Ο πανάκριβος Μπάρκας από βασικός ίσως γίνει 3ος τερματοφύλακας της Σέλτικ

Ο Βασίλης Μπάρκας το καλοκαίρι έγινε ο πιο ακριβός τερματοφύλακας στην ιστορία της Σέλτικ και τον χειμώνα κινδυνεύει να υποβιβαστεί σε 3ο στην ιεραρχία. Γιατί η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εμποδίζει τον Έλληνα διεθνή και ποιον προτιμάει ο προπονητής του.

Ο Βασίλης Μπάρκας της Εθνικής Ελλάδας πριν από την αναμέτρηση με το Κόσοβο για τη φάση των ομίλων του Nations League 2020-2021 στο Ολυμπιακό Στάδιο | Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020
Ο Βασίλης Μπάρκας της Εθνικής Ελλάδας πριν από την αναμέτρηση με το Κόσοβο για τη φάση των ομίλων του Nations League 2020-2021 στο Ολυμπιακό Στάδιο | Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020 EUROKINISSI SPORTS/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Μπάρκας βρέθηκε στη Σκωτία με άλλα πράγματα στο μυαλό του και άλλα συναντάει το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η μεταγραφή του στη μόνιμη πρωταθλήτρια Σέλτικ, με σκοπό να πάρει επίσης μόνιμα τα γάντια του βασικού, δεν εξελίσσεται όπως τα περίμενε. Ήδη, εδώ κι έναν μήνα, έχει χάσει τη θέση του στην ενδεκάδα και ενδέχεται τον Ιανουάριο η ομάδα του να πάρει άλλον έναν τερματοφύλακα, που σημαίνει ότι μέσα σε λίγους μήνες ο Μπάρκας από 1ος έγινε 3ος τερματοφύλακας. Πώς συνέβη αυτό;

Η μεταγραφή πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο, με τον διεθνή τερματοφύλακα να γίνεται η πιο ακριβή πώληση στην ιστορία της ΑΕΚ με 5.000.000 ευρώ (συν 1.000.000 μπόνους) και ταυτόχρονα η 13η πιο ακριβή αγορά στην ιστορία της Σέλτικ και πιο ακριβή αγορά τερματοφύλακα, με διπλάσια χρήματα από τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ, Φρέιζερ Φόρστερ, από το 2012. Μάλιστα, αυτός ήταν και ο αρχικός μεταγραφικός στόχος των 'Καθολικών' το καλοκαίρι, με τον Φόρστερ να έχει επιστρέψει πέρυσι ως δανεικός από τη Σαουθάμπτον. Όχι μόνο δεν κατάφεραν να τον κρατήσουν στο ρόστερ, αλλά άφησαν ελεύθερο και τον έτερο τερματοφύλακά τους που σημάδεψε τη δεκαετία, τον Κρεγκ Γκόρντον, που στα 37 αγωνίζεται ξανά στη Χαρτς (όπου μεγαλούργησε ως συμπαίκτης του Τάκη Φύσσα και του Χρήστου Καρυπίδη).

Η ανάγκη να αποκτήσουν έναν τερματοφύλακα για βασικό ήταν τόσο μεγάλη, που δεν σκέφτηκαν τα χρήματα για τον 26χρονο Έλληνα. Δεν υπήρχε αμφιβολία για το ποιος εκ των Μπάρκα, Σκοτ Μπέιν και Κόλιν Χάζαρντ θα ήταν βασικός, γι' αυτό κι η εκκίνηση της σεζόν βρήκε τον Μπάρκα να υπερασπίζεται την εστία της Σέλτικ και να κάνει εντυπωσιακές επεμβάσεις σε ένα εκτός έδρας παιχνίδι με τη Ρος Κάουντι, που τον έκαναν πρωτοσέλιδο.

Η φετινή Σέλτικ, όμως, δεν έχει σχέση με την ομάδα των προηγούμενων ετών. Ο ταπεινωτικός αποκλεισμός από τη Φερεντσβάρος στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League μέσα στη Γλασκόβη ήταν μια ένδειξη για το τι θα ακολουθούσε στη σεζόν. Η Ρέιντζερς του Στίβεν Τζέραρντ άρχισε πολύ δυνατά, πήρε τη νίκη μέσα στο 'Σέλτικ Παρκ' στο πρώτο Old Firm της σεζόν (με Μπάρκα στο τέρμα η Σέλτικ) και ύστερα από 15 αγωνιστικές στην Premiership βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας με 11 βαθμούς διαφορά από την 'αιώνια' αντίπαλό της, έστω κι αν η Σέλτικ έχει 2 αγώνες λιγότερους.

Ο υποβιβασμός σε αναπληρωματικό

Ο κίνδυνος να χαθεί ο τίτλος για πρώτη φορά από το 2011 είναι κάτι παραπάνω από ορατός. Ο κίνδυνος να χαθεί η θέση του βασικού από τον Μπάρκα δεν είναι πια ορατός, συνέβη. Ένας τραυματισμός στον ώμο βοήθησε τον Νιλ Λένον να δώσει τα γάντια στον Μπέιν στην εκτός έδρας αναμέτρηση με την Αμπερντίν, στα τέλη Οκτωβρίου (3-3). Είχε αγωνιστεί και κόντρα στη Χάμιλτον στις αρχές Αυγούστου, μέχρι να εγκλιματιστεί ο Μπάρκας και να πάρει τη θέση του κάτω από τα δοκάρια. Τον Νοέμβριο, ο Μπέιν ήταν ο βασικός τερματοφύλακας της Σέλτικ και σε 7 παιχνίδια σε πρωτάθλημα, κύπελλο και Champions League δέχθηκε 16 τέρματα.

Ο Λένον προτιμούσε τον 29χρονο Σκοτσέζο ακόμα κι αν ο Μπάρκας ήταν πλέον έτοιμος, από άποψη φυσικής κατάστασης. Η κριτική που δέχθηκε ο Βορειοϊρλανδός προπονητής ήταν δριμεία, ωστόσο δεν άλλαξε ρότα. Ύστερα από τα 4 γκολ που δέχθηκε η Σέλτικ στην Πράγα από τη Σπάρτα, αποτέλεσμα που την άφησε εκτός συνέχειας Europa League μόλις από την 4η αγωνιστική της φάσης των ομίλων, τα ρεπορτάζ ανέφεραν ότι στο επόμενο παιχνίδι, με τη Ρος Κάουντι στο 'Σέλτικ Παρκ' για τη φάση των 16 του League Cup, θα επανερχόταν στην ενδεκάδα ο Μπάρκας. Λόγω διοργάνωσης, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο Έλληνας τερματοφύλακας θα γινόταν ξανά βασικός. Λόγω αποτελέσματος, σίγουρα θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη σκέψη: εντός έδρας ήττα 0-2 και αποκλεισμός για την ομάδα που κατέκτησε τη διοργάνωση τα προηγούμενα 4 χρόνια.

Καραδοκεί νέος υποβιβασμός

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο ανυπόφορη για τον Μπάρκα, αφού από τα μέσα Νοεμβρίου άρχισαν να εξυφαίνονται μεταγραφικά σενάρια που εμπλέκουν τη Σέλτικ με τον Ντιν Χέντερσον. Ο Άγγλος τερματοφύλακας επέστρεψε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ύστερα από την καταπληκτική σεζόν που έκανε πέρυσι ως δανεικός στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, κατόπιν αρκετών διαπραγματεύσεων με τους ανθρώπους των 'κόκκινων διαβόλων'. Το αίτημά του ήταν να επιστρέψει για βασικός, εξαιτίας και της περσινής σεζόν του Νταβίδ ντε Χέα, που ήταν πιο κάτω από τα συνήθη στάνταρ του.

Η Γιουνάιτεντ δεν το δέχθηκε αλλά ο Χέντερσον πείστηκε να γυρίσει, ο Ισπανός παρέμεινε βασικός και κάπου εκεί άρχισαν τα προβλήματα. Σύμφωνα με το 90min.com, ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Αγγλίας, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, ο οποίος προ ημερών έδωσε στον Χέντερσον ντεμπούτο κόντρα στην Ιρλανδία, τον ενημέρωσε ότι για να βρίσκεται στην εθνική, πρέπει να αγωνίζεται σε διασυλλογικό επίπεδο. Γι' αυτό τόσο ο ίδιος όσο κι η Γιουνάιτεντ ψάχνουν ομάδα εντός ή εκτός Αγγλίας για να πάει δανεικός και η Σέλτικ φέρεται να ανήκει σε αυτές.

Ο πρώην προπονητής των Ρέιντζερς και της εθνικής Σκωτίας, Άλεξ Μακλίς, μιλώντας στο Football Insider 247, χαρακτήρισε "εξαίσιο" το ενδεχόμενο ο πιο ταλαντούχος Άγγλος τερματοφύλακας να βρεθεί στη Σέλτικ και σίγουρα αν αποκτηθεί ως δανεικός, θα γίνει με συμφωνία να είναι το αδιαμφισβήτητο νο1 του συλλόγου.

Οι φίλαθλοι διχάζονται, ο Μπάρκας δέχεται γκολ

Η Σέλτικ, λοιπόν, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αποκτήσει βασικό τερματοφύλακα, ο προπονητής, αδίκως, έχει τοποθετήσει τον Μπέιν πιο ψηλά στην ιεραρχία και ο Μπάρκας, ο πιο ακριβός Έλληνας τερματοφύλακας, ξαφνικά εμφανίζεται μετέωρος σε μία ξένη χώρα. Η εμπιστοσύνη γύρω από το αν είναι αυτός ο διάδοχος του Φόρστερ αμφισβητείται, οι φίλαθλοι είναι διχασμένοι (αν και υπάρχουν αρκετοί που ζητούν να τον δουν περισσότερο για να κρίνουν) και ο ίδιος βρίσκεται πολύ πρόωρα σε ένα σταυροδρόμι σχετικά με το μέλλον του.

Το μόνο που μπορεί να κάνει τούτη τη στιγμή είναι να βελτιώσει την απόδοσή του, αρχής γενομένης από το παιχνίδι με τη Μίλαν την Πέμπτη (αν αγωνιστεί), αφού σε 15 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις έχει κρατήσει το μηδέν μόλις σε 8 (οι 5 εκ των οποίων σε 9 αγώνες πρωταθλήματος), όπερ μεθερμηνευόμενον στους υπόλοιπους 7 δέχθηκε 13 τέρματα. Στατιστικό που σίγουρα δεν συνάδει με τις απαιτήσεις που έχουν οι άνθρωποι της Σέλτικ από τον βασικό τερματοφύλακά τους και γι' αυτό εξετάζουν τον επόμενο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK