Ο ΟΦΗ έχει την πιο παράξενη αγγελία για προπονητή

Ο ΟΦΗ βρίσκεται σε αναζήτηση προπονητή και αυτόν που ψάχνει ξεπερνά τα (ελληνικά) στερεότυπα.

Ο ΟΦΗ έχει την πιο παράξενη αγγελία για προπονητή
Στιγμιότυπο από την προετοιμασία του ΟΦΗ ενόψει της σεζόν 2019-20 EUROKINISSI

Η προηγούμενη σεζόν ήταν από τις πιο περίεργες, αν όχι η πιο περίεργη, του ΟΦΗ στην ιστορία του. Έχουμε και λέμε: πέρυσι τέτοια εποχή και αφού έχει ξεπεράσει τη λαίλαπα των αποχωρήσεων και του χείλους του γκρεμού, η κρητική ομάδα σχεδιάζει τη νέα χρονιά με λίγα χρήματα, αλλά πολύ κέφι για την επιστροφή της στη Super League. Λίγους μήνες αργότερα, τα πράγματα διαφοροποιούνται με την έλευση του ομογενούς επιχειρηματία Μιχάλη Μπούση, ο οποίος πλαισιωμένους από τους Γιάννη και Γιώργο Σαμαρά, Ηλία Πουρσανίδη, Λεωνίδα Παπαβασιλάκη, τον Άντζελο Παλυβό και τον Μανώλη Βογιατζάκη ως υπεύθυνο επικοινωνίας, περνά στη νέα εποχή. Η συνέχεια γνωστή.

Ο ΟΦΗ μπαίνει σιγά-σιγά στα νέα δεδομένα με τους νέους επικεφαλής του συλλόγου, αρχίζει να βγαίνει από τα στερεότυπα του ελληνικού ποδοσφαίρου, θυμίζει περισσότερο από ποτέ τον ΟΦΗ του Γκέραρντ, ενώ στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι χρειάζεται ένα γκολ-φάουλ του Ναμπί, από αυτά που δεν μπαίνουν όπως λέμε στην καθομιλουμένη, για να σώσει την κατηγορία και να παραμείνει στη Super League.

Ο Χάιμε Βέρα και ο Αλεχάντρο Ίσις επιστρατεύονται από τον Γιάννη Σαμαρά για να αντικαταστήσουν τον Νίκο Παπαδόπουλο και όλα έδειχναν ότι η συνεργασία με τις δύο ιστορικές φυσιογνωμίες της ομάδας θα συνεχιστεί και εφέτος. Ένα, ανυπέρβλητο όπως φάνηκε, εμπόδιο που είχε να κάνει με τα περιβόητα διπλώματα της UEFA, διαφοροποίησε τα δεδομένα και ξάφνου η κρητική ομάδα βρέθηκε στη -δυσάρεστη για κάθε διοίκηση- αναζήτηση προπονητή.

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΖΟΝ 2019-2020 (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI)
Ο Γιάννης Σαμαράς EUROKINISSI SPORTS

Πάμε στο 'ζουμί'. Εδώ ακριβώς έρχεται το ασυνήθιστο σε ό,τι έχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά που αναζητά ο ΟΦΗ και πιο συγκεκριμένα ο Γιάννης Σαμαράς που έχει αναλάβει το δύσκολο έργο. Ελεύθεροι προπονητές σε Ελλάδα και Ευρώπη υπάρχουν μπόλικοι και οι περισσότεροι εξ αυτών δεν θα είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα να δουλέψουν στους 'μελανόλευκους', ειδικά τώρα που έγινε ξανά μαγαζί-γωνία. Είπαμε, όμως, ότι ο ΟΦΗ έχει βγει από τα στενό ελληνικό πλαίσιο και σκέφτεται διαφορετικά. Τόσο που ο επόμενος προπονητής πρέπει να διαθέτει όλα εκείνα που συνθέτουν το παζλ της ομάδας σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό, τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας και το μέλλον της.

Αν υπήρχε αγγελία για τον νέο τεχνικό της ομάδας, αυτή θα έγραφε: 'Αναζητείται νέος και φιλόδοξος προπονητής, γνώστης των Ακαδημιών, διατεθειμένος να εργαστεί για και να συνεργαστεί με τη διοίκηση, να μην έχει μεταγραφικές απαιτήσεις, να μη συνεργάζεται με γραφείο μάνατζερ και να έχει παρακολουθήσει τον τρόπο λειτουργίας του Αγιαξ. Πληροφορίες, παραλιακή Ηρακλείου Κρήτης. Βιογραφικά εντός'. Βγάλτε μολύβι και χαρτί και αρχίστε να σβήνετε ονόματα με τους υποψήφιους προπονητές. Η εν Ελλάδι λίστα μικραίνει αισθητά, ενώ στο εξωτερικό που η 'δεξαμενή' είναι μεγαλύτερη, το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο στο χρόνο προσαρμογής.

Ο ΟΦΗ, λοιπόν, ούσα η μοναδική ομάδα στη Super League και ίσως η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα που λειτουργεί ως σύνολο και συνδέει όλο το ποδοσφαιρικό τμήμα δίχως κανένα κομμάτι να λειτουργεί ανεξάρτητα, ουσιαστικά θέλει έναν προπονητή που θα είναι διαχειριστής υλικού και θα βρίσκεται κάτω από τον Γιάννη Σαμαρά. Α, δεν σας το 'πα. Μέχρι να βρεθεί ο αντικαταστάτης των Βέρα-Ισις, ο διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος έχει αναλάβει χρέη προπονητή σε ένα deja vu της εποχής που αποχώρησε ο Γκέραρντ και έκατσε στον πάγκο του αγαπημένου του ΟΦΗ.

Ο τίτλος του διευθυντή του ποδοσφαιρικού τμήματος δεν είναι μόνο στα χαρτιά ούτε για να κάνει εντυπωσιακότερο το βιογραφικό. Εξάλλου ο πατήρ Σαμαράς δεν είναι από δαύτους που κυνηγούν δημοσιότητα και αναγνώριση. Ο τίτλος είναι ακριβώς αυτό που λέει. Ο Γιάννης Σαμαράς είναι το αφεντικό, για να το πούμε στην καθομιλουμένη, του ποδοσφαιρικού τμήματος, από τις Ακαδημίες, τις ομάδες Κ, μέχρι την πρώτη. Όλα περνούν από το χέρι του, όλα χρειάζονται την έγκριση του και όλα πρέπει να λειτουργούν βάσει του δικού του πλάνου. Κι αυτό, να ξέρετε, έχει ξεκαθαριστεί από την πρώτη στιγμή. Ο πατήρ Σαμαράς για τον ποδοσφαιρικό ΟΦΗ, ο υιός Σαμαράς μαζί με τον Ηλία Πουρσανίδη και τον Άντζελο Παλυβό για όλα τα υπόλοιπα.

Ο νέος προπονητής, λοιπόν, πρέπει πρωτίστως να γνωρίζει τον τρόπο σκέψης και ποδοσφαιρικής λογικής του Γιάννη Σαμαρά. Είτε να τον γνωρίζει αν έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν είτε θα τον μάθει μιλώντας μαζί του. Αυτός που θα κατέβει στο Ηράκλειο ξέρει ότι η ομάδα είναι σε πολύ μεγάλο ποσοστό αλλαγμένη σε σχέση με αυτή που έπαιξε στο μπαράζ του Μαϊου. Πολλοί ποδοσφαιριστές έχουν αποχωρήσει, ήδη έχουν γίνει τέσσερις μεταγραφές (Τσιλιανίδης, Μάνος, Σεμέντο, Μαρινάκης), έχουν ανανεώσει Μεγιάδο και Νέιρα και απομένουν οι μεταγραφές της άμυνας και του τέρματος. Άρα ο νέος προπονητής θα ξέρει ότι η ομάδα δεν θα είναι, αυτό που λέμε, δικιά του. Τούτο, όμως, δεν θα χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι αν στο μέλλον περάσει την πόρτα της εξόδου γιατί, είπαμε, ο νέος ΟΦΗ είναι διαφορετικός. Δεν είναι του προπονητή. Είναι ομάδα έξω από την Ελλάδα και τα συνηθισμένα της.

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΖΟΝ 2019-2020 (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI)
EUROKINISSI SPORTS

Στον σύλλογο, το πλάνο είναι ξεκάθαρο. Το ποδόσφαιρο πάνω απ' όλα. Οι Ακαδημίες είναι το Α και η πρώτη ομάδα το Ω. Η δημιουργία και η αυτοσυντήρηση είναι και το Α και το Ω. Ο ΟΦΗ θέλει να φτιάξει ομάδα που θα είναι δική του και δεν θα εξαρτάται από κανέναν. Είτε αυτός είναι προπονητής είτε ομάδα που μοιράζει δανεικούς δεξιά κι αριστερά. Ο ΟΦΗ θέλει να γίνει ένα 'εργοστάσιο' παραγωγής ταλέντων και δικών του παικτών, οι οποίοι όχι μόνο θα πλαισιώνουν την ομάδα του μέλλοντος, αλλά θα είναι value for money. Κάτι μεταξύ Πόρτο και Αγιαξ.

Ποιος προπονητής, λοιπόν, θα ήθελε να δουλέψει υπό αυτές τις συνθήκες και ενός υγιούς τρόπου σκέψης με ποδοσφαιρικά κριτήρια; Από την Ελλάδα που οι περισσότεροι θέλουν ομάδα του προπονητή, λίγοι. Μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Και κάποιοι εξ αυτών παλιοί γνώριμοι του Γιάννη Σαμαρά (ανοίγουμε παρένθεση κυριολεκτικά και τονίζουμε ότι ο διευθυντής ποδοσφαίρου του ΟΦΗ συνηθίζει να προτιμά άτομα που έχει συνεργαστεί στο παρελθόν). Από το εξωτερικό πολλοί. Γιατί είναι συνηθισμένοι σε αυτά τα μοντέλα.

Ο ΟΦΗ φέρνει τη δική του 'επανάσταση' στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Και δεν το κάνει για να τον ακολουθήσουν, αλλά γιατί έτσι θέλει να χτίσει τις γερές βάσεις μακριά από τις παθογένειες και τις εσωστρέφειες που έπληξαν την εικόνα και την ιστορία του."Από δω και πέρα θα μιλάμε μόνο για ποδόσφαιρο", είχε πει ο Γιάννης Σαμαράς σε εκείνη την παρουσίαση τον Οκτώβριο του 2018, όταν ο Μιχάλης Μπούσης έγινε το αφεντικό της ΠΑΕ. 'Δεν με ενδιαφέρει τι γίνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα. Θα ασχοληθούμε μόνο με το ποδόσφαιρο και την ανάπτυξη. Πρέπει να γίνουμε ένα, από τις ακαδημίες μέχρι τη μεγάλη ομάδα', πρόσθεσε. Τα λόγια του χθες, ο ΟΦΗ του αύριο. Η αγγελία παραμένει ανοιχτή.

News 24/7

24MEDIA NETWORK