Ο Παναθηναϊκός θέλει να δώσει στον Αγιούμπ αυτό που δεν είχε

Από τις τρομερές εμφανίσεις με τη φανέλα της Ουτρέχτης στη θαμπή παρουσία του στη Φέγενορντ. Γιατί ο Γιασίν Αγιούμπ δεν έπαιξε με κανέναν προπονητή του στο κλαμπ του Ρότερνταμ;

Ο Παναθηναϊκός θέλει να δώσει στον Αγιούμπ αυτό που δεν είχε
Ο Γιασίν Αγιούμπ σε πανηγυρικό στιγμιότυπο από την θητεία του στην Ουτρέχτη, όπου αγωνίστηκε για έξι χρόνια και μέχρι το 2018, πριν μεταγραφεί στην Φέγενορντ. FC UTRECHT OFFICIAL TWITTER ACCOUNT

Ήταν πριν από δύο χρόνια, ακριβώς, όταν η (τότε πρωταθλήτρια) Φέγενορντ μαγείρευε πριν πεινάσει. Ο Γιασίν Αγιούμπ είχε ακόμη συμβόλαιο με την Ουτρέχτη, αλλά φωτογραφιζόταν ως το πρώτο καλοκαιρινό απόκτημα της ομάδας του Ρότερνταμ για το ερχόμενο καλοκαίρι. Με σύμβαση τετραετίας, μεροκάματο που ξεπερνούσε τα 8.000 ευρώ την εβδομάδα και την προοπτική να καλύψει το κενό στον άξονα είτε του Βιλένα είτε του Ελ Αχμαντί, που επρόκειτο να πωληθεί. Ήταν ένα παιδί με ταλέντο που ο Έρικ Τεν Χαχ, προτού αναλάβει τον Άγιαξ, είχε εξελίξει και εκμεταλλευτεί στο μέγιστο βαθμό.

Ο 23χρονος αριστεροπόδαρος Μαροκινός χαφ (8άρι με δημιουργικές ικανότητες που του επιτρέπουν να αγωνιστεί και ως 10άρι), με συμμετοχές σε όλα τα μικρά κλιμάκια των 'οράνιε', ολοκλήρωσε την 6η σεζόν του στο ολλανδικό κλαμπ και ύστερα από 23 γκολ και 36 ασίστ στα 14.177 λεπτά των 172 συμμετοχών του έφευγε για το 'Ντε Κάιπ', θεωρώντας κατάλληλη την ώρα της μετάβασης και της ανταπόκρισης στο ανώτερο επίπεδο. Θεωρητικώς. Στην πράξη δεν έπαιξε ποτέ. Ή τουλάχιστον όσο φανταζόταν ότι θα παίξει.

Από τον Αύγουστο του 2018 ως τον Γενάρη του 2020 ο Αγιούμπ μέτρησε μονάχα 409 λεπτά παρουσίας στο γήπεδο, μοιρασμένα σε 23 παιχνίδια όλων των διοργανώσεων. Τα λιγότερα από 18' ανά συμμετοχή δεν κάλυπταν τις προσδοκίες του και αυτό που επρόκειτο να συμβεί πέρυσι τον χειμώνα φαίνεται πως θα υλοποιηθεί εφέτος χάρη στο έμπρακτο ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού που παραμόνευε, προσφέροντάς του την ευκαιρία να βρει μόνιμο χώρο σ' ένα σύνολο. Ένας παίκτης με πολύ καλά χτυπήματα στα στημένα, αντίληψη του παιχνιδιού, υψηλό workrate, αποφασιστικός, τεχνίτης αλλά σχετικά αργός και δίχως ικανότητα στο ψηλό παιχνίδι - στοιχεία που περιγράφουν τα βασικά αγωνιστικά χαρακτηριστικά του.

Γιατί όμως ενώ στη Φέγενορντ συνεργάστηκε με τρεις προπονητές, δεν κέρδισε ποτέ το ρόλο που οραματιζόταν;

Άρρωστος ή όχι;

Οι εκδοχές ποικίλουν και δεν είχαν να κάνουν με την 'εξάρτησή' του από το Fortnite, το οποίο τον αποπλανούσε για 3-4 ώρες. Με τον Τζιοβάνι Φαν Μπρόκχορστ, ο οποίος είχε εγκρίνει την πρόωρη απόκτησή του, δεν βρήκε ποτέ σημείο επαφής. Ο προπονητής που έφερε τη Φέγενορντ στην κορυφή της Eredivisie ύστερα από 18 'στείρα' χρόνια, είχε εκνευριστεί πολλάκις με την ανώριμη συμπεριφορά του. Τη θεωρούσε αντιεπαγγελματική. Σε σημείο που τον τιμώρησε. Όταν ρωτήθηκε για να εξηγήσει την απόφασή του, ο Ολλανδός τεχνικός προτίμησε να πει πως "ότι συμβαίνει εσωτερικά είναι κάτι μεταξύ εμού και των παικτών. Υπάρχουν κάποια πράγματα που έχουν γίνει και μου αρέσει να τα λύνω ιδιωτικά".

Από το ρεπορτάζ κυκλοφόρησε πως, μεταξύ άλλων, ο Αγιούμπ είχε επικαλεστεί ίωση, αλλά δεν ήταν κλινήρης όταν ελέγχθηκε. Ο ίδιος αντέκρουσε κάθε τέτοιον ισχυρισμό. "Είναι γελοίο και ντροπή αυτό που συμβαίνει. Γι' αυτό δεν διαβάζω τα μέσα. Διότι γράφουν ψέματα. Ήμουν άρρωστος κι ενώ με πήρε τηλέφωνο υπάλληλος της ομάδας αυτοί έλεγαν πως δεν είμαι καν σπίτι. Μπορείς να με πεις κακό ποδοσφαιριστή, αλλά όχι να λες πράγματα που πληγώνουν. Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν τέτοιες ιστορίες, αλλά αν με ξέρετε, καταλαβαίνετε ότι δεν είμαι τέτοιος τύπος", είχε αναφέρει.

Ικανός ή όχι;

Κυκλοφόρησε ακολούθως ότι τον Γενάρη θα φύγει δανεικός, αλλά δεν συνέβη, χωρίς "να υπάρχει κάτι σκοτεινό στην υπόθεση, τίποτα μυστηριώδες. Το διαχειριζόμαστε μεταξύ μας", όπως ισχυριζόταν ο Φαν Μπρόκχορστ. Που συνέχισε να μην τον εμπιστεύεται. Βέβαια στο φινάλε της πρώτης σεζόν του Αγιούμπ, το καλοκαίρι του 2019, ο Ολλανδός προπονητής αποχώρησε για να τον διαδεχθεί στο τιμόνι ο Γιαπ Σταμ. Αποφασίστηκε πως είναι προτιμότερο ο ταλαντούχος χα να παραμείνει και να κριθεί από τη συμμετοχή του στην προετοιμασία παρά να παραχωρηθεί.

Τότε ήταν που ο Μαροκινός έλεγε πως "δεν κατηγορώ τον προηγούμενο προπονητή, γιατί ο καθένας κάνει τις επιλογές του" και συμπλήρωνε ότι "ο νέος έχει θετική διάθεση και με υπολογίζει", σκοπεύοντας να τον πείσει ότι αξίζει περισσότερο χρόνο. Μολονότι πάντως εμφανίστηκε για ένα μισάωρο στο 1-1 με τη Χιρενφέιν για τη 2η αγωνιστική, ξεχάστηκε. Έπαιζε από σπάνια ως ποτέ και συνέχιζε να ψάχνει το λόγο. Ο Σταμ προτιμούσε άλλους ποδοσφαιριστές για τον άξονα, αλλά στην πορεία 'φαγώθηκε'. Παραιτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου, μια εξέλιξη απόρροια του 4-0 από τον Άγιαξ στο Άμστερνταμ, διότι απέτυχε να χαρίσει συνέχεια στη δουλειά που είχε γίνει από τον προκάτοχό του. Όλο αυτό το διάστημα ο Αγιούμπ ήταν κυρίως στην εξέδρα, ένα θηρίο στο κλουβί.

Η άφιξη του Ντικ Άντβοκατ τον έκανε να πιστέψει σε μια νέα αρχή. Μετά από μια 14λεπτη συμμετοχή του στο 1-0 επί της Τσβόλε, βγήκε και μίλησε. "Προπονούμαι καλά και ο προπονητής είναι ευχαριστημένος μαζί μου. Είμαι χαρούμενος που πρόκειται να παίξω περισσότερο. Είναι σημαντικό που γίνομαι ξανά κομβικός για την ομάδα. Με την άφιξη του κ.Άντβοκατ πολλά άλλαξαν για μένα. Ήταν έκπληκτος που γυμναζόμουν τόσο καλά και οι προηγούμενοι προπονητές δεν με χρησιμοποιούσαν. Με ρώτησε πώς ήταν αυτό δυνατό. Η επιστροφή μου ήταν μια ανταμοιβή. Εύχομαι να κερδίσω περισσότερα λεπτά και να βρώ ρυθμό", υποστήριξε.

Έκτοτε δεν έπαιξε ξανά, παραμένοντας 'ακάλυπτος'. Στον Παναθηναϊκό δεν θα έχει νέα άλλοθι, διότι χρόνο θα πάρει. Πλείστο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK