Ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερη ομάδα απ' τη Λίβερπουλ το 2020 και πρέπει να το αποδεχτείς

Οι αριθμοί φανερώνουν ότι ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερη ομάδα από τη Λίβερπουλ μέσα στο 2020, ο ΠΑΟΚ ισάξιος της Ντόρτμουντ και η ΑΕΚ καλύτερη από τη Λιόν. Η IFFHS δεν έχει άδικο στην κατάταξή της, η σημασία που της δίνουμε όμως είναι άδικη.

Ο Γιουσέφ ελ Αραμπί του Ολυμπιακού πανηγυρίζει με τον Κώστα Φορτούνη γκολ που σημείωσε κόντρα στον Ατρόμητο για τη Super League Interwetten 2020-2021 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' | Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020
Ο Γιουσέφ ελ Αραμπί του Ολυμπιακού πανηγυρίζει με τον Κώστα Φορτούνη γκολ που σημείωσε κόντρα στον Ατρόμητο για τη Super League Interwetten 2020-2021 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' | Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020 EUROKINISSI SPORTS/ΚΛΟΝΤΙΑΝ ΛΑΤΟ

Η εποχή προ διαδικτύου ήταν μαγική. Η πληροφορία έμοιαζε πιο δυσκίνητη και από κούριερ εν μέσω lockdown και το κάθε τι που λεγόταν ή γραφόταν έμοιαζε αδύνατο να διασταυρωθεί, ειδικά όταν αφορούσε το διεθνές ποδόσφαιρο. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η περίφημη Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου γιγαντώθηκε σε μέγεθος, χωρίς κανείς να αντιλαμβάνεται επ' ακριβώς τι πραγματεύεται.

Η IFFHS ιδρύθηκε το 1984 στη Λειψία, πέρασε από το Αμπού Ντάμπι, επέστρεψε στη Γερμανία μέσω Βόννης και πλέον εδρεύει στη Ζυρίχη. Πάντοτε είχε τη στήριξη της FIFA, αλλά ποτέ επίσημη διασύνδεση. Το έργο της είναι να αξιολογεί και να κατατάσσει ποδοσφαιριστές, προπονητές, συλλόγους, εθνικές ομάδες, πρωταθλήματα. Σε γενικές γραμμές, ορίζεται ένας συντελεστής βαρύτητας σε γκολ, νίκες, κατακτήσεις τροπαίων και τα αποτελέσματα συλλέγονται για να βγάλουν τα διάφορα rankings.

Στην εποχή προ ίντερνετ ή όταν ακόμα ήταν στα σπάργανα και δεν υπήρχαν πολλές πηγές άντλησης πληροφόρησης για τα κατορθώματα των συλλόγων από όλο τον πλανήτη, οι κατατάξεις της IFFHS ήταν σημαντικές και έπαιζαν ρόλο στο να μπορείς να συγκρίνεις πράγματα και καταστάσεις. Στο 2021 είναι παρωχημένες και οδηγούν σε επικίνδυνα συμπεράσματα, όπως προκύπτει από το ετήσιο ranking των συλλόγων του πλανήτη για το 2020, ήτοι από την Πρωτοχρονιά του 2020 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του περσινού έτους.

Με βάση αυτό, η Μπάγερν είναι η καλύτερη ομάδα του 2020 με 260 πόντους και ελάχιστοι διαφωνούν με αυτήν την εξέλιξη. Στη 2η θέση βρίσκεται η μία φιναλίστ του Copa Libertadores, Παλμέιρας, με 230 πόντους. Παρότι μοιάζει περίεργο να βρίσκεται τόσο ψηλά ομάδα με τον Αμπέλ Φερέιρα για προπονητή, υπάρχει κι εδώ δικαιολογία.

Αν αρχίζουμε να κατεβαίνουμε, όμως, βλέπουμε στην 11η θέση του κόσμου την Γκουαρανί από την Παραγουάη και ακριβώς από κάτω τη Ρέιντζερς. Αυτοί οι σύλλογοι, με βάση τη μεθοδολογία της IFFHS, συγκέντρωσαν 205 και 203 πόντους και γι' αυτό βρίσκονται τόσο ψηλά. Από πάνω τους, η ομάδα που μέσα στο 2020 επικρίθηκε όσο καμία από τις 'μεγάλες' στην Premier League, η Άρσεναλ, η οποία συμπληρώνει το top-10. Οι 'κανονιέρηδες', με βάση πάντα την IFFHS, βρίσκονται 19 θέσεις πιο ψηλά από την πρωταθλήτρια Λίβερπουλ! Η ομάδα που έσπασε κάθε κοντέρ πέρυσι στο πρωτάθλημα, αν ληφθούν υπόψιν και τα αποτελέσματα του 2020-2021 (όπου ξανά είναι πολύ ψηλά), βρίσκεται πίσω από την Άρσεναλ, την Τσέλσι και την Τότεναμ. Από ομάδες εκτός συνόρων, βρίσκεται πίσω από τη Γρανάδα (η οποία είναι 6 θέσεις πάνω από τη Ρεάλ), τη Νάπολι και τον Ερυθρό Αστέρα. Και τον Ολυμπιακό...

Ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερη ομάδα απ' τη Λίβερπουλ το 2020 και πρέπει να το αποδεχτείς

Ποιους προσπερνούν οι ελληνικές ομάδες

Οι νταμπλούχοι Ελλάδας μέσα στις 366 ημέρες του δίσεκτου 2020 συγκέντρωσαν 172 πόντους, παρότι το ελληνικό πρωτάθλημα έχει χαμηλότερο συντελεστή από το αγγλικό, ενώ η Λίβερπουλ πήρε μόλις 171 κατά τη μέτρηση της IFFHS. Η ελληνική ομάδα περνάει μεταξύ άλλων την πρωταθλήτρια Αφρικής Αλ Αχλί, την έτερη φιναλίστ του Copa Libertadores Σάντος, τη Λειψία που έφτασε στα προημιτελικά του Champions League και πολλές ομάδες ακόμα, χωρίς να υπάρχει προφανής εξήγηση, πλην της... μοριοδότησης από την IFFHS.

Φτάνοντας στην 50ή θέση, βρίσκουμε 4 ομάδες. Η μία είναι ελληνική και πρόκειται για τον ΠΑΟΚ με 138,5 βαθμούς. Τους ίδιους έχουν Ντινάμο Κιέβου και Ριέκα, αλλά και η Ντόρτμουντ! Η ομάδα που πέρυσι ήρθε 2η στην Bundesliga και τώρα βρίσκεται στην 4η θέση (και που έπαιξε στη φάση των 16 του Champions League) έχει τους ίδιους πόντους με την ομάδα που πέρυσι ήρθε 2η στη Super League Interwetten και που τώρα βρίσκεται στην 4η θέση.

Αν κατέβουμε λίγο πιο χαμηλά και προσπεράσουμε ομάδες όπως η διεκδικήτρια του φετινού τίτλου Λέστερ, η φιναλίστ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Αφρικής, Ζάμαλεκ, και η νικήτρια του Copa Diego Armando Maradona (που πήρε τη θέση του πρωταθλήματος Αργεντινής φέτος) Μπόκα, βρίσκουμε την ΑΕΚ στην 62η θέση με 129 πόντους.

Η ομάδα που έδιωξε τεχνικό διευθυντή και προπονητή επειδή το 2020 δεν τα πήγε καλά, βρίσκεται πάνω από τη 2η καλύτερη ομάδα της Γαλλίας στη λίστα, τη Λιλ, η οποία έχει 126 πόντους και είναι 66η (μόνο η Παρί είναι πιο ψηλά, στην 3η θέση). Η νυν πρωτοπόρος της Ligue 1, η οποία το 2020 έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Champions League, Λιόν, με κάποιον τρόπο δεν είχε τόσο καλά αποτελέσματα ώστε να βρίσκεται πάνω από την 71η θέση. Ας μη μιλήσουμε για Άγιαξ που πέρυσι βρισκόταν στην 1η θέση της Eredivisie όταν διεκόπη η σεζόν και φέτος βρίσκεται ακόμα στην 1η θέση, αλλά είναι μόλις 84ος στη σχετική κατάταξη.

Ο Άρης βρίσκεται στην 204η θέση με 68,5 πόντους, ο Παναθηναϊκός στην 219η με 66,5, ο Αστέρας στην 341η με 51 και ο Ατρόμητος στην 387η με 47 στο top-400 που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα. Και οι 4 πάνω από ομάδες που δεν έχει λογική να προσπερνούν και οι 4 κάτω από ομάδες που δεν μπορεί να είναι καλύτερες.

Οι αριθμοί έχουν λογική, αλλά δεν λένε την αλήθεια

Η μεθοδολογία που ακολουθεί η IFFHS δεν μοιάζει παράλογη. Δίνει βαρύτητα σε κάθε διεθνή διοργάνωση, με πιο σημαντικές απ' όλες το Champions League, το Super Cup Ευρώπης και το Copa Libertadores. Χωρίζει τα πρωταθλήματα όλου του πλανήτη σε 4 επίπεδα, με όσα είναι στις θέσεις 1-8 να βρίσκονται στο κορυφαίο, να ακολουθούν αυτά στις θέσεις 9-30, στις θέσεις 31-80 και από 81 μέχρι τέλους. Οι λίγκες ανεβοκατεβαίνουν κατηγορία κάθε χρόνο ανάλογα με τα αποτελέσματα και τις θέσεις των 5 κορυφαίων εκπροσώπων τους στο συνολικό ranking. Κάθε νίκη και ισοπαλία 'αξίζει' περισσότερο για έναν σύλλογο, όσο πιο ψηλά βρίσκεται το πρωτάθλημά του. Ομοίως και με τα κύπελλα, που δίνουν μεγαλύτερους πόντους σε νίκες και ισοπαλίες σε σχέση με τα πρωταθλήματα, λόγω των λιγότερων αγώνων.

Το αποτέλεσμα αυτής της λογικής, όμως, είναι το άνωθεν. Ο Ολυμπιακός είναι καλύτερη ομάδα απ' τη Λίβερπουλ, ο ΠΑΟΚ ισάξια της Ντόρτμουντ και η ΑΕΚ πάνω απ' τη Λιόν. Και αυτοί οι παραλογισμοί του συγκεκριμένου ranking, που συντηρείται επειδή στην αρχή του millenium είχε βαρύτητα, μετατρέπονται σε πρωτοσέλιδα με πηχυαίους τίτλους σε όλες τις χώρες, παρέχοντας ψευδαισθήσεις στους κατά τόπους φιλάθλους.

Ο Ολυμπιακός δεν είναι η 28η καλύτερη ομάδα του κόσμου, επειδή το λέει η IFFHS. Μπορεί να βρίσκεται σε αυτήν τη θέση για άλλους λόγους, μπορεί να είναι η 9η καλύτερη ομάδα του κόσμου, μπορεί να είναι πιο χαμηλά απ' τον ΠΑΟΚ. Το βέβαιο είναι ότι η κατάταξη της IFFHS συγκαταλέγεται κι αυτή σε διάφορες ξεπερασμένες λίστες φορέων που επιβιώνουν για διασπάθιση χρήματος και τέρψη των ευνοούμενων της εκάστοτε λίστας και που τυγχάνουν μεγαλύτερης προσοχής από όσο τους αξίζει πλέον.

News 24/7

24MEDIA NETWORK