Ο Μαρτίνς ξέρει ότι ο Ολυμπιακός πονάει αριστερά

Η κάλυψη της αριστερής πλευράς σε άμυνα και επίθεση είναι η προτεραιότητα του Πέδρο Μαρτίνς στον Ολυμπιακό, που θέλει όπως και πέρσι να έχει δυνατές τις δυο πτέρυγες για να κάνει 'παιχνίδι'. Μια μεγάλη μεταγραφική περίοδος και για χαφ και για άλλες θέσεις.

Η αριστερή πλευρά του Ολυμπιακού "καίει" τον Πέδρο Μαρτίνς
Η αριστερή πλευρά του Ολυμπιακού "καίει" τον Πέδρο Μαρτίνς EUROKINISSI SPORTS/ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ

Μπορεί τα ονόματα κεντρικών χαφ να παίζουν στο ρεπορτάζ του Ολυμπιακού, να ακούστηκε ότι συζητάει ακόμη και με τον Γιαν Εμβιλά της Σεντ Ετιέν, ωστόσο μετά τη διεκπεραίωση της υπόθεσης Πέπε, που δείχνει ότι κλείνει οριστικά για τους πρωταθλητές, η προτεραιότητα αυτήν τη στιγμή δείχνει να είναι άλλη και αφορά την ενίσχυση των άκρων. Ο Πέδρο Μαρτίνς, όπως λέγεται, θέλει οπωσδήποτε έναν βασικό αριστερό μπακ (ο Χοσέ Χολέμπας δεν είναι σε ηλικία να επωμιστεί τον ρόλο, για τον Λεονάρντο Κούτρη λέγεται ότι θα παραχωρηθεί και φέτος σε ξένη ομάδα, ήδη έγιναν επαφές με τη Φορτούνα Ντίσελντορφ) και σίγουρα έναν παίκτη που θα παίζει στα άκρα της επίθεσης.

Μοιάζει λογικό το σκεπτικό του προπονητή της 'ερυθρόλευκης' ομάδας. Η αποχώρηση του Κώστα Τσιμίκα για τη Λίβερπουλ στερεί από την ομάδα ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία της επιτυχημένης σεζόν που πέρασε (η οποία ακόμη δεν έχει... ολοκληρωθεί με την κωμική εκκρεμότητα του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας), άρα δεν γίνεται να καλυφθεί το κενό μόνο από τον Χολέμπας.

Αντίθετα, ο 36χρονος πρώην διεθνής, που επέστρεψε στον Ολυμπιακό, θα 'ναι εξαιρετική λύση για κάποια ματς μέσα στη χρονιά, εφόσον αποκτηθεί κι άλλος ένας αριστερός μπακ, που θα καλύπτει, ως επί το πλείστον, τη θέση. Θα είναι ο Περουβιανός Μιγκέλ Τράουκο της Σεντ Ετιέν ή κάποιος άλλος που θα αναζητήσει ο Φρανουσά Μοντεστό στη Γαλλία; Όπως συνηθίζει ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια, εμπιστεύεται παίκτες από τη γαλλική αγορά και ο Μοντεστό (όπως και ο Κριστιάν Καρεμπέ, βεβαίως) έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτήν την 'ερυθρόλευκη' εξόρμηση.

Όσο για το κενό στο (αριστερό) άκρο της επίθεσης, δεν χρειάζεται να πούμε πόσο σημαντικό είναι. Ουσιαστικά, δεν καλύφθηκε ποτέ, έπειτα απ' την αποχώρηση του Ντανιέλ Ποντένσε. Το πρώτο όνομα που ακούστηκε είναι ο Γκάρι Ροντρίγκες, του τον μάθαμε στην Ελλάδα με τον ΠΑΟΚ και την τελευταία 3ετία έπαιξε στη Γαλατασαράι και στη Φενέρμπαχτσε (ως δανεικός από την Αλ Ιτιχάντ) στην τουρκική λίγκα.

Ένας διαφορετικός ποδοσφαιριστής από τον Ποντένσε, που κινείται περισσότερο από τη γραμμή, όμως έχει σαφώς καλύτερη επαφή με τα δίχτυα από τον βραχύσωμο Πορτογάλο, που συνεχίζει στην Αγγλία με τη Γουλβς. Πιο μεγάλο προσόν είναι σίγουρα η ταχύτητα, που μαζί με την ικανότητά του στις ντρίμπλες τον έχουν κάνει έναν ξεχωριστό winger, ο οποίος σαφώς και ταιριάζει στον τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς.

Δεν ξέρουμε αν ο 'εκλεκτός' θα είναι εν τέλει ο πρώην ακραίος επιθετικός του ΠΑΟΚ. Συνήθως τα πρώτα ονόματα 'καίγονται' και έρχονται οι εναλλακτικές επιλογές, ωστόσο μπορεί κανείς να διαπιστώσει πώς ακριβώς εστιάζεται ο σχεδιασμός του Ολυμπιακού και τα 'θέλω' του προπονητή του. Η ισχυροποίηση των άκρων του παραμένει μια κεντρική αρχή της ομάδας, η οποία πέρσι πόνταρε πολλά σε αυτόν τον τομέα. Θυμηθείτε πόσο σημαντικός ήταν για τον Ολυμπιακό, μέχρι να φύγει, ο Ποντένσε ή πόσο στηρίχθηκε η 'ερυθρόλευκη' ομάδα στους δυο μπακ, Τσιμίκα και Ομάρ Ελαμπντελαουί.

Μπορεί τα πρόσωπα ν' αλλάζουν, όμως ο Μαρτίνς θέλει να συνεχίσει στο ίδιο πλάνο, κάπως διαφοροποιημένο σε σχέση βέβαια με τις μεταγραφές που θα γίνουν.

Χαφ, αν έρθει πρόταση για Καμαρά

Από την άλλη, αν υποθέσουμε ότι ο Πέπε θα είναι ο αμυντικός μέσος που θα αντικαταστήσει τον Γκιλιέρμε, δύσκολα ο Ολυμπιακός θα προχωρήσει στην απόκτηση κι άλλου τέτοιου χαφ. Προφανώς ο Εμβιλά είναι καλύτερος από τον Πέπε, αλλά θα έχουν δώσει οι πρωταθλητές 4.000.000 ευρώ (όσα κοστίζει ο Πορτογάλος, δηλαδή) για να κάθεται στον πάγκο; Κομματάκι δύσκολο.

Ο Μαντί Καμαρά παραμένει προς το παρόν στους πρωταθλητές
Ο Μαντί Καμαρά παραμένει προς το παρόν στους πρωταθλητές EUROKINISSI SPORTS/ΚΛΟΝΤΙΑΝ ΛΑΤΟ

Όλα θα εξαρτηθούν και από την υπόθεση του Μαντί Καμαρά. Αν στον Ολυμπιακό έρθει τελικά πρόταση για τον εξαιρετικό -κυρίως στο 2ο μισό της χρονιάς- άσο από τη Γουινέα. Μέχρι στιγμής, στον Πειραιά δεν έχει έρθει κάτι συγκεκριμένο, παρότι τον παίκτη παρακολουθούσαν για αρκετό καιρό ομάδες της Premier League. Λένε ότι για τον Καμαρά αναμένεται να έρθει προσφορά από ιταλική ομάδα. Ο Ολυμπιακός έχει κοστολογήσει τον παίκτη περίπου στα 15.000.000 ευρώ. Μόνο έτσι θα συζητήσει και για άλλον κεντρικό χαφ, αν και με βάση την 'ιεραρχία' των μεταγραφών (αν υπάρχει κάτι τέτοιο), στην κούρσα προηγείται ο Τιάγκο Σίλβα της Νότιγχαμ. Ένας παίκτης που διακρίνεται περισσότερο για τις ικανότητές του στην οργάνωση του παιχνιδιού.

Μεγάλη μεταγραφική περίοδος

Η χρονιά, όπως εξελίχθηκε με τον κορονοϊό, κράτησε σε μάκρος, με τον Ολυμπιακό να παίζει ποδόσφαιρο παραπάνω από ένα ημερολογιακό έτος (κι ακόμη επαναλαμβάνουμε παραμένει η εκκρεμότητα του τελικού του κυπέλλου). Λογικό ήταν να αλλάξουν πολλά σε περισσότερες από 365 μέρες. Μεγάλη είναι κι η μεταγραφική περίοδος που διανύουμε ήδη. Ολοκληρώνεται στις 5 Οκτωβρίου, δηλαδή ολοκληρώνεται σ' έναν μήνα και βάλε από τώρα. Αυτό σημαίνει ότι πολλά που λέγονται τώρα, τέλος Σεπτέμβρη να μην είναι και δεδομένα, να έχουν αλλάξει, όπως συνήθως συμβαίνει σε ένα παζάρι.

Μπορούν να προκύψουν αργότερα προτάσεις για παίκτες. Παράδειγμα, ο Ρούμπεν Σεμέδο. Υποτίθεται ότι θα απασχολούσε σοβαρά πορτογαλικές ομάδες. Δεν φαίνεται, όμως, να ισχύει κάτι τέτοιο. Ή ο τερματοφύλακας Ζοζέ Σα, ο οποίος βρίσκεται σε αποθεραπεία για το κάταγμα που υπέστη παραμονές του επαναληπτικού με τη Γουλβς. Είχε γραφτεί ότι θα ενδιέφερε σοβαρά κάποια ομάδα του εξωτερικού.

Η διαδικασία των μεταγραφών είναι συναρπαστική, λόγω της ρευστότητας που υπάρχει και μπορεί μέσα σε λίγα 24ωρα να αλλάξει τα δεδομένα. Προς το παρόν, όμως, η σκέψη του Μαρτίνς βρίσκεται στον τρόπο που ο Ολυμπιακός θα καλύψει το αριστερό άκρο και στα μετόπισθεν και στην επίθεση.


News 24/7

24MEDIA NETWORK