Ο Παναθηναϊκός έχει 3 ανοιχτά 'μέτωπα' εν μέσω κορονοϊού

Εν μέσω κορονοϊού και καραντίνας, ο Παναθηναϊκός ετοιμάζει την επόμενη μέρα και επικεντρώνεται στα 3 μέτωπα που πρέπει να ξεκαθαριστούν.

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Γιώργος Δώνης, δίνει οδηγίες στον Γκαγιάς Ζαχίντ στην αναμέτρηση με τον ΟΦΗ για τη Super League 1 2019-2020 στο Γεντί Κουλέ, Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019
Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Γιώργος Δώνης, δίνει οδηγίες στον Γκαγιάς Ζαχίντ στην αναμέτρηση με τον ΟΦΗ για τη Super League 1 2019-2020 στο Γεντί Κουλέ, Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019 EUROKINISSI SPORTS/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ

Ο κορονοϊός δεν σταματάει το 'χτίσιμο' του Παναθηναϊκού για τη νέα σεζόν και οι 'πράσινοι' έχουν τη δεδομένη χρονική στιγμή 3 ανοιχτά μέτωπα. Το ένα είναι το μεταγραφικό κομμάτι, με τον Τσάβι Ρόκα να συνεχίζει τις επαφές για το 'χτίσιμο' του ρόστερ, το άλλο είναι το μέλλον του Γιώργου Δώνη στην τεχνική ηγεσία και το τρίτο είναι το ευρωπαϊκό μέλλον του συλλόγου.

Μεταγραφές

Η απόκτηση του Φραν Βέλεθ ήταν το πρώτο 'χτύπημα' για τη νέα σεζόν, αλλά το βασικότερο είναι ότι πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο δείγμα πώς λειτουργεί, πλέον, ο Παναθηναϊκός στο συγκεκριμένο κομμάτι. Ο Ρόκα έχει 'σκανάρει' την ελληνική αγορά κι έχει εντοπίσει τους ποδοσφαιριστές που προσεχώς θα μείνουν ελεύθεροι -τέτοια ήταν η περίπτωση του Βέλεθ- και σύντομα πρόκειται να κινηθεί για τις επόμενες περιπτώσεις.

Το θέμα είναι ότι ο τεχνικός διευθυντής του 'τριφυλλιού' κινείται ανεξάρτητα με το θέμα του προπονητή και με το αν θα μείνει ο Γιώργος Δώνης στον πάγκο. Ήδη, στην περίπτωση του Βέλεθ υπήρξε μία σχετική ρήξη για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε ο προπονητής προτού κλειστεί η συμφωνία, αλλά όπως φαίνεται, μετά την πρώτη 'κρυάδα' από πλευράς Δώνη, έτσι πλέον θα κινείται ο Ρόκα για να ετοιμάσει το ρόστερ της νέας περιόδου.

Σε αυτό θα παίξει σημαντικό ρόλο το οικονομικό κομμάτι. Συνεχίζοντας τις... αλχημείες επί Γιάννη Αλαφούζου, ο Ρόκα έχει υπολογίσει τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τις περιπτώσεις των Εμανουέλ Ινσούα, Ματίας Γιόχανσον, Γκαγιάς Ζαχίντ, αλλά και του Χρήστου Δώνη που είναι απίθανο να συνεχίσει την καριέρα τους στους 'πράσινους'. Με ένα ποσό που φτάνει και ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ θα γίνουν οι επόμενες μεταγραφικές κινήσεις και ό,τι άλλο ήθελε προκύψει: όπερ σημαίνει πως μία πιθανή πώληση θα τονώσει κι άλλο τα ταμεία της ΠΑΕ, για μεγαλύτερη άνεση στις μεταγραφές.

Γιώργος Δώνης

Η περίπτωση του Δώνη συνεχίζει να μην έχει ξεκαθαρίσει. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού δεν είναι αρνητικός στο να παραμείνει και 3η χρονιά στους 'πράσινους' ή, για να το θέσουμε καλύτερα, δεν είναι τόσο αρνητικός όσο στην αρχή, όταν προέκυψαν τα 'σύννεφα' στις σχέσεις με τη διοίκηση που έφεραν το ξέσπασμά του.

Από τη στιγμή, όμως, που η πανδημία του κορονοϊού έχει 'παγώσει' τα πάντα και τα πλέι οφ της Super League 1 δεν γίνονται, δεν μπορεί να τεθεί ζήτημα προπονητή. Ο Δώνης συνεχίζει να λειτουργεί ως τέτοιος, μίλησε στους παίκτες πριν από την παύση των προπονήσεων και τους έδωσε σχετικές οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν όσο απέχουν από τα γήπεδα και παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις.

Το σίγουρο είναι ότι αν αποφασιστεί να γίνουν τα πλέι οφ τον Μάιο και τον Ιούνιο -εφόσον υπάρξει μετάθεση του Euro 2020- τότε ο Δώνης θα είναι αυτός που θα κάτσει στον πάγκο. Το αρνητικό είναι ότι την ώρα που ο Παναθηναϊκός έδειχνε φορμαρισμένος και με την καλύτερη κατάσταση για να μπει στο μίνι πρωτάθλημα, προέκυψε το μέγα ζήτημα της πανδημίας και πλέον όλα είναι στον 'αέρα'.

Η ευρωπαϊκή τιμωρία

Το τρίτο ζήτημα που απασχολεί τον Παναθηναϊκό είναι το θέμα της Ευρώπης. Τον Μάιο θεωρητικά ο Αλαφούζος και το επιτελείο του θα 'φόρτσαραν' για να πείσουν την UEFA ότι η περίοδος των 'μνημονίων' πέρασε και ο σύλλογος έχει μπει στον σωστό, οικονομικά, δρόμο.

Θυμίζουμε ότι ο Παναθηναϊκός είναι τιμωρημένος και σε όποια θέση κι αν τερματίσει στα πλέι οφ -όποτε κι αν αυτά γίνουν- δεν θα βγει στην Ευρώπη. Αντίθετα, ΟΦΗ και Άρης που 'καίγονται' περισσότερο με το θέμα, θα βγουν στην Ευρώπη ακόμα κι αν τερματίσουν στην 6η θέση. Επί της ουσίας, αν το πρωτάθλημα τελείωνε τώρα, ο 6ος Άρης θα κέρδιζε το τελευταίο ευρωπαϊκό 'εισιτήριο' της επόμενης σεζόν και ο 4ος Παναθηναϊκός θα έμενε εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Αυτήν τη στιγμή, αλλά και για το επόμενο διάστημα, την UEFA την απασχολεί τι ακριβώς θα γίνει με τις διοργανώσεις της που έχουν 'πληγεί' λόγω του κορονοϊού και δη με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του καλοκαιριού. Αυτό δεν βοηθάει την περίπτωση του Παναθηναϊκού που θέλει να βρεθεί στη Νιόν για να πείσει τους αξιωματούχους ότι πρέπει να αποφασίσουν την αναστολή της τιμωρίας τους.

Το θέμα της ευρωπαϊκής τιμωρίας θα παίξει ρόλο και στην περίπτωση του Δώνη. Ο Έλληνας προπονητής θα ήθελε να είναι ο πρώτος που θα κάτσει στον πάγκο στη μεγάλη επιστροφή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, του δίνει ένα έξτρα κίνητρο (εξάλλου είναι ένας από τους βασικούς λόγους που αποδέχθηκε να αναλάβει τον Παναθηναϊκό), αλλά για να φτάσουμε εκεί (στη Νιόν), πρέπει πρώτα να ξεκαθαριστούν πολλά πράγματα (στο Κορωπί).

News 24/7

24MEDIA NETWORK