Ο Ολυμπιακός τζογάρει την ευρωπαϊκή του προοπτική σε 48 ώρες

Πόρτο, Μάντσεστερ Σίτι και Μαρσέιγ. Μια... πονηρή κλήρωση που επιτρέπει στον Ολυμπιακό να σκέφτεται την πρόκριση στους '16' του Champions League, αλλά μπορεί και να αποδειχθεί παγίδα ακόμη και για την 3η θέση που οδηγεί στο Europa League. Τα 24ωρα που μεσολαβούν μέχρι τις 5 Οκτώβρη θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή προσπάθεια των Πειραιωτών.

Οι παίκτες του Ολυμπιακού πανηγυρίζουν την πρόκριση τους στους ομίλους του Champions League 2020-2021, μετά το 0-0 στο ΓΣΠ με την Ομόνοια και σε συνδυασμό με το 2-0 του 'Γ. Καραϊσκάκης' | 29/09/2020
Οι παίκτες του Ολυμπιακού πανηγυρίζουν την πρόκριση τους στους ομίλους του Champions League 2020-2021, μετά το 0-0 στο ΓΣΠ με την Ομόνοια και σε συνδυασμό με το 2-0 του 'Γ. Καραϊσκάκης' | 29/09/2020 LATO KLODIAN / EUROKINISSI

Η αλήθεια είναι πως ο Ολυμπιακός τα κάταφερε απέναντι σε δυσκολότερους αντιπάλους στο πρόσφατο παρελθόν. Έτσι ταξιδεύοντας στην Κύπρο για τη ρεβάνς με την Ομόνοια, έχοντας στις αποσκευές του το 2-0 από την αναμέτρηση του Φαλήρου, όφειλε απλά να προστατεύσει το προβάδισμα του. Το έκανε με σχετική ευκολία. Ελάχιστα κινδύνευσε, περισσότερο έχασε την ευκαιρία να ντουμπλάρει τις νίκες του αφού δεν κατάφερε να μετατρέψει σε γκολ έστω μια από τις 28 τελικές (10 στον στόχο) που κατέγραψε η στατιστική του στο 90λεπτο του ΓΣΠ.

Επί της ουσίας η βάση της πρόκρισης ήταν το μηδέν παθητικό, κάτι που ο Ολυμπιακός έχει πετύχει και στα πέντε επίσημα ματς που έχει δώσει μέσα στον Σεπτέμβρη! Στον τελικό του Κυπέλλου με την ΑΕΚ, στα ματς με Αστέρα και Παναιτωλικό στο πρωτάθλημα, στις δύο αναμετρήσεις με τον Ομόνοια. Από τη στιγμή που δεν δέχθηκε γκολ από τους Κύπριους σε 180 λεπτά, ήταν φυσικό επόμενο να πάρει το εισιτήριο για τους ομίλους του Champions League 2020-2021.

Περίμενε να δει αν η κληρωτίδα θα του κλείσει το μάτι ή θα τον ρίξει στα... πολύ δύσκολα. Το δεδομένο ήταν πως ομάδα στα μέτρα της Ομόνοιας δεν θα συναντήσει. Μάντσεστερ Σίτι, Πόρτο και Μαρσέιγ απέιδεξαν του λόγου το αληθές. Σε μια κλήρωση... πονηρή, που του επιτρέπει να ονειρεύεται μέχρι την πρόκριση στους '16' της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης αλλά συνάμα βάζει σε αμφισβήτηση ακόμη και την 3η θέση για το Europa League.

Έτσι στα 24ωρα που απομένουν μέχρι την λήξη της μεταγραφικής περιόδου, ο Ολυμπιακός θα κοιτάξει να σχηματίσει την τελική εικόνα του ρόστερ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στο σημείο που φτάσαμε, το 'καλύτερο δυνατό' μάλλον συναντάται στην προσπάθεια να μην χάσει κάποιον από τους σημαντικούς παίκτες του, όπως οι Σα, Καμαρά, Σεμέδο...

Οι τρεις... τελευταίοι (;)

Βινάγκρε, Μπρούμα και Τιάγκο Σίλβα. Οι τρεις τελευταίες χρονικά προσθήκες στο ρόστερ, οι δύο υπέραπαραίτητες, η τρίτη σε ρόλο... αναβάθμισης. Προφανώς ο Χολέμπας δεν μπορούσε να βγάλει μόνος του τη σεζόν. Άλλωστε η χρησιμότητα της απόκτησης του είχε εν πολλοίς να κάνει με το ξεκίνημα της περιόδου, όπου ο Ολυμπιακός χρειαζόταν εμπειρία και παίκτη που δεν θα είχε ανάγκη χρόνο προσαρμογής για να καλύψει το κενό του Τσιμίκα. Αυτό έγινε, όμως τώρα αλλάζει η εικόνα. Μετά και την διακοπή θα ακολουθήσει ένα δίμηνο με συνεχόμενες αγωνιστικές υποχρεώσεις, όπου ο 36χρονος μπακ θα κληθεί να βοηθήσει στην ομαλή μετάβαση του Βινάγκρε στην 11άδα, με τον ρόλο του back up πλέον...

Η αλήθεια είναι πως μπορεί να υπήρχαν σοβαρές δικαιολογίες, αλλά οι Πειραιώτες είχαν αργήσει στην υπόθεση του αριστερού μπακ όπως και σε αυτή του εξτρέμ. Με τις επιλογές των Βινάγκρε και Μπρούμα, μάλλον αυτή η αργοπορία δικαιολογείται/δικαιώνεται. Ο πρώτος σε έναν 'νορμάλ' ποδοσφαιρικο κόσμο δεν θα έπρεπε να έρθει ποτέ στην Ελλάδα, ο δεύτερος έχει όλο το πακέτο (ποιότητα, ταχύτητα, ηλικία, μεταπωλητική αξία) που ψάχνει ο Ολυμπιακός.

Τον τρίτο της παρέας τον ξέραμε ήδη. Είναι ο Τιάγκο Σίλβα, σε τράμπα με τον Καφού. Ανάμεσα σε Νότιγχαμ Φόρεστ και Ολυμπιακό, με ευνοημένους μάλλον (γιατί μένει να αποδειχθεί στο χορτάρι) τους 'ερυθρόλευκους'. Καλός ποδοσφαιριστής ο Καφού, καλύτερος ο Τιάγκο Σίλβα, τουλάχιστον στην θεωρία. Και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε σε τι ρόλο ακριβώς σκοπεύει να τον χρησιμοποιήσει ο Πέδρο Μαρτίνς.

Υπό προϋποθέσεις... πέντε

Θα μπορούσαν οι μεταγραφές να φτάσουν τις πέντε; Ναι, αλλά κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Η Μπενφίκα μετά την πώληση του Ρούμπεν Ντίας στην Μάντσεστερ Σίτι έχει γεμάτα ταμεία και μεγαλύτερη άνεση να κινηθεί μεταγραφικά. Μπορεί να έχει ακόμη τουλάχιστον... 3,5 στόπερ που μπορούν να παίξουν βασικοί (Οταμέντι, Βερτόνχεν, Φέρο, Λέμα), με τον αμυντικό μέσο Βάιγκλ ικανό να δώσει λύσεις και ως κεντρικός αμυντικός, ωστόσο οι Πορτογάλοι επιμένουν πως ο Ζόρζε Ζεζούς δεν ξεχνά τον Ρούμπεν Σεμέδο. Ο τελευταίος έχει πραγματοποιήσει πολύ καλές εμφανίσεις μέσα στον Σεπτέμβρη, όμως δεν ήταν... σίγουρος αν θέλει να μείνει.

Ο Μαρτίνς έβαλε πλάτη σε σημείο να δηλώσει πως ο παίκτης δεν έχει καμία διάθεση να φύγει, αντιθέτως επιθυμεί να ανανεώσει και να παραμείνει στον Ολυμπιακό. Και το έκανε τη στιγμή που βούιζε ο τόπος πως μόνο έτσι δεν είναι τα πράγματα. Ο Σεμέδο πράγματι έχει πρόταση για νέο συμβόλαιο στα χέρια του, με σημαντικά αυξημένες ετήσιες αποδοχές σε σχέση με τις 700.000 ευρώ που είναι η αμοιβή του σήμερα. Επικοινωνιακά πάντως δεν το χειρίστηκε καλά, αφού λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις του προπονητή του, ο ίδιος υποστήριξε δημόσια πως δεν ξέρει τι θα κάνει, αμφιταλαντεύεται για το μέλλον του και θα συζητήσει με τη μητέρα του αν είναι καλύτερο γι' αυτόν να συνεχίσει στην Ελλάδα ή να επιστρέψει στην πατρίδα του... Οι τελευταίες εξελίξεις θέλουν την Μπενφίκα να προσφέρει 12 εκατ. ευρώ και τον Ολυμπιακό να ζητάει 20 εκατ. ευρώ, με σκοπό είτε να αποθαρρύνει τους 'αετούς', είτε να... τους τα πάρει χοντρά! Πλεόν οι πιθανότητες είναι αυξημένες για την παραμονή του Πορτογάλου στόπερ. Προφανώς αν υπάρξει ανατροπή, ο Ολυμπιακός θα προχωρήσει σε μια ακόμη μεταγραφή για την αντικατάσταση του στο ρόστερ.

Από εκεί και πέρα υπάρχει το σενάριο απόκτησης και δεύτερου εξτρέμ, όμως μένει να δούμε ποιο είναι το σκεπτικό. Και φέτος ο Πέδρο Μαρτίνς θα στηριχθεί αρκετά στο 4-3-3. Σε αυτή τη διάταξη, τόσο ο Βαλμπουενά όσο και ο Φορτούνης έχουν ρόλο στα φτερά της επίθεσης. Εκεί όπου υπάρχουν ήδη οι Μασούρας, Ραντζέλοβιτς, Λοβέρα, ο εξελίξιμος Βρουσάι και υπό συνθήκες ο Μπρούνο - τον Βραζιλιάνο εκθείασε πρόσφατα ο Μαρτίνς για την χρησιμότητα στο ρόστερ. Συν φυσικά τον 'αντί-Ποντένσε', Μπρούμα. Ακόμη κι αν προχωρήσουμε στην εύκολη υπόθεση, που θέλει τους Βρουσάι - Μπρούνο εκτός ρόστερ και δανεικούς, με το σενάριο απόκτησης δύο εξτρέμ ο Ολυμπιακός θα έχει επτά παίκτες για δύο θέσεις στο 4-3-3 και το 4-4-2. Και επτά παίκτες για τρεις θέσεις όσες φορές παραταχθεί με 4-2-3-1. Κάτι που σημαίνει πως σε πολλά παιχνίδια τουλάχιστον δύο από αυτούς θα περισσεύουν... Εκτός αν το σκεπτικό (για δεύτερο εξτρέμ) αφορά παίκτη με προοπτική για το μέλλον, που φέτος θα αγωνιστεί δανεικός.

Παίζει τις πιθανότητες του

Οι Σα, Καμαρά και Ελ Αραμπί εξακολουθούν να έχουν θαυμαστές στο εξωτερικό. Στο σημείο που έχουμε φτάσει μοιάζει πολύ δύσκολο να συναινέσει ο Ολυμπιακός στην παραχώρηση τους, όμως πριν σφυρίξουν λήξη οι μεταγραφές τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί. Σίγουρα ο Μαρτίνς δεν θέλει ούτε να ακούει για μια τέτοια εξέλιξη... Ο λόγος προφανής. Το ίδιο προφανές είναι π.χ. πως ο Φαμπιάνο της Ομόνοιας άφησε καλές εντυπώσεις στους 'ερυθρόλευκους', αλλά με τον Σα στο ρόστερ δεν μοιάζει να έχει λογική κίνηση απόκτησης του, ειδικά από τη στιγμή που πέραν του έμπειρου Κρίστινσον υπάρχει ο φέρελπις Τζολάκης τον οποίο εμπιστεύεται πολύ ο προπονητής.

Για τον Καμαρά πάντα υπήρχε ο 'φόβος' αποχώρησης του, το τελευταίο που χρειάζονταν οι Πειραιώτες ήταν το δυνατό μπάσιμο ομάδας του Κατάρ για τον Ελ Αραμπί, προσφέροντας στον παίκτη ένα μυθικό συμβόλαιο με τα πολλά περισσότερα χρήματα (σχεδόν τριπλάσια) από αυτά που εισπράττει στον Ολυμπιακό ετησίως. Ωστόσο οι 'ερυθρόλευκοι' την Τετάρτη υποστήριζαν πως δεν τίθεται θέμα πώλησης του Μαροκινού φορ, που μάλιστα πάει για νέο διετές συμβόλαιο με καλύτερες αποδοχές.

Μετά και το ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα, ακολουθεί διακοπή και μέχρι τότε το ρόστερ του Ολυμπιακού θα έχει κλείσει. Ο Μαρτίνς θα έχει στην διάθεση του δύο σκάρτες (αφού θα λείπουν οι διεθνείς κάποιες μέρες) εβδομάδες προκειμένου να έχει έτοιμη την ομάδα του για την έναρξη της φάσης των ομίλων του Champions League. Εκεί όπου ανάλογα με την κλήρωση, ο Ολυμπιακός θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει την πρόκριση του στους '16' ή έστω την 3η θέση που οδηγεί στο Europa League. Και τα 24ωρα που μεσολαβούν μέχρι τις 5 Οκτώβρη θα παίξουν καθοριστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια του, διαμορφώνοντας ευνοϊκά ή δυσοίωνα τις πιθανότητες διάκρισης του στη διοργάνωση. Και στην εν γένει ευρωπαϊκή του παρουσία στο υπόλοιπο της φετινής σεζόν...

News 24/7

24MEDIA NETWORK