Ο Μάνταλος θα χάσει και θα κερδίσει μένοντας στην ΑΕΚ

Με το ενδιαφέρον ομάδων της Τουρκίας να αυξάνεται, ο Πέτρος Μάνταλος ενδεχομένως να κληθεί σε μια απόφαση καριέρας την ερχόμενη μεταγραφική περίοδο.

Ο Πέτρος Μάνταλος πανηγυρίζει στην αναμέτρηση για τα ημιτελικά του Κυπέλλου με τον Άρη στο ΟΑΚΑ. Την φετινή σεζόν ο διεθνής μέσος έχει απολογισμό 10 γκολ και 11 ασίστ σε 30 συμμετοχές. LATO KLODIAN / EUROKINISSI
Ο Πέτρος Μάνταλος πανηγυρίζει στην αναμέτρηση για τα ημιτελικά του Κυπέλλου με τον Άρη στο ΟΑΚΑ. Την φετινή σεζόν ο διεθνής μέσος έχει απολογισμό 10 γκολ και 11 ασίστ σε 30 συμμετοχές. LATO KLODIAN / EUROKINISSI

Το ρεπορτάζ του Sport24.gr στις 16 Μαρτίου έφερνε τον Πέτρο Μάνταλο στα ραντάρ τουρκικών ομάδων. Φτάνοντας στις 24 Μαΐου, οι Τούρκοι τοποθετούν τον διεθνή μεσοεπιθετικό ψηλά στην λίστα της Μπεσίκτας, ενώ Τράμπζονσπορ και Μπασακσεχίρ τον έχουν επίσης υπό παρακολούθηση. Ο Μάνταλος δεσμεύεται με την ΑΕΚ ως το καλοκαίρι του 2022 και πλέον βαδίζει στην ποδοσφαιρική ηλικία που φυσιολογικά κάθε παίκτης ψάχνει ένα τελευταίο 'δυνατό' οικονομικά συμβόλαιο.

Πέρα από το δέσιμο που μπορεί ένας ποδοσφαιριστής να αναπτύσσει με μια ομάδα, δεν παύει να είναι επαγγελματίας. Έτσι, αν και εφόσον η ΑΕΚ φτάσει σε μια συμφωνία παραχώρησης του στην Μπεσίκτας, ο ίδιος θα κληθεί να πάρει μια σημαντική απόφαση για το μέλλον του. Οι Τούρκοι γράφουν για πιθανή πρόταση 800.000 ευρώ, ωστόσο είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συμφωνία με αυτά τα χρήματα. Η ΑΕΚ την πάτησε μια φορά με την παραχώρηση του Τάσου Μπακασέτα αντί μόλις 700.000 ευρώ στην Αλάνιασπορ, με τα 10 γκολ και τις 6 ασίστ του διεθνή μεσοεπιθετικού την φετινή σεζόν να αποτελούν διαβατήριο για μεγαλύτερη ομάδα στη γείτονα χώρα. Με πολλά περισσότερα χρήματα.

Ο Μάνταλος από την άλλη αντιμετωπίζει την μοίρα κάθε Έλληνα παίκτη που παίζει στις μεγάλες δυνάμεις της χώρας. Η προσφορά του σπάνια αναγνωρίζεται στο εύρος που της αξίζει, ενώ στις στραβές είναι πρώτος πρώτος στο εκτελεστικό απόσπασμα. Δεν είναι αποκλειστικότητα της ΑΕΚ και των οπαδών της αυτό. Συμβαίνει σε όλους. Στον Ολυμπιακό με τον Φορτούνη ή τον Μπουχαλάκη, στον ΠΑΟΚ με τον Πέλκα ή τον Πασχαλάκη, στον Παναθηναϊκό με τον Δώνη ή τον Χατζηγιοβάνη κτλ. Είναι μια νοοτροπία παγιωμένη, που δύσκολα θα αλλάξει. Συχνά δε όλοι αυτοί οι παίκτες μπαίνουν σε ένα επικοινωνιακό κομμάτι συγκρίσεων εν αγνοία τους ή και παρά τη θέληση τους. Που εξυπηρετεί άλλους σκοπούς και σίγουρα όχι αγωνιστικούς.

Την περσινή σεζόν, ο Μάνταλος είχε 9 γκολ και 10 ασίστ σε 40 συμμετοχές. Φέτος έχει ανεβάσει κι άλλο τα νούμερα του, με 11 γκολ και 10 ασίστ σε 30 εμφανίσεις. Έχει μια συνέπεια στο παιχνίδι του, παίζοντας αρκετές φορές σε ρόλους που δεν του ταιριάζουν απόλυτα, όπως αυτός του ακραίου. Το αν είναι ηγέτης ή όχι αφορά μια άλλη κουβέντα. Που η βάση της πρέπει να είναι αν ο ίδιος επιδίωξε τον χαρακτηρισμό ή αν κάποιοι έσπευσαν να του αποδώσουν από ανάγκη. Και μετά να κριθεί και γι' αυτό.

Την ίδια στιγμή η πιο ακριβή φετινή μεταγραφή της ΑΕΚ, Ντανιέλε Βέρντε, μετράει 4 γκολ και 4 ασίστ σε 26 συμμετοχές. Ο Μάρκο Λιβάγια, ίσως ο πιο αγαπητός παίκτης στις τάξεις των οπαδών της ΑΕΚ, έχει 10 γκολ και 9 ασίστ σε 30 συμμετοχές. Η σύγκριση δεν αφορά σε καμία περίπτωση την αξία των παικτών, ούτε έχει σκοπό να θίξει τον Κροάτη, έναν ομολογουμένως πολύ καλό ποδοσφαιριστή. Αλλά την διαφορετική αντιμετώπιση που συχνά τυγχάνουν, χωρίς αυτή να δικαιολογείται βάσει αριθμών από την προσφορά τους στο χορτάρι.

Σύμφωνοι, το ποδόσφαιρο σήμερα είναι μπίζνες και αν η ΑΕΚ λάβει τα χρήματα που κοστολογεί τον παίκτη, τότε θα τον παραχωρήσει. Η απόφαση μετά θα είναι το Μάνταλου. Και όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, ξέρει πως θα έχει πράγματα να κερδίσει και να χάσει, φεύγοντας ή μένοντας στην ΑΕΚ. Στην πρώτη περίπτωση, σίγουρα θα τον περιμένει ένα καλύτερο οικονομικά συμβόλαιο, καθώς στους γείτονες τα πορτοφόλια είναι σημαντικά μεγαλύτερα. Ενδεχομένως να βρει και μια ησυχία, που θα του επιτρέψει να κριθεί αποκλειστικά από τις επιδόσεις του στο χορτάρι και όχι από οτιδήποτε άλλο.

Στην δεύτερη περίπτωση θα μείνει σε ένα γνώριμο περιβάλλον, όπου γνωρίζει σαν την παλάμη του χεριού του τα θετικά ή αρνητικά που έχει να αντιμετωπίσει. Ίσως να έχει και την ευκαιρία να κλείσει την καριέρα του στην ομάδα που συνδέεται συναισθηματικά, εξασφαλίζοντας την υστεροφημία του στα βιβλία της ιστορίας της ΑΕΚ. Και στο άμεσο μέλλον τουλάχιστον, θα ξέρει πως απολαμβάνει και την εμπιστοσύνη του προπονητή του σε ρόλους που ξέρει να υπηρετεί καλά στο χορτάρι. Αν και επειδή μιλάμε θεωρητικά, ο χρόνος είναι αυτός που θα φανερώσει την κατάληξη αυτής της ιστορίας.

News 24/7

24MEDIA NETWORK