Ο Μέσι μπήκε στη μάχη κατά του παιδικού καρκίνου με 644 γκολ

Τα ρεκόρ δημιουργούνται για να σπάνε, ένας συλλογισμός που μοιάζει απλοϊκός αλλά και αποτυπώνει την πραγματικότητα. Ειδικά στον αθλητισμό. Με επιλογές όπως αυτή του Λιονέλ Μέσι, μπορούν όμως και αποκτούν μια ξεχωριστή, πολύ μεγαλύτερη σημασία.

Ο Λιονέλ Μέσι δώρισε τα παπούτσια που σκόραρε το 644ο γκολ του με την Μπαρτσελόνα, με σκοπό να βγουν σε δημοπρασία και τα έσοδα να διατεθούν στην μάχη κατά του παιδικού καρκίνου.  (AP Photo/Angel Fernandez)
Ο Λιονέλ Μέσι δώρισε τα παπούτσια που σκόραρε το 644ο γκολ του με την Μπαρτσελόνα, με σκοπό να βγουν σε δημοπρασία και τα έσοδα να διατεθούν στην μάχη κατά του παιδικού καρκίνου. Ⓒ 2021 ANGEL FERNANDEZ/ASSOCIATED PRESS

Ο Λιονέλ Μέσι κατέχει το ρεκόρ σκοραρίσματος με την φανέλα μιας ομάδας. Τουλάχιστον όσον αφορά τα επίσημα αρχεία. Ο Αργεντίνος ξεπέρασε τον Πελέ όταν πέτυχε το 644ο τέρμα του με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, αφήνοντας πίσω του τον σπουδαίο Βραζιλιάνο με τα 643 γκολ του για λογαριασμό της Σάντος. Έστω κι αν η τελευταία ισχυρίζεται -με μια μακροσκελή ανακοίνωση- πως τα τέρματα του Πελέ με την φανέλα της είναι στην πραγματικότητα 1091. Αριθμός που δεν προκύπτει από επίσημα έγγραφα. Αλλά ίσως έχει και μικρή σημασία.

Ή και καθόλου, τουλάχιστον σε σύγκριση με την κίνηση του Λιονέλ Μέσι που θέλησε να δωρίσει τα παπούτσια που φορούσε όταν έσπασε το ρεκόρ, στο εθνικό μουσείο Τέχνης της Καταλωνίας. Όχι με σκοπό να γίνουν αξιοθέατο, αλλά για να μείνουν εκεί ένα μήνα πριν βγουν σε δημοπρασία, με όλα τα έσοδα να πηγαίνουν στην μάχη κατά του παιδικού καρκίνου.

Ο Αργεντίνος σταρ έχει χιλιάδες -αν όχι εκατομμύρια- λιλιπούτειους θαυμαστές σε όλο τον κόσμο. Θεώρησε πως όφειλε να δώσει κάτι πίσω σε όσους από αυτούς παλεύουν για την υγεία τους. Ελπίζοντας πως τον Απρίλιο θα συγκεντρωθεί ένα ποσό ικανό να βοηθήσει τα παιδιά που δίνουν μάχη απέναντι στο 'τέρας', αλλά και πως η κίνηση αυτή θα κάνει περισσότερο γνωστό τον συγκεκριμένο σκοπό, ενδεχομένως ευαισθητοποιώντας κι άλλους αθλητές ή μη προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα ρεκόρ δημιουργούνται για να σπάνε, ένας συλλογισμός που μοιάζει απλοϊκός αλλά και αποτυπώνει την πραγματικότητα. Ειδικά στον αθλητισμό. Με επιλογές όπως αυτή του Λιονέλ Μέσι, μπορούν όμως και αποκτούν μια ξεχωριστή, πολύ μεγαλύτερη σημασία, από μια προσπάθεια που καταλήγει στα δίχτυα. Το λαοφιλέστερο σπορ αντλεί όλη την δύναμη του από τον κόσμο και μοιάζει απόλυτα σωστό να επιστρέφει ό,τι περισσότερο μπορεί σε αυτόν τον κόσμο. Πολύ περισσότερο όταν η επιστροφή αυτή είναι ανθρωπιστικού χαρακτήρα και αφορά τα παιδιά.

Ο Λιονέλ Μέσι αποφάσισε να ανοίξει λογαριασμό απέναντι στον καρκίνο. Τον δυνατότερο και πιο αδίστακτο αντίπαλο που θα μπορούσε κανείς να αντιμετωπίσει. Προφανώς το γκολ που σκόραρε απέναντι του είναι μια καλή αρχή, αλλά σίγουρα όχι αρκετό για να τον νικήσει. Θα χρειαστούν πολλά ακόμη τέτοια και το μήνυμα του 'Pulga' είναι σίγουρα από αυτά που θα ταξιδέψει γρήγορα και με πειστικό τρόπο, σε κάθε άνθρωπο με την δυνατότητα και την διάθεση να ανακουφίσει παιδικές ψυχές.

Ο Μέσι μπήκε στη μάχη κατά του παιδικού καρκίνου με 644 γκολ
MUSEU NACIONAL D'ART DE CATALUNYA

News 24/7

24MEDIA NETWORK