Ο παίκτης που πέρασε από Ελλάδα και απήχθη δύο φορές δεν είναι άγνωστος

Ο πρώην αμυντικός μέσος της Ξάνθης και του Απόλλωνα, Κρίστιαν Ομπόντο, έπεσε θύμα απαγωγής. Δεν ήταν η πρώτη φορά, αλλά είχε την ίδια κατάληξη.

Ο Κρίστιαν Ομπόντο της Νιγηρίας πανηγυρίζει με τον Νουάνκουο Κανού (κέντρο), τον Τζόζεφ Γιόμπο (αριστερά), τον Τάιγ Ταΐουο (2ος δεξιά) και τον Αγίλα Γιουσούφ (δεξιά) γκολ που σημείωσε κόντρα στη Ζιμπάμπουε για τη φάση των ομίλων του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής 2006 στο 'Πορτ Σάιντ Στέιντιουμ', Πορτ Σάιντ | Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2006
Ο Κρίστιαν Ομπόντο της Νιγηρίας πανηγυρίζει με τον Νουάνκουο Κανού (κέντρο), τον Τζόζεφ Γιόμπο (αριστερά), τον Τάιγ Ταΐουο (2ος δεξιά) και τον Αγίλα Γιουσούφ (δεξιά) γκολ που σημείωσε κόντρα στη Ζιμπάμπουε για τη φάση των ομίλων του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής 2006 στο 'Πορτ Σάιντ Στέιντιουμ', Πορτ Σάιντ | Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2006 AP PHOTO/BEN CURTIS

Ο Κρίστιαν Ομπόντο υπήρξε ένας αξιοπρεπής αμυντικός μέσος, με καριέρα στη Serie A με Περούτζια, Φιορεντίνα και Ουντινέζε μεταξύ άλλων, όσο βρισκόταν στα καλά του. Σύμφωνα με τη Wikipedia, σταμάτησε το ποδόσφαιρο σε ηλικία 32 ετών και τώρα είναι 36, αφού γεννήθηκε στις 11 Μαΐου του 1984. Τελευταία ομάδα του ο Απόλλωνας το 2016-2017 (αγωνίστηκε σε 17 παιχνίδια της Football League), ενώ είχε περάσει και από την Ξάνθη το 2014-2015 (αγωνίστηκε σε 28 παιχνίδια της Super League).

Ο Νιγηριανός άλλοτε διεθνής, μέλος των 'σούπερ αετών' στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2006, έγινε ξανά θέμα στην Ελλάδα 3 χρόνια έπειτα από την αποχώρησή του από την ομάδα της Ριζούπολης για έναν... συνηθισμένο λόγο γι' αυτόν, πλέον. Έπεσε θύμα απαγωγής, αλλά δεν ήταν η πρώτη φορά.

Ο Ομπόντο βρισκόταν στο αμάξι του σε πάρκινγκ στην πόλη Γουάρι, τη γενέτειρά του, έχοντας αγοράσει φρούτα, όταν άγνωστοι τον κατέβασαν υπό την απειλή όπλου. "Με έβγαλαν δια της βίας και με όπλα με πήγαν σε ένα διυλιστήριο, όχι μακριά από το σπίτι μου. Μου είχαν δέσει τα μάτια και με έβαλαν στη θέση του συνοδηγού του αυτοκινήτου μου. Άρχισαν να με γρονθοκοπούν κι ένας εξ αυτών απείλησε να με πυροβολήσει στο κεφάλι, αν δεν ήμουν ήρεμος και ήσυχος. Σε αυτό το σημείο τους εξήγησα ποιος ήμουν και ότι πιθανόν δεν ήμουν αυτός που έψαχναν", δήλωσε στο BBC Sport Africa.

"Ένας εξ αυτών αναγνώρισε το όνομά μου και τότε αντιλήφθηκα ότι δεν ήμουν εγώ ο στόχος, απλά έτυχε να με πάρουν. Ήταν τραυματική εμπειρία, επειδή τα κίνητρα δεν ήταν ξεκάθαρα και το να πέσω ξανά θύμα απαγωγής είναι βάρβαρο. Πήραν τα διαμαντένια σκουλαρίκια μου, το ρολόι, το περιλαίμιο και ζήτησαν χρήματα, αλλά τους είπα ότι έχω μόνο κάρτες".

Ο Κρίστιαν Ομπόντο της Ξάνθης μονομαχεί με τον Ματιέ Ντοσεβί του Ολυμπιακού για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας 2014-2015 στο Ολυμπιακό Στάδιο | Σάββατο 23 Μαΐου 2015
Ο Κρίστιαν Ομπόντο της Ξάνθης μονομαχεί με τον Ματιέ Ντοσεβί του Ολυμπιακού για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας 2014-2015 στο Ολυμπιακό Στάδιο | Σάββατο 23 Μαΐου 2015 EUROKINISSI SPORTS/ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Οι απαγωγείς τον έκλεισαν στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του, όσο χρησιμοποίησαν τις κάρτες του στα ATM για να αποσπάσουν περισσότερα χρήματα. "Με κράτησαν στο πορτ μπαγκάζ για πάνω από 4 ώρες. Άρχισαν να αδειάζουν τους λογαριασμούς μου χρησιμοποιώντας δύο κάρτες χωρίς όριο ανάληψης. Με οδηγούσαν σε διάφορα μέρη, δεν ήξερα ότι ήμουν ακόμα στην περιοχή μου. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι ήταν εκπαιδευμένοι σε τραπεζικές συναλλαγές. Έπαιρναν διαρκώς χρήματα και δεν βιάζονταν στις συναλλαγές, όσο εγώ ήμουν κλεισμένος στο πορτ μπαγκάζ. Όταν είδαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν άλλες αναλήψεις, με οδήγησαν σε ένα σκοτεινό σημείο, όπου με παράτησαν αργότερα εκείνο το βράδυ και με άφησαν να φύγω".

Η πρώτη φορά

Η δεύτερη φορά που έπεσε θύμα απαγωγής ήταν πιο επικερδής για τους κακοποιούς σε σχέση με την πρώτη. Ήταν το 2012, όταν ο Ομπόντο είχε ζήσει παρόμοιες καταστάσεις, ξανά κοντά στη γενέτειρά του, στη νότια Νιγηρία. Τότε αγωνιζόταν ως δανεικός στη Λέτσε από την Ουντινέζε κι οι δράστες τον απήγαγαν όσο οδηγούσε ένα πρωινό Σαββάτου. Το οδήγησαν σε μία περιοχή έξω από τη Γουάρι, όπου και τους εντόπισαν αστυνομικοί την επόμενη μέρα. Σε εκείνη την περίπτωση, οι απαγωγείς είχαν ζητήσει για την απελευθέρωσή του 200.000 δολάρια, ωστόσο η διάσωση του Ομπόντο από την αστυνομία έγινε χωρίς να καταβληθεί αυτό το ποσό.

"Είναι λυπηρό να λέω ότι δεν αισθάνομαι ασφαλής πλέον. Και μόνο το να παρκάρω για να πάω να αγοράσω μήλα και καρπούζια στη μητέρα μου με κατέστησε θύμα απαγωγής με όπλο. Φανταστείτε να οδηγώ στον δρόμο, όπου είμαι μόνος. Πρέπει να γίνουν πολλά με την ασφάλεια στη χώρα, ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς. Μπορεί να έχασα λεφτά και πράγματα που αγοράζονται με χρήματα, όμως τώρα φοβάμαι ότι μια μέρα μπορεί να χαθεί μια ζωή από οπλοφόρους που ίσως σε σκοτώσουν επειδή δεν έχεις αυτό που θέλουν".

Οι Νιγηριανοί ποδοσφαιριστές είναι εύκολος στόχος

Ο Κρίστιαν Ομπόντο της Φιορεντίνα πανηγυρίζει με τους Τζιόρτζιο Κιελίνι και Χιντέτοσι Νάκατα γκολ που σημείωσε κόντρα στη Λέτσε για τη Serie A 2004-2005 στο 'Αρτέμιο Φράνκι|, Φλορεντία | Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2004
Ο Κρίστιαν Ομπόντο της Φιορεντίνα πανηγυρίζει με τους Τζιόρτζιο Κιελίνι και Χιντέτοσι Νάκατα γκολ που σημείωσε κόντρα στη Λέτσε για τη Serie A 2004-2005 στο 'Αρτέμιο Φράνκι|, Φλορεντία | Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2004 AP PHOTO/FABRIZIO GIOVANNOZZI

Ο Ομπόντο δεν είναι ο μόνος πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής της χώρας που έπεσε θύμα απαγωγής. Στη χώρα συνηθίζεται αυτός ο τύπος εγκλήματος, με θύματα πλούσιους και διάσημους ή συγγενείς τους. Το 2007, ο Ονιεκάτσι Απάμ, ο οποίος αγωνιζόταν στη Γαλλία, απήχθη από οπλισμένους άντρες μέσα από το αυτοκίνητό του. Έναν χρόνο αργότερα, ο μεγάλος αδερφός του Τζόζεφ Γιόμπο της Έβερτον απήχθη στο Πορτ Χάρκορτ και αφέθηκε ελεύθερος 10 ημέρες αργότερα.

Τον Ιούνιο του 2018, ο πατέρας του Τζον Όμπι Μίκελ απήχθη για 2η φορά σε 7 χρόνια και αφέθηκε ελεύθερος όταν ο αρχηγός της εθνικής Νιγηρίας κατέβαλε ένα ποσό περίπου 20.000 ευρώ. Περίπου έναν χρόνο αργότερα, η μητέρα του Σάμουελ Καλού κρατήθηκε για 6 ημέρες υπό την απειλή όπλου.

News 24/7

24MEDIA NETWORK