Ο μεγαλύτερος απατεώνας ποδοσφαιριστής πιάστηκε στη φάκα

Ο 25χρονος Μπέρνιο Φερχάχεν, Σουριναμέζος με ολλανδική υπηκοότητα, έριξε τους ανθρώπους της Βίμποργκ στα βαριά ναρκωτικά, ωστόσο η απάτη του αποκαλύφθηκε γρήγορα και άδοξα. Δυστυχώς.

Ο μεγαλύτερος απατεώνας ποδοσφαιριστής πιάστηκε στη φάκα

Σε κιόσκι της πόλης Βίμποργκ στη Δανία, το απόγευμα της Τρίτης 26 Νοεμβρίου, ένας 25χρονος συνελήφθη για κλοπή. Η Αστυνομία δεν είχε δώσει τα στοιχεία του, ωστόσο εικάζεται ότι ήταν ο Μπέρνιο Φερχάχεν. Ο σούπερ σταρ της ποδοσφαιρικής Βίμποργκ, ο οποίος δεν είχε (ούτε πρόκειται να) παίξει ένα λεπτό σε παιχνίδι επαγγελματικών ομάδων.

Ο Ντέιβιντ Γουίνερ έγραψε, στο 'Total Football, επανάσταση χρώματος πορτοκαλί', για έναν Σουριναμέζο, που βρήκε σε μία πλατεία του Άμστερνταμ να κάνει κόλπα με την μπάλα. Ήθελε να διεκδικήσει τις πιθανότητές του να παίξει στον Άγιαξ και προσπαθούσε με κάθε τρόπο να κάνει ένα δοκιμαστικό μαζί του. Αν κάνεις κόλπα με την μπάλα, όμως, οι πιθανότητες να βρεις τον δρόμο για επαγγελματική καριέρα είναι απειροελάχιστες. Κι ο λόγος είναι εξωφρενικά απλός: για να μπορείς να παρέχεις στον κόσμο τη δυνατότητα να δει οποιοδήποτε τρικ κάνεις σε μία πλατεία, πρέπει να προπονείσαι γι' αυτά επί ώρες. Αν, δηλαδή, είσαι καθιστός στο έδαφος και κάνεις ποδαράκια με την μπάλα, το πιθανότερο είναι ότι σε αυτό το κόλπο αφιερώνεις δύο ώρες τη μέρα. Οπότε δεν σου μένει χρόνος να κάνεις το εξής απλό: να παίξεις ποδόσφαιρο.

Ασφαλώς, οι ποδοσφαιριστές από το Σουρινάμ είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ποδοσφαιρικού πολιτισμού της Ολλανδίας. Από τον Ρουντ Γκούλιτ ως τον Πάτρικ Κλάιφερτ και από τον Έντγκαρ Ντάβιντς ως τον Κλάρενς Σέεντορφ, δεν είναι απλώς μέρος της κουλτούρας, αλλά και της ποδοσφαιρικής δόξας. Σε αντίθεση, όμως, με τον Σουριναμέζο σε μία από τα τετράκις εκατομμύρια πλατείες του Άμστερνταμ, ο Φερχάχεν ίσως δεν μπορεί να κάνει ούτε αυτά. Στα 25 του, ο Ολλανδο-σουριναμέζος σπάει τόση πλάκα με το transfermarkt, όση και η έγκυρη γερμανική ιστοσελίδα μαζί του: στην κατηγορία highest transfer value είχε βάλει το ιλιγγιώδες ποσό των 25.000 ευρώ. Είναι όντως ιλιγγιώδες, ο σαρκασμός έχει αποχαιρετήσει τον χαρακτηρισμό τούτο. Διότι ο Μπέρνιο Τζόρνταν Έντσο Φερχάχεν (ένα όνομα κομμένο και ραμμένο για ποδοσφαιριστή, ίσως και για πιλότο της Formula 1) ό,τι δεν κάνει είναι να παίζει ποδόσφαιρο.

Στις 5 Νοεμβρίου, εν ολίγοις, η δανέζικη Βίμποργκ έκανε τη σπουδαιότερη μεταγραφή της ιστορίας της. Τον απέκτησε ελεύθερο από τη χιλιανή Άουνταξ Ιταλιάνο, που τον πήρε από τη νοτιοαφρικανή Κέιπ Τάουν. Η οποία, με τη σειρά της, τον είχε αποκτήσει από τη μολδαβική Ντινάμο-Ότο Τίρασπολ, που έχει για προπονητή, όχι όποιον και όποιον αλλά, τον κορυφαίο Ρώσο επιθετικό μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, τον Ιγκόρ Ντομπροβόλσκι. Η οποία με τη σειρά της τον απέκτησε από την ερασιτεχνική Ντεν Ντούνχεν, από την Ολλανδία, που το μόνο καταγεγραμμένο ματς που έχει δώσει είναι ένα φιλικό με την Ντεν Μπος, στο οποίο έχασε 0-7. Πέντε μεταγραφές μέσα στο 2019 έκανε ο τύπος. Στις 10 Φεβρουαρίου πήγε στην Ντινάμο-Ότο, στις 26 Ιουλίου στην Κέιπ Τάουν, στις 22 Αυγούστου στην Άουνταξ Ιταλιάνο, στις 5 Νοεμβρίου στη Βίμποργκ, στην οποία, κιόλας, παρουσιάστηκε.

Είναι η φύση του ανθρώπου να παρασύρεται, νομίζοντας ότι έχει ανακαλύψει κάτι, πριν από οποιονδήποτε άλλον. Ακόμα κι αν πρόκειται για ομάδα στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής της Δανίας. Όταν ο Φερχάχεν δοκιμάστηκε στη Βίμποργκ, οι 'συμπαίκτες' του είπαν ότι δεν ήταν για το επίπεδο του πρωταθλήματος. Η έρευνα που άρχισε, έφερε στο φως την απάτη. Ο 'παίκτης' είχε δώσει ψεύτικη συστατική επίστολη από τον... Μαρκ Όφερμαρς, έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους Ολλανδούς ποδοσφαιριστές, με σημαντική καριέρα σε Άγιαξ και Άρσεναλ και αξιοπρεπή παρουσία στην Μπαρτσελόνα, ενώ ο 'ατζέντης' του, πιθανότατα κάποιος φίλος που του είχε υποσχεθεί ένα ποσό αν έκαναν μια δουλειά, θεωρείτο ότι εκπροσωπούσε το γραφείο ατζέντηδων που έχει για πελάτη τον Γκάρεθ Μπέιλ.

Η έρευνα που έγινε αποκάλυψε και κάτι άλλο: ότι το βιογραφικό του ίσως είναι πιο 'μαϊμού' και από την αδυναμία του Δαρβίνου. Μόνο ο Άγιαξ Κέιπ Τάουν αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση, κάτι που ίσως σημαίνει ότι ενδεχομένως 'τσίμπησε' στην απάτη, ενώ από άλλα κλαμπ, αν και αυτό είναι ανεξακρίβωτο, υπήρξε διαρροή ότι δεν θυμούνται αυτόν τον παίκτη να φορά τη φανέλα των ομάδων τους.

Ο Φερχάχεν, γεννημένος στις 13 Φεβρουαρίου 1994 (μια πληροφορία γραμμένη με την υποψία ότι η αλήθεια μπορεί να είναι ολότελα διαφορετική, δηλαδή να μην πρόκειται για αληθινό πρόσωπο), δεν είχε κάνει κάποια συμμετοχή σε οποιαδήποτε από τις ομάδες φέρεται να έπαιξε. Η Βίμποργκ θα τον σύρει στα δικαστήρια για απάτη, αφού ήδη του απαγγέλθηκαν κατηγορίες, τη στιγμή, βεβαίως, που ο ίδιος διαψεύδει όλους τους ισχυρισμούς.

Αυτό κάνει τη γέφυρα για τον συσχετισμό με την πιο γνωστή περίπτωση του Κάρλος Κάιζερ. Το επώνυμο του οποίου είναι επί της ουσίας παρατσούκλι, αφού του δόθηκε λόγω της ομοιότητάς του με τον Φραντς Μπεκενμπάουερ, όταν ήταν πιτσιρικάς. Οι διαφορές δεν είναι, βεβαίως, αμελητέες. Ο κατά κόσμον Κάρλος Ενρίκε Ραπόσο πήγαινε σε ομάδες που, πριν ανακαλύψουν την απάτη του, έκανε τον τραυματία και πληρωνόταν κανονικά. Η Wikipedia τον δίνει, μάλιστα, να έχει παίξει ένα ματς με τη Γκαζελέκ Αζαξιό (Γαλλία), ένα με την Μπανγκού και 5 με τη Φλουμινένσε, αν και από πουθενά δεν προκύπτει ότι όντως έκανε αυτές τις συμμετοχές. Όποτε ο Κάιζερ έπρεπε να δείξει ότι ήταν όντως τραυματίας, πήγαινε γνωμάτευση από ένα φίλο του γιατρό. Εξάλλου, αυτές οι φιλίες του έδιναν συμβόλαια σε ομάδες, αφού έκανε παρέα με όλους τους μεγάλους παίκτες της δεκαετίας του '80. Έχει περάσει χρονιές και χρονιές χωρίς να παίξει ούτε ένα ματς, ενώ, ταυτοχρόνως, πληρωνόταν. Και είναι ο μόνος 'ποδοσφαιριστής' στην ιστορία που πήρε μεταγραφή στις 4 πιο σημαντικές βραζιλιάνικες ομάδες όλων των εποχών: τη Μποταφόγκο, τη Φλαμένγκο, τη Φλουμινένσε και τη Βάσκο ντα Γκάμα. Απαράμιλλος, αν μη τι άλλο.

Ωστόσο, η εποχή είναι διαφορετική και ίσως η μεγαλύτερη διαφορά που είχε ο Κάιζερ από τον Φερχάχεν ήταν ότι ο δεύτερος θεωρούσε, μάλλον, ότι μπορούσε να παίξει! Αυτή η ψευδαίσθηση, άλλωστε, τον οδήγησε στο τεστ, από το οποίο, κιόλας, αποκαλύφθηκε ότι δεν ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και πάντως δεν είχε παίξει ματς σε οποιαδήποτε επαγγελματική ομάδα, από τη στιγμή που η Ντεν Ντούνχεν τον παραχώρησε. Αν έπαιξε, βεβαίως, και σε αυτήν, είναι ένα ζήτημα.

Ο Κάιζερ έγινε ταινία το 2016, με τίτλο 'Ο σπουδαιότερος ποδοσφαιριστής που δεν έπαιξε ποτέ ποδόσφαιρο'. Μία ταινία που συμμετέχουν ο Ζίκο, ο Μπεμπέτο και ο Ζούνιορ -κι αυτό δεν είναι ψέμα. Ο Φερχάχεν ίσως διαβλέπει μια καριέρα στον κινηματογράφο. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι, έτσι όπως είναι η ζωή, η τέχνη της απάτης δεν έχει πια λεπτότητα, παρά συμβαίνει χονδροειδώς. Και εν πάση περιπτώσει, αν θέλει καριέρα, μάλλον θα πρέπει να περιμένει να βγει από τη φυλακή, εκεί που θα τον βάλει η άσπλαχνη Βίμποργκ, όταν δεν έχει να πληρώσει τα χρήματα που θα της επιδικαστούν. Εκεί που θα μπει αν είναι, τελικά, εκείνος που συνελήφθη για την κλοπή. Εκεί που τον έχει από καιρό κλείσει, εν τέλει, η Αστυνομία του ποδοσφαίρου.

Προλαβαίνει η Μίλαν να προσπεράσει τη Νάπολι; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK