Ο Ντέβιτς, το Καραϊσκάκη και το γκολ φάντασμα (VIDEOS)

Το Contra.gr κάνει αναδρομή στην καριέρα του Μάρκο Ντέβιτς. Πού έπαιξε, πότε έγινε Ουκρανός, τα γκολ που πέτυχε σε Ολυμπιακό - ΠΑΟΚ και αυτό που δεν μέτρησε με την Αγγλία.

Ο Ντέβιτς, το Καραϊσκάκη και το γκολ φάντασμα (VIDEOS)

Ο Σέρβος που έγινε Ουκρανός. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο πρώτος χαρακτηρισμός που θα περιγράψει τον Μάρκο Ντέβιτς, τον μεσοεπιθετικό που "κυνηγάει" ο ΠΑΟΚ στην τελική ευθεία της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου προκειμένου να ενισχυθεί στη γραμμή κρούσης.

Βέβαια ο 31χρονος διεθνής (με τη δεύτερη πατρίδα του) δεν είναι μονάχα αυτό. Πρόκειται για ένα ποδοσφαιριστή που έχει αγωνιστεί 35 φορές με την εθνική Ουκρανίας, έχει σκοράρει απέναντι σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ και έχει περάσει στην ιστορία ως εκείνος που σημείωσε ένα πεντακάθαρο γκολ στο EURO 2012, το οποίο παραδόξως δεν μέτρησε. Μια διαιτητική απόφαση που επέτρεψε στην Αγγλία να φτάσει στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Η δεύτερη πατρίδα

Ο Ντέβιτς είναι από τις περιπτώσεις εκείνες που στη χώρα του δεν εκτιμήθηκε ως ταλέντο. Βρήκε πάντως τη Γη της ποδοσφαιρικής Επαγγελίας του στην Ουκρανία κερδίζοντας σταδιακά την εκτίμηση. Έφυγε από τη Σερβία μικρός και ξεκίνησε από χαμηλά, παίζοντας τη σεζόν 2005-06 στη Βολίν. Κατόπιν όμως "έχτισε" την καριέρα του πηγαίνοντας στην ανερχόμενη δύναμη της χώρας Μέταλιστ Χάρκιφ.

Αρχικά συμπλήρωνε τον παρτενέρ του στην επίθεση και δεν έβρισκε συχνά δίχτυα. Στη συνέχεια όμως -και υπό τις οδηγίες του Μιρόν Μάρκεβιτς- ξανασυστήθηκε φτάνοντας -στην πιο παραγωγική σεζόν του- να πετύχει 15 γκολ σε 17 συμμετοχές στο πρώτο μισό του 2013-14 στο ουκρανικό πρωτάθλημα. Πριν δηλαδή "γυαλίσει" στη Ρούμπιν Καζάν και ανοίξει ένα νέο κύκλο στην ποδοσφαιρική πορεία του.

Ενδιάμεσα, τη σεζόν 2012-13, είχε δοκιμάσει να καθιερωθεί στη Σαχτάρ του Μιρτσέα Λουτσέσκου, αλλά η πληθώρα επιλογών στο ρόστερ, κυρίως Βραζιλιάνων αλλά και του Αρμένη Μαχιταριάν, στη μεσοεπιθετική γραμμή κατέστησαν αδύνατη την προσπάθειά του αυτή. Έμεινε λίγους μήνες, μέχρι τη χειμερινή διακοπή, και επέστρεψε στο Χάρκοβο, εκεί που τον ήξεραν και τον εκτιμούσαν. Για καλό δικό του όπως εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε.

Η Μέταλιστ, ο "παράδεισός" του, ήταν επίσης ο λόγος που το 2008 κλήθηκε για πρώτη φορά στην εθνική Ουκρανίας από τον τότε ομοσπονδιακό Αλεξέι Μιχαϊλιτσένκο. Είχε ήδη λάβει την υπηκοότητα της χώρας και μαζί το δικαίωμα να παίξει στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, κάνοντας στις 19 Νοεμβρίου, σε φιλικό με τη Νορβηγία. Η στιγμή που αναμφίβολα σημάδεψε τη διεθνή καριέρα του έλαβε χώρα στο ματς του EURO 2012 με την Αγγλία. Με το σκορ 1-0 για τα "λιοντάρια" σκόραρε στο 63', καθώς ο Τέρι έδιωξε μέσα από τη γραμμή, αλλά το γκολ δεν μέτρησε ποτέ! Ήταν το περίφημο "ghost-goal" της διοργάνωσης που επίσπευσε τις διαδικασίες για την επιβολή της τεχνολογίας γραμμής.

Το παιχνίδι της μοίρας τον φέρνει κοντά στον ΠΑΟΚ. Της ομάδας που "απέκλεισε" από τα πλέι οφ του Champions League της σεζόν 2013-14. Πέτυχε δύο γκολ στο ματς της Τούμπας και άνοιξε το δρόμο της πρόκρισης για τη Μέταλιστ (1-1 η ρεβάνς), ανεξάρτητα αν μετά ο "Δικέφαλος" προκρίθηκε στα χαρτιά εξαιτίας των ατασθαλιών των Ουκρανών ( δείτε το γκολ του στο 5.39).

Ο Ντέβιτς, το Καραϊσκάκη και το γκολ φάντασμα (VIDEOS)
INTIME SPORTS

Διαβάστε το σχετικό ματς του ΠΑΟΚ με τη Μέταλιστ στην Τούμπα.

Ο -γεννημένος στις 27 Οκτωβρίου του 1983 στο Βελιγράδι- Ντέβιτς υπήρξε στο παρελθόν "δήμιος" και του Ολυμπιακού. Ήταν στη φάση των 16 του Europa League της 2011-12, όταν σκόραρε στο 87' και διαμόρφωσε το 2-1 της Μέταλιστ στο Καραϊσκάκη, έχοντας προηγουμένως χάσει και πέναλτι αλά Πανένκα. Οι πανηγυρισμοί του μάλιστα προκάλεσαν αναταραχή ενώ μετά το τέλος έγινε πρωταγωνιστής σε επεισόδια στη φυσούνα!

Διαβάστε το σχετικό ματς του Ολυμπιακού με τη Μέταλιστ στο Φάληρο

Δεν ταίριαξε

Στη Ρούμπιν, με την οποία υπήρξε συμπαίκτης του Νάτχο όχι όμως του Νομπόα, ο Σέρβος έμεινε γρήγορα εκτός πλάνων πέφτοντας πάνω στις κοσμοϊστορικές αλλαγές που συνέβησαν λίγους μήνες μετά την απόκτησή του. Ο Κουρμπάν Μπερντίεφ, που τον είχε επιλέξει, έφυγε μετά από 12 χρόνια στην τεχνική ηγεσία και με τους Μαμάεφ - Μπιλιαλέντινοφ που τον διαδέχθηκαν έμεινε στο περιθώριο. Ήταν να φύγει από το καλοκαίρι, συζητούσε τον τρόπο αποδέσμευσης, αλλά οι Ρώσοι, που τον πλήρωσαν ακριβά, ζητούσαν πολλά.

Τώρα διαπραγματεύονται το δανεισμό του με τον ΠΑΟΚ και ένα αξιόλογο ποσό ως οψιόν αγοράς το καλοκαίρι. Τώρα περισσεύει στο ρόστερ μιας ομάδας που βασίζεται σε νεανικό κορμό και δεν έχει στόχους πρωταθλητισμού, έχοντας κόψει τις πολλές σπατάλες. Φυσικό είναι ο "Δικέφαλος" να θέλει να εκμεταλλευτεί την περίσταση ελπίζοντας ότι στο πρόσωπό του θα βρει έναν παίκτη ικανό να έρχεται από πίσω και να τελειώνει φάσεις.

News 24/7

24MEDIA NETWORK