Ο Ομπαμεγιάνγκ ξυπνάει εφιαλτές... Εζίλ στην Άρσεναλ

Με 70 γκολ σε 109 ματς μέχρι το τέλος της περσινής σεζόν, ο Ομπαμεγιάνγκ 'φλέρταρε' με την περίπτωση μεταγραφής. Η Άρσεναλ τον 'έδεσε' με νέο συμβόλαιο και 350.000 ευρώ την εβδομάδα. Από τότε ο Γκαμπονέζος διεθνής δεν έχει σκοράρει στην Premier League και οι αριθμοί του παρουσιάζουν κατακόρυφη πτώση...

Ο Πιέρ Ομπαμεγιάνγκ στην διάρκεια της αναμέτρησης με την Μάντσεστερ Σίτι στο 'Etihad', στις 17 Οκτώβρη 2020. (Martin Rickett/Pool via AP)
Ο Πιέρ Ομπαμεγιάνγκ στην διάρκεια της αναμέτρησης με την Μάντσεστερ Σίτι στο 'Etihad', στις 17 Οκτώβρη 2020. MARTIN RICKETT/POOL VIA AP

Με τις μεταγραφικές σειρήνες να ηχούν στ' αυτιά του Πιερ Ομπαμεγιάνγκ, η Άρσεναλ δεν άργησε να κάτσει στο τραπέζι των συζητήσεων με τον Γκαμπονέζο διεθνή κυνηγό. Προσφέροντας του νέο συμβόλαιο, με τον οποίο τον έκανε τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη της Άρσεναλ, ξεπερνώντας κατά μερικές χιλιάδες ευρώ τον -παροπλισμένο πλέον- Μεσούτ Εζίλ. Ο Ομπαμεγιάνγκ υπέγραψε την καινούργια συμφωνία που τον κρατά ως το Emirates ως το καλοκαίρι του 2023 και η οποία του αποφέρει πλέον περισσότερα από 350.000 ευρώ την εβδομάδα!

Ο Ομπαμεγιάνγκ ξυπνάει εφιαλτές... Εζίλ στην Άρσεναλ

Οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια στα μέσα Σεπτέμβρη, μετά το παιχνίδι της πρεμιέρας για την Premier League 2020-2021 στην έδρα της Φούλαμ. Τότε που ο 31χρονος επιθετικός σκόραρε τελευταία φορά με τη φανέλα των Λονδρέζων στο πρωτάθλημα. Έκτοτε τα νούμερα του παρουσιάζουν καθίζηση και στην Άρσεναλ... τρέμουν στην ιδέα μιας νέας περίπτωσης Εζίλ.

Ο Ομπαμεγιάνγκ μεσοβδόμαδα βρήκε δίχτυα κόντρα στη Ραπίντ Βιέννης για το Europa League, ωστόσο εντός συνόρων οι εμφανίσεις του είναι αποκαρδιωτικές. Αν και το δείγμα αγώνων δεν είναι μεγάλο και θα μπορούσε να μεταφραστεί σε ντεφορμάρισμα, οι αριθμοί του έχουν πάρει την κατιούσα. Τα σουτ που επιχειρεί ανά παιχνίδι έχουν πέσει κατά περίπου 1/3, οι προσπάθειες στον στόχο μειώθηκαν κατά 50%, ακριβώς όπως και οι επαφές του με τη μπάλα μέσα στην αντίπαλη περιοχή, ενώ έχει τις μισές ντρίμπλες ανά 90 λεπτά σε σχέση με το διάστημα πριν την υπογραφή του νέου συμβολαίου. Ουσιαστικά η μοναδική κατηγορία που εμφανίζει βελτίωση είναι οι δημιουργίες ευκαιριών, με 1.2 από 0.9 ανά 90 λεπτά. Ωστόσο, το γεγονός πως δεν έχει σκοράρει στην Premier League μετά το νέο του συμβόλαιο δημιουργεί έντονο προβληματισμό στο στρατόπεδο της Άρσεναλ.

Ανά 90' Προ συμβολαίου Premier League Νέο συμβόλαιο Ανά 90'
- 86 Εμφανίσεις 5 -
- 7017 Λεπτά 450 -
- 55 Γκολ 0 -
- 12 Ασίστ 1 -
- 127.6 Λεπτά/γκολ - -
- 24.9 Ποσοστό επιτυχημένων σουτ 0 -
2.8 221 Συνολικά σουτ 5 1.0
0.3 104 Σουτ στον στόχο 3 0.6
1.9 73 Δημιουργία ευκαιριών 6 1.2
4.8 371 Επαφές στην περιοχή 12 2.4
0.6 43 Κερδισμένες κατοχές 2 0.4
0.7 58 Επιτυχημένες ντρίμπλες 2 0.4
- 46.8 Ποσοστό επιτυχίας ντρίμπλας 40 -
0.7 57 Τάκλιν 4 0.8
- 70.2 Επιτυχημένα τάκλιν 75 -
- 42 Κερδισμένα παιχνίδια 2 -

Πρόσφατα ο Μικέλ Αρτέτα κάλεσε τον Γκαμπονέζο διεθνή να διαχειριστεί την πίεση του κορυφαίου παίκτη της ομάδας, τονίζοντας πως πρέπει να βάλει τον εαυτό του σε θέσεις που θα τον βοηθήσουν στην επίτευξη τερμάτων. Οι οπαδοί των 'κανονιέρηδεων' με τη σειρά τους ζητούν από τον Ισπανό τεχνικό να σταματήσει να τοποθετεί τον Ομπαμεγιάνγκ στα άκρα της επίθεσης, θεωρώντας πως αυτή η επιλογή εμποδίζει τον παίκτη να αποδώσει σύμφωνα με τις δυνατότητες του. Και ίσως έχουν δίκιο.

Από τον Γενάρη του 2018, όταν αποκτήθηκε από την Ντόρτμουντ, ο 31χρονος επιθετικός έχει 40 γκολ και 10 ασίστ σε 66 ματς ως φορ, 28 γκολ και 7 ασίστ σε 39 ματς ως αριστερός ακραίος επιθετικός και 5 γκολ σε 11 παιχνίδια ως δεξιός ακραίος επιθετικός. Παίζοντας στην κορυφή της επίθεσης ίσως βολεύεται περισσότερο πλέον, όμως δεν εξηγεί στο 100% την αφλογιστία του αυτή την περίοδο, καθώς βλέπουμε πως έβρισκε αρκετά εύκολα δίχτυα και ως ακραίος κυνηγός.

Σε πρώτη φάση ο Αρτέτα επιχειρεί να τονώσει την ψυχολογία του παίκτη και είναι δεδομένο πως αναζητά τους τακτικούς λόγους που ενδεχομένως να έχουν παίξει ρόλο στην καθίζηση του Ομπαμεγιάνγκ αυτή την εποχή. Μπορεί η απάντηση να βρίσκεται στην αλλαγή θέσης, μπορεί και όχι. Το μόνο σίγουρο είναι πως στην Άρσεναλ ούτε που θέλουν να σκέφτονται το... εφιαλτικό σενάριο μιας νέας περίπτωσης Εζίλ, βλέποντας τον πλέον ακριβοπληρωμένο παίκτη του ρόστερ να μην αποδίδει ούτε κατ' ελάχιστον με βάση τις αποδοχές του. Και ευελπιστούν πως σύντομα ο Αρτέτα με τον Ομπαμεγιάνγκ θα βρουν τον τρόπο ώστε ο Γκαμπονέζος να αρχίσει να 'αποπληρώνει' μέρος του συμβολαίου του με την αποτελεσματικότητα του στο χορτάρι...


News 24/7

24MEDIA NETWORK