Ο Ντέμης Νικολαΐδης οραματίζεται ακόμη ένα διαφορετικό ποδόσφαιρο

Η συνέντευξη του Ντέμη Νικολαΐδη στον Sport24 Radio 103.3 ήταν η συνέχεια της προσπάθειας που είχε αρχίσει ως παράγοντας για την επιβολή μιας φρέσκιας νοοτροπίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μια προσπάθεια που έμεινε ημιτελής.

Ο Ντέμης Νικολαΐδης οραματίζεται ακόμη ένα διαφορετικό ποδόσφαιρο

Πρωί Κυριακής στο σπίτι, λίγο μετά το ξύπνημα. Με μια κούπα καφέ στο χέρι και το ραδιόφωνο συντονισμένο στο Sport24 Radio 103.3. Η γνώριμη φωνή από το στούντιο ανήκει στον Ντέμη Νικολαΐδη. Καλεσμένο της εκπομπής 'Έλα στο λαό σου'. Ο Ντέμης ήρθε. Χωρίς κανένα φόβο και με περίσσιο πάθος για να μιλήσει, ν' απαντήσει, να συνδιαλαγεί σε μια δίωρη κουβέντα που είχε σε κεντρικό πλάνο την μπάλα.

Δεν είχες οπτική των όσων συνέβαιναν στο στούντιο. Να παρατηρήσεις αντιδράσεις, να διαβάσεις τη γλώσσα του σώματος, να τον σκανάρεις και να τον ψυχολογήσεις. Άκουγες παρόλα αυτά έναν Ντέμη συγκροτημένο. Έναν Ντέμη ώριμο. Έναν Ντέμη ευθύ και -ως ένα μεγάλο βαθμό- σταράτο, κομπιάζοντας ελάχιστα μπροστά από το μικρόφωνο. Άκουγες έναν Ντέμη που έχοντας νιώσει την κάψα του ποδοσφαιριστή και έχοντας βάλει τη γραβάτα του παράγοντα να διαθέτει κατασταλαγμένη άποψη για το ποδόσφαιρο του αύριο στην Ελλάδα. Ρομαντικός αφενός, ρεαλιστής αφετέρου.

Είχε εισβάλει στον πυρήνα του προβλήματος, είχε επιδιώξει μαζί μ' άλλους (Γιάννης Βαρδινογιάννης, Πέτρος Κόκκαλης, Κώστας Πηλαδάκης, Κωνσταντίνος Τσακίρης, Αντώνης Ρέμος, Χρήστος Πανόπουλος)να καταπολεμήσουν τις νοοτροπίες του παρελθόντος, ν' ανατρέψουν τις καθεστηκυίες νόρμες, να δουλέψουν ένα φρέσκο και ελκυστικό προϊόν, να υπηρετήσουν τη διαφορετικότητα στην ευρωπαϊκή μορφή της. Αποχώρησε γρήγορα, με πολλά σωστά ή χοντρά λάθη, και έκτοτε είναι μόνιμα εκτός. Παραμένει απλώς μάρτυρας όσων εκτυλίσσονται, καρτερώντας με ανυπομονησία τη μετάβαση από την παρωχημένη εποχή σ' ένα σύγχρονο status.

Επιλέξαμε τις πιο ταιριαστές ατάκες του.

Αν στοιχημάτιζα, θα έλεγα πως και οι τέσσερις μεγάλοι θα άλλαζαν προπονητή.

Οι 150.000-200.000 φίλαθλοι, οι ρεπόρτερ των ομάδων και αυτοί που μπαίνουν στα social media και κάνουν σχόλια, είναι εκείνοι που φτιάχνουν το κλίμα.

Ο κόσμος θέλει να βλέπει μπάλα, γι' αυτό πηγαίνει και βλέπει ματς στο εξωτερικό. Πηγαίνουν να βλέπουν τη Λίβερπουλ, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο κόσμος στο εξωτερικό είναι πιο έτοιμος για κάτι καινούργιο, για κάτι που μυρίζει υγεία στο ποδόσφαιρο. Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έχει μπει στο σπίτι μας.

Εδώ στην Ελλάδα θα πουν ρουφιάνο έναν που θα καταγγείλει έναν τύπο που θα χτυπήσει ένα παιδάκι. Αυτό είναι ρουφιανιά; Όταν ήμουν πρόεδρος, δεν μπορούσα μόνος μου να κυνηγάω τους οπαδούς. Το πρωτάθλημα θα πρέπει να καθαρίσει για να φτιάξουν τα άλλα.

Η βία δεν είναι το πρόβλημα, η βία από κάπου προέρχεται. Η λύση δεν είναι να παίρνεις τους οπαδούς και να τους αποκλείεις από τα γήπεδα αλλά να βρεις γιατί συμπεριφέρεται έτσι. Δεν μπορούμε να μιλάμε για τη βία στα ελληνικά γήπεδα γιατί δεν είναι το κύριο πρόβλημα, είναι η συνέπεια.

Θα πρέπει να υπάρχουν τιμωρίες για όταν γίνονται επεισόδια, είναι δουλειά των ιδιοκτητών να φτιάξει το ποδόσφαιρο. Όποιον και να ρωτήσετε, αυτά που γίνονται και λέγονται, οι τρόποι που συμπεριφέρονται οι άνθρωποι των ομάδων, επίσημα χείλη, δεν έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο. Παλιά υπήρχε πόλωση, αλλά υπήρχε μόνο ένας. Tώρα είναι περισσότεροι.

Το θέμα είναι πώς το χρησιμοποιείς το VAR. Θα έχει και αδυναμίες, αλλά σίγουρα είναι πιο δίκαιο. Ό,τι παράπονο και να ακούω τα τελευταία τρία χρόνια, οι διαιτησίες είναι καλύτερες. Επίσης, είναι πολύ σωστό μέτρο αυτό με τους ξένους διαιτητές στα ντέρμπι. Θα πρέπει να φτιάξουμε πρώτα το ποδόσφαιρό μας και μετά να βγάλουμε καλούς διαιτητές. Η καχυποψία είναι το Α και το Ω. Και λάθη να κάνουν οι ξένοι διαιτητές, ξέρεις πως αυτό είδε, οπότε μην ασχολείστε. Λάθος μου που παραπονιόμουν όταν ήμουν παίκτης στους διαιτητές. Δεν άλλαζε κάτι.

Υπήρχαν διαιτητές που μιλούσαν με ειρωνεία, σε προκαλούσαν και υπάρχει άλλος που σου εξηγεί. Θυμάμαι έναν διαιτητή, τον Δούρο ή τον Ψυχομάνη, σε ένα παιχνίδι αντί για κόρνερ έδωσε άουτ, εγώ του διαμαρτυρήθηκα και μου απάντησε 'Ντέμη δεν το είδα'. Η διαιτησία τώρα δεν έχει σχέση με το παρελθόν. Δεν θεωρώ πως υπάρχει τώρα ομάδα που κινεί τα νήματα. Θα έκανε μεγάλο μπαμ, αν ίσχυε κάτι τέτοιο.

Ξέρεις πόσοι προπονητές πέρασαν από εδώ και δεν έχουμε καταλάβει αν ήταν καλοί ή κακοί; Δεν μπορούμε να κάνουμε υπομονή, δεν μπορούμε να κρίνουμε. Σε ένα ματς που μία ομάδα χάνει αν και είχε τέσσερα δοκάρια, λένε πως είναι κακός ο προπονητής.

Νομίζω ότι όσο περνάει ο καιρός είναι λιγότερα τα κρούσματα ρατσισμού. Δεν είναι λύση η διακοπή των αγώνων. Νομίζω ότι υπάρχει ένα σχέδιο για την εξάλειψη του φαινομένου και το κάνουν με σωστό τρόπο. Δεν έχω αντιμετωπίσει καταστάσεις ρατσισμού ή ομοφοβίας στα αποδυτήρια, όταν ήμουν παίκτης.

Πώς γίνεται να μιλάς για διαιτησία όταν έρχεται Ισπανός διεθνής διαιτητής σε ντέρμπι; Εδώ και τρεις σεζόν δεν γίνονται ακραία πράγματα στην Ελλάδα. Ό,τι και να γίνει στο ματς, μετά θα υπάρχουν παράπονα για τη διαιτησία. Νομίζω ότι είναι σχέδιο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK