Ο ΟΦΗ θα νικήσει και τον κορονοϊό

Η επόμενη νίκη του ΟΦΗ θα είναι εκτός των 4 γραμμών του γηπέδου και θα είναι η πιο σημαντική στην εφετινή, ομολογουμένως εντυπωσιακή, παρουσία του.

Παίκτες του ΟΦΗ πανηγυρίζουν γκολ κόντρα στον Άρη για τη Super League 1 2019-2020 στο 'Θεόδωρος Βαρδινογιάννης', Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019
Παίκτες του ΟΦΗ πανηγυρίζουν γκολ κόντρα στον Άρη για τη Super League 1 2019-2020 στο 'Θεόδωρος Βαρδινογιάννης', Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019 EUROKINISSI SPORTS/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ

Πέρυσι τέτοια εποχή, τα κεφάλια στον ΟΦΗ ήταν σκυμμένα μπροστά στα γραφεία του ΒΑΚ. Στις οθόνες των υπολογιστών έπαιζε λούπα το γκολ του Αντίλ Ναμπί με τον Πλατανιά. Η χρονιά είχε σωθεί με τρόπο που ούτε το μεγαλύτερο κινηματογραφικό μυαλό θα μπορούσε να το σκεφτεί. Μόνο ο Κουέντιν Ταραντίνο, για το σαδιστικό του πράγματος.

Έναν χρόνο μετά, ούτε Πλατανιάς ούτε μπαράζ υποβιβασμού ούτε άγχος ούτε θρίλερ ούτε γκολ σε 'νεκρό' χρόνο. Ο ΟΦΗ μεγάλωσε, επανήλθε στα φυσιολογικά επίπεδά του, μπήκε με το σπαθί του στα πλέι οφ, κέρδισε ξανά ένα ευρωπαϊκό 'εισιτήριο', το ποδοσφαιρικό πρότζεκτ που ορίστηκε το 2018 τηρείται κατά γράμμα, τα βήματα έχουν κατεύθυνση μόνο προς τα μπροστά, η κανονικότητα έχει επανέλθει στον κρητικό σύλλογο.

Βγάζει το ποδόσφαιρο από τη μιζέρια του

Ο ΟΦΗ μεγάλωσε μέσα σε έναν χρόνο, επανέκτησε τον ποδοσφαιρικό όγκο που είχε χαθεί στα χωράφια της Γ' Εθνικής, έγινε ξανά το μέγεθος που μπορεί να 'ορίσει' μία σύσκεψη στη Super League. Και να γίνει 'talk of the town' για κάτι που, επειδή έτσι μάθαμε γιατί ποτέ δεν μάθαμε να σκεφτόμαστε ποδοσφαιρικά, αν ήταν ξενόφερτο, θα το αποθεώναμε και να τι ωραία που σκέφτονται οι ξένοι και πόσο μπροστά είναι στο εξωτερικό και γιατί εμείς να πνιγόμαστε στη μεμψιμοιρία μας.

Ο ΟΦΗ έκανε αυτό που δεν σκέφτηκε η Γερμανία, όπως θα περίμενε ο Γιώργος Μποροβήλος. Ο ΟΦΗ έκανε αυτό που έπρεπε εξ αρχής να σκεφτούν όλοι όσοι ήθελαν επανεκκίνηση της Super League 1, αλλά με τις συνθήκες που έθεσε ο κορονοϊός. Ναι μεν, αλλά. Σέντρα, μπάλα ξανά, αλλά φόβος για τον ιό, για το αύριο, για τις συνθήκες που θα συναντήσουμε. Για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τη μεγαλύτερη πρόκληση που παρουσιάστηκε ποτέ στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Άδεια γήπεδα, άδειες ομάδες, άδεια ψυχολογία. Το ποδόσφαιρο είναι το 'όπιο του λαού', το ποδόσφαιρο είναι το μέσο ψυχαγωγίας του, ακόμα κι αν μέσω οπαδισμού και 'παραγοντοσύνης' το έχουμε ξεχάσει.

Ο ΟΦΗ, λοιπόν, το πήγε παραπέρα. Θέλει να διώξει τον φόβο. Άφησε το τώρα στη θέση του, δεν ασχολήθηκε με τα δεδομένα, αλλά τα πήρε ως βάση για την επόμενη μέρα. Και η επόμενη μέρα θέλει ένα ποδόσφαιρο σε κανονικότητα, έστω κι αν αυτή είναι μερική. Έστω κι αν μπαίνουν προϋποθέσεις που 'ορίζει' ο κορονοϊός.

Τι πρότεινε ο ΟΦΗ

Η κρητική ομάδα έριξε σε μία από τις προηγούμενες τηλεδιασκέψεις της Λίγκας, από αυτές που οι 'μεγάλοι' δεν έκλεψαν την 'παράσταση' με τις αντεγκλήσεις τους, την ιδέα να γίνει το restart στο πρωτάθλημα με κόσμο στις εξέδρες, αλλά με συγκεκριμένο αριθμό. Το περιβόητο 20% που θα γίνει το νέο μότο αλά Άντι Γουόρχολ: "Κάθε ομάδα έχει το δικαίωμα στο 20% που της αναλογεί".

Ο ΟΦΗ έκανε την πρόταση, οι αντιδράσεις προέκυψαν στην πορεία, το πράγμα άρχισε να 'φυτεύεται' στα μυαλά, η πλευρά της κυβέρνησης το είδε με θετικό μάτι και το επόμενο βήμα ήταν το επίσημο, το αναλυτικό. Έγινε την Πέμπτη. Εξέδρες με 20% κόσμου, φίλαθλοι που θα κλείνουν τα εισιτήρια μέσω internet και αυτομάτως θα εξασφαλίζουν ότι στο 'όριο του κορονοϊού' δεν θα υπάρχει κάποιος άλλος δίπλα, άνθρωποι ασφαλείας που θα εξυπηρετούν τον κόσμο κατά την είσοδο και έξοδο, ένα γενικότερο 'ποδοσφαιρικό πρωτόκολλο' βάσει του υγειονομικού. Για τη (μερική) κανονικότητα που λέγαμε.

Ο ΟΦΗ, μέσω του Ηλία Πουρσανίδη που είχε την όλη ευθύνη γι' αυτό σε ό,τι αφορά την παρουσίαση στη Λίγκα, 'έβγαλε' το προϊόν από τη μιζέρια του. Έβγαλε το ποδόσφαιρο έξω, χωρίς 'καραντίνα', για να επικοινωνήσει προς τα έξω και αυτό, όπως ολάκερη η Ελλάδα, ότι υπάρχει αύριο, υπάρχει μέλλον, μέχρι να πούμε με σιγουριά ότι επιστρέψαμε σε στέρεες βάσεις.

Από τη μέρα της πρότασης, μέχρι την Πέμπτη που αυτή παρουσιάστηκε με περισσότερες λεπτομέρειες, οι άνθρωποι του ΟΦΗ δούλεψαν πυρετωδώς για να δείξουν με επιχειρήματα ότι τα γήπεδα μπορούν να ανοίξουν. Με όριο, με προσοχή, με αστερίσκους, αλλά μπορούν να αποκτήσουν ξανά 'ζωή'.

Το επόμενο βήμα και η πράξη

Το Σαββατοκύριακο επαναρχίζουν τα πλέι οφ και τα πλέι άουτ. Κόσμο δεν θα έχουμε, όπως κόσμο δεν θα έχουμε ούτε στις επόμενες αγωνιστικές, τουλάχιστον μέχρι την 3η. Εξάλλου, η πρόταση του ΟΦΗ δεν είχε χρονικό όριο, αλλά είχε την επισήμανση ότι από κάπου πρέπει να γίνει η αρχή. Θα είναι στον 2ο γύρο; Σε κάποια παιχνίδια του 2ου γύρου; Έστω στον τελικό κυπέλλου; Από κάπου, όμως, να γίνει η αρχή.

Αυτό που προέχει είναι η κυβέρνηση. Να παρουσιαστεί η πρόταση εκεί, λεπτομερώς. Η τελική απόφαση κρίνεται ακριβώς σε αυτό το σημείο. Ό,τι και να θέλει ο ΟΦΗ κι η Λίγκα, η 'καυτή πατάτα' είναι στα χέρια της κυβέρνησης που θα πάρει τη σχετική απόφαση. Αν δεν καλύπτεται το υγειονομικό κομμάτι και υπάρχει έστω και μία μικρή χαραμάδα που να προκαλεί τρόμο να 'σπάσει' η αλυσίδα των μέτρων και της ομαλής μετάβασης στην επόμενη σελίδα, τα καθίσματα θα παραμείνουν άδεια κι οι παίκτες θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα της βουβής -και ξενέρωτης- ατμόσφαιρας.

Η ευθύνη του ΟΦΗ έρχεται σε τούτο το σημείο. Ο Πουρσανίδης θα σηκώσει το 'βάρος' για τη μετάβαση στην επόμενη μέρα. Η πρόταση, η υλοποίηση, τα πλεονεκτήματα, το ποδόσφαιρο που πρέπει να μείνει ζωντανό. "Δεν νοείται ποδοσφαιρικός αγώνας χωρίς κόσμο, τουλάχιστον για τη δική μας λογική. Καμία ομάδα, καμία διοίκηση ομάδας δεν θέλει να γίνουν αγώνες χωρίς κόσμο. Αυτό που θέλουμε να βάλουμε φέτος είναι η βάση για την επόμενη χρονιά", δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη στο Athletic Radio.

Το παρουσιάζει στον Αυγενάκη

Τις επόμενες μέρες θα υπάρξει συνάντηση με τον Λευτέρη Αυγενάκη για να γίνει αναλυτική παρουσίαση. Πώς, γιατί και πότε μπορεί να λειτουργήσει αυτό. Η θετική στάση της Πολιτείας αποτελεί μία καλή αφετηρία για να ελπίζουμε ότι έστω και σε λίγα ματς θα δούμε κόσμο στις εξέδρες.

Ουδείς βάζει το χέρι του στη φωτιά αν η κυβέρνηση θα δώσει το 'ΟΚ', αλλά το σίγουρο είναι ότι η πρόταση θα εξεταστεί με τη σημασία που πρέπει. Το ποδόσφαιρο θα διεκδικήσει τις πιθανότητές του, ο κόσμος θα πάρει πίσω την ελπίδα ότι ο κορονοϊός δεν θα τον νικήσει. Και στο τέλος της ημέρας, ο ΟΦΗ και το ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα θα δείξουν ένα διαφορετικό αύριο. Για όλα τα άλλα, υπάρχει ο οπαδισμός και το ψυχρό μίσος. Τον κορονοϊό μπορούμε να τον νικήσουμε, τα άλλα όχι. Αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία...

News 24/7

24MEDIA NETWORK