Ο Μεσούτ Εζίλ μάλλον ξεκίνησε τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο

Μια τοποθέτηση του Μεσούτ Εζίλ στα social media ενάντια στην κυβέρνηση της Κίνας, με την κατηγορία της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έφερε την Άρσεναλ σε αμηχανία, τον υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ στο πλευρό του, τον Γιάγια Τουρέ απέναντι του και μια ευθεία επίθεση της Κολωνίας.

Ο Μεσούτ Εζίλ δεν δίστασε να κατηγορήσει την κυβέρνηση της Κίνας για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Άρσεναλ κράτησε αποστάσεις, ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ στήριξε τον Γερμανό διεθνή μέσο.
Ο Μεσούτ Εζίλ δεν δίστασε να κατηγορήσει την κυβέρνηση της Κίνας για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Άρσεναλ κράτησε αποστάσεις, ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ στήριξε τον Γερμανό διεθνή μέσο. AP PHOTO/RUI VIEIRA

Πολιτική και ποδόσφαιρο δεν πάνε μαζί. Ή πάνε; Μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο; Μήπως θα έπρεπε να έχουν σχέση; Θα ήταν καλύτερα να είναι δύο ευθείες που δεν τέμνονται ποτέ; Και ξέχωρα από την θεωρία ή τα 'πρέπει', τι θα ήταν καλό να συμβαίνει τελικά; Είναι σωστό ένας ποδοσφαιριστής να κατακρίνει πολιτικές καταστάσεις; Όχι; Αν αφορούν την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Πολλά τα ερωτήματα και ίσως μπερδευτήκατε. Υπάρχει ωστόσο σε εξέλιξη μια ιστορία που εγείρει απορίες και τέτοιου είδους συζητήσεις.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Μεσούτ Εζίλ αποφάσισε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο instagram να στηλιτεύσει την απάνθρωπη αντιμετώπιση που τυγχάνουν οι Ουιγούροι από την κυβέρνηση της Κίνας. "Ανατολικό Τουρκιστάν, η ανοιχτή πληγή της Ummah, που αντιστέκεται στους διωγμούς από αυτούς που προσπαθούν να τους χωρίσουν από τη θρησκεία τους. Καίνε τα Κοράνια τους. Κλείνουν τα τζαμιά τους. Απαγορεύουν τα σχολεία τους. Σκοτώνουν τους ιερείς τους. Οι άνδρες εξαναγκάζονται στην παραμονή τους σε στρατόπεδα και οι οικογένειές τους αναγκάζονται να ζουν με Κινέζους. Οι γυναίκες εξαναγκάζονται να παντρευτούν Κινέζους άνδρες. Αλλά οι μουσουλμάνοι είναι σιωπηλοί. Δεν θα κάνουν θόρυβο. Τους έχουν εγκαταλείψει. Δεν ξέρουν ότι η συγκατάθεση για δίωξη είναι η ίδια η δίωξη;" έγραψε ο Γερμανός διεθνής μέσος, μήνυμα που πήρε τεράστια έκταση μέσω social media.

Οι Ουιγούροι (Uyghurs, Uygurs, Uighurs ή Uigurs) είναι μια τουρκική εθνική μειονότητα που προέρχεται και είναι πολιτιστικά συνδεδεμένη με την κουλτούρα της κεντρικής και ανατολικής Ασίας. Οι Ουιγούροι αναγνωρίζονται ως εγγενείς στην Αυτόνομη Περιφέρεια της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Xinjiang Uyghur.

Η Άρσεναλ έσπευσε να πάρει αποστάσεις από την δημόσια τοποθέτηση του 32χρονου ποδοσφαιριστή που ανήκει στο δυναμικό της. Θέλοντας να προστατεύσει τις επενδύσεις της στην χώρα και διαφημιστικά ή εμπορικά της συμφέροντα, προλαβαίνοντας την όποια ζημιά. "Σχετικά με τα σχόλια που έκανε ο Μεσούτ Εζίλ στα social media, η Άρσεναλ οφείλει να προχωρήσει σε μια ξεκάθαρη δήλωση. Το περιεχόμενο που δημοσίευσε είναι η προσωπική γνώμη του Εζίλ. Ως ποδοσφαιρικός σύλλογος, η Άρσεναλ πάντοτε ακολούθησε την αρχή να μην εμπλέκεται στην πολιτική".

Ο Γιάγια Τουρέ πήγε ένα βήμα παρακάτω και δεν δίστασε να διαφωνήσει με τον συνάδελφο του. Ο Ιβοριανός σταρ αγωνίζεται εδώ και 5 μήνες στην Qingdao Huanghai της δεύτερης κατηγορίας του κινέζικου πρωταθλήματος... "Οι ποδοσφαιριστές πρέπει να μένουν σε όσα σχετίζονται με το ποδόσφαιρο και οι πολιτικοί στην πολιτική. Δεν μπορείς να ανακατεύεσαι σε τέτοιες καταστάσεις γιατί θα προκαλέσεις πολλά προβλήματα και όχι μόνο. Ως μουσουλμάνος είναι κάτι σύνθετο και είναι επιλογή του. Προέβη σε κάποια σχόλια, αλλα πιστεύω πως έκανε λάθος να πει όσα είπε". Παρεμπιπτόντως, το CCTV, δίκτυο εθνικής εμβέλειας στην Κίνα, έκοψε από το πρόγραμμα του την αναμέτρηση της Άρσεναλ με την Μάντσεστερ Σίτι την περασμένη Κυριακή (15/12).

Ο Μεσούτ Εζίλ όμως βρήκε έναν σύμμαχο, ίσως και απρόσμενο. Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ έσπευσε να πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ του Γερμανού -τουρκικής καταγωγής- διεθνή μέσου. "Η προπαγάνδα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας μπορεί να λογοκρίνει τον Μεσούτ Εζίλ και τα παιχνίδια της Άρσεναλ όλη την σεζόν, αλλά η αλήθεια θα κυριαρχήσει. Το ΚΚΚ δεν μπορεί να αποκρύψει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που διαπράτονται κατά των Ουιγούρων και άλλων θρησκευτικών πεποιθήσεων του κόσμου", τόνισε μέσω twitter ο Μάικ Πομπέο. 

Ο οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι μεταξύ 1 και 2 εκατομμυρίων ανθρώπων, κυρίως μουσουλμάνων Ουιγούρων, έχουν κρατηθεί σε σκληρές συνθήκες στην πόλη Xinjiang ως μέρος αυτού που το Πεκίνο ονομάζει 'αντιτρομοκρατική εκστρατεία'. Η Κίνα έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε κακομεταχείριση των Ουιγούρων.

Η Ουάσινγκτον σκληραίνει τις επικρίσεις της για το Πεκίνο αναφορικά με την μεταχείριση των Ουιγούρων την στιγμή που συνεχίζει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις της με την Κίνα. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τράμπ, τον Νοέμβριο υπέγραψε νόμο του Κογκρέσου υποστηρίζοντας διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ παρά την οργισμένη αντίδραση της Κίνας.

Νωρίτερα μέσα στον μήνα, η αμερικανική αντιπροσωπεία ενέκρινε νομοθεσία που προβλέπει μια πιο δυναμική απάντηση στον τρόπο που το Πεκίνο αντιμετωπίζει την μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων.

Η διαμάχη μεταξύ της αθλητικής βιομηχανίας και της Κίνας έχει ξεσπάσει πρόσφατα. Τον Οκτώβριο, ένα εκτελεστικό μέλος της Εθνικής Ομοσπονδίας Μπάσκετ εξέφρασε την υποστήριξή του στους υπέρ-δημοκρατικούς διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ, προκαλώντας οργή στο Πεκίνο, καθώς έσπειρε αβεβαιότητα σε ένα πρωτάθλημα που ετιμάται ως μια αγορά 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων...

Τελευταίο επεισόδιο στην υπόθεση είναι αυτό που πρωταγωνιστεί η Κολωνία. Η γερμανική ομάδα αποφάσισε να ακυρώσει μια συμφωνία που την ήθελε να εγκαθιδρύει ακαδημία ποδοσφαίρου στην Κίνα. Ο Βέρνερ Βολφ, πρόεδρος της Κολωνίας, υποστήριξε σχετικά πως δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει αυτό το project με την υπάρχουσα κατάσταση.

Ο Στέφαν Μίλερ Ρέμερ, μέλος του συμβουλίου της ομάδας, ήταν περισσότερο διαφωτιστικός: "Αντιλαμβάνομαι πως η Γερμανία δεν μπορεί να αντεπεξέλθει πλήρως δίχως την Κίνα και υπάρχουν συναλλαγές των δύο χωρών. Αλλά δεν έχουν καμία ανάγκη την Κίνα αθλητικά και επιμένω σε αυτό. Στην Κίνα τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται στον υπέρτατο βαθμό. Ένα κράτος ολοκληρωτικής επιτήρησης χτίζεται, κάτι χειρότερο και από αυτό που θα μπορούσε να φανταστεί ο Τζορτζ Όργουελ. Έχω παρακολουθήσει τις εξελίξεις στην Κίνα για περισσότερα από 20 χρόνια και έχω βρεθεί εκεί αρκετές φορές. Ξέρω για τι μιλάω... Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι της άποψης ότι η Κολωνία δεν πρέπει να δραστηριοποιηθεί εκεί. Κερδίζοντας χρήματα με κάθε κόστος δεν είναι επιλογή για μένα. Ξέχωρα από το γεγονός πως είναι αμφίβολο αν είναι εφικτό να κερδηθούν χρήματα εκεί, υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα από τα χρήματα. Και ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που είναι κοινωνικά ενεργός, δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε μια τέτοια βάναυση και ολοκληρωτική δικτατορία".

Με την εξέλιξη της ιστορία να παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το ερώτημα που αφορά τις σχέσεις ποδοσφαίρου - πολιτικής να διαιωνίζεται, το μόνο σίγουρο είναι πως η Κίνα βλέπει τον αθλητικό κόσμο να αντιτίθεται στις μεθόδους της σχετικά με την αντιμετώπιση των Ουιγούρων, τη στιγμή που οι φωνές για την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους πληθαίνουν.

Τι θα κάνει ο Ολυμπιακός στο Europa League;

News 24/7

24MEDIA NETWORK