Ο Μινιολέ μπορεί να στέψει πρωταθλήτρια Αγγλίας τη Λίβερπουλ

Ο Σιμόν Μινιολέ, ο 'αποδιοπομπαίος τράγος' της Λίβερπουλ για πολλά πράγματα τα προηγούμενα χρόνια, ίσως άνοιξε τον δρόμο για την κατάκτηση του 'καταραμένου' τίτλου των 'κόκκινων' ύστερα από 30 χρόνια.

Ο Σιμόν Μινιολέ της Λίβερπουλ σε στιγμιότυπο της φιλικής αναμέτρησης με τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας στο 'Γιάνκι Στέιντιουμ', Νέα Υόρκη, Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019
Ο Σιμόν Μινιολέ της Λίβερπουλ σε στιγμιότυπο της φιλικής αναμέτρησης με τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας στο 'Γιάνκι Στέιντιουμ', Νέα Υόρκη, Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019 AP PHOTO/FRANK FRANKLIN II

Σε μία περίοδο που κυριαρχεί η αβεβαιότητα στον αθλητισμό λόγω κορονοϊού και δη όσον αφορά στην ολοκλήρωση των διοργανώσεων, η ποδοσφαιρική λίγκα του Βελγίου πήρε μία πολύ σημαντική απόφαση που ενδέχεται να λειτουργήσει ως οδηγός για τις υπόλοιπες. Με ανακοίνωση το μεσημέρι της Πέμπτης έγινε γνωστό ότι η Jupiler Pro League, η 1η τη τάξει κατηγορία του βελγικού πρωταθλήματος, ολοκληρώνεται ως έχει και δεν θα διεξαχθούν άλλα παιχνίδια. Όμως η ανακοίνωση δεν τελειώνει εδώ, αφού ενημερώνει πως υπάρχει πρωταθλητής, κάτοχοι ευρωπαϊκών 'εισιτηρίων' και ομάδες που υποβιβάζονται.

Παρότι υπήρχε ακόμη αρκετός δρόμος, αφού απέμενε μία αγωνιστική για το τέλος της κανονικής σεζόν και 10 παιχνίδια για πλέι οφ Ι και πλέι οφ ΙΙ, ενώ έπρεπε να διεξαχθούν και πλέι οφ για το Europa League, οι σύλλογοι αποφάσισαν πως η ιδανική έκβαση με τα τρέχοντα δεδομένα είναι να πέσει άμεσα 'αυλαία' στη σεζόν, χωρίς να ακυρωθεί η προσπάθειά τους μέχρι τώρα.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι πρωταθλήτρια Βελγίου 2019-2020 είναι η Μπριζ, η ομάδα που ούτως ή άλλως αναμενόταν να κατακτήσει τον τίτλο και υπό κανονικές συνθήκες, αφού βρισκόταν 15 πόντους μπροστά από τη 2η Γάνδη και γενικότερα ήταν ένα επίπεδο πιο ψηλά σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Η Γάνδη, από την πλευρά της, θα αγωνιστεί στα προκριματικά του Champions League (η Κλουμπ στους ομίλους απευθείας) και η Άντβερπ με τη Σταντάρ Λιέγης θα αγωνιστούν στα προκριματικά του Europa League. Εκκρεμότητα υπάρχει με τη Σαρλερουά που βρίσκεται από πάνω τους, η οποία έχει προκριθεί και στον τελικό του κυπέλλου (όπως κι η Μπριζ) και αν διεξαχθεί, μπορεί να κατακτήσει απευθείας 'εισιτήριο' για τους ομίλους του Europa League.

Η απόφαση για το αν θα πραγματοποιηθεί αυτό το παιχνίδι θα ληφθεί από μία ομάδα εργασίας που περιλαμβάνει τον πρόεδρο της Κόρτραϊκ, Τζόζεφ Αλάινς, τον CEO της λίγκας, Πιερ Φρανσουά, τον αθλητικό διευθυντή της Γάνδης, Μισέλ Λουβαζιέ, τον εκτελεστικό διευθυντή της Ζούλτε Βάρεχεμ, Έντι Κορντιέ, τον πρόεδρο της λίγκας και της Γκενκ, Πέτερ Κρόονεν και τον εκτελεστικό διευθυντή της Ουνιόν, Φιλίπ Μπορμάν. Η εν λόγω ομάδα εργασίας θα αποφασίσει και για τη ρεβάνς του αγώνα τίτλου της 2ης κατηγορίας μεταξύ Μπέερσχοτ και Λόιβεν, με τον 1ο αγώνα να έχει λήξει 1-0 υπέρ της πρώτης. Κατά συνέπεια, προς το παρόν υπάρχει αβεβαιότητα για την τύχη της ουραγού της Jupiler Pro League Βάασλαντ Μπέβερεν, η οποία θα έδινε μπαράζ με τον νικητή του συγκεκριμένου ζευγαριού.

Όπως και να 'χει, η Μπριζ επέστρεψε στους τίτλους στο Βέλγιο και με το 15ο πρωτάθλημα της ιστορίας της άνοιξε την 'ψαλίδα' από τη Σταντάρ Λιέγης (10), έστω κι αν παραμένει αρκετά πίσω από τα 34 της Άντερλεχτ. Η τελευταία, εισήσθω εν παρόδω, σε μία ιδιαίτερη σεζόν που άρχισε με τον Βενσάν Κομπανί παίκτη-προπονητή και έληξε με τον Φράνκι Βερκότερεν στον πάγκο, τερματίζει στην 8η θέση της βαθμολογίας, τη χειρότερη από το 1936-1937, όταν είχε τερματίσει 11η.

Η κατάκτηση του τίτλου από τη Μπριζ, της οποίας την εστία υπερασπίστηκε με επιτυχία (μόλις 14 γκολ παθητικό) ο Σιμόν Μινιολέ, ανοίγει την πόρτα στις υπόλοιπες λίγκες να 'χαράξουν' τον δικό τους δρόμο για το φινάλε της σεζόν, χωρίς να περιμένουν κάποια γενική οδηγία από την UEFA. Στην προκειμένη περίπτωση υπήρξε συμφωνία των συλλόγων για τη συγκεκριμένη κατάληξη, ίσως έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού ότι στα πλέι οφ δεν θα άλλαζαν δραματικά τα δεδομένα σε κάποιες θέσεις που αφορούν κυρίως τους 'ισχυρούς', με τη Μπριζ να μοιάζει βέβαιη πρωταθλήτρια και την Άντερλεχτ πολύ μακριά από τα ευρωπαϊκά 'εισιτήρια'.

Το σίγουρο είναι ότι οι υπόλοιπες λίγκες θα ρίξουν 'κλεφτές' ματιές στο Βέλγιο και ίσως να υιοθετήσουν το παράδειγμά του, αργά ή γρήγορα. Αν το ακολουθήσει κι η Premier League, με τη Λίβερπουλ αγωνιστικά να δικαιούται και με το παραπάνω τον φετινό τίτλο, τότε οι φίλοι των 'κόκκινων' θα πρέπει να επανεκτιμήσουν την προσφορά του Μινιολέ στην ομάδα τους. Εκ του μακρόθεν, πιθανότατα να είναι μεγαλύτερη σε σχέση με την 6ετία του στο 'Άνφιλντ'.

News 24/7

24MEDIA NETWORK