Ο μαγικός Δεκέμβρης που η Α' Εθνική θύμισε Primera Division

27 Δεκεμβρίου 1987: Η Λάρισα στην κορυφή του πρωταθλήματος και ο ΟΦΗ, ο Εθνικός και ο ΠΑΟΚ έχουν αφήσει από κάτω τους όλες τις 'μεγάλες δυνάμεις' του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μια μαγική εικόνα!

Παίκτες της Λάρισας πανηγυρίζουν νίκη που τους φέρνει πιο κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος της σεζόν 1987-1988
Παίκτες της Λάρισας πανηγυρίζουν νίκη που τους φέρνει πιο κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος της σεζόν 1987-1988 EUROKINISSI.GR

Υπάρχει 'θαύμα των Χριστουγέννων' στο ποδόσφαιρο; Πώς μπορεί να οριστεί; Ίσως ως 'θαύμα' να μπορεί να περιγραφεί μια μαγική εικόνα, κάτι που σε κάνει να τρίβεις τα μάτια σου από απορία και να αμφισβητείς αν συμβαίνει στην πραγματικότητα. Στις 27 Δεκεμβρίου 1987, το πρωτάθλημα της Α' Εθνικής βρισκόταν υπό την επήρεια μιας γενικευμένης 'μαγείας', που μπορούσε να αποτυπωθεί στον βαθμολογικό πίνακα των πρώτων 11 αγωνιστικών. Στο 1/3 εκείνου του πρωταθλήματος, η εικόνα ήταν αυτή:

Ο μαγικός Δεκέμβρης που η Α' Εθνική θύμισε Primera Division

Η ΑΕΚ του Τόζα Βεσελίνοβιτς, μια νεανική και γρήγορη ομάδα, διεκδικούσε την πρωτιά, αλλά μπροστά της είχε την 'τρομοκρατική οργάνωση' που άκουγε στο όνομα 'Εθνικός Πειραιά' με τον νεοφερμένο Ντανιέλ Μπατίστα να απλώνει στο χορτάρι το πλούσιο ταλέντο του, ενώ ο ΟΦΗ του Ευγένιου Γκέραρντ συνδύαζε κρητικό ταλέντο και πειθαρχία ομάδας Βορείου Ευρώπης, κυνηγώντας σε απόσταση αναπνοής τη Λάρισα, την ομάδα-όνειρο εκείνης της χρονιάς. Όλα έμοιαζαν ανοικτά, κάθε πιθανή ανατροπή μπορούσε να συμβεί, όλα θύμιζαν ποδοσφαιρικά σενάρια βγαλμένα από το σύμπαν της Primera Division.

Με τον Παναθηναϊκό να βρίσκεται στη μέση της βαθμολογίας και τον Ολυμπιακό να παραπατάει χωρίς νίκη στον πάτο της βαθμολογίας, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την εξέλιξη εκείνης της σχεδόν 'Boxing Day' αγωνιστικής που θα διεξαγόταν στις 27 Δεκεμβρίου του 1987.

Τελικά, σε εκείνη την αγωνιστική, το 'ντέρμπι ουραγών' μεταξύ Ολυμπιακού και Παναχαϊκής, σε ένα κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο, με περισσότερους από 60.000 οπαδούς, τελείωνε με νικήτρια την ομάδα του Πειραιά. Στο τέλος της σεζόν, η ισορροπία αποκαταστάθηκε, με μυθιστορηματικές αποχρώσεις. Η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ σκαρφάλωσαν στην πρώτη πεντάδα του βαθμολογικού πίνακα, ο Εθνικός έκλεισε μια μαγική χρονιά, τερματίζοντας στην 7η θέση, ο Ολυμπιακός έμεινε 8ος, έχοντας πλέον πρόεδρο τον Γιώργο Κοσκωτά και με μια απατηλή, 'χρυσή' εποχή μπροστά του. Η Λάρισα γνώρισε την αποθέωση από το πανελλήνιο, ως πρωταθλήτρια Ελλάδος.

Η μαγεία συμβαίνει στ' αλήθεια ενίοτε. Αρκεί να πιστεύεις.

Ποιες μεταγραφές θα κάνουν ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός; Το Pod-όσφαιρο απαντά:

News 24/7

24MEDIA NETWORK