Ο Μούσα δεν είναι ο μόνος ελεύθερος: βρήκαμε άλλους 11 για τη Super League

Μια λίστα με ποδοσφαιριστές βιτρίνας που δεν δεσμεύονται από ομάδες και πιθανόν θα συζητούσαν ως προοπτική την εκδοχή του ελληνικού πρωταθλήματος. Ο Αχμέντ Μούσα εξαιρείται.

Ο Μαροκινός Γιουνές Μπελαντά έλυσε πρόσφατα το συμβόλαιό του με τη Γαλατασαράι και μπορεί να υπογράψει οπουδήποτε
Ο Μαροκινός Γιουνές Μπελαντά έλυσε πρόσφατα το συμβόλαιό του με τη Γαλατασαράι και μπορεί να υπογράψει οπουδήποτε AP PHOTO/CHRISTOPHE ENA

Είναι απολύτως θεμιτό ο αδέσμευτος Αχμέντ Μούσα να αυτοδιαφημίζεται, λανσάροντας την πραμάτεια του ως ποδοσφαιριστής, για να μείνει στον αφρό. Όπως και ο Ολυμπιακός να μην μπαίνει καν στον κόπο να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει ότι τούτη την περίοδο ασχολείται με τον 28χρονο Νιγηριανό εξτρέμ που περιφέρεται στην αγορά και έχει το δικαίωμα να υπογράψει οπουδήποτε ενόψει της επόμενης σεζόν.

Πριν από μια 10ετία ο Μούσα φάνταζε στα μάτια των εξερευνητών ταλαντούχων νεαρών ως το επόμενο next best thing του αφρικανικού ποδοσφαίρου. Τα τρία γκολ που είχε πετύχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο U20 της Κολομβίας, συνδυαστικά με τις εμφανίσεις του στην ολλανδική Φένλο, δούλεψαν για τη μετάβαση στα μεγαλύτερα stages του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, μια και μετά τις σούπερ χρονιές που ακολούθησαν στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας (τον είχε αγοράσει έναντι 5 εκατ. ευρώ) έφτασε να γίνει ο αντι-Μαχρέζ της Λέστερ με την τιμή πώλησης που προσέγγισε τα 20 εκατομμύρια!

Βέβαια στις διαφορετικές απαιτήσεις της Premier League ο Νιγηριανός δεν ανταποκρίθηκε απόλυτα. Το επίπεδο ήταν εντελώς διαφορετικό και οι συνολικά 33 συμμετοχές (με 43 λεπτά ανά ματς) αποτύπωσαν την αδυναμία προσαρμογής στις αυξημένες ανάγκες των 'αλεπούδων'. Αφού πρώτα τον Αύγουστο του 2018 εντάχθηκε στην Αλ Νασρ της Σαουδικής Αραβίας και συμπλήρωσε μια γεμάτη διετία (11 γκολ, 14 ασίστ σε 57 ματς), σήμερα είναι στη λίστα των ελεύθερων ποδοσφαιριστών. Ως η τρίτη πιο 'ακριβή' περίπτωση και πάνω από δεκάδες άλλους συναδέλφους του. Από τους υπόλοιπους διαλέξαμε μια ενδεκάδα. Παίκτες που υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα μπορούσαν να υπογράψουν, πριν από το καλοκαίρι, σε ελληνική/ες ομάδα/ες της πρώτης βαθμίδας.

Γιουνές Μπελχαντά

Το πιο λαμπρό αστέρι του γκρουπ. Της πρόσφατης αποδέσμευσής του, στις 10/3, από την τουρκική Γαλατασαράι, με την οποία είχε 22 γκολ και 26 ασίστ σε 131 παιχνίδια, προηγήθηκε η δημόσια κριτική που άσκησε στην τεχνική ηγεσία. Ένα ατόπημα που δεν συγχωρέθηκε από τη διοίκηση. Στα 31 του και με έντονο παρελθόν σε Μονπελιέ, Ντιναμό Κιέβου, Σάλκε και Νις λογικά δεν θα τρομάξει να βρει νέα επαγγελματική στέγη, αρκεί οι νέοι εργοδότες του να είναι ανεκτικοί σε διάφορα τερτίπια του, γιατί δεν πρόκειται για τον πιο εύκολα διαχειρίσιμο χαρακτήρα. Όποιος βιαστεί, να κερδίσει έχει.

Βιλφρίντ Μπονί

Σ' αυτή τη φάση της καριέρας του ο 32χρονος φορ από την Ακτή Ελεφαντοστού δεν έχει ως προτεραιότητα τα χρήματα, αλλά να βρει ομάδα. Και αυτό βολεύει, φυσικά, όσους το πορτοφόλι τους δεν είναι βαρβάτο. Ειδάλλως δεν θα έκανε προπονήσεις με τη Νιούπορτ (του... στοιχήματος) για να κρατηθεί σε φόρμα ή θα είχε προταθεί σε ομάδα της β' Σουηδίας (Έργκριτε). Στράικερ με 52 γκολ σε Σουόνσι, Μάντσεστερ Σίτι και Στόουκ δεν περνά σίγουρα απαρατήρητος.

Εσεκιέλ Γκαράι

Ο Εσεκιέλ Γκαράι είναι από τις ελκυστικές περιπτώσεις αμυντικών
Ο Εσεκιέλ Γκαράι είναι από τις ελκυστικές περιπτώσεις αμυντικών AP PHOTO/ALBERTO SAIZ

Ο 34χρονος Αργεντινός στόπερ διάγει το τελευταίο στάδιο της μακράς επαγγελματικής διαδρομής του, απλωμένη σε 466 παιχνίδια με Νιούελς, Σανταντέρ, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπενφίκα, Ζενίτ, Βαλένθια. Το γεγονός και μόνο πάντως πως προ ημερών κυκλοφόρησε σενάριο ένταξής του στη Λίβερπουλ ως λύση ανάγκης για την ενίσχυση της αμυντικής γραμμής, καταλαβαίνει κανείς πως η αξία του παραμένει αδιαμφισβήτητη. Αν δεν βρει αυτό που ταιριάζει στο προφίλ του, είναι πιθανό να επιστρέψει στην πατρίδα του για να κλείσει με ψηλά το κεφάλι τον ποδοσφαιρικό κύκλο του.

Γιόζο Σιμούνοβιτς

Πίσω από την πολύμηνη αποχή του 26χρονου Κροάτη, επί 5 χρόνια στόπερ της Σέλτικ (126 συμμετοχές, 5 γκολ, 3 ασίστ) θα βρεις έναν (σχεδόν μόνιμο) ερεθισμό στο γόνατο που τον κρατά πίσω. Όποια ομάδα τον κρίνει επαρκή για τα μετόπισθεν, θα πρέπει να 'ναι σίγουρη για το τι υπογράφει αποφεύγοντας τις εκπλήξεις.

Ντιαφρά Σακό

Φορ με 62 συμμετοχές - 18 γκολ στην Premier League και συνολικά 71 - 24 με τη Γουέστ Χαμ δεν είναι μια αμελητέα περίπτωση, καθώς και ταχύς στην ακμή του υπήρξε και εκτόπισμα διέθετε εντός περιοχής. Ακόμη κι αν ο 31χρονος Σενεγαλέζος επιθετικός δεν έσωσε από τον υποβιβασμό την ελβετική Ξαμάξ, στην οποία κατέληξε μετά τις Ρεν και Μπούρσασπορ.

Παπέ Σουαρέ

Ο Παπέ Σουαρέ έβγαζε κάποτε το ψωμί του στην Κρίσταλ Πάλας
Ο Παπέ Σουαρέ έβγαζε κάποτε το ψωμί του στην Κρίσταλ Πάλας AP PHOTO/FRANK AUGSTEIN

Αριστερός μπακ που τον Γενάρη του 2015, 24 ήταν τότε, κόστισε περισσότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ στην Κρίσταλ Πάλας για να τον αγοράσει από τη Λιλ. Έπαιξε συνολικά σε 63 ματς, μοιράζοντας 3 ασίστ, αλλά ένα τροχαίο διέκοψε την πρόοδό του και μετά την περυσινή θητεία του στην Τρουά (Ligue 2) αξιώνει κάτι φρέσκο. Τον περασμένο Δεκέμβριο κυκλοφόρησε ότι είναι μεταξύ των επιλογών της Γουότφορντ για την ενίσχυση των άκρων, αλλά η κουβέντα δεν προχώρησε.

Λεονάρντο ντα Σίλβα Σόουζα

Τα 27 γκολ και οι 8 τελικές στα 41 παιχνίδια μιας σεζόν με την Παρτίζαν (2016-17) αντανακλούν την ποιότητα του Βραζιλιάνου επιθετικού, που θαμπώθηκε από τα 'πετροδόλαρα' των Σαουδαράβων και ξόδεψε την ευκαιρία για μια πιο αξιοπρόσεκτη καριέρα στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Στα 29 του δεν θα ήταν παράλογο να κερδίσει μια δεύτερη ευκαιρία τώρα που φόρτωσε τον λογαριασμό του.

Λορέντζο Εμπεσίλιο

Ας ξεπεράσουμε το γεγονός πως την ίδια περίοδο έμαθε ότι θα γίνει πατέρας από δύο διαφορετικές γυναίκες. Κοσμογυρισμένος ούτως ή άλλως ο μεσοεπιθετικός από το Σουρινάμ (Ουκρανία, Αζερμπαϊτζάν, Ρωσία, Κύπρος, Σερβία, Ιαπωνία), την τελευταία φορά τα ίχνη του εντοπίστηκαν στη Ρουμανία χωρίς όμως να υπογράψει συμβόλαιο. Θα μπορούσε να τροφοδοτεί τον αρχισκόρερ της Eredivisie Γιώργο Γιακουμάκη, καθώς περασμένο καλοκαίρι η Φένλο ζήτησε να τον δοκιμάσει, αλλά αυτός προτίμησε να ψαχτεί αλλού, με συνέπεια η αναζήτησή του να συνεχίζεται.

Εμάνουελ Μπάντου

Ο Εμάνουελ Μπάντου στα χρόνια της Ουντινέζε
Ο Εμάνουελ Μπάντου στα χρόνια της Ουντινέζε AP PHOTO/PAOLO GIOVANNINI

Πρωταθλητής κόσμου το 2009 με την U20 της Γκάνας ο 30χρονος κεντρικός χαφ, αποτέλεσε ένα πρότζεκτ που η Ουντινέζε πάλεψε να εξελίξει για να το εκμεταλλευτεί, αγωνιστικά και οικονομικά. Προσέγγισε τις 200 συμμετοχές με τους 'φριουλιάνι', προτού δοθεί σε Μπούρσασπορ και Βερόνα, από την οποία αποδεσμεύτηκε τον Γενάρη του 2021. Του έγινε πρόταση να ενταχθεί σε ομάδα της πατρίδας του, αλλά αρνήθηκε ευγενικά προτιμώντας να περιμένει τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό παζάρι.

Βιλιάμ Βενκέρ

Με το πλούσιο βιογραφικό του στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο (Ναντ, Σταντάρ Λιέγης, Ντιναμό Μόσχας, Ρόμα, Μαρσέιγ, Μονακό) θα έπρεπε να είναι αν όχι περιζήτητος, σίγουρα όχι άνεργος-ανενεργός. Βαδίζοντας προς τα 33 δεν έχει δελτίο από τον προηγούμενο Αύγουστο που έφυγε από την τουρκική Αντάλιασπορ και περιμένει στωικά για μια επανεκκίνηση.

Μαπού Γιανγκά-Εμπιουά

Δυναμικός κεντρικός αμυντικός που το καλοκαίρι του 2015 η Λιόν τον προόριζε για βασική επιλογή στα μετόπισθεν, καθώς δεν είχε προσαρμοστεί είτε στη Νιούκαστλ (που τον αγόρασε από τη Μονπελιέ) είτε στη Ρόμα (που επένδυσε πάνω του). Ούτε στους 'γκον' πάντως επαλήθευσε τις υψηλές προσδοκίες που συνόδεψαν τη μεταγραφή του και τον Αύγουστο του 2020 'τέλειωσε' αθόρυβα, ύστερα από 72 συμμετοχές - η τελευταία το 2017. Είναι παράξενο που μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί ομάδα που θα δώσει στον 31χρονο δουλειά κι ας ακούστηκε πως τον Γενάρη θα υπογράψει στη βουλγάρικη ΤΣΣΚΑ Σόφιας.

News 24/7

24MEDIA NETWORK