Ο Μπέιλ είναι το τελευταίο χαρτί του Μουρίνιο στο ποδόσφαιρο

Για τον Μπέιλ, η επιστροφή του στην Τότεναμ του προσφέρει ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και αποδοχής, που θα τον βοηθήσει να ξαναβρεί τον εαυτό του. Την ίδια στιγμή, το χαρτί του Ουαλού φαντάζει ως το τελευταίο του Ζοζέ Μουρίνιο για να παραμείνει στον 'αφρό' του παγκοσμίου ποδοσφαίρου...

Η Τότεναμ δεν έχει ξεκινήσει καλά τη σεζόν και αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί άμεσα μετά και την έλευση του Μπέιλ, τότε το μέλλον του Μουρίνιο διαγράφεται ζοφερό στους Spurs. (AP Photo/Ian Walton, Pool)
Η Τότεναμ δεν έχει ξεκινήσει καλά τη σεζόν και αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί άμεσα μετά και την έλευση του Μπέιλ, τότε το μέλλον του Μουρίνιο διαγράφεται ζοφερό στους Spurs. AP PHOTO/IAN WALTON, POOL

Η προβληματική σχέση του Γκάρεθ Μπέιλ με την Ρεάλ Μαδρίτης τελείωσε, προς μεγάλη ευχαρίστηση και των δύο πλευρών. Ο Ουαλός επέστρεψε στην Τότεναμ, την ομάδα που τον έβαλε στον χάρτη των πολύ μεγάλων ποδοσφαιριστών της τελευταίας δεκαετίας. Προσφέροντας του την δυνατότητα να κερδίσει 4 Champions League με τους 'μερένγκες', πριν ανοίξει την αγκαλιά της για να τον υποδεχθεί και πάλι.

Όχι μόνο του, αλλά μαζί με έναν ακόμη παίκτη της Ρεάλ. Τον αριστερό μπακ Ρεγκιλόν, που έκανε εξαιρετική χρονιά πέρσι με την Σεβίλλη, κατακτώντας το Europa League. Σημαντική προσθήκη για τους Spurs, που μετά τον ασταθή ψυχολογικά Ντάνι Ρόουζ, είχαν μείνει με τον τίμιο μεν... άγευστο δε Μπεν Ντέιβις, στο αριστερό άκρο της άμυνας. Ωστόσο η απόκτηση του Ρεγκιλόν δεν παύει να μένει στη σκιά της επιστροφής του αγαπημένου παιδιού των οπαδών της Τότεναμ, Γκάρεθ Μπέιλ.

Η παρουσία και μόνο του Ουαλού φτάνει για να αναπτερώσει την ψυχολογία στις τάξεις των φίλων της Τότεναμ, που βλέπουν την ομάδα τους να... αγκομαχά στο ξεκίνημα της σεζόν. Υποτίθεται πως η έλευση του Ζοζέ Μουρίνιο από τα μισά της περσινής σεζόν θα έδινε άλλον αέρα στο Spurs, ωστόσο αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί. Η Τότεναμ ήταν απογοητευτική στην ήττα της πρεμιέρας με 0-1 από την Έβερτον, ενώ λίγο έλειψε να πάθε κάζο μεγατόνων στον εκτός έδρας νοκ-άουτ 2ο προκριματικό γύρο του Europa League απέναντι στην Λοκομοτίβ Πλόντβιβ.

Είναι χαρακτηριστικό πως πολλοί φίλοι της Τότεναμ που είχαν πληρώσει την live stream πλατφόρμα Premier Sports για να δουν το ματς, σχεδόν... ανακουφίστηκαν όταν χάθηκε το σήμα για περίπου μισή ώρα αγώνα.

"To Premier Sports μας βγάζει από τον κόπο να παρακολουθήσουμε τους Spurs με την Λοκομοτίβ, μένοντας χωρίς σήμα για 30 λεπτά. Είμαι σίγουρος πως δεν χάνουμε και τίποτα...".

"Αυτό είναι ευλογία για να είμαι ειλικρινής. Τα ίδια σκ@τ@. Ακόμη και απέναντι στην γ@μημένη Πλόντβιβ...".

Αυτά ήταν μόλις δύο από τα εκατοντάδες ποσταρίσματα των φίλων της Τότεναμ στα social media, απολύτως ενδεικτικά της κατάστασης. Αυτή η winning mentality που υποτίθεται πως θα έφερνε μαζί του ο Μουρίνιο, δεν έχει εμφανιστεί, τουλάχιστον σε σταθερή βάση. Αντίθετα οι περισσότεροι παίκτες της Τότεναμ μοιάζουν άκεφοι, χωρίς να ευχαριστιούνται το ποδόσφαιρο. Η αλήθεια είναι πως η μετάβαση από το 'sexy' ποδόσφαιρο του Μαουρίσιο Ποτσετίνο, στο συντηρητικό στυλ του Πορτογάλου τεχνικού ούτε εύκολη είναι, ούτε εξυπηρετεί τις ανάγκες παικτών όπως οι Σον, Κέιν, Λο Σέλσο, Λαμέλα, Ντέλε Άλι, Μπέρχβαϊν.

Το εύκολο είναι να πείσεις ποδοσφαιριστές όπως οι Αλντερβάιρελντ, Ντόχερτι, Σάντσες, Ντάιερ, Σισοκό, Χόιμπιεργκ να υπηρετήσουν ένα παιχνίδι χωρίς ρίσκο και πρωτοβουλία. Τους δημιουργικούς, επιθετικούς παίκτες ωστόσο δεν μπορείς να τους 'ψήσεις' εύκολα να αρνηθούν τις ικανότητες τους και να αντιμετωπίσουν τον αντίπαλο παθητικά. Αν την ίδια στιγμή τους αποκαλείς και... τεμπέληδες, τότε το πρόβλημα μεγαλώνει. Δεν είναι τυχαίο πως ο Μουρίνιο προσφέρεται σε αποδόσεις 5/4 να αποχωρήσει μέχρι τα Χριστούγεννα από τον πάγκο των Spurs. Βέβαια με συμβόλαιο ως το 2023 και ετήσιες αποδοχές 15 εκατ. ευρώ, δεν είναι και τόσο απλό να συμβεί κάτι τέτοιο. Σίγουρα αν δεν αλλάξει η κατάσταση γρήγορα, τότε οι εξελίξεις θα είναι μονόδρομος με κάθε κόστος...

Πάντως τόσο για τον 57χρόνο τεχνικό, όσο και για την ομάδα του, η νίκη - ανατροπή στο 2-5 επί της Σάουθαμπτον ήταν μια τονωτική ένεση για τη συνέχεια. Αρκεί να μην ήταν εμφάνιση - φωτοβολίδα. Όσο απίστευτο κι αν μοιάζει ως επίδοση, τα 4 γκολ του Σον από ισάριθμες ασίστ (!) του Κέιν δεν θα συμβαίνουν κάθε μέρα. Λες και οι δυο τους ήθελαν με αυτόν τον τρόπο να υποδεχθούν τον Μπέιλ...

Το κυριότερο ίσως πρόβλημα για τον Μουρίνιο είναι πως μοιάζει ο ίδιος μπερδεμένος. Είναι εκπληκτικό πως την στιγμή που παραπονιόταν -δικαιολογημένα- για το πρόγραμμα που έχει η Τότεναμ μέσα στο μήνα, καθώς θα δώσει 9 (!) ματς από τις 13/9 μέχρι τις 3/10 παίζοντας κάθε... δύο μέρες, μετά και την απόκτηση των Ρεγκιλόν, Μπέιλ παραπονέθηκε ότι έχει υπερβολικά πολλούς παίκτες! Προφανώς η ένσταση του δεν ήταν για τον Ισπανό μπακ και τον Ουαλό επιθετικό. Ωστόσο η λογική λέει πως για να βγάλεις ένα τέτοιο εξοντωτικό πρόγραμμα χρειάζεσαι βάθος στο ρόστερ. Ο Πορτογάλος το διαθέτει, αλλά ούτε αυτό τον ικανοποιεί...

Σε κάθε περίπτωση, με την απόκτηση και του Μπέιλ ο Μουρίνιο διαθέτει έναν ακόμη world class παίκτη, ικανό να δώσει άλλη δυναμική στην ενδεκάδα των Spurs. Και πλέον μαζί με τον Ουαλό έχει μια μεσαία και επιθετική γραμμή που περιλαμβάνει τους Εντομπελέ, Λο Σέλσο, Φερνάντες, Σον, Μπέρχβαϊν, Μόουρα, Λαμέλα, Κέιν, Ντέλε Άλι. Παίκτες που αν μη τι άλλο μπορούν να υποστηρίξουν ένα ποδόσφαιρο ποιότητας με πρωτοβουλία, δημιουργία, επιθετικότητα. Όχι αποσπασματικά αλλά με συνέπεια.

Για τον Μπέιλ, η επιστροφή του στην Τότεναμ του προσφέρει ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και αποδοχής, που θα τον βοηθήσει να ξαναβρεί τον εαυτό του. Την ίδια στιγμή, το χαρτί του Ουαλού φαντάζει ως το τελευταίο του Ζοζέ Μουρίνιο για να παραμείνει στον 'αφρό' του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Μετά τις αποτυχημένες θητείες του σε Τσέλσι (η δεύτερη) και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Πορτογάλος τεχνικός δεν έχει περιθώρια. Μια τρίτη αποτυχία με την Τότεναμ θα τον βγάλει από τον χάρτη ως παρωχημένο προπονητικά και οι τεράστιες επιτυχίες του παρελθόντος θα πάψουν να είναι διαβατήριο για την επόμενη δουλειά του. Η αίγλη και ο εγωισμός του θα δεχθούν πολύ δυνατό χτύπημα, τέτοιο που ίσως θα είναι αδύνατον για τον Μουρίνιο να ξανασηκωθεί.

Ο Πορτογάλος ήθελε τον Μπέιλ από την περίοδο που βρισκόταν στον πάγκο της Ρεάλ. Ο Ουαλός σταρ ντύθηκε στα λευκά όταν ο Μουρίνιο αποχώρησε από τους 'μερένγκες'. Τώρα οι δυο τους θα συνεργαστούν στην Τότεναμ. Ίσως η μοίρα τους έφερε κοντά στην ομάδα που θα 'τελειώσει' ή θα αναστήσει την καριέρα τους στο υψηλότερο επίπεδο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK