O Μασούρας (λέει ότι) έτρεξε πιο γρήγορα από τον Εμπαπέ. Αλήθεια ή ψέμα;

Ο Γιάννης Μασούρας έκανε το ταχύτερο σπριντ μεταξύ των 14 ποδοσφαιριστών που αγωνίστηκαν στο παιχνίδι της Γκόρνικ Ζάμπρζε με τη Λέχια Γκντανσκ. Ήταν όμως η επίδοσή του ανώτερη από εκείνη του Κιλιάν Εμπαμπέ;

Ο Γιάννης Μασούρας στη διάρκεια του αγώνα της Γκόρνικ Ζάμπρζε με τη Λέχια Γκντανσκ
Ο Γιάννης Μασούρας στη διάρκεια του αγώνα της Γκόρνικ Ζάμπρζε με τη Λέχια Γκντανσκ TWITTER.COM/GORNIKZABRZESSA

Το 'παγκόσμιο ρεκόρ' ταχύτερου σπριντ σε ποδοσφαιρικό αγώνα ανήκει, σύμφωνα με τη γαλλική Figaro, στον Κιλιάν Εμπαπέ της Παρί Σεν Ζερμέν. Η επίδοσή του είχε καταγραφεί τον Δεκέμβριο του 2017 σε αγώνα της Ligue 1 με αντίπαλο τη Λιλ. Όπως θα δεις, αν πρώτα πατήσεις play στο βίντεο, στην κάθετη κίνηση του υπερηχητικού Γάλλου το 'κοντέρ' είχε σταματήσει στα 37 χλμ/ώρα, όταν ο κορυφαίος του είδους Γιουσέιν Μπολτ είχε φτάσει τα 44.7 χλμ/ώρα σημειώνοντας το 9.58 του 2009!

Ουδείς έκτοτε έχει καταφέρει κάτι ανώτερο απ' αυτό. Τουλάχιστον με την ίδια, επικαιροποιημένη, λίστα (γιατί κυκλοφορούν διάφορες από ‘δω κι από ‘κει).

Ο δικός μας Γιάννης Μασούρας, λίγες ώρες μετά την πρώτη εμφάνισή του στο πολωνικό πρωτάθλημα ως νέο μέλος της Γκόρνικ Ζάμπρζε, θέλησε ούτε λίγο ούτε πολύ να ενημερώσει πως αυτός είναι ο ποδοσφαιριστής με το ταχύτερο σπριντ όλων των εποχών. Άνευ πηγής, ανήρτησε έναν πίνακα με κυκλωμένα τα 36.61 χλμ/ώρα δίπλα στο όνομά του ως προσωπική μέγιστη ταχύτητα στη διάρκεια (κάποιου) αγώνα. Άλλες λεπτομέρειες ή περαιτέρω διευκρινίσεις δεν δόθηκαν επ' αυτής.

Το insta story του Γιάννη Μασούρα
Το insta story του Γιάννη Μασούρα

Δεν έχουμε λόγο ν' αμφισβητήσουμε την πλατφόρμα που μέτρησε την επίδοση του 24χρονου Πατρινού άσου. Ο οποίος ως πρώην αθλητής του στίβου στα 100μ. και στα 200μ., δις μάλιστα πανελληνιονίκης με την Παναχαϊκή στη σκυταλοδρομία (2013, 2015), δεν θα 'ταν ανέφικτο να έχει αναπτύξει τέτοια μέγιστη ταχύτητα στον αγωνιστικό χώρο, ακόμη και... χωρίς ευνοϊκό άνεμο. Με μακριά πόδια, μεγάλο διασκελισμό, το αθλητικό προφίλ του που διαθέτει και ανοικτό χώρο μπροστά από τη στιγμή που καλύπτει όλη την πλευρά, εκτιμούμε πως γίνεται να επιτευχθεί από τον ίδιο.

Αν πάντως πρόκειται για μια επίδοση που προέκυψε από τον νικηφόρο αγώνα (3-0) της Κυριακής απέναντι στη Λέχια Γκντανσκ, για την 3η αγωνιστική της Ekstraklasa, εντοπίσαμε το λάθος. Αναζητώντας την προέλευση του 'ρεκόρ', ξεψαχνίσαμε ενδελεχώς τα στοιχεία της εν λόγω αναμέτρησης. Ο Μασούρας, που στις 28/8 παραχωρήθηκε δανεικός από τον Ολυμπιακό στην πολωνική ομάδα, ήταν στις αρχικές επιλογές του προπονητή Μάρτσιν Μπροζ καλύπτοντας τη δεξιά πλευρά στο 3-5-2, αντί του Ντάριους Παβλόφσκι. Αγωνίστηκε σε όλη τη διάρκεια (96 λεπτά), εκτέλεσε 1 σουτ εκτός περιοχής, κέρδισε 3 φάουλ, δοκίμασε 39 μεταβιβάσεις με 72% ευστοχία, έδωσε μία ασίστ και ενεπλάκη σε 18 μονομαχίες, κερδίζοντας τις μισές εξ αυτών. Σε σύνολο αξιολόγησης ήταν ο πέμπτος πιο ωφέλιμος παίκτης των γηπεδούχων σε μια άνετη επικράτηση που ήρθε με τρία γκολ από το 34' ως το 81'. Είναι δεδομένα που 'αλιεύθηκαν' από τα επίσημα στατιστικά της λίγκας.

Ο Γιάννης Μασούρας πανηγυρίζει ένα από τα τρία γκολ της Γκόρνικ Ζάμπρζε
Ο Γιάννης Μασούρας πανηγυρίζει ένα από τα τρία γκολ της Γκόρνικ Ζάμπρζε HTTPS://WWW.GORNIKZABRZE.PL

Επειδή ο αγώνας ήταν κυριακάτικος, κάλυψη μέτρων και μέγιστη ταχύτητα δεν είχαν ενταχθεί ακόμη στην ξεχωριστή στατιστική κατηγορία. Τουλάχιστον όχι ως το απόγευμα της Δευτέρας.

Βρήκαμε όμως όσα ψάχναμε στην ιστοσελίδα της Γκόρνικ Ζάμπρζε, η οποία είχε αναρτήσει κιόλας υπεραναλυτικά στατιστικά για το παιχνίδι. Όπως ότι ο Γιάννης Μασούρας ήταν μεν ο γρηγορότερος ποδοσφαιριστές της, αλλά όχι με τη μέγιστη ταχύτητα που ισοφάριζε, πόσο μάλλον κατέρριπτε την επίδοση του Εμπαμπέ. Σύμφωνα με την υπηρεσία που προσέφερε τα δεδομένα στο κλαμπ, τα χρονόμετρα κατέγραψαν πως το καλύτερο από τα 25 σπριντ του, ένας 'γιγαντιαίος' αριθμός για ένα και μόνο παιχνίδι, ήταν στα 34.11 χλμ/ώρα. Μια ταχύτητα που τον τοποθετεί αυτομάτως στην πρώτη πεντάδα της κατηγορίας, όχι μακριά από την κορυφή. Συνολικά δε στον αγώνα κάλυψε 10.84 χιλιόμετρα! Λιγότερα μονάχα από τον χαφ Βισνιέφσκι.

Βάλαμε στη σειρά την πρώτη 5άδα της Γκόρνικ στον τρίτο αγώνα της σεζόν.

Ποδοσφαιριστής Μέγιστη ταχύτητα Μέτρα που κάλυψε Συνολικά σπριντ
Γιάννης Μασούρας 34.11 χλμ/ώρα 10.84 χλμ. 25
Πρζέμισλαβ Βισνιέφσκι 34.04 χλμ/ώρα 10.02 χλμ. 13
Έρικ Γιάντζα 32.03 χλμ/ώρα 11.08 χλμ. 12
Άντριαν Γκριζκιέβιτς 31.55 χλμ/ώρα 10.84 χλμ. 14
Χεσούς Χιμένεθ 31.14 χλμ/ώρα 10.48 χλμ. 9

Είτε έτσι είτε αλλιώς, επισήμως ή όχι, ο Γιάννης Μασούρας φρόντισε ήδη να δείξει τι μπορεί να κάνει στο χορτάρι. Το τρέξιμο, η ενέργεια και τα 'πνευμόνια' του είναι τα βασικά πλεονέκτημά του, στοιχεία που του επιτρέπουν να στέκεται αξιοπρεπώς ως βασικός δεξιός-μπακ χαφ της πρωτοπόρου του πολωνικού πρωταθλήματος (3/3). Εφόσον παραμείνει υγιής, θα έχει 27 παιχνίδια για να 'γκρεμίσει' κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Ακόμη και του Εμπαπέ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK