ήταν γνωστή, αλλά πλέον επισημοποιήθηκε από τα χείλη των πλέον αρμοδίων: η RedBird Capital απέκτησε ένα ποσοστό λίγο πάνω από το 10% της Fenway Sports Group κι έτσι, κατ' επέκταση, ο Λεμπρόν Τζέιμς είναι μικρομέτοχος της Λίβερπουλ!

Η συμφωνία είχε επέλθει προ μηνών και η ιδιοκτήτρια του αγγλικού συλλόγου ανακοίνωσε την Τετάρτη την ολοκλήρωση του deal. Η RedBird Capital, εταιρία στην οποία ηγείται ο σούπερ σταρ του NBA και των Λος Άντζελες Λέικερς, ο επί χρόνια φίλος του και επιχειρησιακός διευθυντής Μάβερικ Κάρτερ, καθώς και ο συνεργάτης τους Πολ Γουότστερ, επένδυσε στη Fenway Sports Group ένα ποσό της τάξης των 640.000.000 ευρώ. Πρόκειται για το περίπου 10% της αποτίμησης της Fenway και τα χρήματα που θα εισρεύσουν στα ταμεία της αναμένεται να αξιοποιηθούν στο κλείσιμο της "τρύπας" που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

"Είμαστε χαρούμενοι που καλωσορίζουμε στη μετοχική ομάδα τους Λεμπρόν, Μάβερικ και Πολ, με τους οποίους είχαμε μια επιτυχημένη συνεργασία για πάνω από μια δεκαετία. Η προσθήκη τους συνιστά ένα κομβικό σημείο για την FGS και επεκτείνει και καθιστά πιο βαθιά τη φιλία και τη σχέση που άρχισε το 2010", αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Fenway.

Η χρόνια σχέση Τζέιμς-Λίβερπουλ

Ο Τζέιμς δεν είναι άγνωστος μεταξύ αγνώστων στο χώρο του ποδοσφαίρου. Εδώ και χρόνια εμφανίζεται σε ποδοσφαιρικά γήπεδα και διάφορα σχετικά events, τρέφοντας μια ιδιαίτερη σχέση για τη Λίβερπουλ, πριν καν οι μετοχές της περάσουν στα χέρια της FGS.

"Εννέα χρόνια πριν, πήγα στο πρώτο παιχνίδι μου στο 'Άνφιλντ'. Ποτέ δεν θα ξεχάσω το συναίσθημα να περπατάω μέσα από τη Θύρα του Σάνκλι, την ατμόσφαιρα και τους φιλάθλους. Ήταν μία έκρηξη αδρεναλίνης και μία από τις σπουδαιότερες εμπειρίες που είχα παρακολουθώντας αγώνες", έγραφε μεταξύ άλλων στο μήνυμά του τον περασμένο Αύγουστο, όταν έστειλε εμφανίσεις της Λίβερπουλ σε διάφορους αστέρες του αμερικανικού αθλητισμού.

Επρόκειτο για τις πρώτες φανέλες των 'κόκκινων' από τη συνεργασία τους με τη Nike, ύστερα από την επεισοδιακή αλλαγή σκυτάλης με τη New Balance, κίνηση στην οποία συνέβαλε και ο ίδιος ο Τζέιμς.

Η συμφωνία καλύπτει τρύπες, δεν κάνει μεταγραφές

Η Fenway, ιδιοκτήτρια των Μπόστον Ρεντ Σοξ, μικρότερων ομάδων μπέιζμπολ, γηπέδων, τηλεοπτικών δικτύων, πιστών αγώνων αυτοκινήτου και πολλών ακόμα entities από το χώρο του αθλητισμού (και φυσικά της Λίβερπουλ και του 'Άνφιλντ'), αναμένεται να αξιοποιήσει τα έσοδα από την επένδυση της RedBird για να βελτιώσει την εικόνα του ισολογισμού της, έπειτα από τις επιπτώσεις του κορονοϊού.

Η Λίβερπουλ εκτιμάται ότι απώλεσε 140.000.000 λόγω -κυρίως- των άδειων γηπέδων από την πανδημία, μία 'μαύρη τρύπα' που μετακυλήθηκε στη FGS με εσωτερικό δανεισμό. Μάλιστα, η κατάσταση αναμένεται να είναι χειρότερη στον επόμενο ισολογισμό, του οικονομικού έτους 2020-2021, αφού όλη η σεζόν αναμένεται να είναι χωρίς κόσμο ή με ελάχιστο στις τελευταίες αγωνιστικές.

Τα χρήματα που θα εισπράξει η αμερικανική εταιρία από αυτήν την επένδυση δεν θα τα επανεπενδύσει στη Λίβερπουλ (ή σε κάποια άλλη από τις ομάδες που κατέχει), αλλά θα καλύψει τη ζημία που συσσωρεύεται, κάτι που σημαίνει ότι οι απερχόμενοι πρωταθλητές Αγγλίας δεν θα έχουν σπουδαία οικονομική ώθηση για τη μεταγραφική αγορά του καλοκαιριού.

"Όχι Κιλιάν Εμπαπέ ή Έρλινγκ Χάαλαντ, εν συντομία. Η πολιτική της FGS, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει απαράλλαχτη. Οι μεταγραφές θα γίνουν πάνω στη γνωστή στρατηγική της Λίβερπουλ στην αγορά, μία στρατηγική που απέδωσε καρπούς μέχρι πέρυσι", αναφέρει ο ρεπόρτερ Λίβερπουλ στο Goal.com, Νιλ Τζόουνς.

Μπορεί να μη χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση του ρόστερ, όμως η επένδυση της εταιρίας του Τζέιμς αναμένεται να βρει άλλη λειτουργία στην καθημερινότητα της Λίβερπουλ. Μέρος της αναμένεται να αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό ώστε να προχωρήσουν τα πλάνα επέκτασης μια κερκίδας στο 'Άνφιλντ'. Το κόστος εκτιμάται στα 70.000.000 και το πρότζεκτ καθυστέρησε ένα χρόνο λόγω του κορονοϊού. Όταν ολοκληρωθεί, θα αυξήσει τη συνολική χωρητικότητα του γηπέδου από 53.000 σε 61.000 θεατές.

News 24/7

24MEDIA NETWORK