Ο Ολυμπιακός θα προτιμούσε να μην έχει τον σεβασμό της Άρσεναλ

Στην θεωρία, τα όπλα των 'ερυθρολεύκων' δεν μοιάζουν αρκετά για να φέρουν τη νίκη στην ρεβάνς του Emirates. Σίγουρα κανείς δεν μπορεί να τους στερήσει το δικαίωμα να πολεμήσουν. Αν θα επιστρέψουν με την ασπίδα τους ή πάνω σε αυτή, θα το ξέρουμε απόψε το βράδυ λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

O Παπασταθόπουλος ασπάζεται τον Τσιμίκα σε ένα στιγμιότυπο από την αναμέτρηση Ολυμπιακός - Άρσεναλ (0-1) στο 'Γ. Καραϊσκάκης', για την φάση των 32 του Europa League. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI
O Παπασταθόπουλος ασπάζεται τον Τσιμίκα σε ένα στιγμιότυπο από την αναμέτρηση Ολυμπιακός - Άρσεναλ (0-1) στο 'Γ. Καραϊσκάκης', για την φάση των 32 του Europa League. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Στο 65ο λεπτό της αναμέτρησης του Φαλήρου δεν υπάρχει σκορ ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Άρσεναλ. Ο Μαρτίνς τραβάει εκτός αγώνα τον Μπουχαλάκη και ρίχνει στη μάχη τον Φορτούνη. Η διάταξη του Ολυμπιακού αλλάζει από 4-3-3 σε 4-2-3-1. Δέκα λεπτά αργότερα τίποτα δεν έχει αλλάξει. Στα μάτριξ του γηπέδου δεσπόζουν τα... κουλούρια, αλλά κανείς στο στρατόπεδο των 'ερυθρολεύκων' δεν μοιάζει να συμβιβάζεται με το ορατό -πλέον- ενδεχόμενο της ισοπαλίας. Ο Ολυμπιακός θέλει τη νίκη απέναντι σε μια ομάδα πρώτης γραμμής στην Premier League.

Ο Μαρτίνς ρίχνει στο ματς και τον Λοβέρα αποσύροντας τον Μασούρα. Ο Αργεντίνος με τον Φορτούνη και τον Βαλμπουενά σχηματίζουν την τριάδα στην πλάτη του Ελ Αραμπί. Ένα overlap του Σάκα στο 81' φέρνει την ασίστ στον Λακαζέτ, για το 0-1 στο 'Γ. Καραϊσκάκης'. Με το σφύριγμα της λήξης ο Ολυμπιακός ξέρει πως πλέον η ρεβάνς στο Emirates μετατρέπεται σε... mission impossible.

Εμπόδιο η νοοτροπία του Αρτέτα

Ένα σοβαρό πρόβλημα για τον Ολυμπιακό στο πρώτο ματς αποδείχθηκε ο... σεβασμός που έδειξαν οι Λονδρέζοι και ο Μικέλ Αρτέτα στην δυναμική του. Ο Ισπανός τεχνικός είχε μελετήσει τα παιχνίδια των Πειραιωτών στο Champions League και κατάλαβε τον κίνδυνο. Ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό του πως αντιμετωπίζει μια ομάδα του... ανυπόληπτου ελληνικού πρωταθλήματος. Φρόντισε όχι απλά να το επικοινωνήσει, αλλά και να πείσει τους παίκτες του πως πρόκειται για μια πολύ απαιτητική αναμέτρηση.

Ο Αρτέτα γνώριζε τι συνέβη στο 2-2 του Ολυμπιακού με την Τότεναμ, πώς οι 'ερυθρόλευκοι' έφτασαν να προηγούνται 2-0 των Spurs στο Λονδίνο. Πόσο έφτασαν στα άκρα την Μπάγερν Μονάχου στο 2-3 του Φαλήρου και πόσο αντιστάθηκαν στο Μόναχο. Ήξερε ο προπονητής των 'κανονιέρηδων' ότι αν επιτρέψει στον Ολυμπιακό να ενθουσιαστεί, μπορεί να το πληρώσει. Επέλεξε έναν στόπερ (Παπασταθόπουλος) για το δεξί άκρο της άμυνας, δίνοντας του εντολή να μένει πάντα πίσω. Τράβηξε χαλινάρια στους Γκεντουζί, Τζάκα, έβαλε τον Γουίλοκ για να ασκεί πίεση στην πρώτη πάσα. Ζήτησε κυκλοφορία της μπάλας σε χαμηλό τέμπο, για να μην επιτρέψει στον αντίπαλο να αποκτήσει ρυθμό.

Ξέχωρα από τις αγωνιστικές δυσκολίες που προκύπτουν από την διαφορά ρόστερ, παραστάσεων και την ποιότητα του πρωταθλήματος, ο Ολυμπιακός έχει ένα ακόμη σοβαρό εμπόδιο ενόψει της ρεβάνς: ούτε η Άρσεναλ, ούτε ο Αρτέτα δείχνουν σημάδια υποτίμησης ή πίστης πως η πρόκριση είναι ήδη στο τσεπάκι τους. Ο Ισπανός τεχνικός δεν μοιάζει διατεθειμένος να αφήσει πρωτοκλασάτους παίκτες στον πάγκο. Θεωρεί πως ο Ολυμπιακός είναι σε θέση να προβληματίσει την ομάδα του, αν δεν τον αντιμετωπίσει με την δέουσα σοβαρότητα.

Ένα εκτεταμένο ροτέισον θα άφηνε στους Πειραιώτες παραθυράκια που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν. Ο Ολυμπιακός σίγουρα θα προτιμούσε να μην έχει τον σεβασμό της Άρσεναλ. Θα ήθελε να την βρει χαλαρή, ανυποψίαστη, μπλαζέ. Κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Και οι παίκτες του Μαρτίνς δεν θα κληθούν απλά να κοντραριστούν με την κλάση παικτών όπως οι Λακαζέτ, Ομπαμεγιάνγκ, Εζίλ, Τορέιρα ή Νταβίντ Λουίζ, αλλά και με την διάθεση τους να αντιμετωπίσουν με απόλυτη σοβαρότητα τη ρεβάνς.

Δικαίωμα στην μάχη

Το σίγουρο είναι πως ο Ολυμπιακός δεν μπαίνει στην αναμέτρηση με το αίσθημα της παράδοσης. Τόσο στις δηλώσεις, όσο και στις συζητήσεις του τεχνικού επιτελείου και των παικτών, είναι ξεκάθαρη η επιθυμία να κυνηγήσουν τις όποιες ελπίδες τους αναλογούν για την πρόκριση στους 16 του Europa League. Θα μπει για να παλέψει ο Ολυμπιακός. Δεδομένα θα πρέπει να βοηθήσουν και οι συγκυρίες. Από εκεί και πέρα, τα κουκιά είναι μετρημένα για τον Μαρτίνς. Τόσο στην διάταξη και την τακτική, όσο και στα πρόσωπα. Ο Σισέ θα μπει στο πλάι του Μπα αντί του τιμωρημένου Σεμέδο. Η τριανδρία στον άξονα με Γκιλιέρμε, Μπουχαλάκη και Καμαρά δεν αλλάζει. Μοναχικός καβαλάρης στην επίθεση ο Ελ Αραμπί. Θέση υπάρχει για τον Βαλμπουενά και εδώ είναι ένα θέμα πώς θα καταφέρει ο Μαρτίνς να τον 'κρύψει' ανασταλτικά. Μασούρας ή Ραντζέλοβιτς θα καλύψουν την άλλη πτέρυγα.

Κακά τα ψέμματα, είναι απίθανο να κάνει παιχνίδι πρωτοβουλίας ο Ολυμπιακός στο Emirates. Θα παίξει πίσω από τη μπάλα και θα ψάξει το γκολ με συγκεκριμένους τρόπους: στην κόντρα επίθεση, στις στημένες φάσεις και μέσα από μια έμπνευση του Βαλμπουενά. Στην θεωρία, τα όπλα αυτά δεν μοιάζουν αρκετά. Στην πραγματικότητα, οι 'ερυθρόλευκοι' θα πρέπει να αγγίξουν το τέλειο στις επιλογές τους και την οικονομία του παιχνιδιού. Το σημαντικότερο όπλο τους, είναι πως δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Η άγνοια κινδύνου μπορεί να αποδειχθεί ένας απρόσμενος σύμμαχος. Σίγουρα κανείς δεν μπορεί να τους στερήσει το δικαίωμα να πολεμήσουν. Αν θα επιστρέψουν με την ασπίδα τους ή πάνω σε αυτή, θα το ξέρουμε απόψε (27/02) το βράδυ λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Ποια διοργάνωση πρέπει να είναι η προτεραιότητα του Ολυμπιακού; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK