Ο 'μπρούτζινος' Ζλάταν έπεσε και ήταν καθαρό πέναλτι

Δεν άντεξε στους αλλεπάλληλους βανδαλισμούς το άγαλμα του Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς στο Μάλμε και τα ξημερώματα εντοπίστηκε σωριαμένο στο πλακόστρωτο!

Ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς κατά την άφιξή του στο Μιλάνο
Ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς κατά την άφιξή του στο Μιλάνο CLAUDIO FURLAN/LAPRESSE VIA AP

Ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς δεν είναι από εκείνους τους τύπους που λυγίζουν. Αγέρωχος και σφριγηλός, σπάνια πέφτει από μαρκάρισμα αντιπάλου ή εκμαιεύει φάουλ. Ούτε ο χρόνος τον έχει 'νικήσει' ακόμη, καθώς το εξάμηνο συμβόλαιο που υπέγραψε στη Μίλαν ήρθε λίγες εβδομάδες από τον εορτασμό των 38ων γενεθλίων του.

Το άψυχο ομοίωμά του βέβαια δεν διαθέτει την ίδια δυναμική. Ο σφυρηλατημένος χαλκός είναι άκαμπτο υλικό, αντέχει στις άγριες καιρικές συνθήκες της Σουηδίας. Είναι απίθανο ωστόσο ν' αντιδράσει στο ανθρώπινο χέρι. Ένα ανθρώπινο χέρι που κατόρθωσε να 'γκρεμίσει' το άγαλμα του Ζλάταν τα ξημερώματα της Κυριακής, παρά τις προσπάθειες που είχαν γίνει τον τελευταίο μήνα για την προστασία του.

Ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς κατά την παρουσίασή του από τη Μίλαν
Ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς κατά την παρουσίασή του από τη Μίλαν SPADA/LAPRESSE VIA AP

Ο 38χρονος άσος φωτογραφιζόταν περήφανα κατά τη διάρκεια των αποκαλυπτηρίων τον περασμένο Οκτώβριο. Ήταν μια συναισθηματική στιγμή για τον ίδιο, μια αναγνώριση και ανταμοιβή της προσφοράς του στο ποδόσφαιρο και στην προβολή της χώρας του συνολικά. Δεν γνώριζε σε καμία περίπτωση, ούτε όμως φανταζόταν καν τότε πως η εμπλοκή στο μετοχικό σχήμα της Χάμαρμπι θα 'δηλητηρίαζε' τις συνειδήσεις φανατικών οπαδών της Μάλμε (ή ορκισμένων εχθρών του) και θα όπλιζε το χέρι τους προτρέποντάς τους να βεβηλώσουν το άγαλμά του.

Από τη στιγμή που ο Ιμπραχίμοβιτς ανακοίνωσε την αγορά του 25% της ιδιοκτησίας του κλαμπ της Στοκχόλμης προκειμένου να τη μετατρέψει στην κορυφαία της Σκανδιναβίας, όπως έλεγε χαρακτηριστικά, το μπρούτζινο δημιούργημα του γλύπτη Πέτερ Λίντε μετατράπηκε σ' ένα μόνιμο εξιλαστήριο θύμα. Τη μία του έβαλαν φωτιά και προκάλεσαν ζημιές με αιχμηρά αντικείμενα στα πιο προσιτά σημεία, τη δεύτερη έγραψαν ρατσιστικά συνθήματα, την τρίτη του κρέμασαν καπάκι λεκάνης στο χέρι και το περιτύλιξαν με χαρτιά τουαλέτας και την επόμενη του τρόχισαν και του έκοψαν τη μύτη. Στο ενδιάμεσο είχαν φτάσει ως την πόρτα του σπιτιού του γράφοντας υβριστικά συνθήματα περί προδοσίας.

Οι τοπικές αρχές προσπάθησαν να λάβουν μέτρα προστασίας του, τοποθετώντας προστατευτικό πλέγμα και ορίζοντας περιπολείες μήπως και εντοπιστούν οι δράστες. Πράξεις επί ματαίω όμως, μια και μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου άγνωστοι κατάφεραν το ισχυρότερο πλήγμα. Έκοψαν τα πόδια του αγάλματος και το σώριασαν 'νεκρό' στο έδαφος, φορώντας του ένα μαύρο t-shirt της εθνικής ομάδας. Ήταν ένα σφοδρό και οδυνηρό τάκλιν από πίσω που απαιτούσε κόκκινη κάρτα.

Οι πρώτες φωτογραφίες άρχισαν να κυκλοφορούν μετά τη 1:00 της Κυριακής, προτού τοπικά μέσα σπεύσουν στο σημείο για να προβάλουν το γεγονός. Περιπολικό της αστυνομίας κατευθύνθηκε στο σημείο καταγράφοντας τις λεπτομέρειες και κατόπιν ειδοποιήθηκε ο δήμος και οι δικαστικές αρχές έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία μηνύσεων κατ' αγνώστων. Το πληγωμένο άγαλμα του Ζλάταν μεταφέρθηκε σε ασφαλές σημείο προκειμένου ν' αποκατασταθούν οι φθορές και να επανατοποθετηθεί αγέρωχο στη θέση του. Ως την επόμενη επίθεση που είναι βέβαιο πως θα δεχθεί.

"Μπορώ να καταλάβω την απογοήτευση στο Μάλμε, αλλά ξεπερνά τα όρια όταν βανδαλίζεις το άγαλμα με τον τρόπο που έχει συμβεί", δήλωσε ο Χάκαν Σγιόστραντ, γεν.γραμματέας της σουηδικής ομοσπονδίας. Η αντιδήμαρχος του Μάλμε, Φρίντα Τρόλμιρ δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της, λέγοντας πως "υπάρχουν πιο δημοκρατικοί τρόποι για να εκφραστεί από κάποιους η διαφωνία τους. Ο βανδαλισμός είναι αχρείαστος".

Φωνή βοώντος μέσα στο χιόνι.

Τα ποδοσφαιρικά βραβεία του 2019 και του 21ου αιώνα

News 24/7

24MEDIA NETWORK