Ο Μάσιμο Καρέρα έδιωξε τον αρχηγό της Σπαρτάκ για ένα like

Προτεραιότητα η σιδηρά πειθαρχία για τον αμείλικτο Μάσιμο Καρέρα, ο οποίος δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του. Τι είχε συμβεί με τον Ντένις Γκλουσακόφ στη ρωσική ομάδα και γιατί ζήτησε την αποδέσμευσή του.

Ο Μάσιμο Καρέρα στην πρώτη προπόνησή του ως τεχνικός της ΑΕΚ
Ο Μάσιμο Καρέρα στην πρώτη προπόνησή του ως τεχνικός της ΑΕΚ INTIME SPORTS

Οι πρώτες καταγεγραμμένες εντυπώσεις από τον Μάσιμο Καρέρα 'εικονοποιούν' έναν προπονητή που δεν του αρέσουν τα πολλά λόγια και απαιτεί από τους ποδοσφαιριστές το μέγιστο. Παραπέμπουμε σε μια φράση από την παρουσίασή του, την πρώτη γνωριμία του δηλαδή με τους Έλληνας δημοσιογράφους - ρεπόρτερ της ΑΕΚ. Συμπτωματικά την ημέρα που ο Ντούσαν Μπάγεβιτς συμπλήρωσε τα 71 χρόνια του. "Στόχος μου είναι να πάρω το 300% από κάθε παίκτη", ισχυρίστηκε και με τρόπο λακωνικό έδωσε το στίγμα της κατεύθυνσης του, είτε στην προπόνηση είτε στον εκάστοτε αγώνα.

Εκτός από τις παραστάσεις του με τη Γιουβέντους, το απολαυστικό τραγούδι που τον υμνεί από τα χρόνια του στην Αταλάντα και τον τίτλο στη Ρωσία ως προπονητής της Σπαρτάκ Μόσχας, ο 55χρονος Λομβαρδός κουβαλά μαζί του την αδιάλλακτη πειθαρχία που επιβάλλει στ' αποδυτήρια και η οποία παραπέμπει ως ένα βαθμό σε 'τραχιές' τακτικές του ιταλικού ποδοσφαίρου των 80s. "Ήταν ένας πολύ ικανός προπονητής. Συναισθηματικός από τη μία, αλλά πολύ απαιτητικός από την άλλη", είχε θυμηθεί ο Ρώσος διεθνής Ντμίτρι Κομπάροφ, κληθείς να περιγράψει την ιδιοσυγκρασία του πρώην προπονητή του στη ρωσική ομάδα.

Ως γνωστόν ο Καρέρα ήταν το 'δεξί χέρι' του Αντόνιο Κόντε, ο βασικός συνεργάτης του για μια 5ετία σε Γιουβέντους και εθνική Ιταλίας. Σ' έναν αντίστοιχο ρόλο, στο πλευρό του Αλένιτσεφ, είχε δεχθεί να πάει στη Μόσχα το καλοκαίρι του 2016 προκειμένου ν' αναλάβει το τακτικό και κυρίως αμυντικό σκέλος της προπόνησης. Γρήγορα όμως ο Ρώσος τεχνικός απομακρύνθηκε και ο υπηρεσιακός για λίγο Ιταλός μονιμοποιήθηκε. Ως τον Οκτώβριο του 2018, όταν και είχε την ίδια μοίρα με τον προκάτοχό του.

Ο Ντένις Γκλουσακόφ με το περιβραχιόνιο του αρχηγού της Σπαρτάκ σε αγώνα με την Αθλέτικ Μπιλμπάο
Ο Ντένις Γκλουσακόφ με το περιβραχιόνιο του αρχηγού της Σπαρτάκ σε αγώνα με την Αθλέτικ Μπιλμπάο AP PHOTO/PAVEL GOLOVKIN


Η αφορμή δόθηκε από το εντός έδρας 2-3 από την Άρσεναλ Τούλα στο πρωτάθλημα, το αποκορύφωμα ενός άσχημου σερί για τη Σπαρτάκ. Βαθύτερη αιτία έμοιαζε να ήταν η διαμάχη του -πρώτα και κύρια- με τον αρχηγό της Σπαρτάκ Ντένις Γκλουσακόφ και σε δεύτερο βαθμό με τον έμπειρο αμυντικό Αντρέι Γεστσένκο. Οι δύο ποδοσφαιριστές είχαν εμφανιστεί ν' αμφισβητούν δημόσια τον Μάσιμο Καρέρα, όταν σ' ένα βιτριολικό ποστ που τον κατέκρινε για την πορεία της ομάδας στη δεύτερη σεζόν είχαν επικροτήσει μ' ένα 'like'. Τούτο ήταν το επίμαχο.

Κατ' εντολή Καρέρα αμφότεροι τέθηκαν αυτομάτως εκτός ομάδας, χωρίς να δεχθεί τις εξηγήσεις τους, αλλά τ' αποτελέσματα δεν τον ευνόησαν και η απόφαση γύρισε εις βάρος του. Με συνέπεια ο ίδιος ν' απολυθεί και ο Γκλουσακόφ με τον Γεστσένκο να επανέλθουν ύστερα από 2 μήνες. Άνθρωπος του περιβάλλοντος του Ιταλού προπονητή είχε περιγράψει την κατάσταση ως εξής: "Ο Μάσιμο δεν είχε κάποιο πρόβλημα με άλλους ποδοσφαιριστές. Υπήρχε όμως πρόβλημα με τον Ντένις. Είχε ζητήσει είτε να τον αποδεσμεύσουν είτε να τον παραχωρήσουν, γιατί δεν τα έβρισκαν μεταξύ τους. Το κλαμπ είχε απορρίψει την πρόταση. Ο Μάσιμο ήταν πολύ ανήσυχος, γιατί δεν ήταν εύκολο. Δεν ήταν εύκολο γι' αυτόν να αποκλείσει τον Γκλουσακόφ, αλλά είχε καλούς λόγους για να συμβεί".

Άλλες λεπτομέρειες δεν είχε χαρίσει. Ωστόσο οι εκδοχές που κυκλοφόρησαν αργότερα ήταν δύο. Η μία του Καρέρα: "Αν ένα άτομο κάνει like, σημαίνει ότι συμφωνεί με μια άποψη. Εάν κάποιος πιστεύει ότι είμαι κακός προπονητής και χαζός, ότι θα πρέπει να πάω σπίτι μου γιατί δεν μπορώ να διαχειριστώ μια κατάσταση, τότε αυτό το άτομο δεν είναι μαζί μου και δεν θα το αφήσω στο γήπεδο. Θα προσπαθήσω να κρατήσω ένα τέτοιο άτομο μακριά για να μην δημιουργήσει πρόβλημα στην ομάδα. Δεν μου ήταν ευχάριστο. Θα ήταν πολύ καλύτερο, αν έρχονταν και μου έλεγαν προσωπικά 'φίλε, δεν καταλαβαίνεις τίποτα, είσαι ηλίθιος και καλύτερα να φύγεις'. Όλο αυτό ήταν πολύ άβολο", είχε μεταφέρει σε συνέντευξή του αφότου επέστρεψε στο Μπέργκαμο.

Ο Μάσιμο Καρέρα στον αγώνα της Σπαρτάκ Μόσχας με τον ΠΑΟΚ
Ο Μάσιμο Καρέρα στον αγώνα της Σπαρτάκ Μόσχας με τον ΠΑΟΚ AP PHOTO/DENIS TYRIN

Είχε συμπληρώσει βέβαια ότι "αν συναντήσω τον Ντένις, θα του σφίξω το χέρι, γιατί δεν έχω κάτι εναντίον του. Το μόνο πρόβλημα από μέρους μου ήταν πως τον άφησα σε κάποια παιχνίδια στον πάγκο. Αυτός δημιούργησε την κατάσταση και είχε μια τέτοια συμπεριφορά απέναντί μου. Η δική συμπεριφορά μου ήταν απέναντι στις δικές του πράξεις".

Η άλλη εκδοχή ανήκε στον Γκλουσακόφ, που έκανε λόγο για παρεξήγηση. "Πήγα στη συνάντηση. Ο κόουτς άρχισε να μας λέει για τα likes με τα οποία τον κοροϊδεύαμε. Εξήγησα άμεσα πως δεν είχε καταλάβει καλά. Μία ή δύο εβδομάδες νωρίτερα μια γυναίκα είχε έρθει σε μένα και είχαμε μιλήσει για μια δράση που θ' αφορά τη λευχαιμία. Μου είχε ζητήσει να βγω στο γήπεδο με κάποια παιδιά. Είχε σχέση με αυτήν. Δεν είχα δει το περιεχόμενο. Απλώς πάτησα. Στο τέλος ο Καρέρα μάς πέταξε έξω από τ' αποδυτήρια. Τα υπόλοιπα παιδιά άρχισαν να σηκώνονται και να λένε ότι δεν χρειαζόταν όλο αυτό. Τα αποτελέσματα δεν ήταν πολύ καλά. Μας έλεγε ότι τον κοροϊδεύαμε. Έλεγε πως δεν θα υπάρξει έλεος και θα προπονηθούμε διπλά. Του είπαμε ότι 'εσύ είσαι ο προπονητής, εσύ αποφασίζεις'. Εκείνη την ημέρα εγώ προπονήθηκα στο 100%".

Όποιος κι αν είχε δίκιο, το κλαμπ επηρεάστηκε αγωνιστικά. Πλέον ούτε ο Καρέρα (που έμεινε άνεργος για 14 μήνες) ούτε ο Γκλουσακόφ (που έφυγε το καλοκαίρι για την Τερέκ Γκρόζνι) ανήκουν πλέον στην παραπαίουσα Σπαρτάκ. Την ομάδα που έχρισε πρωταθλήτρια για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια.

News 24/7

24MEDIA NETWORK