Ο Ντα Σίλβα θέλει όσα δεν πήραν ποτέ ο Τσιγκρίνσκι και ο Βράνιες μαζί

Ο Γάλλος κεντρικός αμυντικός Νταμιάν Ντα Σίλβα, είναι ο διακαής πόθος της ΑΕΚ για να καλύψει το κενό του Ντμιτρό Τσιγκρίνσκι που το καλοκαίρι θα αποτελέσει παρελθόν. Με ετήσια χρήματα μάλιστα που ο Ουκρανός έπρεπε να παίξει δύο σεζόν για να πάρει. Με απολαβές που δεν απήλαυσε ποτέ ούτε ο Όγκνιεν Βράνιες.

Ο Νταμιέν ντα Σιλβά της Ρεν σε μονομαχία με τον Μόις Κεν της Παρί για τη Ligue 1 2020-2021 στο 'Παρκ ντε Πρενς', Παρίσι | Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020
Ο Νταμιέν ντα Σιλβά της Ρεν σε μονομαχία με τον Μόις Κεν της Παρί για τη Ligue 1 2020-2021 στο 'Παρκ ντε Πρενς', Παρίσι | Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020 © 2020 CHRISTOPHE ENA/ASSOCIATED PRESS

Με τα μούτρα έπεσε η ΑΕΚ στην υπόθεση του Γάλλου (με Πορτογάλο πατέρα) Νταμιάν Ντα Σίλβα, ο οποίος το ερχόμενο καλοκαίρι μένει ελεύθερος από τη Ρεν. Ταξίδια, δύο τον αριθμό, έγιναν για την αφεντιά του αρχηγού της γαλλικής ομάδας, στο ένα εξ αυτών ο Στάθης Ταυλαρίδης είχε και συνοδεία του άνθρωπο της ΠΑΕ για να εισχωρήσουν πιο βαθιά στο οικονομικό κομμάτι. Η προσπάθεια έγινε για να κλείσει άμεσα και γρήγορα ο ποδοσφαιριστής, κάτω από τη μύτη όλων. Σωστή ήταν η τακτική, όμως στο τέλος της ημέρας θα μιλήσει το χρήμα και οι ατζέντηδες του 33χρονου κεντρικού αμυντικού, ξέρουν ότι αυτό είναι το τελευταίο 'αλμυρό' συμβόλαιο της καριέρας του. Σίγουρα θέλουν ένα κομμάτι της πίτας κι εκείνοι.

Ας μιλήσουμε λίγο για κίνητρα. Ο ίδιος ο Ντα Σίλβα, σε πρόσφατη δήλωσή του, αναφέρθηκε σε αυτό της συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, εφόσον αποφασίσει να 'ξεσπιτωθεί' από τη Γαλλία, κάτι που ουδέποτε έκανε έως τώρα στην καριέρα του. Δύσκολο να το πιστέψει κάποιος ότι η συνθήκη αυτή θα παίξει κυρίαρχο ρόλο στην απόφασή του, ειδικά όταν μιλάμε για τη 'μεγάλη' προοπτική του Conference League που θα του προσφέρει (εφόσον το καταφέρει) η ΑΕΚ. Το θέμα είναι πρωτίστως οικονομικό κι όπως φαίνεται δεν θα υπάρξει εκεί εμπόδιο, από τη στιγμή που από κύκλους της 'Ένωσης' προκύπτει ότι του έχει γίνει η προσφορά που τον καλύπτει.

Το συμβόλαιο του Γάλλου με τη Ρεν, του αποφέρει ετησίως περίπου 700.000 ευρώ σε καθαρές αποδοχές. Δεν θα έβγαινε ποτέ ένας παίκτης από την ασφάλεια της Ligue 1 που τον ξέρουν καλά και τον θέλουν τόσες ομάδες εκτός αυτής στην οποία αγωνίζεται, για να έρθει στην Ελλάδα με τα ίδια χρήματα. Στην καλύτερη -για την ΑΕΚ- των περιπτώσεων, ο Ντα Σίλβα θα συμφωνήσει σε ένα συμβόλαιο κοντά στις 800.000 ευρώ και μάλιστα με τριετή διάρκεια. Αξιώνει δηλαδή σχεδόν 2,5 εκατ. ευρώ σε βάθος τριών χρόνων κι ενώ είναι ήδη 33 ετών. Τα αξίζει; Θα φανεί στο γήπεδο, εάν κι εφόσον αποκτηθεί. Ένα είναι το σίγουρο: Ουδείς άλλος κεντρικός αμυντικός της ομάδας, δεν έχει δει ούτε... 'ζωγραφιστά' τα χρήματα αυτά στην εποχή Δημήτρη Μελισσανίδη.

Το καλοκαίρι του 2016, ο 29χρονος τότε Ντμιτρό Τσιγκρίνσκι, υπέγραψε με ετήσιες αποδοχές που δεν ξεπερνούσαν τις 500.000 ευρώ. Ναι, η καριέρα του δεν είχε την εξέλιξη που και ο ίδιος θα ήθελε, ούτε τότε ήταν σωματικά ικανός να βγάλει σερί σεζόν στην Α' Γαλλίας, όπως τα καταφέρνει για πλάκα ο Ντα Σίλβα στα 33 του και μάλιστα ως αρχηγός ομάδας που έπαιξε φέτος στο Champions League. Ωστόσο κουβαλούσε μια καριέρα σε σπουδαίους συλλόγους και ως κλάση, ο Ουκρανός ήταν τότε ανώτερος σε σχέση με αυτό που είναι ο Γάλλος σήμερα, με την υποσημείωση ότι το σώμα του και η κράση του δεν τον βοηθούσαν ώστε να μην έρθει πριν, καν κλείσει τα 30 του, στην Ελλάδα.

Χρήματα σαν και αυτά που ο Ντα Σίλβα θέλει, ο Όγκνιεν Βράνιες δεν τα είδε ποτέ, ούτε με κιάλια κι ας ήταν ακριβώς (ή έστω περίπου) αυτά που ζητούσε από την ΑΕΚ και τελικά τα βρήκε στην Άντερλεχτ. Ουδέποτε οι αποδοχές του στην Ελλάδα ξεπέρασαν τις 350.000 ευρώ το χρόνο, όσα προέβλεπε επίσης το συμβόλαιο του (υπερτιμημένου) Μάριου Οικονόμου. Για να πάμε και στο σήμερα, ο πιο καλοπληρωμένος στόπερ της ομάδας είναι ο Ρουμάνος Ιονούτς Νεντελτσιάρου με 350.000 ευρώ, ο Τσιγκρίνσκι είναι στις 300.000, ο Σβάρνας στις 160.000, ο Λάτσι κάπου στις 100.000 και, κρατηθείτε, ο Χνιντ για φέτος θα λάβει από την ΑΕΚ περίπου 60.000 ευρώ, επειδή 'έκοψε' χρήματα από τις δικές του αποδοχές για να γίνει η μεταγραφή του από τη Σφαξιέν.

Αυτό που η ΑΕΚ πρέπει να προσπαθήσει, αν όχι να ξεκόψει στην πλευρά του Ντα Σίλβα από τη στιγμή που ήδη έχουν υπάρξει προχωρημένες συζητήσεις, είναι να μην εξελιχθεί αυτή η ιστορία σε σίριαλ με σκοπό να ωφεληθεί οικονομικά ο ποδοσφαιριστής, ανεβάζοντας το κασέ του. Έχει καεί κι από άλλες τέτοιες ιστορίες η ομάδα, όπως τον περασμένο Γενάρη με τον Κενί Λαλά που τελικά πήγε στον Ολυμπιακό. Γι αυτό και λέγεται ότι έχει ζητηθεί από την πλευρά της ΑΕΚ να έχει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την τελική απάντηση του Ντα Σίλβα, ώστε αν δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος συνεργασίας, να δουλέψει τις άλλες περιπτώσεις που την ενδιαφέρουν και για τις οποίες δεν πρέπει να χαθεί χρόνος.

News 24/7

24MEDIA NETWORK