Ο Μαραντόνα πέθανε χωρίς κανείς να τον καταλάβει

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα άφησε την τελευταία πνοή του σε ηλικία 60 ετών, όταν όλοι πίστεψαν ότι ήταν εντάξει.

Ο προπονητής της Χιμνάσια, Ντιέγκο Μαραντόνα, σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με την Μπόκα για τη Superliga 2019-2020 στο 'Μπομπονέρα', Μπουένος Άιρες | Σάββατο 7 Μαρτίου 2020
Ο προπονητής της Χιμνάσια, Ντιέγκο Μαραντόνα, σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με την Μπόκα για τη Superliga 2019-2020 στο 'Μπομπονέρα', Μπουένος Άιρες | Σάββατο 7 Μαρτίου 2020 AP PHOTO/NATACHA PISARENKO

Ήταν Ιανουάριος του 2019, όταν ο Ντιέγκο Μαραντόνα ξάπλωνε στο χειρουργικό τραπέζι για προγραμματισμένη επέμβαση κήλης, η οποία είχε προκαλέσει εσωτερική αιμορραγία στο στομάχι του. Για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια υπήρξε παγκόσμια ανησυχία για την υγεία του, αφού το τελευταίο διάστημα έδειχνε σε καλή κατάσταση. Κι όμως, ήταν η αρχή του τέλους.

Ο Αργεντινός που κατέκτησε δισεκατομμύρια καρδιές με τα μαγικά που έκανε με την μπάλα, που θεωρείται για αρκετό κόσμο ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, δεν βρίσκεται πια εδώ. Την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου άφησε την τελευταία πνοή από ανακοπή, λίγες εβδομάδες αφότου συμπλήρωσε 60 χρόνια στον πλανήτη. Εξέλιξη, ουχί αναπάντεχη.

Η υγεία του άρχισε να επιδεινώνεται τους τελευταίους μήνες. Οι περιορισμοί λόγω lockdown τον επηρέασαν ψυχολογικά, αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Όπως έγραψε η Νίκη Μπάκουλη προ ημερών, τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, η κόρη του, Χιανίνα, τον πήρε από το χέρι και τον πήγε σε ιδιωτική κλινική της Λα Πλάτα, 60 χιλιόμετρα νότια του Μπουένος Άιρες. Μετά τα πρώτα τεστ, φάνηκε να 'χει αφυδάτωση και αναιμία (θέμα που 'χει από τότε που υποβλήθηκε σε γαστρικό bypass, το 2005), με τους ειδικούς να εκτιμούν πως σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει και αφορά ηρεμιστικά και αγχολυτικά τον κατέβαλαν. Τότε ήταν που είπε το "είμαι μια χαρά, να φεύγω". Δεν τον άφησαν, γιατί εκκρεμούσαν κάποιες εξετάσεις.

Οι 'αυτόπτες μάρτυρες' τόνιζαν πως για τουλάχιστον μια εβδομάδα -πριν τον πάει η κόρη του για εξετάσεις- δεν ήθελε να φάει ή να μιλήσει σε κανέναν. Ένιωθε θλιμμένος και η κυκλοθυμία του είχε φτάσει στο πικ της. Σημείωναν πως "πάντα ήταν κυκλοθυμικός". Μόνο που αυτήν τη φορά υπήρχε λόγος και μάλιστα, ήταν σοβαρός.

Το υποσκληρίδιο αιμάτωμα (γνωστό ως 'εγκεφαλικός θρόμβος') ήταν η αιτία της όλης κατάστασης. Ήταν η αιτία που ανάγκασε τους φαν του να ξημεροβραδιαστούν έξω από το νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Ξανά στο χειρουργικό τραπέζι με πρόβλημα που θα μπορούσε να του στοιχίζει τη ζωή.

Οι γιατροί χαρακτήρισαν επιτυχημένη την επέμβαση. Μαζί και ο Λεοπόλντο Λούκε, επί χρόνια προσωπικός γιατρός και φίλος του Μαραντόνα. Όμως θα έπρεπε να παραμείνει υπό παρακολούθηση, αφού επρόκειτο για επέμβαση στον εγκέφαλο. Στο διάστημα της παρακολούθησης, προέκυψε ακόμα μια είδηση. Ο Μαραντόνα έπρεπε να υποβληθεί και σε αποτοξίνωση από το αλκοόλ. Η ψυχική υγεία του είχε κλονιστεί σε τέτοιο σημείο, που έψαχνε γιατρειά στο ποτό το τελευταίο διάστημα.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 1986 και φιναλίστ κόσμου του 1990, ο άνθρωπος που οδήγησε τη Νάπολι σε δύο πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο UEFA μεταξύ άλλων, ο ποδοσφαιριστής που φόρεσε τη φανέλα των Αρχεντίνος Τζούνιορς, Μπόκα Τζούνιορς, Μπαρτσελόνα, Σεβίλλης και Νιούελς από τα 15 και που υπήρξε προπονητής στις Τέξτιλ Μαντιγιού, Ρασίνγκ, εθνική Αργεντινής, Αλ Ουάσλ, Φουτζαϊράχ, Ντοράδος και Χιμνάσια, κατέφυγε στο αλκοόλ για να διώξει τους δαίμονές του. Δεν τα κατάφερε...

Η Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020 θα γραφτεί με 'μελανά' γράμματα στην ιστορία του ποδοσφαίρου, του αθλητισμού, της Αργεντινής, του πλανήτη. Είναι η ημέρα που είπαμε "adiós" στον Dios.


News 24/7

24MEDIA NETWORK