Ο οργισμένος Μελιόπουλος πρώτα εκτέθηκε και μετά εξέθεσε

Ο Δημήτρης Μελιόπουλος επιβεβαίωσε ότι στα 19 του σταματάει το ποδόσφαιρο και με δύο οργισμένα ποσταρίσματα στο facebook είπε τη δική του αλήθεια. Η οποία ίσως είναι αλήθεια πολλών εκκολαπτόμενων παικτών.

Ο οργισμένος Μελιόπουλος πρώτα εκτέθηκε και μετά εξέθεσε
Ο Μελιόπουλος σε παλαιότερο ματς στο Ολυμπιακό Στάδιο μεταξύ ΑΕΚ και Ξάνθης EUROKINISSI

Σε μία χρονική περίοδο που το Joker φέρνει στο προσκήνιο με τον πιο ακραιφνή τρόπο την περιθωριοποίηση ανθρώπων, το ποδόσφαιρο εξακολουθεί βαυκαλίζεται πως πρόκειται για ένα άθλημα που θέλει όλο τον κόσμο κάτω από τις φτερούγες του. Τα πρόσφατα περιστατικά με τον στρατιωτικό χαιρετισμό των Τούρκων ποδοσφαιριστών και τη ρατσιστική συμπεριφορά των Βούλγαρων φιλάθλων άνοιξαν τη συζήτηση για το κατά πόσο το άθλημα αυτό καθαυτό έχει τη δύναμη να περικλείει τους πάντες.

Υπάρχει και η αντίθετη περίπτωση, όμως. Μέλη του ποδοσφαιρικού κόσμου, βασικά γρανάζια όπως οι παίκτες, να θέλουν να ξεφύγουν από αυτήν την πραγματικότητα και μάλιστα προτού καλά καλά γευτούν όλα τα κάλλη του 'βασιλιά των σπορ', προτού απολαύσουν τους καρπούς των κόπων που έκαναν επί χρόνια ως παιδιά για να φτάσουν να αγωνίζονται σε επαγγελματικό επίπεδο. Ο Δημήτρης Μελιόπουλος ανήκει σε αυτήν την κατηγορία...

"Τίποτα δεν μπορεί να αγοράσει την προσωπικότητά μου"

Ο 19χρονος φέρει στο βιογραφικό του εδώ και λίγες εβδομάδες την ιδιότητα του πρώην ποδοσφαιριστή, όπως έγραψε και ο Γιώργος Περπερίδης. Αυτό επέλεξε για την καριέρα του, παρότι γεννήθηκε μόλις στις 22 Μαρτίου 2000 και σίγουρα δεν διεκδικεί τον τίτλο του πιο έμπειρου ανθρώπου στο ποδόσφαιρο. Προτίμησε να μην παραμείνει σε έναν χώρο "για τα λεφτά, για τις ευκολίες και για όλα τα συναφή". Η επιλογή του πιθανότατα να είναι η ακαδημαϊκή μόρφωση ή κάτι άλλο, το βέβαιο είναι ότι στο ζύγι εκείνος ήταν που αποφάσισε τι ήταν σωστό για τον ίδιο, ακόμα κι αν η πλάστιγγα για τον υπόλοιπο κόσμο έγερνε εκεί που βρίσκονταν τα συμβόλαια και η δόξα.

***

"Δεν έκανα ποτέ μου κάτι για τα λεφτά, τα πεκούνια. Αλίμονο. Θα πρέπει να μην ζω αν το κάνω αυτό. Γιατί τίποτα δεν μπορεί να αγοράσει την προσπάθεια, την θέληση για τα όνειρα και τα όνειρα τα ίδια. Τίποτα δεν μπορεί να αγοράσει τέτοιες αξίες. Τώρα αν οι άνθρωποι είναι ηλίθιοι και δεν μπορούν να το λάβουν αυτό δεν φταίω εγώ. Δεν έπαιξα ποτέ ποδόσφαιρο επειδή έχει χρήμα και δόξα (όπως κάνουν οι σημερινοί "ποδοσφαιριστές").

Το ότι παράτησα το ποδόσφαιρο, μιας και το έκανα επαγγελματικά και αυτή μου η απόφαση ήταν λιγάκι απότομη, δεν έχει να κάνει με τίποτε άλλο πέρα από την προσωπική μου απόφαση και την προσωπική μου κρίση. Όσο για τα λεφτά, προς Χριστού, δεν λέω πως δεν είναι χρήσιμα.

Σαφώς και είναι εν έτη 2019 και αν μου τα χαρίσουν σαφώς και θα τα πάρω, και θα τα χρησιμοποιήσω για να διευκολύνω κάποιες ανάγκες μου. Είναι απλό! Δεν τίθεται θέμα. Λέω για τα χρήματα γιατί μου είπαν αρκετοί, με κακό συμφερτικό σκοπό, που να τους πάρει ο διάολος, να συνεχίσω για τα λεφτά, για τις ευκολίες και για όλα τα συναφή. Όχι.

Δεν θα κάνω τίποτα με αυτόν τον σκοπό και για αυτόν τον σκοπό. Γιατί, όπως είπα, τίποτα δεν μπορεί να αγοράσει την προσωπικότητά μου, τα όνειρά μου, τις αρχές μου, την ανθρώπινή μου υπόσταση. Η απόφασή μου ήταν αυτή και την έπραξα, Γιατί τα όνειρά μου δεν είναι αυτά.

Αν έχω κάτι τελευταίο να πω, δική μου γνώμη, είναι προς τους νέους, τους συνομήλικούς μου ή τους μικρότερους ή και τους πολύ μικρούς, να παρατήσουν το ποδόσφαιρο και όλους αυτούς τους, απλά, ηλίθιους και να πάρουν στα σοβαρά την καλλιέργεια, τα γράμματα, την μόρφωση, το πνεύμα, την επιστήμη, την τέχνη, τη μουσική, την ποίηση, τον εγκέφαλο, και γενικά το πάνω κεφάλι και ό,τι έχει να κάνει με αυτό και μόνον και να αφήσουν τις φλυαρίες.

Τα είπα δημόσια εδώ μήπως και μπορέσω και πείσω κανέναν νέο (δεν πρόκειται το ξέρω) να σταματήσει το ποδόσφαιρο. Αυτά από μένα. Συγνώμη για όποιον δυσαρεστώ".

***

Το πρώτο (μακροσκελές) μήνυμά του το Σάββατο στο προφίλ που διατηρεί στο facebook ήρθε προς επίρρωση των ρεπορτάζ που δειλά δειλά είχαν κάνει την εμφάνισή τους το προηγούμενο διάστημα. Η πρόθεσή του ήταν γνωστή στους κύκλους του ΠΑΟΚ από τον Ιούνιο. Η ξαφνική φυγή του Ραζβάν Λουτσέσκου που τον ανέδειξε στην Ξάνθη και η άφιξη του Αμπέλ Φερέιρα χρονικά συνέπεσαν με την απουσία του Μελιόπουλου από τα βασικά θέματα του ρεπορτάζ της ομάδας. Πειστική απάντηση δεν εμφανίστηκε ποτέ στον ορίζοντα, με συνέπεια να δημιουργηθεί πεδίο σεναριολογίας. Κανείς δεν το ξεκαθάριζε και ίσως να ήταν τέτοια η κατάσταση, που να μην γινόταν.

Η σεζόν άρχισε, οι υποχρεώσεις του 'δικεφάλου του βορρά' έτρεχαν κι ένας από τους πιο ταλαντούχους Έλληνες ποδοσφαιριστές, που κόστισε 800.000 ευρώ στον ΠΑΟΚ, ήταν απών από το προσκήνιο. Στις αρχές Σεπτεμβρίου έσκασε η 'βόμβα' στο ρεπορτάζ, αφού αποκαλύφθηκε πως ο διεθνής με την Κ21 όχι μόνο δεν θα αγωνιστεί ξανά στους Θεσσαλονικείς, αλλά θα σταματήσει το ποδόσφαιρο.

Ο Δημήτρης Μελιόπουλος σε στιγμιότυπο από την αναμέτρηση ΑΕΚ - Ξάνθη στο ΟΑΚΑ για την Super League, στις 2 Δεκεμβρίου του 2018
Ο Δημήτρης Μελιόπουλος σε στιγμιότυπο από την αναμέτρηση ΑΕΚ - Ξάνθη στο ΟΑΚΑ για την Super League, στις 2 Δεκεμβρίου του 2018 EUROKINISSI SPORTS

Έναν μήνα μετά, εξηγήσεις δεν δόθηκαν. Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ επιχείρησαν να τον μεταπείσουν, όπως προκύπτει από μια συνάντηση που υπήρξε με τον αθλητικό διευθυντή Μάριο Μπράνκο και τον νυν τεχνικό διευθυντή των τμημάτων υποδομής Γιώργο Γεωργιάδη. Εις μάτην. Ο νεαρός ποδοσφαιριστής είχε πάρει τις αποφάσεις του, τις οποίες θα κοινωνούσε με αυτό το μακροσκελές ποστάρισμα.

Το νεαρό της ηλικίας του είναι αδιαμφισβήτητο, όπως και η ωριμότητα σε ορισμένες γραμμές του κειμένου του. "Όσο για τα λεφτά, προς Χριστού, δεν λέω πως δεν είναι χρήσιμα. Σαφώς και εν έτει 2019 αν μου τα χαρίσουν, θα τα πάρω και θα τα χρησιμοποιήσω για να διευκολύνω κάποιες ανάγκες μου". Η ζωή που φαίνεται να απορρίπτει, η 'καλή ζωή' που συνδέεται αυθόρμητα με έναν ποδοσφαιριστή μεγάλου συλλόγου, δεν πρόλαβε να πάρει αριθμό προτεραιότητας στο μυαλό του Μελιόπουλου. Εκείνος δηλώνει ότι προτιμάει "την καλλιέργεια, τα γράμματα, την μόρφωση, το πνεύμα, την επιστήμη, την τέχνη, τη μουσική, την ποίηση, τον εγκέφαλο και γενικά το πάνω κεφάλι".

Ο νεαρός... βετεράνος εκτέθηκε στο κοινό, παρουσίασε τις απόψεις του και μάλιστα επιχείρησε να νουθετήσει τους μικρότερους 'Μελιόπουλους' και να τους απομακρύνει από τον χώρο, να θρυμματίσει τα όνειρά τους για μια καριέρα στο ποδόσφαιρο. Η άποψή του σεβαστή και θα πρέπει να προβληματίσει τους ανθρώπους που στελεχώνουν τα προπονητικά και τα διοικητικά πόστα, σχετικά με το πώς ένας τόσο νεαρός ποδοσφαιριστής κατέληξε σε τέτοια συμπεράσματα.

"Δεν μπορώ να είμαι ρομπότ και μάζα"

Ένας εξ αυτών θα μπορούσε να είναι ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας έκπληξης της φετινής σεζόν, της Ξάνθης. Ο Γιάννης Παπαδημητρίου, επί 15 χρόνια πιστός στρατιώτης της ακριτικής ομάδας ως αμυντικός, πλέον την υπηρετεί εκτός των 4 γραμμών. Από το πόστο του είχε κι αυτός ευθύνη για την ανάπτυξη του Μελιόπουλου σε αθλητικό -και όχι μόνο- επίπεδο. Ο τελευταίος, διαφωνεί.

***

"Αφού ήρθε το πράγμα έτσι, και άρεσε σε κάποιους ο λόγος μου, ας πω και κάτι τελευταίο και δεν με νοιάζει για την απήχηση του. Είναι λογικό να μην θέλει ένας 19αρης άλλο ποδόσφαιρο, όταν στα 17 του χρόνια του είπε ένας ΒΛΑΚΑΣ, που να τον πάρει ο διάολος κι αυτόν με το όνομα Παπαδημητρίου Γιάννης, να είναι ρομπότ και να μην έχει καθόλου προσωπική σκέψη και να κάνει αυτά που του λένε χωρίς να σκέφτεται και πως δεν θέλουνε γνώμες εδώ.

Αυτά λένε σε έναν 17αρη. Αυτά. Τα είπανε σε μένα. Ωραία. Το θέμα δεν είναι αυτό όμως για να καταλήξω σε αυτό που θέλω να πω. Το θέμα είναι πως έπιανα τον εαυτό μου συνεχώς να το Κάνει αυτό και να μην σκέφτομαι προσωπικά και να μην πράττω ελεύθερα. Μολαταύτα αυτός είναι ο λόγος που το σταμάτησα, γιατί δεν μπορώ να είμαι ρομπότ και μάζα, και χυλός και ένα με το κοπάδι και ένα με την ηλιθιότητα. Και ας πούνε οι ποδοσφαιριστές ότι είμαι ψεύτης, πως είναι αλλιώς τα πράγματα.

Αυτά. Δεν μου αρέσει αυτό που κάνω, που ανεβάζω τις σκέψεις μου εδώ αλλά αλλιώς δεν γίνεται να μάθετε τώρα, όσοι δείτε, το πως καταστρέφονται οι άνθρωποι. Πράγματι. Και το αποτέλεσμα νατο. Για πηγαίνετε να μιλήσετε με κανέναν ποδοσφαιριστή, θα το ανακαλύψετε. Γελάω. Βεβαίως υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, είναι περίπου 1 στους 1 εκατομμύριο που εξαιρούνται.

Όσο για το όνομα που ανέφερα το ανέφερα γιατί το ΕΚΑΝΕ αυτός ο φαρισαίος αυτό και για να δείτε πως συμπεριφέρονται και πως ανατρέφουν τα παιδιά και με τι αηδίες γεμίζουν τα κεφάλια μας. Γιάννη επαγγελματία. Ευχαριστώ".

***

Ο Δημήτρης Μελιόπουλος της Ξάνθης σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με την ΑΕΚ για τη Super League 2018-2019 στο Ολυμπιακό Στάδιο, Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018
Ο Δημήτρης Μελιόπουλος της Ξάνθης σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με την ΑΕΚ για τη Super League 2018-2019 στο Ολυμπιακό Στάδιο, Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018 LATO KLODIAN / EUROKINISSI SPORTS

Το δεύτερο και τελευταίο σχετικό μήνυμα του Μελιόπουλου στο facebook ήρθε λίγες ώρες αργότερα και κατακεραυνώνει τον διοικητικό παράγοντα της Ξάνθης. Το τι ακριβώς διημείφθη το γνωρίζουν οι δυο τους και ίσως κανείς άλλος, όμως στο 'κατηγορώ' του νεαρού εύκολα ο καθένας εντοπίζει οδηγίες ή και εντολές που θα δίνονταν σε εκκολαπτόμενους αθλητές ύστερα από κάποια προπόνηση. Τυφλή υπακοή στα λόγια του προπονητή ή του παράγοντα για ένα καλύτερο μέλλον. Χωρίς αμφισβήτηση στα λόγια του, χωρίς πραγματικό δικαίωμα άρνησης.

Ο τρόπος με τον οποίο 'μεγαλώνουν' στα τμήματα υποδομής ενός αθλητικού συλλόγου τα νεαρά παιδιά αποτελεί από μόνος του ένα αντικείμενο συζήτησης. Ο Μελιόπουλος το άγγιξε αφότου πήρε μία απόφαση ζωής, που δεν είχε τολμήσει να την πάρει άλλος Έλληνας παίκτης που είχε φτάσει σε τόσο υψηλό επίπεδο, τόσο μικρός. Κάθε Χιντετόσι Νακάτα που σταματά το ποδόσφαιρο στα 29 του επειδή δεν βρίσκει άλλο λόγο να απασχολείται ως επαγγελματίας παίκτης 'πυροδοτεί' ερωτήματα για την κατάσταση στην οποία έχει περάσει το παιχνίδι τον 21ο αιώνα. Στην Ελλάδα, ένας 19χρονος που μόλις πήρε μεταγραφή στον νταμπλούχο της χώρας του αποφασίζει πως η καλύτερη επιλογή για το μέλλον του είναι να σταματήσει το ποδόσφαιρο. Τα δύο ποσταρίσματα είναι κατατοπιστικά των σκέψεών του, ανεξαρτήτως του ποσοστού δίκαιου ή άδικου υπάρχει στα γραπτά του. Η ζωή, όμως, θα συνεχιστεί.

Ήταν σωστά τα 'κοψίματα' του Παπασταθόπουλου και του Μανωλά από την Εθνική Ελλάδας; Το Pod-όσφαιρο έχει την απάντηση:


News 24/7

24MEDIA NETWORK