Ο Ολυμπιακός δεν έχει ανάγκη αντικαταστάτες αλλά πρωταγωνιστές

Ελαμπντελαουί, Τσιμίκας, Γκασπάρ. Οι πλάγιοι μπακ της σεζόν αποτελούν παρελθόν για τον Ολυμπιακό, που έχει 5+2 δεύτερες λύσεις στο δυναμικό του αλλά όχι πρωταγωνιστές. Και αυτή είναι η ανάγκη των 'ερυθρόλευκων' βγαίνοντας στην αγορά για την ενίσχυση στα άκρα της άμυνας.

Ο Μαουρίσιο Ίσλα επιχειρεί να κοντρολάρει την μπάλα στη διάρκεια της φιλικής αναμέτρησης ΗΠΑ-Χιλή στο Χιούστον, στις 26 Μαρτίου 2019. (AP Photo/Eric Christian Smith)
Ο Μαουρίσιο Ίσλα επιχειρεί να κοντρολάρει την μπάλα στη διάρκεια της φιλικής αναμέτρησης ΗΠΑ-Χιλή στο Χιούστον, στις 26 Μαρτίου 2019. AP PHOTO/ERIC CHRISTIAN SMITH

Ο Ομάρ Ελαμπντελαουί αποτελεί παρελθόν, με προορισμό την Γαλατάσαραϊ -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου. Ο Κώστας Τσιμίκας προβάρει τα κόκκινα της Λίβερπουλ για να τεθεί υπό τις οδηγίες του Γιούργκεν Κλοπ. Η ρήτρα αγοράς του Μπρούνο Γκασπάρ δεν ενεργοποιήθηκε, έτσι ο παίκτης εξακολουθεί να ανήκει στην Σπόρτινγκ Λισσαβώνας. Και ο Βασίλης Τοροσίδης θα πάρει σύντομα την απόφαση του για το μέλλον, γνωρίζοντας πως ο Πέδρο Μαρτίνς τον θέλει κοντά του για μια σεζόν ακόμη.

Κάπως έτσι ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή δεν έχει σίγουρα 3 από τους 4 πλάγιους μπακ του ρόστερ που ολοκλήρωσε την αγωνιστική περίοδο, ενώ ο 'Τόρο' και να συνεχίσει θα έχει ένα περισσότερο σύνθετο ρόλο. Φυσικό επόμενο είναι να δημιουργούνται ερωτήματα που αφορούν την κάλυψη των κενών που παρουσιάζονται πλέον στα δύο άκρα της άμυνας. Εκεί όπου οι 'ερυθρόλευκοι' ήταν πολύ δυνατοί μέσα στη σεζόν, τόσο στο αμυντικό κομμάτι, όσο και στο build up της επίθεσης.

Ένα θετικό νέο για τους 'ερυθρόλευκους' είναι πως η όποια ανησυχία προκύπτει μονάχα για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Όχι πως είναι αμελητέα. Πόσο εύκολο είναι να βρει ο Ολυμπιακός το πακέτο του Ομάρ και το ταλέντο/potential του Τσιμίκα; Καθόλου. Και η λογική λέει πως όσο και να 'βγουν' οι αντικαταστάτες θα χρειαστούν ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να 'κολλήσουν' στο σύνολο και την φιλοσοφία. Δύσκολο το εγχείρημα όπως και να το δει κανείς, που σαφώς εμπεριέχει και... κινδύνους.

Ξεκάθαρα είναι μια εξέλιξη που ο Πέδρο Μαρτίνς θα ήθελε να αποφύγει, αλλά γνωρίζει καλά και ο ίδιος πως ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να δώσει +5 εκατ. ευρώ για 3ετές συμβόλαιο στον Ελαμπντελαουί, ούτε να κόψει τον δρόμο του Τσιμίκα για την πρωταθλήτρια Αγγλίας, Ευρώπης και κόσμου, Λίβερπουλ. Τουλάχιστον ο Πορτογάλος τεχνικός έχει ήδη στα χέρια του τις δεύτερες λύσεις. Ουκ ολίγες και καθόλου αδιάφορες.

Γιάννης Μασούρας και Νέμανια Νίκολιτς είναι πάντα παίκτες του Ολυμπιακού. Ο πρώτος αποκτήθηκε αντί 1 εκατ. ευρώ από την ΑΕΛ το καλοκαίρι του 2018. Έπαιξε ως δανεικός σε Πανιώνιο και ΑΕΛ μέχρι φέτος, είναι πλέον ξανά στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη. Ο δεύτερος αποτελεί μεταγραφικό απόκτημα από την Μλάντοστ. Αγωνίστηκε δανεικός την μισή σεζόν στην Ραντνίτσκι Νις και την υπόλοιπη μισή στην Μλάντοστ.

Υπάρχουν και δύο παίκτες ακόμη για δεξιά, με... αστερίσκο. Ο Θανάσης Ανδρούτσος και ο Λάζαρ Ραντζέλοβιτς. Κεντρικός χαφ ο ένας, δεξιός εξτρέμ ο άλλος. Αμφότεροι έχουν χρησιμοποιηθεί σε θέση δεξιού μπακ από τον Μαρτίνς. Έστω για λίγο, έστω σε παιχνίδια χωρίς ιδιαίτερη βαθμολογική σημασία και προφανώς για να δει ο προπονητής αν υπάρχει λόγος να επιχειρήσει μια τέτοια καινοτομία. Ο Ανδρούτσος πάντως θα δοκιμαστεί εκ νέου εκεί εφόσον ακολουθήσει στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη την όποια προετοιμασία ενόψει της νέας σεζόν.

Λεονάρντο Κούτρης, Φοντέ Καμαρά, Απόστολος Αποστολόπουλος, είναι οι τρεις αριστεροί μπακ που ανήκουν στο δυναμικό των 'ερυθρολεύκων'. Για τον πρώτο δεν χρειάζονται συστάσεις. Έπεσε πέρσι πάνω στον ασυναγώνιστο Τσιμίκα, έφυγε δανεικός στην Μαγιόρκα και πάνω που πήρε φανέλα βασικού στάθηκε άτυχος με τον σοβαρό τραυματισμό (ρήξη χιαστού) που τον κράτησε εκτός δράσης για 6 μήνες.  Ο δεύτερος έβγαλε πέρσι την σεζόν δανεικός στην Γκαζελέκ και θα τσεκαριστεί εκ νέου τις επόμενες εβδομάδες. Ο τρίτος της παρέας αποτελεί μεταγραφή από τον Πανσερραϊκό. Μεταγραφή της πρώτης ομάδας, δεν 'χρεώνεται' στην Ακαδημία. Ωστόσο είναι μόλις 18 ετών και το πιθανότερο είναι να 'ψηθεί' πρώτα και μετά να διεκδικήσει θέση στο ρόστερ.

Τράουκο και δεξί μπακ

Από back up περιπτώσεις μπορεί ο Ολυμπιακός να αισθάνεται άνετος, ωστόσο θα χρειαστεί να επιλέξει πολύ προσεκτικά τους παίκτες που θα κληθούν να πάρουν φανέλα βασικού στα άκρα της άμυνας για τη νέα σεζόν. Για τον αντί-Τσιμίκα οι Πειραιώτες μάλλον έχουν καταλήξει στην επιλογή του Μιγκέλ Τράουκο. Ο Περουβιάνος διεθνής (50 συμ.) της Σεντ Έτιεν είναι ενθουσιασμένος με την προοπτική του Ολυμπιακού και πιστεύει πως θα έχει την ευκαιρία να δείξει τις πραγματικές του δυνατότητες. Η γαλλική ομάδα τον απέκτησε πέρσι από την Ουνιβερσιτάριο, ο παίκτης έκανε 24 συμμετοχές στην πρώτη του σεζόν στην Ευρώπη αλλά δεν άφησε πλήρως ικανοποιημένη την Σεντ Ετιέν. Ο ίδιος θεωρεί πως δεν είχε τον χρόνο να προσαρμοστεί πλήρως στα ευρωπαϊκά δεδομένα και πιστεύει πως η μετακίνηση του στον Ολυμπιακό θα αποδειχθεί ευεργετική για την καριέρα του. Ποιότητα διαθέτει ο Τράουκο, σίγουρα όμως η επιλογή του εμπεριέχει ρίσκο αφού με τα ερυθρόλευκα θα κληθεί να περάσει επί της ουσίας το τεστ του επιπέδου που μπορεί να σταθεί.

Όσον αφορά την κάλυψη του κενού που αφήνει η αποχώρηση του Ελαμπντελαουί, εκεί φαβορί μοιάζει αυτή τη στιγμή ο Μαουρίσιο Ίσλα. Πρώην παίκτης των Ουντινέζε, ΚΠΡ, Γιουβέντους, Μαρσέιγ και Κάλιαρι, έμεινε ελεύθερος μετά από μια τριετία με την φανέλα της Φενέρμπαχτσε όπου πραγματοποίησε 91 συμμετοχές με 13 ασίστ. Στα 32 του χρόνια, με 115 διεθνείς παρουσίες (4 γκολ), ο Ίσλα έχει αγωνιστεί σε 399 επίσημα ματς σε συλλογικό επίπεδο και έχει αποβληθεί μόλις 2 φορές, μια με την φανέλα της Ουντινέζε και μια με της Φενέρ. Εφόσον προχωρήσει του Χιλιανού, ο Ολυμπιακός πάει στα σίγουρα. Δεν υπάρχει ρίσκο με ένα παίκτη της δικής του εμπειρίας και με γεμάτες χρονιές σε όλη την καριέρα του. Το μόνο αρνητικό πως πρόκειται για short term επιλογή, με ορίζοντα διετίας. Δεν είναι η μοναδική ωστόσο, καθώς στην λίστα υπάρχουν και άλλα ονόματα όπως του Ράφαελ (παίζει δυνατά ο Βραζιλιάνος της Λυών), του Ραφίνια (πρώην Μπάγερν, νυν Φλαμένγκο) και του Φαχντ Μουφί (Τοντέλα).

Το πρόβλημα για τον Ολυμπιακό δεν είναι πως έχασε δύο βασικούς παίκτες της άμυνας που οφείλει να αναπληρώσει. Δεν είναι το κενό της παρουσίας που πρέπει να καλυφθεί. Αλλά ο ρόλος. Ελαμπντελαουί και Τσιμίκας δεν είχαν συμπληρωματική έννοια στην ενδεκάδα, όπως μπορεί κάποιες φορές να συμβαίνει σε μια ομάδα. Ήταν πρωταγωνιστές. Και αυτό είναι που καλείται να βρει η ομάδα του Πειραιά στις μεταγραφές. Όχι απλά τους αντικαταστάτες, αλλά τους παίκτες που θα μπουν στο γήπεδο και θα βγάλουν την προσωπικότητα, την επιρροή ενός πρωταγωνιστή. Μια ανάγκη που αποτελεί πρόκληση για τους 'ερυθρόλευκους', τη στιγμή που ο χρόνος δεν αποτελεί σύμμαχο...

News 24/7

24MEDIA NETWORK