Ο Ιάπωνας που θαύμαζε ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον θα παίζει στην Κοζάνη

Μια μεταγραφή που δίνει άλλη αίγλη στην 3η κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος πραγματοποίησε η Κοζάνη. Ο Τακαγιούκι Μοριμότο πρόλαβε να φτιάξει fan club με τους Άλεξ Φέργκιουσον, Αλεχάντρε Πάτο και Βάλτερ Ζένγκα, πριν η ποδοσφαιρική του μοίρα τον φέρει στα μέρη μας.

Ο Τακαγιούκι Μοριμότο πανηγυρίζει το τέρμα που πέτυχε για λογαριασμό της Κατάνια κόντρα στην Ουντινέζε, σε αναμέτρηση της ιταλικής Serie A, στις 13 Σεπτεμβρίου 2009. (AP Photo/Franco Debernardi)
Ο Τακαγιούκι Μοριμότο πανηγυρίζει το τέρμα που πέτυχε για λογαριασμό της Κατάνια κόντρα στην Ουντινέζε, σε αναμέτρηση της ιταλικής Serie A, στις 13 Σεπτεμβρίου 2009. AP PHOTO/FRANCO DEBERNARDI

Ο Τακαγιούκι Μοριμότο είναι μέχρι και σήμερα ο νεότερος ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί ποτέ στην πρώτη κατηγορία του ιαπωνικού ποδοσφαίρου. Το πέτυχε στις 13 Μαρτίου 2004, σε ηλικία 15 ετών, 10 μηνών και 6 ημερών με τη φανέλα της Τόκιο Βέρντι. Είναι επίσης ο νεότερος παίκτης που κατάφερε να σκοράρει στην κατηγορία (J1). Στις 5 Μαΐου του 2004, σε ηλικία 16 ετών και 2 ημερών βρήκε δίχτυα απέναντι στην JEF United και έχει το σχετικό ρεκόρ μέχρι σήμερα. Ο Τακεφούσα Κούμπο το 2017 ήταν 15 ετών, 11 μηνών και 28 ημερών όταν σκόραρε αλλά σε παιχνίδι της J3.

Το καλοκαίρι του 2006, ο Μοριμότο έκανε το άλμα για την ιταλική Serie A και την Κατάνια. Με τη φανέλα της οποίας σκόραρε 20 γκολ (7 ασίστ) σε 98 ματς. Το 2009, στα 21 του χρόνια πλέον, ήταν στα ραντάρ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Σύμφωνα μάλιστα με τον τότε γενικό διευθυντή της Κατάνια, Πιέτρο Λο Μονάκο, ο Σκωτσέζος τεχνικός ήταν θαυμαστής του Ιάπωνα επιθετικού. Ο Λο Μονάκο μάλιστα υποστήριζε πως το τέλος της καριέρας του παίκτη στην ιταλική ομάδα έφτανε στο τέλος της καθώς "η Κατάνια δεν μπορεί να προσφέρει κάτι περισσότερο στον Μοριμότο". Η Φούλαμ και το Αμβούργο είχαν επίσης δείξει ενδιαφέρον για την περίπτωση του.

"Είναι ένας ψυχρός εκτελεστής και έδειξε πως μπορεί να αντεπεξέλθει με τις σκληρές προκλήσεις της ιταλικής λίγκας" δήλωνε ο προπονητής του Πασκουάλε Μαρίνο, με τον Αλεχάντρε Πάτο της Μίλαν να υποστηρίζει πως "ο Μοριμότο είναι ο καλύτερος νεαρός παίκτης του πρωταθλήματος. Οι κινήσεις του μου θυμίζουν το είδωλο μου, Ρονάλντο (Φαινόμενο)"...

Ωστόσο η συνέχεια ήταν πιο... ρεαλιστική για τον Ιάπωνα διεθνή φορ. Ακολούθησε η Νοβάρα (19 συμ., 4 γκολ, 2 ασίστ) και στη συνέχεια η Αλ Νασρ στα ΗΑΕ. "Είμαι πολύ τυχερός να έχω έναν τέτοιο ποδοσφαιριστή στην ομάδα. Δεν παραδίνεται ποτέ, δεν σπαταλάει τις ευκαιρίες. Ελπίζουμε να μας βοηθήσει να φτάσουμε όσο πιο ψηλά μπορούμε στην βαθμολογία", δήλωσε ο Βάλτερ Ζένγκα, προπονητής της Αλ Νασρ εκείνη την περίοδο.

Ωστόσο μετά από έξι μήνες με 9 γκολ και 1 ασίστ σε 19 συμμετοχές, ο Μοριμότο επέστρεψε στην Ιταλία για να πωληθεί αντί 300.000 ευρώ στην JEF United. Ο κλειστός χαρακτήρας του σε συνδυασμό με το νεαρό της ηλικίας του δεν τον βοήθησε να συνεχίσει στην Ευρώπη. Έπαιξε στην Καβασάκι και την Αβίσπα Φουκουόκα, πριν πάρει τον δρόμο για την Ελλάδα και την Κοζάνη!

Όταν ξεκινούσε την καριέρα του, ο Ιάπωνας διεθνής (10 συμ., 3 γκολ) ονειρευόταν να κατακτήσει το Champions League και να αγωνιστεί στη Βραζιλία. Τη χώρα του Ρονάλντο, τον οποίο θαύμαζε. Δεν τα κατάφερε, δεν έφτασε καν κοντά.

Στα 32 του πλέον, κρατάει ως παράσημο το ενδιαφέρον που είχαν δείξει ομάδες από τα καλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα για την περίπτωση του, τα λόγια του Βάλτερ Ζένγκα και το γεγονός πως ήταν το 'πουλέν' του Αλεχάντρε Πάτο στην Serie A. Και φυσικά δεν παύει να αποτελεί μια σπουδαία μεταγραφή για την Κοζάνη και γενικότερα για την δεύτερη κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος...

Ο Ιάπωνας που θαύμαζε ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον θα παίζει στην Κοζάνη

News 24/7

24MEDIA NETWORK