Ο Μαρτίνς ποντάρει στην ομόνοια για να αποκλείσει την Ομόνοια

Ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποφύγει ο Ολυμπιακός τις... κακοτοπιές κόντρα στην Ομόνοια, είναι να παρουσιάσει μια όσο το δυνατόν πιο κοντινή εκδοχή του περσινού του εαυτού. Αυτή η λογική καθόρισε τις επιλογές των 'ερυθρολεύκων' στις μεταγραφές και οδηγεί τον Μαρτίνς στο πλάνο της Τετάρτης.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Πέδρο Μαρτίνς, σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τον Άρη για τα playoffs της Super League 1 2019-2020 στο 'Κλεάνθης Βικελίδης' | Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020
Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Πέδρο Μαρτίνς, σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τον Άρη για τα playoffs της Super League 1 2019-2020 στο 'Κλεάνθης Βικελίδης' | Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020 EUROKINISSI SPORTS

Σε ανύποπτο χρόνο και πριν ξεκινήσει η νέα σεζόν, ο Πέδρο Μαρτίνς είχε ευχηθεί να έχει και τη νέα σεζόν το ίδιο ρόστερ ο Ολυμπιακός. Ήξερε και ο ίδιος πως πρόκειται για ευσεβή πόθο, αφού παραήταν πολλοί οι παίκτες που βρίσκονταν στο στόχαστρο ομάδων είτε από top ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, είτε με πολύ μεγάλο πορτοφόλι. Ωστόσο ο Πορτογάλος τεχνικός δεν είπε τίποτα περισσότερο από αυτό που θέλει κάθε προπονητής.

Να κρατάει τον βασικό κορμό της ομάδας του, τους παίκτες που είχαν κομβικό ρόλο στην επιτυχία της αμέσως προηγούμενης σεζόν. Η... δεύτερη καλύτερη εξέλιξη σε κάθε τέτοια περίπτωση είναι οι μικρότερες δυνατές αλλαγές στο ρόστερ. Ειδικά σε αυτό που συνηθίζουμε να λέμε 'θέσεις - κλειδιά' της ενδεκάδας. Ο Μαρτίνς πλέον γνωρίζει σαν την παλάμη του χεριού του τι εστί Ολυμπιακός. Ποια είναι η καθημερινότητα, οι απαιτήσεις, η πίεση της ομάδας. Πως το λάθος απαγορεύεται, ότι η πιθανότητα κακού αποτελέσματος δεν επιτρέπεται όσες επιτυχίες κι αν έχουν προηγηθεί. Προφανώς δεν μιλάμε για... θρίαμβο της λογικής, αλλά δεν παύει να είναι πραγματικότητα. Και ο Μαρτίνς έχει μάθει να ζει με αυτή.

Ξέρει πως το ξεκίνημα κάθε σεζόν κρύβει παγίδες, με συνεχόμενες υποχρεώσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, καθώς πλέον δεν υπάρχει η πολυτέλεια της απευθείας πρόκρισης σε φάση ομίλων ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Άρα τα στοιχήματα ξεκινούν από νωρίς. Και ανάλογα με το αν είναι κερδισμένα ή χαμένα μπορούν να καθορίσουν μια ολόκληρη σεζόν...

Ένα από τα σημαντικότερα -αν όχι το μεγαλύτερο- όπλα κάθε ομάδας στην αρχή της σεζόν είναι η ταυτότητα αντιλήψεων και η αίσθηση της ενότητας που προκύπτει από αυτήν. Η αρμονική συνύπαρξη στο πλαίσιο κοινών αρχών. Αξιώματα τα οποία συνοψίζονται σε μια λέξη: ομόνοια. Σε αυτήν ποντάρει ο Πέδρο Μαρτίνς για να αποκλείσει την... Ομόνοια. Η αντίπαλος του Ολυμπιακού δεν έχει τη δυναμική των 'ερυθρολεύκων', ωστόσο είναι μια συμπαγής, σκληροτράχηλη ομάδα, που δεν έχει τίποτα να χάσει παρά μόνο να γράψει ιστορία. Πρόκειται για πονηρή κλήρωση και δεν θα χρειαστεί τίποτε περισσότερο παρά μια κακή βραδιά για να μπει ο Ολυμπιακός σε περιπέτειες.

Ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποφύγει τις κακοτοπιές η ομάδα του Πειραιά είναι να παρουσιάσει μια όσο το δυνατόν πιο κοντινή εκδοχή του περσινού της εαυτού. Και για να γίνει αυτό, o Μαρτίνς θέλει να χρησιμοποιήσει όσο το δυνατόν πιο πολλούς από τους ποδοσφαιριστές με τους οποίους δούλεψε την περσινή σεζόν. Αναγκαστικά, στα άκρα της άμυνας θα υπάρξουν δύο νέα πρόσωπα. Οι Ραφίνια και Χολέμπας. Ενδεχομένως και ένα τρίτο, ο Εμβιλά, που ήρθε για να γεμίσει τα παπούτσια του Γκιλιέρμε. Η παρουσία του Γάλλου στην ενδεκάδα θα εξαρτηθεί και από την διάταξη που θα επιλέξει ο Μαρτίνς. Γιατί αν καταλήξει στο 4-2-3-1, πιθανότατα οι Καμαρά - Μπουχαλάκης θα καλύψουν τις θέσεις '6' και '8'. Στη λογική που περιγράψαμε πιο πάνω... Κατά τα άλλα, στους υπόλοιπους χώρους του γηπέδου θα πατήσουν παίκτες που έχει από πέρσι μαζί του ο Πορτογάλος τεχνικός.

Η επιθυμία του Μαρτίνς να έχει όσο το δυνατόν πιο δεμένο σύνολο ενόψει των playoffs του Champions League, καθόρισε και τη λογική των μεταγραφών. Από τη στιγμή που δεν θα είχε τους Ελαμπντελαουί, Τσιμίκα και Γκιλιέρμε, επέλεξε να καλύψει το κενό τους με παίκτες που έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: εμπειρία, παραστάσεις από το υψηλότερο επίπεδο, τριβή στον πρωταθλητισμό και την πίεση και είναι καλοί χειριστές της μπάλας. Αυτά τα στοιχεία βοηθούν στην γρηγορότερη αφομοίωση τους στο σύνολο και την κατανόηση του ρόλου τους στην ενδεκάδα. Σε συνδυασμό με την ποιότητα, μειώνεται ο χρόνος προσαρμογής που απαιτείται στα νέα δεδομένα.

Γι' αυτό ο Ολυμπιακός πήρε πρώτα τον Χολέμπας και μετά κατέληξε στον Ρέις. Πήρε γρήγορα τον Ραφίνια και στη συνέχεια έψαξε την αγορά για το back up (Κοντέ;), έκανε υπέρβαση στο συμβόλαιο του Εμβιλά, ενώ άφησε για το τέλος την περίπτωση του εξτρέμ. Αυτή είναι μια θέση που απαιτεί ενίσχυση με παίκτη που θα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους υπάρχοντες και θα είναι -τουλάχιστον στην θεωρία- μια κλάση πάνω. Από τη στιγμή που δεν βρέθηκε νωρίς, σταδιακά μηδενίστηκαν οι πιθανότητες να είναι παρών στα playoffs, οπότε και πάρθηκε η απόφαση να πάει χωρίς βιασύνη ο Ολυμπιακός στην επιλογή του παίκτη που θα καλύψει το κενό του Ποντένσε. Το ιδανικό θα ήταν να έχει βρεθεί, αφού χρόνος υπήρχε, ωστόσο φτάνοντας λίγες μέρες πριν τα ματς με την Ομόνοια εξαλείφθηκε η ανάγκη της βιασύνης.

Την πρώτη του χρονιά στον Ολυμπιακό, ο Μαρτίνς πέρασε την ομάδα του από τα προκριματικά ως τους ομίλους του Europa League. Την δεύτερη χρονιά οδήγησε τους 'ερυθρόλευκους' στους ομίλους του Champions League από το μονοπάτι των μη πρωταθλητών - για πρώτη φορά πέτυχε κάτι ανάλογο ελληνική ομάδα. Τώρα καλείται να κάνει το 3/3 και για να το καταφέρει θα στηριχτεί κατά 8 ή 9/11 στην περσινή του ομάδα. Ποντάροντας στο γεγονός πως αυτοί οι παίκτες έχουν πλέον το know how από πέρσι και εύκολα ή δύσκολα, θα βάλουν τον Ολυμπιακό στην κληρωτίδα για τον καταρτισμό των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης για τη σεζόν 2020-2021.

News 24/7

24MEDIA NETWORK