Ο Μπάγεβιτς περιμένει πλέον την κέρινη προτομή του από την ΑΕΚ

Αύριο πέφτουν οι τίτλοι τέλους στη σχέση του Ντούσαν Μπάγεβιτς με την εθνική Βοσνίας. Ενδεχομένως και οι τίτλοι τέλους στην προπονητική καριέρα του (οσονούπω) 72χρονου τεχνικού, ο οποίος περιμένει πια από το ποδόσφαιρο την προτομή του στο Μουσείο της ΑΕΚ.

Ο προπονητής της ΑΕΚ, Ντούσαν Μπάγεβιτς, σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τον Λεβαδειακό για την Α' Εθνική 1993-1994 στο 'Νίκος Γκούμας' | Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 1994
Ο προπονητής της ΑΕΚ, Ντούσαν Μπάγεβιτς, σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τον Λεβαδειακό για την Α' Εθνική 1993-1994 στο 'Νίκος Γκούμας' | Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 1994 EUROKINISSI SPORTS

Η Βοσνία του Ντούσαν Μπάγεβιτς αποκλείστηκε αναπάντεχα από τη Βόρεια Ιρλανδία στα ημιτελικά των playoffs του Euro 2020, με συνέπεια να χάσει την τεράστια ευκαιρία να βρεθεί για πρώτη φορά ως αυτόνομο κράτος στην τελική φάση της διοργάνωσης. Οι Βορειοϊρλανδοί κράτησαν στην ισοπαλία 1-1 την παρέα του Έντιν Τζέκο, του Μίραλεμ Πιάνιτς, του Ράντε Κρούνιτς, του Έντιν Βίστσα, του Σέαντ Κολάσινατς μέσα στο Σαράγεβο και κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση στον τελικό με 4-3 στα πέναλτι.

Εκεί, θα αντιμετωπίσουν τη Σλοβακία στο Μπέλφαστ τον Νοέμβριο και ο νικητής προκρίνεται στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.Το αποτέλεσμα συνιστά έκπληξη πρώτου μεγέθους, όπως απορρέει από τα αποτελέσματα των δύο χωρών στο Nations League, που τις έφεραν μέχρι τα playoffs του Euro 2020. Οι δύο ομάδες βρέθηκαν στον ίδιο όμιλο της 2ης κατηγορίας του Nations League, όπου η Βοσνία, με τον Ρόμπερτ Προσινέτσκι στο 'τιμόνι' (απολύθηκε τον Νοέμβριο του 2019 λόγω κακών αποτελεσμάτων στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022), είχε 2 νίκες επί των Βορειοϊρλανδών.

Στο Μπέλφαστ επικράτησε με 2-1 τον Σεπτέμβριο του 2018 και στη ρεβάνς του Σαράγεβο έναν μήνα μετά με 2-0. Είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι η Βοσνία τερμάτισε 1η και αήττητη στον όμιλο των 3 ομάδων (Αυστρία, η άλλη αντίπαλος) με 10 βαθμούς, ενώ η Βόρεια Ιρλανδία ουραγός με 4 ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια. Παρ' όλα αυτά, όταν αυτές οι χώρες τέθηκαν αντιμέτωπες στα playoffs (η Βόρεια Ιρλανδία προκρίθηκε διότι όλες οι ομάδες από πάνω της είχαν διασφαλίσει ήδη 'εισιτήριο' για το Euro 2020 από τα κανονικά προκριματικά), έγινε η έκπληξη.

Η εξέλιξη αυτή θα έχει ως (συνέπεια και) συνέχειά της την αποχώρηση του Μπάγεβιτς από το πόστο του ομοσπονδιακού τεχνικού, κάτι που εν τέλει αποφάσισε ο ίδιος και δεν συνέβη μέσω απόλυσης, όπως αρχικά φημολογήθηκε. "Θα έχουν πάντα βοήθεια από μένα, αλλά υπάρχουν προπονητές που είναι πολύ φιλόδοξοι, που μπορούν να βοηθήσουν την εθνική ομάδα μας στο μέλλον", είπε ο αποκαλούμενος και ως 'Πρίγκιπας του Νερέτβα', ο οποίος θα καθίσει αύριο για τελευταία φορά στον πάγο της Βοσνίας κόντρα στην Πολωνία, για το Nations League.

Αν και στη ζωή πρέπει να αποφεύγεται το 'ποτέ', αυτή η ενασχόληση του Μπάγεβιτς με την προπονητική -από την οποία είχε αποσυρθεί και το καλοκαίρι του 2013, μετά τη θητεία του στον πάγκο του Ατρομήτου- ίσως να είναι κι η τελευταία. Είχε την επιθυμία να ζήσει και ως κόουτς την τελική φάση μιας διεθνούς διοργάνωσης, ωστόσο η Βοσνία έχυσε την καρδάρα με το γάλα τη στιγμή που δεν έπρεπε. Ο 72χρονος (σε ένα μήνα και κάτι από σήμερα) Ντούσκο δεν φαίνεται να έχει το κέφι μιας δεύτερης προσπάθειας με φόντο το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 στο Κατάρ, ενώ δύσκολα θα βρει κάτι σε αυτήν την ηλικία, που θα τον έπειθε να ασχοληθεί σε συλλογικό επίπεδο.

Το σενάριο επιστροφής του στην ΑΕΚ, σε κάποιο διοικητικό πόστο, ασφαλώς διαφορετικό από εκείνο του εκτελεστικού διευθυντή της ΠΑΕ στο οποίο δραστηριοποιήθηκε από τον Μάιο του 2013 έως και τον Αύγουστο του 2018, δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό. Η 5η θητεία του στην Ένωση είχε ολοκληρωθεί με ένα βελούδινο διαζύγιο, αλλά και την περιρρέουσα φημολογία να ενισχύει την πεποίθηση ότι είχε πάψει να αισθάνεται ιδιαίτερα χρήσιμος στα αμιγώς ποδοσφαιρικά ζητήματα.

Αυτό που λογικά περιμένει πλέον ο Μπάγεβιτς από το ποδόσφαιρο, είναι να δει και το δικό του κέρινο ομοίωμα δίπλα σε αυτά άλλων μεγάλων μορφών της ΑΕΚ, όπως οι Κώστας Νεστορίδης, Θωμάς Μαύρος, Μίμης Παπαιωάννου και Λουκάς Μπάρλος, τα οποία παρεμπιπτόντως είναι έτοιμα και έχουν παρουσιαστεί δημόσια από την 'κιτρινόμαυρη' ΠΑΕ. Θα είναι η ελάχιστη αναγνώριση στον άνθρωπο που έχει συνδέσει το όνομά του με 6 κατακτήσεις πρωταθλημάτων και 2 κυπέλλων στην ιστορία της ομάδας, ως παίκτης και προπονητής, δηλαδή συνολικά όσα τρόπαια έχουν επίσης ο σπουδαίος Στέλιος Μανωλάς και ο μεγάλος Μίμης Παπαιωάννου (από 5 πρωταθλήματα και 3 Κύπελλα αμφότεροι), δίχως να προσμετρώνται τα Λιγκ Καπ και τα Σούπερ Καπ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK