Ο Ολυμπιακός πάει στο 'Molineux' για όσα φέρνει ο ένας χρόνος

Στην έδρα της Γουλβς καλείται ο Ολυμπιακός να ψάξει ακόμη μία ευρωπαϊκή υπέρβαση στη σεζόν. Η εικόνα των 'ερυθρολεύκων' εκτός συνόρων αποτυπώνεται σε 5 στιγμές και το πλαίσιο αισιοδοξίας που δημιούργησαν πριν από την ρεβάνς του 'Molineux'.

Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί πανηγυρίζει την πρόκριση του Ολυμπιακού στο Λονδίνο επί της Άρσεναλ. Το γκολ του Μαροκινού φορ στο 119' της παράτασης υπέγραψε τη νίκη των 'ερυθρολεύκων' με σκορ 1-2 στο 'Emirates'. LATO KLODIAN / EUROKINISSI
Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί πανηγυρίζει την πρόκριση του Ολυμπιακού στο Λονδίνο επί της Άρσεναλ. Το γκολ του Μαροκινού φορ στο 119' της παράτασης υπέγραψε τη νίκη των 'ερυθρολεύκων' με σκορ 1-2 στο 'Emirates'. LATO KLODIAN / EUROKINISSI

Η ρεβάνς με την Γουλβς στο 'Molineux' για τους '16' του Europa League κρίνει την πορεία του φετινού ευρωπαϊκού ταξιδιού των 'ερυθρολεύκων'. Το 1-1 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' δίνει ένα προβάδισμα στους 'λύκους', ωστόσο δεν απαγορεύει τα όνειρα για τον Πέδρο Μαρτίνς και τους ποδοσφαιριστές του. Υπήρχαν αρκετές φορές στο παρελθόν καταστάσεις ανάλογες, στις οποίες ο Ολυμπιακός δεν έπειθε ότι μπορεί. Φέτος -σε μια σεζόν που έχει τον... ατελείωτο- η εικόνα είναι διαφορετική.

Ο Ολυμπιακός έχει πρώτα από όλους πείσει τον εαυτό του πως δεν είναι χαμένος από χέρι στην ρεβάνς το βράδυ της Πέμπτης. Κανείς φυσικά δεν μπορεί να προδικάσει οτιδήποτε. Ένα λάθος της στιγμής, μια κακή βραδιά, είναι μέρος του παιχνιδιού και ενδεχομένως κρίνει τις εξελίξεις. Ωστόσο η πίστη σε ένα ποδοσφαιρικό σύνολο είναι ακρογωνιαίος λίθος οποιασδήποτε πιθανής επιτυχίας. Δίχως αυτή -και ειδικά σε παιχνίδια Ευρώπης- τα υπόλοιπα στοιχεία που μπορεί να συνοδεύουν μια ομάδα, μοιάζουν περιττά.

Και στη διάρκεια της φετινής πορείας εκτός συνόρων, ο Ολυμπιακός ευτύχησε να ζήσει στιγμές που γιγάντωσαν την πίστη του. Ξεκινώντας από τα προκριματικά και το μονοπάτι των μη πρωταθλητών στο Champions League, φτάνοντας με την πλάτη στον τοίχο στη ρεβάνς του Λονδίνου με την Άρσεναλ, που πρόσφατα κατέκτησε το FA Cup.

Ο Σα έσωσε τον ύπνο του Μπρούνο

Αφού έβγαλε την Βικτόρια Πλζεν από την μέση, ο Ολυμπιακός κληρώθηκε με την Μπασακσεχίρ - πλέον πρωταθλήτρια Τουρκίας. Πρώτο ματς στην Κωνσταντινούπολη, με την κεφαλιά του Μασούρα οι 'ερυθρόλευκοι' πήραν το προβάδισμα στο 53'. Μισή ώρα αργότερα, ο Μαρτίνς τράβηξε στον πάγκο τον Γκερέρο για να ρίξει στην μάχη τον Μπρούνο. Ο Βραζιλιάνος μπήκε στο ματς σαν... υπνωτισμένος, ωστόσο όσο τα λάθη του περιορίζονταν στο τρίτο μισό του γηπέδου προς την επίθεση μικρό το κακό. Δεν έμεινε όμως εκεί. Υπέπεσε σε ένα αχρείαστο πέναλτι (χέρι) στις καθυστερήσεις και έδωσε την ευκαιρία στον Βίστσα να στήσει τη μπάλα στα 11 βήματα για την ισοφάριση.

CHAMPIONS LEAGUE / ÐÑÏÊÑÉÌÁÔÉÊÁ / ÌÐÁÓÁÊÓÅ×ÉÑ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
Ο Ζοζέ Σα αποκρούει το πέναλτι του Βίστσα στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης Μπασακσεχίρ-Ολυμπιακός (0-1) στην Κωνσταντινούπολη, για την 3η προκριματική φάση του Champions League 2019-2020. LATO KLODIAN / EUROKINISSI

Ο Σα μάντεψε σωστά στο χτύπημα του Βόσνιου, κράτησε το 0-1 για τον Ολυμπιακό και... επέτρεψε στον Μπρούνο να μην αποχωριστεί τον ύπνο του εκείνο το βράδυ.

Ο 'x' factor από το Λέσκοβατς

Προσθέτοντας και το σκαλπ της Μπασακσεχίρ στη συλλογή του, ο Ολυμπιακός είχε ένα τελευταίο εμπόδιο πριν τους ομίλους του Champions League. Την Κράσνονταρ των Μάρκους Μπεργκ, Τόνι Φιλένα, Ρεμί Καμπελά, Βίκτορ Κλάεσον, Βάντερσον, Σάπι Σουλεϊμάνοβ, Άρι. Πρώτο ματς στο Φάληρο, στο οποίο ο Γκερέρο σκόραρε ένα από τα καλύτερα γκολ του με τα 'ερυθρόλευκα' ανοίγοντας το σκορ στο 31'. Η αναμέτρηση κυλούσε στο 1-0, καθιστώντας αμφίρροπο το τελικό αποτέλεσμα αλλά και την ρεβάνς στην Ρωσία. Ώσπου στο 76' ήρθε η στιγμή που ο Μαρτίνς αποφάσισε να τραβήξει στον πάγκο τον Μασούρα, βάζοντας τον Ραντζέλοβιτς στη θέση του. Δύο λεπτά αργότερα ο 22χρονος εξτρέμ σκόραρε στην πρώτη του επαφή με τη μπάλα και στο 86' κεραυνοβόλησε τον Σαφόνοβ για το 3-0, πριν ο Ποντένσε σημειώσει το τελικό 4-0.

Όταν ο Ραντζέλοβιτς εμφανίστηκε στην προετοιμασία, ελάχιστοι περίμεναν ότι θα έπειθε άμεσα τον Μαρτίνς να του εμπιστευθεί μια θέση στο ρόστερ. Ο Πορτογάλος τεχνικός τον κράτησε, ο Σέρβος ανταπέδωσε υπογράφοντας ουσιαστικά την είσοδο του Ολυμπιακού στους ομίλους του Champions League 2019-2020.

Οι ενοχλήσεις του Γκερέρο ήταν για καλό

Στη ρεβάνς της Ρωσίας ο Άνχελ Γκερέρο είχε επιλεγεί για το βασικό σχήμα. Ο Ελ Αραμπί ήταν ακόμη στην διαδικασία ομαλής ένταξης στο σύνολο, καθώς είχε ενσωματωθεί πιο αργά στην προετοιμασία. Όμως ο Ισπανός φορ αισθάνθηκε ενοχλήσεις στο ζέσταμα και ο Μαρτίνς δεν ρίσκαρε την συμμετοχή του, δίνοντας εντολή στον Μαροκινό να ετοιμαστεί για το βασικό σχήμα. Ο Ολυμπιακός είχε κάβα το 4-0 του Φαλήρου και το μόνο που είχε να κάνει ήταν να μην επιτρέψει στους γηπεδούχους να πιστέψουν στην ανατροπή. Η Κράσνονταρ προηγήθηκε μόλις στο 10', οι εξέδρες πήραν φωτιά, αλλά αυτή κράτησε μόλις κάποια... δευτερόλεπτα. Ο Ελ Αραμπί λειτούργησε ως πυροσβέστης και με τη σέντρα ισοφάρισε σε 1-1, μετατρέποντας σε στάχτη τα όνειρα των Ρώσων.

Με αυτό το γκολ είχε ήδη γίνει η δουλειά. Με το δεύτερο προσωπικό του, ο Μαροκινός απλά υπέγραψε το ντουμπλάρισμα των επιτυχιών του Ολυμπιακού επί της Κράσνονταρ.

Είπε το... Ζάντερ ημών

Στις 11/12/2019, ο Ολυμπιακός έπαιζε την ύπαρξη του στην Ευρώπη. Υποδέχθηκε τον Ερυθρό Αστέρα στο 'Γ. Καραϊσκάκης' και τα πράγματα ήταν απλά. Με νίκη συνέχιζε στο Europa League -ο ρεαλιστικός στόχος σε όμιλο με Μπάγερν Μονάχου και Τότεναμ- διαφορετικά... χαιρετούσε. Οι Σέρβοι ήταν αυτοί που έπαιρναν το εισιτήριο της 3ης θέσης με αυτό που σε στοιχηματικούς όρους λέμε 'X2'. Και η μεγάλη τους ευκαιρία ήρθε στο 42', όταν ο Τομανέ ανέλαβε την εκτέλεση της εσχάτης των ποινών μετά την ανατροπή του Μάριν από τον Γκιλιέρμε. Δεν άντεξε το βάρος της ευθύνης και σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι. Το δεύτερο ημίχρονο εξελίχθηκε σε έναν επιθετικό μονόλογο του Ολυμπιακού, που δημιουργούσε αλλά και ξόδευε κλασικές ευκαιρίες με χαρακτηριστική ευκολία!

Στο 87' ο Μπουχαλάκης από αριστερά έψαξε την κίνηση του Ελαμπντελαουί στο δεύτερο δοκάρι. Ο Ζάντερ προσπάθησε να φτάσει στη μπάλα πριν καταλήξει στον Νορβηγό. Το πέτυχε, αλλά με αντικανονικό τρόπο. Την... χείρα βοηθείας που έτεινε ο Βραζιλιάνος δέχθηκε ευλαβικά ο Ελ Αραμπί, που με άψογη εκτέλεση πέναλτι στο 87' σκόραρε το τελικό 1-0 στο Φάληρο.

Ο Μασούρας έμεινε όρθιος για να πέσει το Λονδίνο

Η κληρωτίδα στην φάση των '32' του Europa League δεν είχε καμία όρεξη να κάνει εύκολη την ζωή του Ολυμπιακού. Του έστειλε την Άρσεναλ. Ακόμη κι αν υπήρξαν κάποιοι που ψέλλισαν 'γίνεται' στο άκουσμα της είδησης, μάλλον θα έχασαν την ελπίδα τους μετά το 0-1 στην αναμέτρηση του Φαλήρου. Τα αγγλικά γήπεδα συνήθιζαν να μετατρέπονται σε... τόπο μαρτυρίου για τους 'ερυθρόλευκους', πώς θα μπορούσε να αλλάξει κατάσταση πηγαίνοντας στο 'Emirates' με το 0-1 στην πλάτη απέναντι σε Ομπαμεγιάνγκ, Πεπέ, Τζάκα, Νταβίντ Λουίζ, Εζίλ, Τορέιρα, Λακαζέτ; Ο Ολυμπιακός είχε πίστη. Σεβασμό αλλά όχι φόβο για την σπουδαία αντίπαλο του. Η κεφαλιά του Σισέ στο 53' κατέληξε στα δίχτυα του εμβρόντητου Λένο, με τον Σενεγαλέζο να ισοφαρίζει το σκορ της πρώτης αναμέτρησης. Πηγαίνοντας το παιχνίδι στην παράταση, ο Ολυμπιακός είχε ήδη πετύχει ένα πρώτο άθλο. Η πίστη του δεν κλωνίστηκε ούτε στο 113', όταν ο Ομπαμεγιάνγκ με εκπληκτικό εναέριο σουτ νίκησε τον Σα για το 1-1.

Στο 119', ο Μαρτινέλι απομάκρυνε το κόρνερ του Μασούρα στο πρώτο δοκάρι. Ο ίδιος έτρεξε να πέσει πάνω στον εξτρέμ του Ολυμπιακού όταν ξαναπήρε τη μπάλα από τον Ελαμπντελαουί. Του έκανε φάουλ, αλλά ο Μασούρας επέλεξε να μην πέσει για να το πάρει. Έμεινε όρθιος. Για να πέσει το Λονδίνο. Με το αριστερό έφερε τη μπάλα στην καρδιά της αντίπαλης άμυνας, με τον Ελ Αραμπί να σκοράρει με προβολή το 1-2, χαρίζοντας στους 'ερυθρόλευκους' μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές συγκινήσεις της ιστορίας τους.

Θα χρειαστεί μια ακόμη magic moment

Ναι, προφανώς αυτά δεν είναι πράγματα που συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο κάθε μέρα. Ούτε αποτελεί μια απλή αποστολή ένας δεύτερος σερί αποκλεισμός μιας αγγλικής ομάδας στην δική της έδρα. Ο Ολυμπιακός, όπως και στο 'Emirates', πάει στο 'Molineux' δίχως τον Ρούμπεν Σεμέδο. Αυτή τη φορά δεν θα έχει ούτε τον Ζοζέ Σα. Όμως η πίστη είναι κάτι που εξακολουθεί να υπάρχει στο 'ερυθρόλευκο' στρατόπεδο. Αν συνοδευτεί και με μια ακόμη magic moment, μπορεί να φέρει τον Ολυμπιακό αντιμέτωπο με μια ακόμη πρόκριση και μια εκ των Σεβίλλη ή Ρόμα στην προημιτελική φάση του Europa League. Σε νοκ-άουτ αναμέτρηση, επί γερμανικού εδάφους.


News 24/7

24MEDIA NETWORK