Ο Ολυμπιακός προκάλεσε πρόβλημα στο μεγάλο ταλέντο της Αϊντχόφεν και του Ράιολα

Ο Μοχάμεντ Ιχαταρέν φοράει τη φανέλα με το νο10 της Αϊντχόφεν, παρότι μόλις 19 ετών. Τα παιχνίδια κόντρα στον Ολυμπιακό πιθανόν να έβαλαν 'ταφόπλακα' στην καριέρα του στην ομάδα, αν και δεν αγωνίστηκε ούτε λεπτό. Όσα συνέβησαν ήταν αρκετά για τη ρήξη.

Ο Μοχάμεντ Ιχαταρέν της Αϊντχόφεν σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με την Ομόνοια για τη φάση των ομίλων του Europa League 2020-2021 στο ΓΣΠ, Λευκωσία | Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020
Ο Μοχάμεντ Ιχαταρέν της Αϊντχόφεν σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με την Ομόνοια για τη φάση των ομίλων του Europa League 2020-2021 στο ΓΣΠ, Λευκωσία | Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020 © 2020 PETROS KARADJIAS/ASSOCIATED PRESS

Ο Μοχάμεντ Ιχαταρέν δεν διανύει την καλύτερη περίοδό του στην Αϊντχόφεν, παρότι δεν έχει να επιδείξει και πολλές περιόδους. Ο 19χρονος μεσοεπιθετικός προβιβάστηκε στην πρώτη ομάδα τον Ιανουάριο του 2019 και στα 2 χρόνια που αγωνίζεται ως επαγγελματίας (στην οικογένεια της Αϊντχόφεν, πάντως, ανήκει από το 2010), έχει διαρκώς τα πάνω και τα κάτω του. Κυρίως το δεύτερο και ύστερα από τον αποκλεισμό των Ολλανδών από τον Ολυμπιακό στο Europa League, έχει μια τελευταία ευκαιρία για να παραμείνει στο 'Φίλιπς Στάντιον'.

Θα μπορούσε να είναι απλά ένας διαξιφισμός με τον ατζέντη και τον σύλλογο του διεθνή Ολλανδού με ρίζες από το Μαρόκο. Η παρουσία του Μίνο Ράιολα δείχνει τόσο το ταλέντο που κρύβει αυτός ο παίκτης, όσο και την έριδα που μπορεί να διασπείρει. Εδώ και έναν μήνα έγινε ξεκάθαρο ότι ο Ιχαταρέν δεν θα υπογράψει την επέκταση του συμβολαίου του μέχρι το καλοκαίρι του 2025. Οι φήμες λένε ότι 'κοιτάζει' προς τη μεριά του Άγιαξ, ωστόσο το γεγονός ότι έχει την πρόταση στα χέρια του εδώ και περίπου ένα χρόνο φανερώνει και δείγματα του χαρακτήρα του. Και αυτό είναι το μείζον πρόβλημα.

Η ισχύουσα συμφωνία λήγει το καλοκαίρι του 2022 και η Αϊντχόφεν δίνει τον παίκτη σε όποια ομάδα προσφέρει 15.000.000 ευρώ. Το Transfermarkt έφτασε να τον κοστολογεί στα 22.000.000 τον Δεκέμβριο του 2019, μέχρι να πέσει στα 16.000.000 τον Ιανουάριο του 2021, με την καθοδική τάση να οφείλεται κυρίως στην πανδημία του κορονοϊού. Τα δύο γκολ και η μία ασίστ σε 1.570 λεπτά φέτος (25 αγώνες όλων των διοργανώσεων) δεν είναι καλή συγκομιδή, ωστόσο και πάλι θα μπορούσαν να υπάρξουν ομάδες που θα πιστέψουν στο ταλέντο του και θα πειστούν κι από τον ατζέντη του. Τα τερτίπια του Ιχαταρέν, όμως, δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα.

Η Αϊντχόφεν ανακοίνωσε τον αποκλεισμό του

Το Σαββατοκύριακο η Αϊντχόφεν εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιούσε τους λόγους για τους οποίους ο Ιχαταρέν έμεινε εκτός αποστολής του ντέρμπι κόντρα στον Άγιαξ. Ήταν η συμπεριφορά του στη ρεβάνς του ζευγαριού με τον Ολυμπιακό, η κορυφή ενός παγόβουνου. "Όλο το επιτελείο, όλοι οι παίκτες και η διοίκηση έκαναν τα πάντα για να υποστηρίξουν τον Ιχαταρέν και να τον κάνουν να αισθανθεί πολύτιμος στην Αϊντχόφεν. Δεν άδραξε την ευκαιρία, όμως. Γι' αυτό η Αϊντχόφεν αποφάσισε ο 19χρονος μέσος να μείνει εκτός ομάδας για το ματς με τον Άγιαξ. Την Πέμπτη δεν συμπεριφέρθηκε επαγγελματικά", αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Ο Ιχαταρέν δεν αγωνίστηκε στο πρώτο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό και στον ακόλουθο αγώνα της Eredivisie με τη Φιτέσε λόγω ασθένειας. Όμως ήταν υγιής για τη ρεβάνς της φάσης των 32 του Europa League, αλλά έμεινε εκτός αγώνα, με τον τεχνικό του συλλόγου, Ρόγκερ Σμιτ, να εξηγεί στο ESPN: "Έλλειψη κινήτρου, έλλειψη πειθαρχίας και ομαδικού πνεύματος οδήγησαν στην απόφαση. Είναι εσωτερικό ζήτημα. Δεν θέλω να μιλήσω. Όλοι προσπαθούν να τον στηρίξουν. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες τα πράγματα πήγαν καλά, αλλά τώρα έκανε ένα βήμα πίσω. Πρέπει να αξίζει να παίζει για τον σύλλογο και θα πάρει την ευκαιρία να αποδείξει τον εαυτό του στο μέλλον".

Ύστερα από το 1-1 κόντρα στον Άγιαξ, ο Γερμανός τεχνικός ρωτήθηκε ξανά για το ζήτημα: "Αν θα επιστρέψει και αν θα συνεχίσει να αγωνίζεται στην Αϊντχόφεν, εξαρτάται από την απόδοση και τη συμπεριφορά του. Όλοι είδαμε την Πέμπτη τι χρειάζεται να έχεις για να παίζεις στη θέση του, ως το '10' σε αυτήν την Αϊντχόφεν. Αν παλεύει και παίζει όπως ο Μάριο Γκέτσε, ο Νόνι Μαντουέκε, ο Μάουρο Ζούνιορ, ο Κόντι Γκάκπο και ο Ράιαν Τόμας, θα έχει την ευκαιρία του. Ειδάλλως, δεν υπάρχει ευκαιρία".

"Δεν είναι μονόπλευρο. Φυσικά πρέπει να έχεις την υποστήριξη και τη βοήθεια από κάποιον, αλλά από την άλλη, πρέπει να δώσεις κι εσύ. Στο τέλος, το ίδιο ισχύει και με τη ζωή. Δεν μπορείς να αλλάξεις τον άνθρωπο, ο άνθρωπος μπορεί να αλλάξει μόνος του τον εαυτό του. Προσπαθήσαμε να τον αλλάξουμε. Τώρα επαφίεται σε εκείνον. Επίσης, δεν είναι πάντα εύκολο με τους νεαρούς ποδοσφαιριστές. Καλλιεργείται γρήγορα ένα hype γύρω τους. Όλοι ψάχνουν για τέτοιου τύπου παίκτες. Όλα είναι εφικτά ακόμα, όμως τώρα πρέπει να αλλάξουμε το στιλ βοήθειας".

Τα επεισόδια με πρωταγωνιστή τον Ιχαταρέν

Ο Ιχαταρέν φέρεται να ξέσπασε σε αρκετούς συμπαίκτες στα αποδυτήρια όταν έμαθε ότι δεν βρίσκεται στην ενδεκάδα του αγώνα με τον Ολυμπιακό και δεν άσκησε τα καθήκοντά του ως μέλος της αποστολής κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται σε κόντρα με τον Σμιτ τη φετινή σεζόν. Την προηγούμενη φορά δούλεψε και ύστερα από τη διακοπή του χειμώνα επανήλθε στις υποχρεώσεις της ομάδας. Όμως τα αρνητικά περιστατικά με εκείνον πρωταγωνιστή αυξάνονται διαρκώς.

Από την πρώτη προπόνηση της σεζόν φάνηκαν οι δυσκολίες που θα προέκυπταν για τον Ιχαταρέν, όταν άρχισε πολύ δυνατά το πρόγραμμα και στη συνέχεια έπεσε απότομα και δεν τα έδωσε όλα. Ο αρχηγός της Αϊντχόφεν, Ντένζελ Ντάμφρις, τον έπιασε και του μίλησε, ωστόσο ο νεαρός συμπαίκτης του δεν τον άκουσε.

Ο Μοχάμεντ Ιχαταρέν της Αϊντχόφεν σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με την Ομόνοια για τη φάση των ομίλων του Europa League 2020-2021 στο 'Φίλιπς Στάντιον', Αϊντχόφεν | Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020
Ο Μοχάμεντ Ιχαταρέν της Αϊντχόφεν σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με την Ομόνοια για τη φάση των ομίλων του Europa League 2020-2021 στο 'Φίλιπς Στάντιον', Αϊντχόφεν | Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020 © 2020 PETER DEJONG/ASSOCIATED PRESS

Η συμπεριφορά του ήταν άσχημη ακόμα και στις λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, αρνούταν να ακολουθήσει τις οδηγίες του συλλόγου για τη διατροφή του. Δεν πίνει τα υγρά που πρέπει έπειτα από τις προπονήσεις για την αναπλήρωση των στοιχείων που χάνει ο οργανισμός, αντ' αυτού φτύνει τα ροφήματα στο χορτάρι όταν δεν τον βλέπουν οι προπονητές του. Ύστερα από μία προπόνηση αρνήθηκε να κάνει το καθιερωμένο μπάνιο στον πάγο που κάνουν οι παίκτες για να αποκαταστήσουν τους μύες και σχεδόν τον έσυρε για να το κάνει ο (συνομήλικος) Μαντουέκε.

Στο μείγμα της συμπεριφοράς προστίθενται και οι αμέτρητοι μικροτραυματισμοί που τον θέτουν συχνά πυκνά εκτός υποχρεώσεων. Ακόμα και στο ρεπό του έχει δηλώσει πως τραυματίστηκε. Στο παρελθόν είχε ενημερώσει ότι θα εργαστεί εξτρά με προσωπικό γυμναστή, ωστόσο όταν ο σύλλογος έψαξε την εξέλιξη των προπονήσεών του, ο γυμναστής αποκρίθηκε ότι δεν είχε δει τον Ιχαταρέν για ένα μήνα. Την εβδομάδα που δήλωσε ασθένεια, υπήρξαν άνθρωποι του συλλόγου που δεν πίστεψαν ότι ο παίκτης είχε κάποιο πρόβλημα.

Η τελευταία ευκαιρία του

Ο Ράιολα τον στηρίζει εμπράκτως και σύντομα πέρασε στην αντεπίθεση με δημόσια τοποθέτησή του για το γεγονός ότι ο πελάτης του έμεινε εκτός αποστολής αλλά και εκτός προπονήσεων. Ο Ολλανδοϊταλός ατζέντης απάντησε τη Δευτέρα σε Σμιτ και Αϊντχόφεν, μέσω της 'Der Telegraaf'.

"Αυτό που συνέβη χθες ήταν εντελώς ανάξιο για την Αϊντχόφεν. Ο σύλλογος είπε ψέματα και τα πράγματα μεταξύ εμού και του Σμιτ δεν πηγαίνουν καλά. Δεν συμφωνώ με την ανακοίνωση ή την απόφαση. Νομίζω ότι ο προπονητής χάθηκε, όταν επιχείρησε να δικαιολογήσει την απόφαση στους παίκτες. Καλύτερα να έμενε σπίτι του. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο, δεν έχει λογική. Από όσα άκουσα, ούτε οι παίκτες εγκρίνουν την απόφαση. Θα το συζητήσουμε με τη διοίκηση. Είμαι χαρούμενος που ο Σμιτ δεν ήταν ο προπονητής του Ντιέγκο Μαραντόνα, επειδή δεν θα βλέπαμε ποτέ τον αληθινό Μαραντόνα".

Ο Ράιολα πρόσθεσε ότι ο σύλλογος και ο Σμιτ δεν θα έπρεπε να έχουν πρόβλημα να υπολογίζουν τον Ιχαταρέν παρότι δεν υπογράφει νέο συμβόλαιο, αφού το ίδιο ισχύει και με τους Ντόνιελ Μάλεν, Πάμπλο Ροσάριο και Ντάμφρις. Μάλιστα, ο τελευταίος έχει ανακοινώσει ότι δεν θέλει να ανανεώσει και το καλοκαίρι θα πρέπει να πουληθεί.

Ο Ιχαταρέν θα επιστρέψει στις προπονήσεις την Τετάρτη. Επόμενος αγώνας είναι αυτός της Κυριακής κόντρα στη Φορτούνα του Λάζαρου Ρότα και του Δημήτρη Εμμανουηλίδη. Ύστερα από τον αποκλεισμό στο κύπελλο (Άγιαξ) και στην Ευρώπη (Ολυμπιακός), απομένει ένας στόχος για την Αϊντχόφεν, το πρωτάθλημα, όπου βρίσκεται 6 βαθμούς πίσω (με ένα παιχνίδι παραπάνω) από τον 'Άίαντα'. Το κλίμα για τον Ιχαταρέν δεν είναι ιδανικό για να επιστρέψει. Αν πάρει μια τελευταία ευκαιρία, ίσως είναι την Κυριακή. Ειδάλλως, ο αγώνας με τον Ολυμπιακό στάθηκε η αφορμή να ολοκληρωθεί άδοξα η θητεία του στην ομάδα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK