Ο... μονάχος Μέσι, ο bomber Κλόζε και η άμυνα

Ο Λιονέλ Μέσι καθοδηγεί την Αργεντινή στα νοκ άουτ χωρίς να πιάσει καλή απόδοση, αλλά και χωρίς βοήθεια από τους συμπαίκτες του, στην προσπάθειά του να μιμηθεί το παράδειγμα του Ντιέγκο Μαραντόνα από το 1986. Ο Μίροσλαβ Κλόζε δικαιούται να αποκαλείται ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία των Μουντιάλ, ενώ η αμυντική τετράδα της Γερμανίας "πληρώνει" την επιλογή τεσσάρων στόπερ.

Ο... μονάχος Μέσι, ο bomber Κλόζε και η άμυνα

Στα χνάρια του Ντιεγκίτο

Οι αριθμοί του παραμένουν εκνευριστικοί. Σε 96:42 λεπτά αγώνα κάλυψε μόλις 7.772 χιλιόμετρα. Όταν το Ιράν είχε κατοχή της μπάλας, κάλυψε μόλις 1.343 χιλιόμετρα, ήτοι δεν ασχολήθηκε καθόλου με την ανασταλτική λειτουργία της ομάδας. Έκανε μόλις 26 σπριντ, δεν πατούσε την περιοχή του αντιπάλου (μόλις στο 7% του συνολικού αγώνα), ενώ στο 92% του χρόνου που βρισκόταν στον αγωνιστικό χώρο, δεν συμμετείχε σε κάποια φάση.

Ο... μονάχος Μέσι, ο bomber Κλόζε και η άμυνα

Κι όμως, για δεύτερο σερί παιχνίδι βρήκε δίχτυα, για δεύτερο σερί παιχνίδι κατέκτησε τον τίτλο του MVP της συνάντησης και πιθανότατα δίκαια. Καλός δεν ήταν, πολύτιμος, όμως, ήταν και -υποτίθεται- αυτό αντιπροσωπεύει το βραβείο του MVP ενός αγώνα.

Το τέρμα του στις καθυστερήσεις έστειλε την "αλμπιτσελέστε" στην επόμενη φάση, πιθανότατα ως πρωτοπόρος και μάλλον απέναντι σε μία εκ των Ελβετία και Εκουαδόρ. Η πρόκριση στα προημιτελικά μοιάζει βέβαιη ό,τι εμφανίσεις κι αν κάνει η ομάδα του Αλεχάντρο Σαμπέλα, η οποία δεν τα καταφέρνει απέναντι σε κλειστές άμυνες, έστω κι αν έχει το πιο βαρύ "πυροβολικό" του Μουντιάλ με Μέσι, Σέρχιο Αγκουέρο, Γκονσάλο Ιγκουαΐν, Άνχελ ντι Μαρία, Ροδρίγο Παλάσιο και Εσεκιέλ Λαβέτσι.

Ο... μονάχος Μέσι, ο bomber Κλόζε και η άμυνα

Στο τέλος της ημέρας, δεύτερης σερί, χρειάστηκαν δύο κινήσεις του Μέσι για να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Ο αρχισκόρερ της Μπαρτσελόνα πήρε τα δύο παιχνίδια μόνος του, όπως είχε κάνει αρκετές φορές το 1986 ο Ντιέγκο Μαραντόνα. Εάν συνεχίσει με αυτόν τον αποτελεσματικό ρυθμό, ανεξαρτήτως απόδοσης, είναι αναπόφευκτο να ξεσπάσουν debate και συγκρίσεις σχετικά με αυτό που όλοι περιμένουν...

Der Bomber Miroslav

Μίροσλαβ Κλόζε λοιπόν. Η μοίρα αναπόφευκτα ήθελε έναν Γερμανό να πάρει τη "σκυτάλη" από τον Βραζιλιάνο Ρονάλντο, με τις δύο χώρες να εναλλάσονται και εκεί στις λίστες των κορυφαίων του Μουντιάλ. Αν και ακόμα δεν είναι μόνος του σε αυτό το Έβερεστ, μέχρι το όνομα Μίλερ επιστρέψει εκεί που δικαιωματικά ανήκει, μπορεί να απολαμβάνει τους καρπούς των 15 τερμάτων στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο 36χρονος επιθετικός της Λάτσιο βρίσκεται πλάι στο "Φαινόμενο" ακριβώς για τον λόγο που τον έχρισε σκόρερ στο παιχνίδι με την Γκάνα. Μία επαφή είναι υπέραρκετή, έστω κι αν βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο μόλις μερικά δευτερόλεπτα. Μία επαφή από την καλύτερη δυνατή θέση, όπως δείχνει και το γράφημα των θέσεων από τις οποίες έχει σκοράρει στην κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση.

Δεν διαθέτει την ελαστικότητα του Μάριο Γκέτσε, την ταχύτητα του Μάρκο Ρόις, την ευφυία του Φίλιπ Λαμ ή την ηγετική παρουσία του Τόμας Μίλερ, ωστόσο τα επιτεύγματά του μοιάζουν ανώτερα (σε προσωπικό επίπεδο) από εκείνα των συμπαικτών του στα "πάντσερ". Πρώτος σκόρερ της "νάτσιοναλμάνσαφτ", πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Μουντιάλ, και στις δύο κατηγορίες πάνω από τον κορυφαίο επιθετικό στην ιστορία του γερμανικού ποδοσφαίρου.

Το όνομά του δεν θα συγκαταλέγεται ποτέ στις λίστες με τους καλύτερους παίκτες που έχουν περάσει στην πιάτσα, αλλά κανείς δεν θα του φέρεται με ασέβεια για όσα έχει πετύχει.

Το ευάλωτο καρέ των στόπερ

Προτού ξεσπάσει η καταιγίδα των τραυματισμών, το μοναδικό "αγκάθι" που εντόπιζε κάποιος στη γερμανική μηχανή αφορούσε στην άμυνα. Ένας παγκόσμιας κλάσης στόπερ, ο Ματς Χούμελς, ο οποίος πλαισιωνόταν από κατώτερης στάθμης συμπαίκτες, ειδικά εφόσον ο Φίλιπ Λαμ λογίζεται ως μέσος.

Ο Γιόαχιμ Λεβ αποφάσισε να αντισταθμίσει την έλλειψη ποιότητας στα στόπερ... γεμίζοντας με κεντρικούς αμυντικούς την οπισθοφυλακή. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχε πολλές επιλογές, αφού δεν κάλεσε κανονικό δεξί μπακ (Τζερόμ Μπόατενγκ και Σκοντράν Μουσταφί είναι κατά συνθήκη μπακ, ενώ ο Κέβιν Γκρόσκροϊτς είναι μέσος), ενώ αριστερά απέκλεισε τον Μαρσέλ Σμέλτσερ της Ντόρτμουντ για τον 21χρονο Έρικ Ντουρμ που του πήρε τη θέση φέτος στην Μπορούσια, αλλά παραμένει άπειρος για ένα τέτοιο γεγονός.

Απέναντι στην Πορτογαλια, οι ιδιομορφίες του αγώνα δεν αποκάλυψαν τις αδυναμίες αυτής της επιλογής, η οποία δεν δοκιμάστηκε στα φιλικά προετοιμασίας. Το παιχνίδι με την Γκάνα τις ξεσκέπασε, ειδικά από τη στιγμή που ο Χάρισον Αφούλ έκανε το παιχνίδι της ζωής του από δεξιά. ο Μπένεντικτ Χέβεντες, ο αμυντικός ηγέτης της Σάλκε, δεν κατάφερνε να συγχρονιστεί με τις κούρσες του επελαύνοντα αντιπάλου του και κάποιες φορές ο Γκανέζος τον έπιασε στο λάθος πόδι, με συνέπεια να χάσει το μαρκάρισμα. Η συνεργασία του με τον Χούμελς δεξιά χρειάζεται ακόμα δουλειά σχετικά με το πότε θα βγαίνει ο ένας στον αντίπαλο και πότε θα δίνει βάθος ο άλλος, αφού προς το παρόν ο Χέβεντες λειτουργεί ως στόπερ.

Η επιθετική συνεισφορά αποτελεί ακόμα ένα τμήμα στο οποίο χωλαίνουν τα κατά συνθήκη ακραία μπακ των "πάντσερ" και ένας αντίπαλος με μεγαλύτερη ποιότητα σίγουρα αυτές τις αδυναμίες θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί σε πιο προχωρημένους γύρους.

Διαβάστε ακόμη

Αργεντινή - Ιράν 1-0 (VIDEO)

Γερμανία - Γκάνα 2-2 (VIDEO)

Νιγηρία - Βοσνία Ερζεγοβίνη 1-0 (VIDEO)

News 24/7

24MEDIA NETWORK