Ο Μαρτίνς ήξερε ήδη ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του Σα

Δίνοντάς του χρόνο στα παιχνίδια των πλέι οφ ο Πέδρο Μαρτίνς αντάμοιβε τον Μπομπί Αλέν για την υπομονή του και τον προετοίμαζε για παν ενδεχόμενο.

Ο Μπομπί Αλέν σε μία από τις λιγοστές συμμετοχές του στον Ολυμπιακό
Ο Μπομπί Αλέν σε μία από τις λιγοστές συμμετοχές του στον Ολυμπιακό EUROKINISSI SPORTS

Η εξόρμηση του Ολυμπιακού στου Γουλβερχάμπτον, την ερχόμενη Πέμπτη (6/8), θα μοιάζει με μια πολύ επικίνδυνη βόλτα σ' ένα απροστάτευτο δάσος γεμάτο από λύκους. Λύκους σαν τον Ανταμά Τραορέ. Για κακή τύχη του, ο κυνηγός που προστάτευε διαρκώς τους 'ερυθρόλευκους', ως φύλακας-άγγελος τους, δεν θα κρύβεται στους θάμνους για να αποκρούσει το κακό.

Ο τραυματισμός του Ζοζέ Σα στην προπόνηση του Σαββάτου ήρθε στη χειρότερη χρονική στιγμή για τους πρωταθλητές, οι οποίοι θα κληθούν, εκτός απροόπτου, να διεκδικήσουν τις όσες πιθανότητες πρόκρισης στο Final-8 του Europa League απορρέουν μέσα από το 1-1 του πρώτου αγώνα στο Φάληρο. Ταυτόχρονα υποχρεώνει τον Πέδρο Μαρτίνς σε μια αναπάντεχη ανατροπή αγωνιστικών πλάνων.

Με μια πρώτη αναπόληση θα θυμηθεί κανείς τον 27χρονο Πορτογάλο γκολκίπερ να λειτουργεί κομβικά, σχεδόν λυτρωτικά, στην πορεία του Ολυμπιακού από τα περυσινά προκριματικά του Champions League ως τα εφετινά νοκ άουτ του Europa. Οι επεμβάσεις του με την τουρκική Μπασακσεχίρ και τη ρωσική Κράσνονταρ έγιναν εγγύηση συμμετοχής στη διοργάνωση των αστέρων, προτού απέναντι στην Άρσεναλ δημιουργήσει αυτοβούλως τις προϋποθέσεις για το θρυλικό, πια, διπλό στο Λονδίνο. Συνολικά ο Σα δεν έλειψε σε κανένα από δεκαπέντε 90λεπτα των Πειραιωτών, κρατώντας ανέπαφη την εστία του στα 6 εξ αυτών. Ένα κλάσμα που παρέχει το ποσοστό της χρησιμότητάς του.

Τώρα όμως ο Πορτογάλος, με σοβαρό τραυματισμό στο χέρι, χάνει τη δύναμή του και η εξ ανάγκης απουσία του στερεί από τον Ολυμπιακό την αρχή και το τέλος της αμυντικής λειτουργίας του. Ο Μαρτίνς θα έχει μάθει πολύ πριν από τη Δευτέρα για τη ζημιά του Σα και τουλάχιστον το εκτιμώμενο διάστημα της απουσίας του από τη δράση. Είναι η ημέρα που οφείλει να καταθέσει την ανανεωμένη λίστα στην UEFA, με δικαίωμα αλλαγής τριών ποδοσφαιριστών από εκείνους που είχαν δηλωθεί την προηγούμενη φορά.

Σε κανονικές συνθήκες δεν θα περνούσε από το νου του η αλλαγή στην τριάδα των γκολκίπερ, στην οποία συνυπήρχαν ο Σα, ο Μπομπί Αλέν και ο Ηλίας Καραργύρης (ως ποδοσφαιριστής από την ακαδημία του Ρέντη). Προφανέστατα από το χρονικό διάστημα της απουσίας του Πορτογάλου τερματοφύλακα θα καθοριστεί η απόφασή του. Ο Κώστας Τζολάκης δεν ανήκε μέχρι τώρα στις ευρωπαϊκές επιλογές, αλλά δεν αποκλείεται να βρει θέση, εφόσον προκύψει διευρυμένη ανάγκη για μόνιμη αντικατάσταση του Νο1.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Γάλλος θα είναι -για μια σειρά από λόγους- αυτός που θα κληθεί να υπερασπιστεί την εστία των 'ερυθεόλευκων' στο δεύτερο ματς με τη Γουλβς.

Ο Αλέν, στα 28 του πια, είναι η ξεκάθαρη επιλογή του Μαρτίνς. Δεν είναι μονάχα αυτός στον οποίο είχε ανατεθεί ο ρόλος του βασικού στα 4 παιχνίδια κυπέλλου, στις αρχές του νέου χρόνου (Καλαμάτα, Λαμία). Είναι κυρίως αυτός που σε τρία από τα δέκα παιχνίδια των πρόσφατων πλέι οφ, μετά την καραντίνα, έλαβε το χρίσμα του ενδεκαδάτου και έδωσε ανάσες τον Σα απέναντι σε ΟΦΗ (δις) και Άρη, συμβάλλοντας με τον τρόπο του στη διατήρηση της πρωτιάς ως το φινάλε της έξτρα διαδικασίας. Τα 3 γκολ που δέχθηκε θα μπορούσαν να 'γεννήσουν' περίσσιες αμφιβολίες για την αγωνιστική επάρκεια και κυρίως την απαιτούμενη χημεία του με την υπόλοιπη άμυνα, πόσο μάλλον τώρα που θα λείπει από τα μετόπισθεν ο τιμωρημένος Ρούμπεν Σεμέδο. Παρόλα αυτά ο Αλέν κουβαλά πίσω του μια 'άλφα' εμπειρία από το γαλλικό πρωτάθλημα (14 ματς με την Ντιζόν) και πέρυσι δεν επιλέχθηκε τυχαία ως συμπληρωματικό κομμάτι στην ομάδα των τερματοφυλάκων.

Συν τοις άλλοις ο Μαρτίνς έχει μάθει να μην ρισκάρει πολύ σε αγώνες σαν κι αυτούς. Γνήσιο τέκνο της σχολής προπονητής της πατρίδας του, πηγαίνει με μέτρο, δεν 'θυσιάζει' την ουσία στο βωμό των εντυπώσεων και η χρησιμοποίηση του Αλέν είναι μονόδρομος υπό τα δεδομένα που προέκυψαν εσχάτως. Σαν να είχε προβλέψει ότι θα τον χρειαστεί, τού χάρισε χρόνο.

Στα 17 προς 18 του, ο Τζολάκης είναι το μέλλον του Ολυμπιακού, ένας τερματοφύλακας με σωματικά προσόντα και εξελίξιμο πρότζεκτ που από του χρόνου θ' αρχίσει σταδιακά να κερδίζει περισσότερες συμμετοχές απ' αυτήν απέναντι στον ΠΑΟΚ για το κύπελλο.

Ο Αλέν είναι, αυτή τη στιγμή, το παρόν. Όσο αυτό διαρκέσει. Για τον Γάλλο μάλιστα είναι μια ευνοϊκή συγκυρία που τον προκαλεί να την εκμεταλλευτεί. Όταν συμφώνησε να ενταχθεί στον Ολυμπιακό, ήξερε πως, σε πολύ μεγάλο βαθμό, θα βρίσκεται στη σκιά του Σα, αλλά όπως κάθε ένας ποδοσφαιριστής θα επιθυμούσε να παίζει συχνότερα. Γι' αυτό και μετά το τέλος της χρονιάς, πρόκειται να ψάξει αλλού την τύχη του.

Ο Ολυμπιακός έχει κάνει κιόλας το κουμάντο του με τον Κρίστινσον, τη στιγμή που κρατά ανοικτό το θέμα του Κροάτη Σούμπασιτς, μόνο εφόσον πωληθεί σε καλή τιμή ο Σα, και ο Αλέν ψάχνει από καιρό τη νέα επαγγελματική στέγη του. Μ' έναν αποκλειστικό στόχο: να παίζει. Ίσως να μιλούν ελληνικά κι εκεί που θα καταλήξει. Για την ώρα βέβαια η αποστολή του είναι μία: να συνεννοηθεί με την τετράδα των αμυντικών που θα 'χει μπροστά του. Για ν' αποκλείσει ο Ολυμπιακός τη Γουλβς. Είναι μια περίπτωση που θα τον ωφελήσει προσωπικά και θα γεμίσει το βιογραφικό του. Κατ' αντιστοιχία με τον Κώστα Τσιμίκα.


News 24/7

24MEDIA NETWORK