Ο Μάτος έπαιξε ως γνήσιος ΠΑΟΚτσής

Ο Βραζιλιάνος ήταν, για μία σειρά από λόγους, ο MVP του αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Άγιαξ. Ήταν το πάθος, η δίψα, η 'τρέλα', τα -εκτός ποδοσφαιρικής τακτικής- στοιχεία που είναι αναγκαία σε αυτά τα παιχνίδια.

Ο Λέο Μάτος είχε μία ηγετική εμφάνιση στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ
Ο Λέο Μάτος είχε μία ηγετική εμφάνιση στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ EUROKINISSI SPORTS

Απόφθεγμα Κρόιφ, νο1: Τεχνική δεν είναι να κάνεις 1000 γκελ με την μπάλα. Ο καθένας θα μπορούσε να το κάνει με προπόνηση. Και τότε μπορείς να δουλέψεις σε τσίρκο. Τεχνική είναι να πασάρεις την μπάλα με μία επαφή, με την κατάλληλη ταχύτητα στο δεξί πόδι του συμπαίκτη σου.

Απόφθεγμα Κρόιφ, νο2: Οταν έχεις την μπάλα πρέπει να κάνεις το γήπεδο όσο το δυνατόν πιο μεγάλο. Όσο δεν την έχεις πρέπει να το κάνεις όσο το δυνατόν πιο μικρό.

Αμφότερα ταιριάζουν γάντι στο πρώτο ματς του ΠΑΟΚ με τον Άγιαξ στην Τούμπα. Όχι, ο 'Αίαντας' δεν είναι η ασυναγώνιστη ομάδα, η αχτύπητη που έφτασε πέρυσι ημιτελικά Champions League ακριβώς γι' αυτό. Είναι η ομάδα που οι ποδοσφαιριστές ξέρουν τι να κάνουν την μπάλα. Η ταχύτητα σκέψης, πάσας και εκτέλεσης. Η ειδοποιός διαφορά.

Επίσης, ο Άγιαξ είναι η αποτύπωση του δεύτερου αποφθέγματος του ποδοσφαιρικού 'πατέρα' του συλλόγου. Στην επίθεση απλώνεται και μεγαλώνει το γήπεδο, στην άμυνα το κάνει όσο το δυνατόν πιο μικρό. Σε μία από τις φορές που δεν το έκανε, ο Μπίσεσβαρ βρήκε δυο στρέμματα γήπεδο μετά το εξαιρετικό 'build up' που άρχισε από πίσω, από τον Βαρέλα, 'χτίζοντας' το γκολ της ισοφάρισης. Για περίπου 20 λεπτά στο α' μέρος ο 'Δικέφαλος' έγινε Άγιαξ. Μετά, η ολλανδική ομάδα επανήλθε στα δικά της επίπεδα.

Ο Μάτος ήταν ο περσινός ΠΑΟΚ

Ο Λέο Μάτος πανηγυρίζει γεμάτος πάθος και ένταση το γκολ που σημείωσε στο παιχνίδι με τον Άγιαξ
Ο Λέο Μάτος πανηγυρίζει γεμάτος πάθος και ένταση το γκολ που σημείωσε στο παιχνίδι με τον Άγιαξ EUROKINISSI SPORTS

Τι έπαιξε ρόλο για το 'καυτό' εικοσάλεπτο του ΠΑΟΚ, αλλά και για το γεγονός ότι οι νταμπλούχοι κοίταξαν στα μάτια την ομάδα που πλησίασε στον τελικό του Champions League; Το όνομά του είναι Λέο Μάτος και είναι ο ποδοσφαιριστής που 'έριξε' την πρώτη κλωτσιά στο παιχνίδι. Κλωτσιά που έφερε την κίτρινη κάρτα, αλλά έδειξε ότι οι γηπεδούχοι έχουν σφυγμό, αλλά και ένταση. Κάπου κρυμμένη πίσω από το ξενερωτικό 0-1.

Σε αυτή την περίπτωση ο Κρόιφ θα μπορούσε να γεννήσει ακόμα ένα απόφθεγμα: 'Στο ποδόσφαιρο αν δεν ρίξεις καμιά κλωτσιά, αποτέλεσμα δεν παίρνεις'.

Το αστείο με την περίπτωση του Βραζιλιάνου μπακ είναι ότι σε κάθε παιχνίδι του ΠΑΟΚ ο τρόπος που αγωνίζεται 'μυρίζει' κίτρινη κάρτα. Σε αρκετές των περιπτώσεων ακόμα και κόκκινη. Δεν είναι αντιαθλητικός, αλλά παθιασμένος. Ξεχειλίζει αυτή η αστείρευτη δίψα για τη νίκη, πόσο μάλλον αν αυτή έχει να κάνει με την είσοδο του 'Δικεφάλου' στους ομίλους του Champions League. Το όνειρο του πρωταθλήματος έγινε πραγματικότητα, επόμενος στόχος το άλλο απωθημένο.

Συμπερασματικά ο Μάτος έπαιξε στην Τούμπα όπως θα έπαιζε, αν μπορούσε, ο μέσος φίλος του ΠΑΟΚ. Καλό το passing game ή το τσούκου-τσούκου μπολ, καλό το build up, τα overplays και οι φαντεζί ποδοσφαιρικές αναλύσεις, αλλά το ποδόσφαιρο θέλει και καμιά κλωτσιά. "Για να σου κοπεί η μαγκιά, ρε φιλαράκι", όπως θα 'λεγε κάποιος φίλαθλος των πρωταθλητών.

Αν ο ΠΑΟΚ έκανε την 'επανάστασή' του για ένα 20λεπτο στο πρώτο μέρος και έφερε τούμπα (#diplis) το 0-1, σημαντικό μερίδιο ευθύνης κατέχει ο Μάτος. Η κλωτσιά του, η αφύπνιση, η εξέδρα που 'σηκώθηκε', το 'πάμε' στη γλώσσα του σωμάτος. Στη σκληράδα που δεν έβγαζαν στο παιχνίδι τους οι γηπεδούχοι μέχρι εκείνο το σημείο.

Στο δεύτερο παιχνίδι η ελληνική ομάδα θέλει ακόμα 10 'Μάτος'. Και λίγο από Καντουρί. Οι δύο παίκτες που το βράδυ της Τρίτης ξεχώρισαν στο γρασίδι της Τούμπας. Η ρεβάνς θέλει μυαλό, προσήλωση, ελάχιστα λάθη και καμιά κλωτσιά, αν χρειαστεί. Θέλει πάθος, μεγαλύτερο απ' αυτό που βγάζει ο Βραζιλιάνος. Το πάθος για να τεντωθεί το σεντόνι στην Τούμπα. Για τρία ματς.

News 24/7

24MEDIA NETWORK