Ο Ολυμπιακός είναι αδύνατον να δώσει στον Ομάρ τα χρήματα του Βαλμπουενά

Ολυμπιακός και Ελαμπντελαουί έχουν κοινή διάθεση για την ανανέωση της συνεργασίας τους. Η επιθυμία τους θα γίνει πραγματικότητα εφόσον βρεθεί η φόρμουλα που θα ενώσει τις αξιώσεις του Νορβηγού με τον ρεαλισμό των 'ερυθρολεύκων' και όχι με την απαίτηση για συμβόλαιο αντίστοιχο με του Βαλμπουενά.

Ο Ομάρ Ελαμπντελαουί πανηγυρίζει το γκολ του Ολυμπιακού στην Τούμπα, που σήμανε τη νίκη τίτλου επί του ΠΑΟΚ (0-1) στις 23 Φλεβάρη 2020 - Eurokinissi Sports
Ο Ομάρ Ελαμπντελαουί πανηγυρίζει το γκολ του Ολυμπιακού στην Τούμπα, που σήμανε τη νίκη τίτλου επί του ΠΑΟΚ (0-1) στις 23 Φλεβάρη 2020. EUROKINISSI SPORTS

Με την δράση να επιστρέφει στην Super League και τον Ολυμπιακό να βλέπει ως τη ρεβάνς με την Γουλβς αρχές Αυγούστου, οι 'ερυθρόλευκοι' πέραν των αγωνιστικών υποχρεώσεων έχουν κι άλλα στο κεφάλι τους. Θέματα που αφορούν τον σχεδιασμό της νέας σεζόν και κατά βάση τα πρόσωπα που θα σχηματίσουν το ρόστερ. Μια από τις υποθέσεις που είναι ανοικτή ακόμη είναι και αυτή του Ομάρ Ελαμπντελαουί.

Ο Νορβηγός διεθνής μπακ ήταν σχετικά άγνωστος στο ευρύ ποδοσφαιρικό κοινό όταν τον απέκτησε ο Ολυμπιακός από την Μπράουνσβαϊγκ το καλοκαίρι του 2014, αντί περίπου 400.000 ευρώ. Έκτοτε, πέραν ενός εξάμηνου δανεισμού στη Χαλ τον Γενάρη του 2017, φοράει τα ερυθρόλευκα. Μέχρι σήμερα μετράει 161 συμμετοχές, 11 γκολ και 14 ασίστ με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Μεγάλωσε και ο ίδιος ποδοσφαιρικά στο διάστημα της παρουσίας του στους Πειραιώτες. Πήρε το περιβραχιόνιο, έφτασε να είναι βασικός και αρχηγός στην εθνική Νορβηγίας, γεύτηκε διακρίσεις.

Βαδίζοντας στα 29 του χρόνια ξέρει πως λογικά έχει ακόμη ένα καλό συμβόλαιο μπροστά του. Και θα το ψάξει, όπως θα έκανε κάθε επαγγελματίας στη θέση του. Αν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία του κορονοϊού, ενδεχομένως ο Ελαμπντελαουί να είχε πολύ περισσότερες επιλογές. Δεδομένα θα ήθελε να ξαναδοκιμάσει στην Αγγλία. Πιο έμπειρος αυτή τη φορά, γνωρίζοντας τι έχει να αντιμετωπίσει. Και σε οικονομικό επίπεδο, μοιραία θα υπέγραφε μια οικονομική συμφωνία που δεν θα μπορούσε να του προσφέρει μια ελληνική ομάδα.

Ποια είναι τα δεδομένα αυτή τη στιγμή, όπου η τρέχουσα συμφωνία Ολυμπιακού - Ομάρ ολοκληρώνεται σε λίγες εβδομάδες;

Ο 29χρονος μπακ δεν έχει βρει την πρόταση που θα του έπαιρνε τα μυαλά και θα τον έφερνε μακριά από το λιμάνι. Στην Τουρκία το ενδιαφέρον γι' αυτόν είναι υπαρκτό και έντονο, όμως εκείνος δεν τρελαίνεται... Γι' αυτό και ζητάει τα μαλλιά της κεφαλής του. Ο Ελαμπντελαουί θα συνέχιζε στην Super Lig μόνο αν έπαιρνε 1 εκατ. ευρώ πριμ υπογραφής και 'νετ' 1,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Πάρα πολλά λεφτά ακόμη και για τους 'ανοιχτοχέρηδες' γείτονες. Απαιτήσεις που ουσιαστικά δείχνουν ότι ο Ελαμπντελαουί θα άφηνε την Ελλάδα για να συνεχίσει στην Τουρκία, μόνο αν του έστρωναν χρυσάφι στα πόδια του.

Ο Νορβηγός θέλει να μείνει στον Ολυμπιακό, αξιώνοντας ωστόσο ένα συμβόλαιο που θα ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ ως ετήσιες καθαρές αποδοχές, κοντά δηλαδή στις αποδοχές του Γάλλου Βαλμπουενά (γύρω στο 1,2 εκατ.). Μέχρι φέτος, η συμφωνία του με τους 'ερυθρόλευκους' προέβλεπε ετήσια αποζημίωση ύψους 800.000 ευρώ μαζί με τα μπόνους επίτευξης στόχων.

Τι σκέφτεται ο Ολυμπιακός; Πως το 1 εκατ. ευρώ για την θέση του δεξιού μπακ είναι πολλά χρήματα για την εποχή, ειδικά για μια ελληνική ομάδα. Κι ας έχουν επί της ουσίας οι Πειραιώτες την ευχέρεια να τα δώσουν. Η διαχείριση του μπάτζετ μετά και την ζημιά που προκάλεσε (στους πάντες, σε παγκόσμιο επίπεδο στο ποδόσφαιρο) η πανδημία του κορονοϊού, θέλει προσοχή. Λογικά οι 'ερυθρόλευκοι' στοχεύουν να δώσουν τα πιο μεγάλα συμβόλαια, αυτά που θα ξεπερνούν το εκατομμύριο, σε παίκτες που θα κάνουν την διαφορά από την μέση και μπροστά. Εν ολιγοίς, το ποσό αυτό δεν θεωρείται ανέφικτο από τους Πειραιώτες αλλά μη ρεαλιστικό. Τουλάχιστον για τα σημερινά δεδομένα. Πού είναι διατεθειμένοι να κινηθούν; Ο Ολυμπιακός προσφέρει καθαρά 750.000 ευρώ τον χρόνο στον Ομάρ, που με τα μπόνους μπορεί να φτάσει τις 900.000 ευρώ.

Όσον αφορά τον Πέδρο Μαρτίνς; Σαφώς και επιθυμεί την παραμονή του παίκτη. Του δίνει αυτά που ζητάει στο γήπεδο, είναι επαγγελματίας, δεν δημιουργεί προβλήματα, ξέρει τα κατατόπια και τις απαιτήσεις. Τόσο της ομάδας, όσο και του προπονητή.

Τι πιστεύει ο ίδιος ο Ελαμπντελαουί; Πως στο τέλος θα επιτευχθεί συμφωνία με τον Ολυμπιακό και θα μείνει. Η αλήθεια είναι πως η διαφορά που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι μικρή. Ή τουλάχιστον όχι τέτοια που να μην καλύπτεται. Οι πιθανότητες να συνεχίσει ο Νορβηγός στον Ολυμπιακό είναι πολύ περισσότερες από αυτές που υπήρχαν πριν λίγους μήνες.

Αλήθεια επίσης είναι πως από όποια πλευρά και αν εξετάσει κανείς το θέμα, βρίσκει δίκιο και λογική. Ο Ελαμπντελαουί θέλει να εξαργυρώσει την αξία, το στάτους και την πολυετή προσφορά του στον σύλλογο με ένα 'δυνατό' συμβόλαιο. Δεν είναι παράλογο. Ο Ολυμπιακός θέλει να κινηθεί ρεαλιστικά. Και πάνω σε αυτή τη συνθήκη θεωρεί πως ένα συμβόλαιο που θα είναι λίγο μικρότερο από αυτά των Ελ Αραμπί, Βαλμπουενά ή του Ποντένσε μέχρι πρότινος, είναι τραβηγμένο να δοθεί στον δεξιό του μπακ.

Στα δεδομένα της υπόθεσης πρέπει να μπει και μια ακόμη παράμετρος. Ο Ολυμπιακός είναι στην διαδικασία επέκτασης ή αναπροσαρμογής -προς τα πάνω- συμβολαίων κι άλλων ποδοσφαιριστών. Για παράδειγμα, ο Γκιλιέρμε εισπράττει ετησίως 800.000 ευρώ. Η τρέχουσα συνεργασία με τον Βραζιλιάνο έχει ορίζοντα τον Ιούνιο του 2021 και με έναν χρόνο συμβολαίου να απομένει, οι δρόμοι είναι πάντα δύο: πώληση ή νέο συμβόλαιο. Ο 29χρονος χαφ είναι κομβικός για την ευρύτερη λειτουργία των 'ερυθρολεύκων' στο χορτάρι και υπάρχει ξεκάθαρη διάθεση από πλευράς Ολυμπιακού να τον κρατήσει για περισσότερα χρόνια. Προσφέροντας του νέο συμβόλαιο με λίγο περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ ετησίως. Τα λεφτά δηλαδή που ψάχνει ο Ελαμπντελαουί.

Εν ολίγοις είναι και θέμα ισορροπιών. Καλώς ή κακώς οι ποδοσφαιριστές από την μέση και μπροστά, ειδικά αυτοί που θεωρούνται κομβικοί, απολαμβάνουν σχεδόν πάντα καλύτερα συμβόλαια. Επομένως όσα περισσότερα δώσει μια ομάδα σε έναν ακραίο αμυντικό, τόσα περισσότερα θα κληθεί να πληρώσει για έναν κεντρικό χαφ, εξτρέμ ή φορ... Και την ίδια στιγμή ας κρατήσουμε κάτι ακόμη. Πως η όποια εξέλιξη, περνάει και ένα μήνυμα στους μάνατζερ που θα διαπραγματευτεί ο Ολυμπιακός την ερχόμενη μεταγραφική περίοδο, ψάχνοντας την ενίσχυση του ρόστερ του. Του στυλ 'λεφτά δίνουμε, δεν μοιράζουμε'. Είναι και ένα ζήτημα οικονομικής στρατηγικής λοιπόν.

Αυτό που είναι σίγουρο αφορά την επιθυμία των δύο πλευρών να συνεχίσουν μαζί. Αυτό που μένει να φανεί είναι αν θα βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα για να γίνει η επιθυμία πραγματικότητα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK