Ο Μαρτίνς κέρδισε τα ντέρμπι όταν έπαψε να τα κυνηγάει

Την πρώτη του σεζόν στον πάγκο του Ολυμπιακού, ο Πέδρο Μαρτίνς ήθελε να κερδίζει τα ντέρμπι γρήγορα και με στυλ. Βγήκε ζημιωμένος. Φέτος υιοθέτησε μια εκνευριστικά ήρεμη και υπομονετική προσέγγιση των ίδιων αγώνων, παίρνοντας ρεβάνς πρώτα από τον εαυτό του πριν μοιράσει εμφατικές απαντήσεις για την προπονητική του ευελιξία.

Ο Πέδρο Μαρτίνς στο περιθώριο της αναμέτρησης με τον Ατρόμητο στο 'Γ. Καραϊσκάκης', στις 10 Νοεμβρίου 2019. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI
Ο Πέδρο Μαρτίνς στο περιθώριο της αναμέτρησης με τον Ατρόμητο στο 'Γ. Καραϊσκάκης', στις 10 Νοεμβρίου 2019. EUROKINISSI SPORTS

Η πρώτη σεζόν του Πέδρο Μαρτίνς στον Ολυμπιακό ολοκληρώθηκε χωρίς τίτλο. Στον Πορτογάλο τεχνικό πιστωνόταν πως είχε δώσει ξανά αγωνιστική ταυτότητα σε μια ομάδα που είχε ολοκληρώσει την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο σε... αποσύνθεση, οι παίκτες του παρουσίαζαν καλό, επιθετικό ποδόσφαιρο ενώ η βελτίωση μιας σειράς μονάδων του ρόστερ ήταν εμφανής. Οι 'ερυθρόλευκοι' είχαν μπει ξανά σε ράγες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρχαν ακόμη τομείς του παιχνιδιού όπου ήταν παραπάνω από αναγκαία η βελτίωση.

Ένας προβληματισμός που συνόδευε τον Μαρτίνς μπαίνοντας στη σεζόν 2019/2020, ήταν οι επιδόσεις του στα ντέρμπι. Με τον Πορτογάλο στον πάγκο του, ο Ολυμπιακός σε έξι αναμετρήσεις με τους ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό είχε να παρουσιάσει μόλις δύο νίκες. Ακόμη πιο ανησυχητικό ήταν πως ενώ σε μεγάλα διαστήματα των αγώνων που δεν κέρδισε ο Ολυμπιακός έμοιαζε ανώτερος, εντούτοις δεν έβρισκε τρόπο να πάρει το αποτέλεσμα που θέλει. Μοιραία γινόταν λόγος για την ψυχολογική προετοιμασία των παικτών, την τακτική του προπονητή, τις επιλογές του σε πρόσωπα ή ακόμη και τις αλλαγές.

Από ανυπόμονος, βιαστικός και ρισκαδόρος...

Το πρώτο ντέρμπι του Μαρτίνς στον 'ερυθρόλευκο' πάγκο ήταν αυτό με τον ΠΑΟΚ στο Φάληρο, τον Σεπτέμβρη του 2018. Και αποδείχθηκε οδυνηρό. Ο Ολυμπιακός ήταν συντριπτικά ανώτερος, υποχρέωσε τον αντίπαλο του σε παθητικό παιχνίδι, αλλά παρά τις 23 τελικές του (15 εντός περιοχής - 4 τελικές είχε ο ΠΑΟΚ) ηττήθηκε με 0-1 από ένα απίστευτο διπλό λάθος των Γιαννιώτη - Βούκοβιτς που κατέληξε σε αυτογκόλ του Σέρβου στόπερ.

Την επόμενη αγωνιστική οι Πειραιώτες πήγαν στο ΟΑΚΑ για να αντιμετωπίσουν την ΑΕΚ. Προηγήθηκαν με καταπληκτικό γκολ του Φορτούνη, απώλεσαν ευκαιρίες για να 'καθαρίσουν' το ματς και ο Μπακασέτας με κεφαλιά - δυναμίτη τους τιμώρησε λίγο πριν το τέλος του παιχνιδιού για το τελικό 1-1. Ίδιο ήταν το σκορ και στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο Φάληρο. Μπήκαν με φούρια οι 'ερυθρόλευκοι' στο ματς, δεν μπορούσαν να τελειώσουν τις φάσεις, βρέθηκαν πίσω στο σκορ μετά από καταπληκτικό σουτ του Κάτσε, για να γλιτώσουν την ήττα με γκολ του Σισέ στις καθυστερήσεις.

Η επίσκεψη του Ολυμπιακού στην Τούμπα στον δεύτερο γύρο είχε τον χαρακτήρα ματς τίτλου. Ο Μαρτίνς ακολούθησε το επικοινωνιακό build up που έκανε λόγο για εμφατική επικράτηση, παρουσίασε ένα πολύ ρισκαδόρικο σχήμα, θέλησε να επιτεθεί από την αρχή και πιέζοντας ψηλά. Ο ΠΑΟΚ χτύπησε ακαριαία στο τρανζίσιον (εκμεταλλευόμενος την 'μαύρη τρύπα' του Νάτχο που αδυνατούσε να ακολουθήσει την εναλλαγή των φάσεων) και υποχρέωσε τους Πειραιώτες σε ήττα με 3-1.

Επόμενη αποστολή των 'ερυθρολεύκων' με χαρακτήρα ντέρμπι ήταν αυτή με την ΑΕΚ στο Φάληρο. Η Ένωση αιφνιδίασε τον Ολυμπιακό ασκώντας τρομακτικό πρέσινγκ από το πρώτο λεπτό. Πήρε το προβάδισμα μόλις στο 3' με τον Πόνσε. Οι 'ερυθρόλευκοι' έδειχναν να πελαγοδρομούν. Είχαν μπει στο ματς με την προοπτική να πάρουν τα ηνία από το ξεκίνημα, αλλά όλα πήγαν ανάποδα. Η ΑΕΚ απώλεσε ευκαιρίες να 'καθαρίσει' το ματς και τελικά έπεσε στην παγίδα που είχε στήσει στον αντίπαλο της. Στο δεύτερο ημίχρονο δεν υπήρχαν ανάσες για τους φιλοξενούμενους - είχαν ξοδευτεί όλες στο ανελέητο τρέξιμο του πρώτου μέρους. Ο Ολυμπιακός ισοφάρισε γρήγορα με τον Καμαρά, πήρε δύο γκολ από τον Φορτούνη και ένα ακόμη από τον Χασάν, ολοκληρώνοντας την ανατροπή με 4-1.

Τελευταίο ντέρμπι της σεζόν 2018/19 ήταν αυτό με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Μετά από 6 λεπτά αγώνα ο Μάρκο Φριτς διέκοψε το ματς για πρώτη φορά, όταν ο πάγκος του Ολυμπιακού δέχθηκε επίθεση από οπαδούς. Το ντέρμπι άρχισε ξανά μετά από δέκα λεπτά, οι 'ερυθρόλευκοι' προηγήθηκαν με τον Γκερέρο και φτάνοντας στο 70' είχαμε την οριστική διακοπή εξαιτίας επεισοδίων.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτών των 6 ντέρμπι, ήταν το γεγονός πως σε όλα ο Ολυμπιακός μπήκε ανυπόμονος, θέλοντας να τα 'καθαρίσει' γρήγορα. Στην σούμα, του στοίχισε. Βγήκε ζημιωμένος. Και προφανώς ο Πέδρο Μαρτίνς αντιλήφθηκε πως κάτι έπρεπε να αλλάξει στην προσέγγιση αυτών των παιχνιδιών.

... εκνευριστικά ήρεμος, με υπομονή και αποτελεσματικός

Τα ντέρμπι δεν τα κερδίζεις επειδή το απαιτεί ο κόσμος, ούτε αν είσαι ανώτερος ποιοτικά. Και το σκορ μιας επιτυχίας δεν είναι παρά ένα έξτρα επικοινωνιακό όπλο. Τρεις πόντους δίνει το 1-0, τρεις πόντους δίνει και το 4-1. Ο Πορτογάλος τεχνικός αποφάσισε λοιπόν πως ενόψει της νέας σεζόν, όφειλε να διαφοροποιήσει την φιλοσοφία του σε αυτά τα ματς. Να γίνει κυνικός, να παίξει με τις αδυναμίες του αντιπάλου και όχι αποκλειστικά με τα δικά του προτερήματα.

Το χάντικαπ των αναμετρήσεων στο Champions League όσον αφορά την κούραση και την ψυχολογία των Πειραιωτών έπαιξε τον ρόλο του. Τρεις μέρες μετά το 2-2 με την Τότεναμ, ο Ολυμπιακός ήρθε ισόπαλος με σκορ 1-1 στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Παναθηναϊκό. Στο πρώτο ντέρμπι της φετινής σεζόν, με τους 'ερυθρόλευκους' να παρουσιάζουν έλειμμα συγκέντρωσης και ενέργειας μετά το 70', που τους στοίχισε και τη νίκη. Η στροφή του Ολυμπιακού σε μια περισσότερο κυνική προσέγγιση ενός ντέρμπι ήταν ήδη εμφανής.

Και έγινε ξεκάθαρη στην αναμέτρηση με την ΑΕΚ στο 'Γ. Καραϊσκάκης', με τον Πέδρο Μαρτίνς να παρατάσσει την ομάδα του σε 4-3-3. Ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύτηκε μια στημένη φάση για να πάρει νωρίς προβάδισμα με τον Σεμέδο. Δεν ρίσκαρε να βρει άμεσα δεύτερο γκολ και περίμενε το λάθος του αντιπάλου, ελέγχοντας τον ρυθμό. Το τέρμα του Ελ Αραμπί που δεν μέτρησε για το 2-0, είναι χαρακτηριστική φάση των προθέσεων του Ολυμπιακού. Στο 77' ο Καμαρά με σουτ εκτός περιοχής (στην 4η απόπειρα του από την ίδια θέση στο ματς), 'κλείδωσε' το τρίποντο.

Την 1η Δεκεμβρίου, τέσσερις μέρες μετά την εκτός έδρας αναμέτρηση με την Τότεναμ, ο Ολυμπιακός αναδείχθηκε ισόπαλος με σκορ 1-1 στο Φάληρο κόντρα στον ΠΑΟΚ. Βρέθηκε να κυνηγάει από μια λάθος εκτίμηση του Σα και γκολ του Ίνγκασον, ισοφάρισε, μπορούσε να κερδίσει αλλά έμεινε στο 'Χ'. Στις αρχές του χρόνου, ήταν ο Ελ Αραμπί στο 74' που έδωσε τη νίκη με 1-0 κόντρα στον Παναθηναϊκό στο Φάληρο. Ο Ολυμπιακός ήταν ξανά κυνικός, δεν βιαζόταν, είχε υπομονή, δεν εκβίασε καταστάσεις. Στο 0-0 του ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ δεν βρήκε τρόπο να δισπάσει την αντίπαλη άμυνα, αλλά δεν θέλησε να ρισκάρει και πολύ είναι η αλήθεια. Διατήρησε αυτή την προσέγγιση που του εξασφάλιζε έναν έλεγχο, χωρίς να προσπαθήσει να 'πνίξει' τον αντίπαλο αλλά και χωρίς να κινδυνεύει.

Το 'μεγάλο κόλπο' έγινε στο ντέρμπι τίτλου της Τούμπας, το οποίο διεξήχθη ενδιάμεσα στα δύο ματς με την Άρσεναλ! Αυτή τη φορά ο Ολυμπιακός άφησε όλο το επικοινωνιακό 'μπλα, μπλα' για τον ΠΑΟΚ. Πάντα με 3 χαφ στον άξονα, διατήρησε τον έλεγχο σε όλη την διάρκεια του αγώνα. Δεν ρίσκαρε, δεν έψαξε την υπερβολή, έπαιξε με το μυαλό και την ψυχολογία των αντιπάλων του. Περίμενε το λάθος, το βρήκε και πήρε το γκολ που του έδωσε τη νίκη. Σε ένα ματς που σου έδινε την εντύπωση πως και... τρία χρόνια να παιζόταν, ο Ολυμπιακός δεν θα μπορούσε να απειληθεί. Το ίδιο ακριβώς έργο επαναλήφθηκε την 1η αγωνιστική των playoffs, με το δεύτερο συνεχόμενο 0-1 υπέρ των 'ερυθρολεύκων' στην Τούμπα.

Οι διαφορές ανάμεσα στις δύο σεζόν ίσως να μην μοιάζουν εντυπωσιακές. Στην ουσία όμως, είναι. Γιατί και οι συνθήκες φέτος ήταν δυσκολότερες από τις περσινές. Το 2018/19 ο Ολυμπιακός είχε ρεκόρ 2Ν-2Ι-2Η, με γκολ 10-7 στα 6 ντέρμπι. Κερδιμένοι βαθμοί ανά ματς: 1,33. Στην διάρκεια της τρέχουσας περιόδου, το ρεκόρ των Πειραιωτών μέχρι το αποψινό ντέρμπι με τον ΠΑΟ είναι 4Ν-3Ι-0Η, με τέρματα 7-2. Κερδισμένοι βαθμοί ανά ντέρμπι: 2,0.

Λιγότερο επιθετικός, αμυντικά απροσπέλαστος, επιβάλλοντας τον ρυθμό που θέλει, χωρίς να δίνει δικαίωμα και εκμεταλλευόμενος με υπομονή τις αδυναμίες του αντιπάλου, ο φετινός Ολυμπιακός του Πέδρο Μαρτίνς είναι ο κυρίαρχος των ντέρμπι. Και αυτό συνέβη από την στιγμή που ο Πορτογάλος κατάλαβε πως για να κερδίσει αυτά τα ματς, πρέπει να σταματήσει να τα κυνηγάει. Λογική που θα υπηρετήσει σε όσα ντέρμπι απομένουν ως το τέλος της σεζόν.

News 24/7

24MEDIA NETWORK