Ο μύθος του Κρουλ καταδίκασε σε τρανταχτή αποτυχία τον Μουρίνιο

Ο Ολλανδός γκολκίπερ, που θεωρείται (χωρίς να είναι) αυθεντία στις αποκρούσεις πέναλτι, φρόντισε να λαμβάνει τις πληροφορίες που χρειαζόταν από ένα φυλαγμένο μπουκάλι με νερό.

Ο μύθος του Κρουλ καταδίκασε σε τρανταχτή αποτυχία τον Μουρίνιο
COPYRIGHT 2020 THE ASSOCIATED PRESS. ALL RIGHTS RESERVED

Όταν θα φτάσει η ημέρα που ο 32χρονος (σ' έναν μήνα) Τιμ Κρουλ θα κρεμάσει τα γάντια του, θα μνημονεύεται ως ένας από τους διασημότερους τερματοφύλακες αποκρούσεων πέναλτι. Χωρίς βέβαια να είναι, τουλάχιστον ποσοστιαία, αν λάβουμε υπ' όψιν μας τα στατιστικά που δεν τον συμπεριλαμβάνουν καν στην πρώτη 10άδα. Οι αριθμοί λένε την αλήθεια, αλλά με κάποιον αδιαπραγμάτευτα μαγικό τρόπο ο 32χρονος Ολλανδός έχει τη μέθοδο να τους αναιρεί και να φτιάχνει μια δική του πραγματικότητα, στην οποία είναι ο σταθερός πυρήνας.

Στον αγώνα για τη φάση των 16 του αγγλικού κυπέλλου της Τετάρτης με την Τότεναμ ο έμπειρος γκολκίπερ της Νόριτς επιβεβαίωσε απλώς τον μύθο του. Έπιασε δύο πέναλτι των Λονδρέζων στην διαδικασία που ακολούθησε του 1-1 στα 120 λεπτά κανονικής διάρκειας/παράτασης και ύστερα από 28 χρόνια έφερε τα 'καναρίνια' τόσο βαθιά στη διοργάνωση - μετά τον πέμπτο γύρο. Ο Λαμέλα είχε ήδη σημαδέψει το δοκάρι, προτού ο νεαρός Τρόι Πάροτ και ο Γκέντσον Φερνάντες νικηθούν από τον Κρουλ, έτσι ώστε να διαμορφωθεί το τελικό 3-2 για την Νόριτς, η οποία δεν είχε την ανάγκη μιας πέμπτης εκτέλεσης. Έτσι έπρεπε να συμβεί για να μην κλέψει οιοσδήποτε άλλος τη δόξα από τον ήρωα.

Παρεμπιπτόντως διευρύνθηκε η δυσμενής παράδοση του Ζοζέ Μουρίνιο, του οποίου η κάθε αγγλική ομάδα που έχει κοουτσάρει (Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τότεναμ) έχει αποκλειστεί επτά φορές στις ισάριθμες που βρέθηκε στη θέση να διεκδικεί μια πρόκριση από την άσπρη βούλα.

"Εγώ και ο προπονητής μου είχαμε μελετήσει", ομολόγησε ο έμπειρος γκολκίπερ, ο οποίος προτού πάρει θέσει κάτω από τα γκολπόστ του έπινε μια γουλιά από το μπουκάλι με το νερό του που είχε φυλαγμένο στο δοκάρι του. Ή έκανε πως έπινε για να τσεκάρει τις σημειώσεις του. Ένα πρόχειρο χαρτί με τα ονόματα των ποδοσφαιριστών της Τότεναμ και τον συνήθη τρόπο εκτέλεσης πέναλτι ήταν κολλημένο με ταινία πάνω στο πλαστικό αντικείμενο που τον προστάτευε από την αφυδάτωση. Είχε όλες τις μαζεμένες πληροφορίες που χρειαζόταν για να φέρει εις πέρας την αποστολή του.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που έγινε viral. Στον προημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014 ο Λουίς Φαν Χαάλ είχε κρατήσει μία από τις τρεις αλλαγές του και δεν την χαράμιζε όσο το παιχνίδι όδευε προς τη διαδικασία των πέναλτι. Πριν από τη λήξη της παράτασης έδωσε εντολή στον Κρουλ να μπει αντί του Σίλεσεν και η επιλογή του, μολονότι παραξένεψε πολλούς τότε, αποδείχθηκε η σοφότερη κίνησή του στο τουρνουά, διότι ο νεοεισελθών, αν και 'κρύος', απέκρουσε τα χτυπήματα των Ρουίς και Ουμάνια, ενισχύοντας την προσπάθεια των συμπαικτών του (Φαν Πέρσι, Ρόμπεν, Σνάιντερ, Κάιτ) που βρήκαν το στόχο. Τότε κάθε αντίπαλου χτυπήματος προηγείτο μια mind game στιχομυθία του Κρουλ με τον εκτελεστή.

Στον ημιτελικό ο εκλέκτορας άφησε τον Σίλεσεν στο γήπεδο και το 4-2 των Αργεντινών υπήρξε καταδικαστικό για τους 'οράνιε' που εξασφάλισαν απλώς την τρίτη θέση με το 3-0 επί των Βραζιλιάνων.Εκτιμάται, ιστορικά, ότι με τον Κρουλ στα γκολπόστ η Ολλανδία θα είχε προκριθεί στον τελικό με τη Γερμανία.

Επίσης η Άλκμααρ, ομάδα του για το δεύτερο 6μηνο της σεζόν 2016-17 ως δανεικός από τη Νιουκάστλ, είχε ευεργετηθεί από την αύρα του. Ο εντός έδρας ημιτελικός του κυπέλλου με την Καμπούρ είχε φτάσει στα πέναλτι μετά το 0-0 που προηγήθηκε. Με τον Κρουλ να πέφτει σωστά στην τελευταία εκτέλεση των φιλοξενούμενων το τελικό 3-2 υπήρξε λυτρωτικό για την ΑΖ, που διεκδίκησε τον τίτλο παρόλο που στο φινάλε χάθηκε στο 2-0 από τη Φίτεσε. Αν είχε οδηγηθεί στα πέναλτι, είναι πιθανό η ιστορία να είχε γραφεί διαφορετικά.

Η Νόριτς γνωρίζει τι πρέπει να κάνει για να έχει τύχη στον προημιτελικό.

***

Σε ποια χώρα θα καταλήξει το Europa League; Ισπανία ή Γερμανία; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK