O Ολυμπιακός (δεν) μπορεί να πάρει το ρίσκο του Μήτρογλου

Η κατάσταση της υγείας του Χασάν καθορίζει αν ο Ολυμπιακός κινηθεί για φορ τον Γενάρη. Το όνομα του Μήτρογλου ήδη 'παίζει' ως σενάριο. Μια μηχανή τερμάτων, που έχει να αγωνιστεί από τον Μάρτιο γενικά και να βγάλει 90λεπτο από τον Φλεβάρη του 2019. Με 8 ματς σε 28 μέρες, μπορεί ο Ολυμπιακός να πάρει αυτό το ρίσκο;

Ο Κώστας Μήτρογλου σε αναμέτρηση της Μπενφίκα με την Ζενίτ στο 'Luz Stadium', για την φάση των '16' του Champions League | 16/02/2016 (AP Photo/Armando Franca)
Ο Κώστας Μήτρογλου σε αναμέτρηση της Μπενφίκα με την Ζενίτ στο 'Luz Stadium', για την φάση των '16' του Champions League | 16/02/2016 AP PHOTO/ARMANDO FRANCA

Ένα πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε πριν χρόνια ο Αχμέντ Χασάν 'ενεργοποίησε' εκ νέου ο κορονοϊός. Ο Αιγύπτιος φορ ξεπέρασε σχετικά ανώδυνα τα συμπτώματα του ιού, όμως αυτός πρόλαβε να 'ξυπνήσει' μια παλιά περιπέτεια του παίκτη. Και ο Χρήστος Θέος, επικεφαλής γιατρός της πειραϊκής ΠΑΕ, δεν πρόκειται να δώσει το 'οκ' για την επάνοδο του Χασάν στη δράση αν δεν βεβαιωθεί πως δεν διατρέχει κίνδυνο. Ο 28χρονος επιθετικός υποβάλλεται σε συνεχόμενα τεστ, τα μηνύματα είναι αισιόδοξα ενόψει Γενάρη αλλά χρειάζεται προσοχή και κυρίως, όχι βιασύνη.

Αυτομάτως ο Ολυμπιακός έχει μπει στη διαδικασία να σκέφτεται το ενδεχόμενο ενίσχυσης στη θέση του σέντερ φορ ενόψει της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου. Να ξεκαθαρίσουμε πως στο Λιμάνι δεν υπάρχει πρεμούρα για την απόκτηση παίκτη, για δύο λόγους: αφενός γιατί ο Χασάν μπορεί να πατήσει ξανά χορτάρι τις επόμενες εβδομάδες, αφετέρου γιατί ήδη υπάρχουν ως εφεδρικές λύσεις οι Σουντανί και Κάιπερς. Δύο παίκτες που ο Μαρτίνς εμπιστεύεται έστω και ως back up, ρόλο άλλωστε που έχει και ο Χασάν στον Ολυμπιακό πίσω από τον Ελ Αραμπί.

Παρ' όλα αυτά η σκέψη στο πίσω μέρος του μυαλού των 'ερυθρολεύκων' υπάρχει. Και αν δώσει τη συγκατάθεση του ο προπονητής, τότε ο Ολυμπιακός θα ψάξει για μια -ακόμη- εναλλακτική λύση πίσω από τον βασικό του φορ. Κάπου εδώ έρχεται το όνομα του Κώστα Μήτρογλου. Και δεν χρειάζεται συστάσεις. Τον ξέρουν, τους ξέρει. Προσαρμογή δεν χρειάζεται, η ποιότητα του είναι δεδομένη, ενώ στα 32 του χρόνια και οικογενειάρχης πια, το μυαλό του έχει πήξει για τα καλά. Τόσο, που πριν μερικές εβδομάδες δεν δίστασε να παραδεχθεί πως σωστά ο Ερνέστο Βαλβέρδε είχε εισηγηθεί δύο φορές την παραχώρηση του ως δανεικό.

Σωστά καταλάβατε, υπάρχει ένα 'αλλά'... Ποιο είναι αυτό; Όχι το συμβόλαιο του με τη Μαρσέιγ. Εκεί ο διεθνής φορ εισπράττει 2,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο, αλλά δεν είναι αιθεροβάμων. Γνωρίζει καλά πως στον Ολυμπιακό αυτά τα χρήματα δεν παίζει να τα πάρει ποτέ. Και το οικονομικό δεν θα είναι πρόβλημα αν φτάσει στο στάδιο των τελικών διαπραγματεύσεων με τους Πειραιώτες. Δεδομένα θέλει να επιστρέψει, ξέρει πού μπορεί να φτάσει ο Ολυμπιακός οικονομικά για συμβόλαιο 1,5 χρόνου, όπως επίσης ξέρει πως θα είναι πίσω από τον Ελ Αραμπί. Άλλωστε έχει απορρίψει ήδη άλλες προτάσεις, η μια εξαιρετικά συμφέρουσα με πάρα πολλά πετροδόλαρα. Δεν βιάζεται, περιμένει τους 'ερυθρόλευκους' και κυρίως θέλει να μείνει στην Ευρώπη.

Ποιο είναι το πρόβλημα; Ο βαθμός της αγωνιστικής ετοιμότητας του παίκτη. Ο Μήτρογλου είναι εκτός πλάνων στη Μαρσέιγ και δεν έχει χρησιμοποιηθεί καθόλου φέτος από τον Αντρέ Βίλας-Μπόας. Δεν αντιμετωπίζει κάποιο θέμα τραυματισμού, γυμνάζεται κανονικά αλλά είναι εντελώς εκτός αγωνιστικού ρυθμού και δράσης. Η τελευταία του επίσημη συμμετοχή συναντάται πίσω στις 8 Μαρτίου του τρέχοντος έτους. Τότε που ως δανεικός στην Αϊντχόφεν έπαιξε για μόλις 9-10 λεπτά ως αλλαγή κόντρα στη Χρόνινχεν. Την σεζόν 2019/2020, ο Μήτρογλου έκανε 18 συμμετοχές με 3 γκολ όμως η συνολική του παρουσία στο χορτάρι ήταν μόλις λίγο παραπάνω από 350 λεπτά... Όλες οι συμμετοχές ήταν από 5 ως 45 λεπτά. Δεν αγωνίστηκε ποτέ και στα 90 λεπτά ενός αγώνα. Η τελευταία φορά που έκανε κάτι τέτοιο ήταν στις 24 Φεβρουαρίου του 2019 με τη φανέλα της Γαλατάσαράι, όταν έπαιξε σε όλο το ματς απέναντι στην Ακίσασπορ και σκόραρε το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης στη νίκη της 'Τσιμ μπομ' με 1-0.

Συζητήση δεν θα γινόταν αν βρισκόμασταν πριν την μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού. Ο Μήτρογλου θα είχε όλη την ευχέρεια να ακολουθήσει την προετοιμασία της ομάδας, να παίξει στα φιλικά και σιγά σιγά να βρει ρυθμό. Τώρα ωστόσο είμαστε στη μέση της σεζόν, όπου το ξεκίνημα της χρονιάς περιμένει τον Ολυμπιακό με... άγριες διαθέσεις. Μέσα στον Γενάρη οι Πειραιώτες θα δώσουν οκτώ(!) παιχνίδια. Την Κυριακή 3/1 με την ΑΕΚ,  την Τετάρτη 6/1 με τον Αστέρας Τρίπολης, το Σάββατο 9/1 με τον Παναιτωλικό, την Τετάρτη 13/1 με τον ΠΑΟΚ, το σαββατοκύριακο 16-17/1 με τον ΠΑΣ Γιάννινα, το τριήμερο 19-21/1 θα αγωνιστούν για την 1η φάση του Κυπέλλου, το σαββατοκύριακο 23-24/1 με τον Ατρόμητο και το σαββατοκύριακο 30-31/1 ξανά με τον ΠΑΟΚ!

Αυτό που γίνεται πλήρως αντιληπτό είναι πως με 8 παιχνίδια σε ένα μήνα, το ρόστερ του Ολυμπιακού οφείλει να είναι γεμάτο με παίκτες έτοιμους να προσφέρουν λύσεις. Για να γίνει αυτό πρέπει να έχουν έναν έστω υποτυπώδη αγωνιστικό ρυθμό. Το να αποκτήσουν οι Πειραιώτες παίκτες που θα χρειαστούν 1,5 - 2 μήνες μέχρι να είναι σε θέση να επωμιστούν έστω ένα μέρος των αγώνων που ακολουθούν, είναι άνευ ουσίας. Όχι μόνο για την περίπτωση του επιθετικού, αλλά και για κάθε θέση που κρίνεται πως απαιτείται μεταγραφική ενίσχυση. Όπως διαβάσατε πριν λίγες μέρες στο Contra.gr, η λέξη που ψάχνει ο Ολυμπιακός στις μεταγραφές του Ιανουαρίου είναι 'τώρα'.

Το ερώτημα λοιπόν στον τίτλο του κειμένου δεν αφορά προφανώς την ποιότητα, την ποδοσφαιρική αξία του Κώστα Μήτρογλου. Αλλά για το αν είναι σε θέση να δώσει λύσεις από την πρώτη μέρα που θα πατήσει το πόδι του στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη. Η λογική λέει όχι. Από την άλλη ο... πειρασμός της προσθήκης μιας ακόμη μηχανής τερμάτων στο ρόστερ, είναι μεγάλος. Και αν τα νέα από το μέτωπο του Χασάν δεν είναι ευχάριστα, τότε ο Ολυμπιακός θα κληθεί να αναρωτηθεί αν μπορεί να πάρει το ρίσκο της απόκτησης του Κώστα Μήτρογλου. Ρίσκο που θα κουβαλάει στο υπόλοιπο της σεζόν, για καλό ή για κακό.

News 24/7

24MEDIA NETWORK