Ο οιωνός που προσφέρει στον Σκόκο ένα μνημειώδες 'αντίο'

Από το Σαντιάγο της Χιλής, στο 'Monumental' της Λίμα του Περού. Η κλεψύδρα της παρουσίας του Ιγκνάσιο Σκόκο στην Ρίβερ Πλέιτ 'αδειάζει', αλλά ένας οιωνός του προσφέρει την ευκαιρία για ένα 'αντίο' με στυλ, στον τελικό του Copa Libertadores.

Ignacio Scocco of Argentina's River Plate celebrates after scoring his teams seventh goal, during a Copa Libertadores soccer match in Buenos Aires, Argentina, Thursday, September 21, 2017.(AP Photo/Gustavo Garello)
Ο Ιγκνάσιο Σκόκο πανηγυρίζει ένα παό τα τέρματα που πέτυχε για λογαριασμό της Ρίβερ Πλέιτ στο Copa Libertadores της σεζόν 2017-2018 AP PHOTO/GUSTAVO GARELLO

Λίγοι ποδοσφαιρόφιλοι στην Ελλάδα είχαν πλήρη εικόνα του Ιγκνάσιο Σκόκο, πριν η ΑΕΚ αποφασίσει να τον συστήσει στο ποδοσφαιρικό κοινό της χώρας μας, αγοράζοντας τα δικαιώματα του από την Πούμας το 2008. Το βράδυ του Σαββάτου, ο 34χρονος επιθετικός θα διεκδικήσει για 2η σερί σεζόν το Copa Libertadores με τη φανέλα της Ρίβερ Πλέιτ, στον τελικό με τη Φλαμένγκο που θα μεταδοθεί απευθείας και αποκλειστικά στο ONE Channel (23/11, 22:00).

Προϊόν των τμημάτων υποδομής της Νιούελς Ολντ Μπόις, ο Σκόκο είχε ξενιτευτεί από μικρός, καθώς αγωνίστηκε στο Μεξικό σε ηλικία 21 ετών. Είχε δοκιμαστεί επτιυχημένα, όπως μαρτυρούν τα 28 του γκολ σε 74 ματς με την φανέλα της Πούμας, έτσι φτάνοντας στην Ελλάδα δεν είχε και πολλά για να ανησυχεί. Το αποτύπωμα του στα μέρη μας έμεινε ανεξίτηλο για χρόνια. Το ίδιο και οι κουβέντες επιστροφής του, με σενάρια που δεν περιελάμβαναν μόνο την ΑΕΚ. Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Το αν είναι ακραίος κυνηγός, σέντερ φορ ή δεύτερος επιθετικός ήταν μια συζήτηση που γρήγορα ξέφτισε στην Ελλάδα, καθώς οι αριθμοί του έδιναν την απάντηση. Σκόραρε και δημιουργούσε με την ίδια συνέπεια, βρίσκοντας τον τρόπο να διατηρεί τον εαυτό του πολύτιμο σε όποια θέση κι αν αγωνιζόταν στο γήπεδο. Μετά από 120 ματς, με απολογισμό 33 γκολ και 30 ασίστ, η παρουσία του Σκόκο στην χώρα μας ολοκληρώθηκε το 2011, με την ΑΕΚ να καρπώνεται 3 εκατ. ευρώ για την συγκατάθεση στην μετακίνηση του παίκτη στην Αλ Αΐν.

Στα Εμιράτα δεν 'ψήθηκε' ποτέ με τις συνθήκες, έτσι αφού το 2012 έπαιξε δανεικός στην Νιούελς, ένα χρόνο μετά έφυγε για την Ιντερνασιονάλ της Βραζιλίας όπου δεν κατάφερε να μακροημερεύσει. Η πρόταση της Σάντερλαντ έμοιαζε με σωσίβιο τον Ιανουάριο του 2014, ωστόσο ούτε στην Αγγλία προσαρμόστηκε. Η μεγάλη δυσκολία για τον Αργεντίνο ήταν πως πουθενά δεν μπορούσε να βρει την αποδοχή και την εμπιστοσύνη που απόλαυσε στην ΑΕΚ, ενώ ήταν από τους παίκτες που η αξία του αναγνωριζόταν και μέσα από τα λόγια των αντιπάλων.

Μόλις για 8 παιχνίδια και 229 λεπτά αγωνίστηκε στις 'μαύρες γάτες', έχοντας πάρει πλέον την απόφαση να περπατήσει τον δρόμο της επιστροφής για την πατρίδα του. Η Νιούελς ήταν εκεί για να ανοίξει την αγκαλιά της και ο Σκόκο ξαναγεννήθηκε ποδοσφαιρικά. Ακολούθησε μια τριετία με 32 γκολ και 9 ασίστ σε 82 παιχνίδια, πριν εμφανιστεί στο δρόμο του μια τελευταία ευκαιρία καταξίωσης σε υψηλότερο επίπεδο. Η Ρίβερ Πλέιτ πλήρωσε 2,5 εκατ. ευρώ το 2017 στη Νιούελς για τα δικαιώματα του -32χρονου τότε- Σκόκο και έβαλε στα γρανάζια της επίθεσης της μια καθ' όλα αξιόπιστη λύση, όπως μαρτυρούν τα 28 τέρματα που έχει πετύχει ο Αργεντίνος μέχρι σήμερα για λογαριασμό των 'εκατομμυριούχων'.

Ο οιωνός της αλλαγής έδρας

Βαδίζοντας στο 35ο έτος της ηλικίας του (29/5/1985), ο Σκόκο μοιάζει να μην έχει πολύ χρόνο ακόμη στην κλεψύδρα της Ρίβερ. Ο Σάντος Μπορέ είναι ο βασικός επιθετικός στα πλάνα του Μαρσέλο Γκαγιάρδο και οι Ματίας Σουάρες, Λούκας Πράτο και Ιγκνάσιο Σκόκο οι παίκτες που αγωνίζονται εναλλάξ στο πλευρό του Κολομβιανού φορ.

Ο Σκόκο έχει 9 συμμετοχές με 4 γκολ στο πρωτάθλημα φέτος, ενώ αγωνίστηκε ως αλλαγή στα περισσότερα παιχνίδια του Copa Libertadores, σε μια πορεία που φέρνει την Ρίβερ Πλέιτ στον τελικό για δεύτερη σερί σεζόν, αυτή τη φορά κόντρα στην Φλαμένγκο το βράδυ του Σαββάτου (One Channel, 23/11, 22:00).

Φέτος η Conmebol αποφάσισε να βάλει τέλος σε μια παράδοση 58 ετών, όπου ο τελικός εξελισσόταν σε δύο παιχνίδια στις έδρες των φιναλίστ. Το ματς πλέον θα είναι ένα και σε ουδέτερη έδρα (απόφαση που δεν άρεσε στον περισσότερο κόσμο, που την θεώρησε ελιτιστική και άδικη, καθώς η οικονομική κατάσταση που επικρατεί απαγορεύει ένα τέτοιο ταξίδι ακόμη και στην μεσαία τάξη), όπου αρχικά επιλέχθηκε το Σαντιάγο της Χιλής. Ωστόσο τα κρούσματα βίας που πλήττουν εσχάτως την χώρα, ανάγκασαν την Conmebol να μεταφέρει την έδρα του τελικού στο 'Monumental' της Λίμα του Περού, με τη σύμφωνη γνώμη των δύο ομάδων και των ομοσπονδιών.

Με τον Φαμπιάν Σολντίνι, εκπρόσωπο του Σκόκο, να επιβεβαιώνει την πιθανότητα επιστροφής του πελάτη του στην Νιούελς, ο Αργεντίνος έχει την ευκαιρία να γράψει μια ακόμη χρυσή σελίδα στην ποδοσφαιρική του φήμη στον τελικό του Copa Libertadores. Τουλάχιστον μια τέτοια του προσφέρει η αλλαγή έδρας, ένας οιωνός που σκρινάρει τον επίλογο ως... μνημειώδη. Monumental.

Όχι πως το χρειάζεται, αλλά θα ήταν μια ιδανική εξέλιξη για την προσφορά του στην Ρίβερ Πλέιτ, που ούτως ή άλλως εκτιμάται ιδιαίτερα από τους οπαδούς των 'εκατομμυριούχων'. Μια εξέλιξη που θα του επέτρεπε να απολαύσει 'γεμάτος' το ενδεχόμενο επιστροφής του στην ομάδα που τον ανέδειξε, γράφοντας τα τελευταία ποδοσφαιρικά του χιλιόμετρα σε μια πορεία με σκαμπανεβάσματα, ζόρια, επιτυχίες, θέαμα και αναγνώριση της αξίας του. Τουλάχιστον όπως την εισέπραξε αγωνιζόμενος στην ΑΕΚ και τις ομάδες της πατρίδας του.

Να επιστρέψουν οι 'κομμένοι' στην Εθνική Ελλάδας; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK