Ο Μπρούμα φέρνει ξανά τον Ποντένσε στον Ολυμπιακό

Από τον Ροντρίγκες και τον Μπουφάλ μέχρι τον Ενκουντού και τον Ταμάρι, ήταν κάμποσα τα ονόματα που παρέλασαν από το μεταγραφικό ρεπορτάζ των Πειραιωτών, αναζητώντας τον παίκτη που θα πάρει το χρίσμα για τον 'αντί-Ποντένσε'. Μέχρι που ο Ολυμπιακός και ο Πέδρο Μαρτίνς κατέληξαν στον... Ντανιέλ Ποντένσε.

Ο Μπρούμα, με τη φανέλα της Λειψίας, πανηγυρίζει ένα γκολ κόντρα στη Ζενίτ για την φάση των '16' του Europa League, στις 8 Μαρτίου 2018. (AP Photo/Jens Meyer)
Ο Μπρούμα, με τη φανέλα της Λειψίας, πανηγυρίζει ένα γκολ κόντρα στη Ζενίτ για την φάση των '16' του Europa League, στις 8 Μαρτίου 2018. AP PHOTO/JENS MEYER

Από τον περασμένο Γενάρη όταν ο Ολυμπιακός πούλησε τον Ντανιέλ Ποντένσε στη Γουλβς, ήξερε πως στην επόμενη μεταγραφική περίοδο θα χρειαστεί τον παίκτη που θα αντικαταστήσει τον Πορτογάλο εξτρέμ στο ρόστερ. Όχι σαν μονάδα, αλλά με βάση τα χαρακτηριστικά του μικρόσωμου βιρτουόζου ακραίου.

Οι 'ερυθρόλευκοι' ψάχτηκαν πολύ. Από τον Γκάρι Ροντρίγκες και τον Σοφιάν Μπουφάλ μέχρι τον Ζορζ-Κέβιν Ενκουντού και τον Αλ Ταμάρι, ήταν κάμποσα τα ονόματα που παρέλασαν από το μεταγραφικό ρεπορτάζ των Πειραιωτών, αναζητώντας τον παίκτη που θα πάρει το χρίσμα. Μέχρι που ο Ολυμπιακός και ο Πέδρο Μαρτίνς κατέληξαν στον... Ντανιέλ Ποντένσε. Έστω κι αν αυτή την φορά τον επέλεξαν στο σώμα του Μπρούμα.

Έκρηξη, ταχύτητα, ντρίμπλα

Ο Αρμίντο Τούε Να Μπάνα ή απλά Μπρούμα γεννήθηκε στην Γουινεά-Μπισάου, χώρα στα δυτικά της Αφρικής. Μπήκε στην ακαδημία της Σπόρτινγκ Λισσαβώνας στα 13 του χρόνια και γρήγορα ξεχώρισε για το ταλέντο του. Άλλοι έβλεπαν τον επόμενο Ρονάλντο, άλλοι έναν εκκολαπτόμενο Ρομπίνιο ή Ριμπερί. Πολύ γρήγορα μπήκε στο μικροσκόπιο των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι, ωστόσο προφανώς δεν έφτασε στο επίπεδο που θα έπειθε ομάδες τέτοιους βεληνεκούς να κινηθούν για την απόκτηση του. Το ντεμπούτο του έγινε στις 17/09/2013 σε αναμέτρηση Champions League απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Τα στοιχεία που είχε από μικρός και διαθέτει εξελιγμένα ακόμη και σήμερα, βοηθώντας τον να ξεχωρίζει στο γήπεδο είναι η ταχύτητα, η έκρηξη στα πρώτα μέτρα και η ντρίμπλα. Τον Δεκέμβριο του 2017 ήταν ανάμεσα στους 5 κορυφαίους ντριμπλέρ της Ευρώπης, πίσω μόνο από τον Ναμπί Κεϊτά... Έχει εξαιρετική ικανότητα στην αλλαγή κατεύθυνσης με ή χωρίς τη μπάλα, ψάχνει τα άδεια μέτρα στο γήπεδο για να δημιουργεί ανισορροπία και συχνά αδειάζει την πλευρά για να επιτρέψει τα overlap από τον μπακ του. Προτιμά να κόβει προς τον άξονα για να απειλήσει, διαθέτοντας καλή εκτέλεση από το όριο περιοχής, ενώ συχνά ψάχνει την κάθετη πάσα στην αντίθετη κίνηση του σέντερ φορ. Προφανώς, στο 'ένας εναντίον ενός' κάνει τον αντίπαλο να υποφέρει και η ικανότητα του αυτή συχνά μπορεί να αποδιοργανώσει μια άμυνα.

Τελειώματα και τελικές αποφάσεις

Ο Μπρούμα χάρη στην κίνηση του χωρίς τη μπάλα, την διορατικότητα να απελευθερώνεται στον χώρο και τη συνήθεια του να πατά περιοχή, συχνά βρίσκει καλές ευκαιρίες για να απειλήσει. Όμως το σκοράρισμα δεν είναι το φόρτε του. Δεν έχει το εύκολο το γκολ, δεν διαθέτει ιδανικά τελειώματα. Μοιάζει οξύμωρο, αλλά εκτελεί καλύτερα εκτός παρά εντός περιοχής... Ένα ακόμη στοιχείο που τον κάνει να αδικεί το παιχνίδι του, είναι οι τελικές αποφάσεις. Ενώ πολλές φορές μοιάζει να ξέρει τι θα κάνει πριν καν πάρει τη μπάλα στα πόδια του, η απόφαση του αυτή δεν είναι πάντα σωστή, αυτή που ταιριάζει στην περίσταση.

Επίσης είναι παίκτης ψυχολογίας. Επηρεάζεται σχετικά εύκολα θετικά ή αρνητικά από όσα συμβαίνουν στον αγωνιστικό χώρο. Σε ματς που θα του πάει καλά στην αρχή, γίνεται καλύτερος όσο περνάει η ώρα. Σε αντίθετη περίπτωση, παρουσιάζει σημάδια μειωμένης αυτοπεποίθησης και στην προσπάθεια να φανεί χρήσιμος δεν κατανέμει σωστά τις δυνάμεις του. Η αμυντική του συνεισφορά είναι σε αποδεκτά επίπεδα, ενώ μπορεί το παρουσιαστικό του να μην γεμίζει το μάτι (173 εκ.) αλλά είναι μαχητής.

Για να βρει όσα έχασε

Θυμίζουν κάποιον όλα αυτά; Σωστά, τον Ντανιέλ Ποντένσε. Τα όσα έκανε ο νυν εξτρέμ της Γουλβς με τη φανέλα του Ολυμπιακού, μεταφράζονται σε μεγάλο ποσοστό στο παιχνίδι του Μπρούμα. Από τη σωματοδομή (167 εκ. - 173 εκ.), την ημερομηνία γέννησης (21/10/1995 ο Ποντένεσε, 24/10/1994 ο Μπρούμα), τον σύλλογο που τους ανέδειξε (Σπόρτινγκ Λισσαβώνας), μέχρι τα προτερήματα και τις αδυναμίες τους στο γήπεδο, οι δύο παίκτες συγκλίνουν ως αγωνιστική παρουσία στο χορτάρι. 222 επίσημες συμμετοχές σε συλλογικό επίπεδο με 27 γκολ και 43 ασίστ έχει ο Ντανιέλ Ποντένσε στην καριέρα του. 258 επίσημες συμμετοχές σε συλλογικό επίπεδο με 40 γκολ και 39 ασίστ μετράει ο Μπρούμα.

Μετά την φυγή του Ποντένσε τον Γενάρη, ο Ολυμπιακός έχασε χαρακτηριστικά από τους εξτρέμ που είχε μόνο ο Πορτογάλος. Μοιραία, ο Πέδρο Μαρτίνς προχώρησε σε διάφορα αγωνιστικά τρικ για να καλύψει αυτό το χάντικαπ - και η αλήθεια είναι πως οι Πειραιώτες τα πήγαν περίφημα και χωρίς τον συμπατριώτη του ακραίο επιθετικό. Τώρα ο προπονητής του Ολυμπιακού κατέληξε στην επιλογή του Μπρούμα για να πάρει πίσω όσα έχασε με την μετακίνηση του Ποντένσε στη Γουλβς.

Μασούρας και Ραντζέλοβιτς, ή Βαλμπουενά και Φορτούνης (ακόμη και ο Λοβέρα ή ο Μπρούνο) όταν παίζουν στα άκρα έχουν διαφορετικούς ρόλους στο γήπεδο και συγκεκριμένο στυλ παιχνιδιού που τους ευνοεί. Ο Μπρούμα έρχεται για να προσθέσει στις πτέρυγες του Ολυμπιακού καινούργια στοιχεία. Ή καλύτερα γνώριμα, τα οποία οι 'ερυθρόλευκοι' είχαν αποχωριστεί εδώ και λίγους μήνες. Τι θα κερδίσει δεδομένα η ομάδα του Μαρτίνς; Θα γίνει περισσότερο απρόβλεπτη με το νέο μεταγραφικό της απόκτημα στο χορτάρι. Και ο τρόπος που θα καταφέρει ο Μπρούμα να μετουσιώσει σε αριθμούς αυτή τη συνθήκη, θα αναδείξει και το ποσοστό επιτυχίας της επιλογής του από τον Μαρτίνς και τον Ολυμπιακό...

News 24/7

24MEDIA NETWORK