Ο πανίσχυρος πρόεδρος που ανακρίνεται για βιασμούς παικτριών επί δυο δεκαετίες

Δημοσιογράφος της Αϊτής είχε προσπαθήσει να αποκαλύψει τι συνέβαινε στο προπονητικό κέντρο ποδοσφαίρου της χώρας και τελικά, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα του. Τη συνέχεια ανέλαβε η Guardian, με καταθέσεις κοριτσιών που ισχυρίζονται ότι υπήρξαν θύματα βιασμού του προέδρου της ομοσπονδίας, στα 20 χρόνια που είναι στο θώκο.

Ο Ιβ Ζαν Μπαρτ, κατά την άφιξη του στο δικαστήριο, όπου είχε κληθεί να καταθέσει επί των ισχυρισμών για σεξουαλικές κακοποιήσεις που έκανε επί 20 χρόνια. Ζήτησε και πήρε αναβολή.
Ο Ιβ Ζαν Μπαρτ, κατά την άφιξη του στο δικαστήριο, όπου είχε κληθεί να καταθέσει επί των ισχυρισμών για σεξουαλικές κακοποιήσεις που έκανε επί 20 χρόνια. Ζήτησε και πήρε αναβολή. AP PHOTO/DIEU NALIO CHERY

O Ιβ Ζαν Μπαρτ είναι 72 χρόνων. Είναι και γνωστός ως 'Dadou'. Βασικά, είναι ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας στην Αϊτή. Εξελέγη για έκτη φορά τον περασμένο Φλεβάρη. Ο πρόεδρος της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο τον είχε συγχαρεί. Σημείωσε πως η οδηγία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας είναι να μη μένει στην προεδρία της όποιας εθνικής ομοσπονδίας ο ίδιος άνθρωπος, για περισσότερες από τρεις θητείες.

Από την τελευταία ημέρα του Απρίλη ο Ζαν Μπαρτ αντιμετωπίζει κατηγορίες για το βιασμό νεαρών γυναικών που προπονούνταν στο εθνικό προπονητικό κέντρο της χώρας, επί πέντε έτη. Aφορούσαν αποκαλύψεις των θυμάτων του στην Guardian.

Το Centre Technique National ανήκει στο πλαίσιο χορηγούμενου προγράμματος της FIFA (Goal), που αφορά τη στήριξη της εξέλιξης του σπορ, μέσω της σωτηρίας παιδιών που ζουν στο δρόμο. Και ενώ η FIFA έδωσε άλλα 6 εκατομμύρια ευρώ  το 2016, για να συνεχίσει να λειτουργεί υπό τις καλύτερες συνθήκες, το project δείχνει να 'χει εγκαταλειφθεί. Δέκα παιδιά ζουν σε κάθε δωμάτιο, δεν υπάρχουν σεντόνια ή καθαρές τουαλέτες. Τα παιδιά δεν έχουν στη διάθεση τους γιατρούς και τρώνε τα ίδια πράγματα κάθε μέρα (ρύζι, μακαρόνια, μπανάνες και κοτόπουλο), ενώ πίνουν νερό που δεν είναι πόσιμο.

Η FIFA είχε στείλει ανθρώπους να επιθεωρήσουν αν όλα λειτουργούν όπως θα έπρεπε. "Περιμέναμε πως θα γίνει κάτι, αλλά δεν έγινε τίποτα". Η FIFA σχολίασε πως "έγιναν συστάσεις για όσα έπρεπε να αλλάξουν και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με την ομοσπονδία, ώστε να βεβαιωθούμε ότι θα γίνουν όσα πρέπει". Η FIFA ενημερώθηκε και για τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση. Όπως θα φαντάστηκες, είπε πως ερευνά την υπόθεση, η οποία πλέον βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης της Αϊτή.

Η Guardian αποκάλυψε ποιο ήταν το 'σύστημα' που 'χε φτιάξει ο Ζαν Μπαρτ. “Μια γυναίκα που δουλεύει στο Centre Technique National ήταν αυτή που πίεζε τα κορίτσια να κάνουν σεξ με τον 'Dadou'. Πρώτα εντόπιζε εκείνος το 'θύμα' του και μετά έστελνε αυτήν τη γυναίκα να πει στο κορίτσι πως θα την έδιωχναν από το προπονητικό κέντρο, εκτός και αν μιλούσε στον Μπαρτ”.

Η πρώτη αντίδραση του εν λόγω στις κατηγορίες ήταν πως όλα ήταν ψέματα. "Ουδέποτε έχει υπάρξει διαμαρτυρία για κάποιον υπάλληλο του κέντρου ή για εμένα, προσωπικά. Και θα ήταν αδύνατο να υπάρχει σεξουαλική κακοποίηση, δεδομένης της δομής, των αρχών και των κανονισμών που έχουμε θέσει σε εφαρμογή".

Όπως προσπαθούσε να βγάλει τρελά τα κορίτσια που δήλωναν θύματα του, προέκυψε η πληροφορία πως ένα εξ αυτών είχε αναγκαστεί να κάνει άμβλωση "ενώ την πίεζαν να μη μιλήσει". Τα περισσότερα από τα θύματα εκδιώχθηκαν από το προπονητικό κέντρο, μετά τις καταγγελίες -με το μήνυμα να είναι πως όποια άλλη μιλήσει θα 'χει την ίδια τύχη, όπως λένε αυτόπτες μάρτυρες στο βρετανικό μέσο. Ο Ζαν Μπαρτ είχε σχολιάσει πως "το κέντρο τελεί υπό την πλήρη ευθύνη μου και δεν ενθαρρύνω αυτές τις πρακτικές. Για αυτό και καλό τα θύματα να βγουν μπροστά και να κάνουν καταγγελίες στις δικαστικές αρχές της χώρας. Είμαστε έτοιμοι, ως ομοσπονδία, να τα στηρίξουμε". Παράνοια; Έχει και συνέχεια.

Ένα από τα καλύτερα prospects της χώρας, η οποία έγινε επαγγελματίας, υποστήριξε πως φίλος του Μπαρτ αποπειράθηκε να τη βιάσει, όταν ζούσε στο κέντρο. "Κατάφερε να ξεφύγει και ενημέρωσε τους γονείς της. Ο 'Dadou' έκανε ό,τι μπορούσε για να μη δημοσιευτεί το παραμικρό". Η δύναμη του Ζαν Μπαρτ είναι τέτοια που πολλοί γονείς συνέστησαν στα κορίτσια τους να μη μιλήσουν, γιατί φοβούνταν τις συνέπειες που θα είχε η αποκάλυψη -δεδομένου ότι ζουν στην Αϊτή. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας είχε να κάνει ένα σχόλιο και επ' αυτού: Δεν είμαι βίαιος άνθρωπος. Και δεν καταλαβαίνω πώς κάποιος μπορεί να με κάνει να φαίνομαι ως εκτελεστής, στο βαθμό που οι οικογένειες με φοβούνται"

Τότε ήταν που εμφανίστηκαν και άλλα κορίτσια, τα οποία υποστήριξαν πως ο Μπαρτ προσπάθησε να βιάσει και εκείνα. Πρόσθεσαν και ότι είχε αποκτήσει παιδιά με πολλά από τα θύματα του "που ήταν ανήλικα. Η κακοποίηση δεν είναι μόνο σεξουαλική, αλλά και ηθική και οικονομική. Αυτός ο άνδρας καταστρέφει ζωές".

Στη συνέντευξη που έδωσε ο 'Doudou' στο AFP, τον ρώτησαν για τη συνήθεια που 'χε να ακουμπά τις έφηβες. Του είχαν δείξει και σχετικό video. Απάντησε “ήταν πατρική στοργή. Μόνο οι αθλητές μπορούν να καταλάβουν τι λέω". Τόνισε ότι "το μόνο που υπάρχει είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο, χωρίς θύματα, αφού δεν υπάρχουν επίσημες καταγγελίες ή στοιχεία".

Η τελευταία αποκάλυψη θέλει "γκάγκστερ να τηλεφωνούν στα κορίτσια που έκαναν τις καταγγελίες και να λένε πως ξέρουν πού ζουν οι οικογένειες μας, οι θείοι μας και τα ξαδέλφια μας, σε περίπτωση που μιλήσουν'. Την έκανε αθλήτρια που ζει πια, στο εξωτερικό. Ένας πρώην κόουτς του κέντρου πρόσθεσε ότι 'στο προπονητικό κέντρο υπάρχουν άνθρωποι που πιέζουν τους παίκτες και τις παίκτριες να λένε καλά λόγια για τον πρόεδρο, διαφορετικά οι οικογένειες τους θα δεχθούν επίθεση".

Στις καταγγελίες υπάρχουν και κάποιες από μέλη των ανδρικών ομάδων, που υποστήριξαν πως ο Ζαν Μπαρτ είχε κανονίσει να τον συνοδεύσει μια 17χρονη, σε ταξίδι του για δουλειά στο εξωτερικό, το 2007. Ήταν η κόρη γυναίκας που δούλευε στο κέντρο και την είχε επισκεφτεί η κόρη της, μετά το σχολείο. "Στην αποστολή για το ταξίδι στο Τρινιδάδ ήταν το κορίτσι και η μητέρα της. Τους είχε εξασφαλίσει βίζες και διαμονή στο ξενοδοχείο όπου έμεινε εκείνος".

Για όλα αυτά, ο 'Doudou' επικαλέστηκε το δικαίωμα του να μη μιλήσει. Την περασμένη εβδομάδα κλήθηκε από τον εισαγγελέα της πρωτεύουσας της χώρας, για ανάκριση. Ζήτησε αναβολή. Και την πήρε -για τις 14/5. Έξω από το μέρος του ραντεβού είχαν μαζευτεί οι οικογένειες των θυμάτων του. Ακόμα δνε έχει παραιτηθεί και συνεχίζει να δηλώνει αθώος.

News 24/7

24MEDIA NETWORK