Ο Μπακερί Ζατά και ο Μπακαρί Νταφέ είναι όντως το ίδιο πρόσωπο;

Φημολογείται πως ο γκολτζής εξτρέμ του Αμβούργου από την Γκάμπια παραποίησε πριν από τρία χρόνια τα στοιχεία της ταυτότητάς του για να εξασφαλίσει άσυλο κι ένα ποδοσφαιρικό μέλλον στη Γερμανία. Πλέον κινδυνεύει με 5ετή φυλάκιση και απέλαση.

Ο Μπακερί Τζαφά είναι ο Μπακερί Νταφέ;
Ο Μπακερί Τζαφά είναι ο Μπακερί Νταφέ; XEL HEIMKEN/DPA VIA AP

Η ηλικία των Αφρικανών ποδοσφαιριστών αποτελεί, χρόνια τώρα, αντικείμενο διερεύνησης. Που σε κάποιες περιπτώσεις εκθέτει τους φορείς. Επί παραδείγματι δεν θα μάθουμε ποτέ την ηλικία των ποδοσφαιριστών της εθνικής Νέων της Νιγηρίας. Για να μην φτάσουμε στην περίπτωση του Μανούτε Μπολ, του πιο ψηλού παίκτη που έπαιξε στο ΝΒΑ ωσότου εμφανιστεί ο... κοντοχωριανός Μουρεσάν.

Βέβαια, με τον Μπακερί Ζατά του Αμβούργου συμβαίνει το εξής παράδοξο: αμφισβητείται όχι μόνο η ημερομηνία της γέννησής του στην Γκάμπια, αλλά το ίδιο το ονοματεπώνυμό του. Είναι ο 21χρονος από την πόλη Γκουντζούρ που γράφουν τα χαρτιά του ή 'πείραξε' το επίθετό του προκειμένου να παραπλανήσει τις αρχές και να ευνοηθεί από τις διατάξεις;

Κατά την 'Bild', δεν έχουμε να κάνουμε με τον Μπακερί Ζατά, αλλά με τον Μπακαρί Νταφέ. Έναν κατά 2.5 χρόνια μεγαλύτερο ποδοσφαιριστή, ο οποίος είχε δηλωθεί πως ήρθε στη ζωή στις 6 Νοεμβρίου του 1995 επίσης στην Γκουντζούρ και είχε αγωνιστεί σε τρεις ομάδες της Αφρικής (Μπρικαμά, Λάιον, Κάζα Σπορτς) και στην εθνική U20, χωρίς να υπάρχει φωτογραφία του στο transfermarkt, αλλά τα ίχνη του χάθηκαν το καλοκαίρι του 2015, αφού πρώτα είχε επιδιώξει να δοκιμαστεί στην ιταλική Πιατσέντζα. Τότε δηλαδή που εμφανίστηκαν αυτά του 21χρονου σήμερα συμπατριώτη του.

Στη Γερμανία ως ανήλικος πρόσφυγας

Ο Τζατά παρουσιάστηκε στην ευρύτερη περιοχή της Βρέμης ως ένας ανήλικος πρόσφυγας από αναπτυσσόμενη χώρα και απευθυνόμενος στο Γραφείο Μετανάστευσης έκανε χρήση του δικαιώματος που του προσέφερε η γερμανική νομοθεσία, εξασφαλίζοντας μια πρώτη άδεια παραμονής στη Γερμανία. Τότε υποστήριζε πως δεν είχε παίξει ποτέ του ποδόσφαιρο. Παρόλα αυτά στα δοκιμαστικά τεστ του Αμβούργου εντυπωσίασε τον Μπρούνο Λαμπαντία και εντάχθηκε άνευ χρονοτριβής στα τμήματα υποδομής. Εξέδωσε δελτίο, αλλά επαγγελματικό συμβόλαιο τριών ετών υπέγραψε αφότου -με βάση τα έγγραφα που παρουσίασε- ενηλικιώθηκε.

Μέσα στα χρόνια που μεσολάβησαν μάλιστα έγινε ένας από τους πιο σταθερούς σε απόδοση, δουλευταράδες και αγαπημένους για την κερκίδα ποδοσφαιριστές της ομάδας, μετρώντας έκτοτε 84 συμμετοχές με 25 γκολ και 8 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Το συμβόλαιό του ανανεώθηκε ως το 2024 και η χρηματιστηριακή αξία του έχει φτάσει πια τα 2.5 εκατομμύρια ευρώ, παρά το γεγονός πως το Αμβούργο αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία.

Το e-mail που 'προδίδει' το Αμβούργο

Πάντοτε πάντως η αμφιβολία για την ηλικία του 'φώλιαζε' στο μυαλό διαφόρων. Κυρίως δε μετά την διαρροή ιατρικών εγγράφων πως η ανάπτυξή του είχε ήδη ολοκληρωθεί από το 2015, γεγονός που δεν ήταν δυνατόν να δικαιολογηθεί για το κορμί ενός 17χρονου. Μολαταύτα βέβαια το γερμανικό κλαμπ κατόρθωσε να εκδώσει δελτίο στον ποδοσφαιριστή και να από τότε χρησιμοποιείται νομίμως στους αγώνες.

Να όμως που η έρευνα της αθλητικής ομάδας της Bild ανέδειξε εκ νέου το ζήτημα, μεταφέροντας μια 'φρέσκια' εκδοχή της ταυτότητας του Αφρικανού με μαρτυρίες ανθρώπων που τον είχαν γνωρίσει ενόσω ζούσε στην Γκάμπια και είχαν συνεργαστεί μαζί του ως Μπακερί Νταφέ. Κατά το Spiegel, δε, που έχει απευθείας πρόσβαση στα Football Leaks, υπήρξε εσωτερική αλληλογραφία στελεχών του γερμανικού συλλόγου, στην οποία ένα εξ αυτών αναπτύσσει τους προβληματισμούς για το ενδεχόμενο ο Τζαφά να έχει παραποιήσει τα προσωπικά δεδομένα του για να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης.

Λογικό ήταν η Νυρεμβέργη, η πιο πρόσφατη από τις αντιπάλους του Αμβούργου στο πρωτάθλημα (στο 4-0 ο Ζατά αγωνίστηκε 65 λεπτά, παρά το σάλο που είχε προκληθεί ήδη) ν' αντιδράσει και να ζητήσει εξηγήσεις (ενδεχομένως και την κατακύρωση του αγώνα) από τη Γερμανική Ομοσπονδία, η οποία άνοιξε φάκελο κι άρχισε έρευνα.

Πήρε το 'ρίσκο' και κινδυνεύει

Από το Αμβούργο επιμένουν πως "ο ποδοσφαιριστής μας έχει ένα νόμιμα επικυρωμένο διαβατήριο και ήταν για τρία χρόνια διαθέσιμος να παίζει. Για μας δεν είναι αποδεκτή τίθεται σε αμφισβήτηση η παρουσία του από εικασίες και σενάρια". Οι συμπαίκτες του έχουν κάθε δικαίωμα να στηρίζουν έναν δικό τους άνθρωπο. Που αν αποδειχθεί ένοχος απειλείται με πέντε χρόνια φυλάκισης και απέλαση!

Όταν ο Ζατά περιέγραφε πως "μεγάλωσα χωρίς γονείς και σε δύσκολες συνθήκες. Ήξερα πως αν ήθελα μια ευκαιρία για το μέλλον του, θα έπρεπε να ξεκινήσω αυτή τη δύσκολο και επικίνδυνη διαδρομή της απόδρασης. Πήρα το ρίσκο. Ήταν ο χειρότερος εφιάλτης της ζωής μου. Ήμουν 16 ετών, απολύτως μόνος και τόσο φοβισμένος από την αβεβαιότητα", έμοιαζε ειλικρινής. Μεταξύ μας βέβαια, μόνο ο ίδιος ο εξτρέμ από την Γκάμπια ξέρει αν ήταν. Μόνο ο ίδιος γνωρίζει το παρελθόν: ποιος και πόσων ετών είναι.

Εσένα σου μοιάζουν;

News 24/7

24MEDIA NETWORK