Ο Λεβαντόφσκι σπάει στοιχειωμένο ρεκόρ ενός άλλου αιώνα

Σχεδόν 50 χρόνια κρατούσε το μυθικό ρεκόρ των 40 γκολ σε μια χρονιά της Bundesliga από τον εμβληματικό Γκερντ Μίλερ τη σεζόν 1971-72. Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι αναζητα 2 γκολ στους δυο αγώνες που απομένουν στην Μπάγερν για να ξαναγράψει την ιστορία.

Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι έκανε χατ τρικ με την Γκλάντμπαχ και το πανηγυρίζει
Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι έκανε χατ τρικ με την Γκλάντμπαχ και το πανηγυρίζει AP PHOTO/MATTHIAS SCHRADER, POOL

Δύο αγωνιστικές πριν από το τέλος της εφετινής σεζόν στην Bundesliga η Μπάγερν έχει ήδη πανηγυρίσει ακόμη ένα πρωτάθλημα (το 9ο συνεχόμενο και το 31ο συνολικά στην ιστορία της) κι ο αρχισκόρερ της, Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι ετοιμάζεται να καταρρίψει ένα ιστορικό ρεκόρ. Ο τρομερός Πολωνός θέλει ένα γκολ για να ισοφαρίσει κι άλλο ένα για να περάσει την ανεπανάληπτη επίδοση του Γκερντ Μίλερ, ο οποίος τη σεζόν 1971-72 είχε σημειώσει 40 γκολ στο τότε γερμανικό πρωτάθλημα. Μια επίδοση που κανείς δεν πίστευε ποτέ ότι θα καταρριφθεί.

Να όμως που 32χρονος σέντερ φορ της Μπάγερν έρχεται με φόρα για να γίνει ο ρέκορντμαν, καθώς μέχρι τώρα μετράει 39 γκολ και απομένουν τα ματς με την Φράιμπουργκ (εκτός έδρας το Σάββατο 15/4) και το τελευταίο κόντρα στην Άουγκσμπουργκ, στην 'Allianz Arena' (22/5). Με τη συχνότητα που σημειώνει εφέτος τα γκολ ο 'Λέβα' το ρεκόρ του Μίλερ μοιάζει σίγουρο ότι θα πέσει. Κι αν άξιζε κάποιος να ξεπεράσει τον εμβληματικό σκόρερ του γερμανικού ποδοσφαίρου και πάνω απ' όλα της Μπάγερν, αυτός είναι χωρίς αμφιβολία ο χαρισματικός Πολωνός.

Θα μπορούσε, βέβαια, να το είχε περάσει ήδη, αν δεν τραυματιζόταν (στον αγώνα της Πολωνίας με την... Ανδόρα), αν και η Μπάγερν θα τον ήθελε πολύ περισσότερο στην ενδεκάδα της στους δυο αγώνες με την Παρί, στα προημιτελικά του Champions League. Ειδικά στον πρώτο, όταν οι Γερμανοί έχαναν την μία ευκαιρία πίσω από την άλλη και όλοι είχαν στο στόμα τους το "αν έπαιζε ο Λεβαντόσφκι".

Διότι όταν υπάρχει αυτός, συνήθως βάζει γκολ. Το ένα πίσω από το άλλο. Όπως το Σάββατο εναντίον της Γκλάντμπαχ, στο εντυπωσιακό 6-0 όταν ολοκλήρωσε το ενενηντάλεπτο με χατ τρικ. Το δεύτερο από τα τρία ήταν και το ωραιότερο απ' όλα:

Η Μπάγερν τού αφιέρωσε ένα tweet, στο οποίο τον παρουσιάζει σαν έναν από τους 300 του Λεωνίδα (αλλά χρησιμοποιώντας τον αριθμό 200, όσα δηλαδή και τα γκολ που έχει στο πρωτάθλημα) και κάνει το πιο συχνό λογοπαίγνιο με το επίθετο του: LeawaGOALski. Εδώ που τα λέμε, αν τον δει κανείς μια-δυο φορές στο γήπεδο να έχει αυτή την άνεση στο σκοράρισμα (ακόμη και στους αγώνες που νομίζεις ότι είναι απόλυτα σιωπηλός), θα νομίζει σίγουρα πως αυτό είναι και το 'πραγματικό' επίθετό του. Έχει γίνει συνώνυμο του γκολ και όσοι τον χαρακτηρίζουν κορυφαίο σέντερ φορ της τελευταίας δεκαετίας μπορεί να μην υπερβάλλουν καθόλου.

Στο τέλος της ημέρας, το περασμένο Σάββατο, η σούμα έγραψε 39 γκολ για φέτος. Έχει πετύχει άλλα 5 στο Champions League και 2 στο Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων. Αυτός που εντυπωσιάζει, ωστόσο, είναι ο αριθμός των γκολ στο πρωτάθλημα. Το ιστορικό ρεκόρ του Γκερντ Μίλερ των 40 γκολ κινδυνεύει άμεσα. Ο Κάρλ Χάιντζ Ρουμενίγκε δήλωσε μετά το ματς με την Μπάγερν: "Είμαι εκστασιασμένος. Ο Ρόμπερτ έχει 39 γκολ! Όταν ο Γκερντ Μίλερ έβαλε τα 40 σε μια χρονιά, δεν ήμουν ακόμη στη Μπάγερν. Πίστευα όμως ότι αυτό το ρεκόρ δεν επρόκειτο ποτέ να πέσει. Θα έμενε στην ιστορία. Ο Λέβα είναι έτοιμος να ξαναγράψει την ιστορία του συλλόγου μας".

Ένας άλλος θρύλος της Μπάγερν, ο Πόλ Μπράιτνερ, σχολίασε από την πλευρά του: "Είμαι σίγουρος ότι ο Λεβαντόφσκι θα πάρει το ρεκόρ. Τέτοια 'απληστία' για το γκολ, έχω να δω από την εποχή του Μίλερ. Μόνο ο Γκερντ ήταν τόσο αχόρταγος, που δεν έμοιαζε ποτέ ευχαριστημένος, όσα γκολ κι αν έβαζε. Είχε σκοράρει εννιά; Έψαχνε με μανία το δέκατο", είπε στην επίσημη ιστοσελίδα του γερμανικού κλαμπ, ο άλλοτε έξοχος χαφ της Μπάγερν και της Εθνικής Γερμανίας, προσθέτοντας: "Είναι απίστευτος σέντερ φορ ο Λέβα. Όταν σουτάρει, ο τερματοφύλακας διαλέγει γωνία, όπως στα πέναλτι! Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια αντίδρασης απέναντί του. Νομίζω ότι αν παίξει άλλα τρία-τέσσερα χρόνια και μείνει μακριά από τραυματισμούς, θα περάσει και το ρεκόρ του Μίλερ, συνολικά στη Μπάγερν (365 γκολ). Ο Γκερντ, πάντως, αν ήταν στο Στάδιο θα το απολάμβανε και θα χειροκροτούσε τον Λέβα. Ήταν ένας πολύ ωραίος τύπος".

Ο 75χρονος Μίλερ δεν θα μπορούσε να είναι στο γήπεδο γιατί τα τελευταία χρόνια πάσχει από αλτσχάιμερ και παραμένει στο σπίτι του, με ξεχωριστή φροντίδα από τους οικείους του. Η μεγάλη του κλάση και το τρομερό χάρισμά του να παίρνει την μπάλα μέσα στην περιοχή και να τη στέλνει στα δίχτυα, παραμένει ανεξίτηλη όσα χρόνια κι αν περάσουν. Η τρομερή του επαφή με το γκολ τον έκαναν διαχρονικά έναν από τους καλύτερους σέντερ φορ που εμφανίστηκαν ποτέ στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Εξ ου και το παρατσούκλι 'der bomber der nation' (ο 'εθνικός βομβαρδιστής').

Τα 40 γκολ του 1971-72 τα είχε φτάσει με ένα χατ τρικ που πέτυχε εναντίον της Άιντραχτ Φραγκφούρτης (6-3), με τον τότε κόουτς των ηττημένων, Έρικ Ρίμπεχ να δηλώνει "θα άλλαζα ευχαρίστως δυο Μπεκενμπάουερ με ένα Μίλερ". Εκείνη τη σεζόν είχε σημειώσει συνολικά 50 γκολ (40 στο πρωτάθλημα, 5 στην Ευρώπη και 5 στο Κύπελλο). Τα περισσότερα, πάντως, τα έβαλε την επόμενη (1972-73): 36 στο πρωτάθλημα, 7 στο Κυπ.Πρωταθλητριών, 11 στο Κύπελλο και 12 στο Λιγκ Καπ, που είχε καθιερώσει τότε η γερμανική ομοσπονδία. Αναδείχθηκε 7 φορές πρώτος σκόρερ της Bundesliga και είχε μέχρι φέτος και τη δεύτερη καλύτερη επίδοση σε μια σεζόν (36) πριν την πάρει ο Λεβαντόφσκι.

Θέλει το ρεκόρ ο Λέβα; "Ναι, αν κρίνω κι από την απόδοσή του στο ματς με την Γκλάντμπαχ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να το πετύχει. Αν τα καταφέρει θα είμαστε όλοι χαρούμενοι γι αυτόν", δήλωσε ο γκολκίπερ Μάνουελ Νόιερ, ενώ ο Τόμας Μίλερ, υποσχέθηκε ότι η κατάκτηση του τίτλου δεν θα χαλαρώσει την ομάδα: "Υπάρχει και η ιστορία με τον Lewy. Όλη η ομάδα θα τον υποστηρίξει". Άμα το λέει αυτό ο άνθρωπος που φέτος έχει δώσει 19 ασίστ (!), ο Λεβαντόφσκι πρέπει να αισθάνεται πολύ ήρεμος. Συνήθως, άλλωστε, οι πάσες του Μίλερ σε αυτόν καταλήγουν.

Ο πιο ολοκληρωμένος στράικερ του πλανήτη

Το πορτρέτο του Λεβαντόφκσι σκιαγράφησε με τον καλύτερο τρόπο ο Μάριο Γκόμεζ. Ο προκάτοχός του στην Μπάγερν:"Εμείς οι στράικερ ζούμε για να βάζουμε γκολ. Έχουμε γεννηθεί ακριβώς γι' αυτό το λόγο και δεν υπάρχει πιο ωραίο συναίσθημα από το να βάζεις ένα γκολ στο γήπεδο. Αυτό αισθανόμουν από μικρό παιδί κι αργότερα που έγινα ποδοσφαιριστής, στις προπονήσεις και στα παιχνίδια. Όταν συνάντησα τον Λέβα πρόσφατα του είπε κάτι που πιστεύω ακράδαντα: 'Είσαι ένας από τους πιο ξεχωριστούς ποδοσφαιριστές που όσο γερνάνε γίνονται ολοένα και καλύτεροι. Όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Λιονελ Μέσι και Ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς.

Νομίζω ότι μπορεί να παίξει σε αυτό το επίπεδο άλλα πέντε χρόνια. Δεν είναι ίδια περίπτωση με μένα, που έπαιζα με περισσότερο δυναμισμό, εκμεταλλευόμενος την έκρηξη στα πρώτα δυο-τρία μέτρα. Ο Λέβα είναι διαφορετικός. Έχει τα πάντα στο ρεπερτόριο του. Δεν είναι ένας σπρίντερ, αλλά ο πιο ολοκληρωμένος στράικερ στον κόσμο. Το πιο απίστευτο είναι ότι σκοράρει τόσο εύκολα γκολ με την Μπάγερν. Έπαιξα στην ίδια ομάδα και ξέρω πόσο δύσκολο είναι στην πραγματικότητα.

Το να σπάσει το ρεκόρ του Μίλερ χωρίς προετοιμασία και τόσο μεγάλη πίεση είναι σουρεαλιστικό. Δείχνει όμως πόσο επαγγελματίας είναι και τον απίστευτο έλεγχο που έχει στο κορμί του. Κάποια στιγμή, πάντως, περίμενα ότι αυτό το μεγάλο ρεκόρ θα πέσει. Η Μπάγερν κυριαρχεί στη Γερμανία για χρόνια, όπως η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης στην Ισπανία, ο Μέσι έχει βάλει 50 γκολ σε μια χρονιά και ο Ρονάλντο 48. Εύχομαι στο Λέβα να βάλει κι άλλα γκολ, γιατί απλά, τίποτε δεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτό το συναίσθημα, όταν έχεις κάνει εσύ την προσπάθεια και η μπάλα μπαίνει στα δίχτυα".

Δυο γκολ σε δυο αγωνιστικές μοιάζουν παιχνιδάκι για τον αρχισκόρερ της Μπάγερν, που αν περάσει, μάλιστα τα 40 γκολ, θα το έχει κάνει σε 29 ματς, ενώ ο Γκερντ Μιλερ είχε χρειαστεί 34. Ο Πολωνός είναι ικανός για όλα. Όπως με την Στουτγκάρδη, πριν από λίγες μέρες όταν έκανε το τέλιο χατ τρικ. Δεξί, αριστερό και κεφαλιά!

News 24/7

24MEDIA NETWORK