Ο Παντελής Χατζηδιάκος είναι η απάντηση στον Γιακουμάκη

Ο Παντελής Χατζηδιάκος έγινε 'τριψήφιος' με τη φανέλα της Άλκμααρ και συγκαταλέγεται μέσα στους κορυφαίους κεντρικούς αμυντικούς της Eredivisie. Όχι άσχημα στην επάνοδό του από ρήξη χιαστού που τον άφησε εκτός για σχεδόν 10 μήνες.

Ο Παντελής Χατζηδιάκος και ο Μπρούνο Μάρτινς Ίντι της Άλκμααρ σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τη Νάπολι για τους ομίλους του Europa League 2020-2021 στο 'ΑΦΑΣ Στάντιον', Άλκμααρ | Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020
Ο Παντελής Χατζηδιάκος και ο Μπρούνο Μάρτινς Ίντι της Άλκμααρ σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τη Νάπολι για τους ομίλους του Europa League 2020-2021 στο 'ΑΦΑΣ Στάντιον', Άλκμααρ | Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020 EVA PLEVIER/POOL VIA AP

Ο Γιώργος Γιακουμάκης έχει 'τρελάνει' τους Ολλανδούς, αφού με 10 γκολ σε 14 αγωνιστικές της Eredivisie διεκδικεί τον τίτλο του 1ου σκόρερ της κατηγορίας. Παρ' όλα αυτά, δεν είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος της χώρας μας που τα πηγαίνει περίφημα σε αυτό το υψηλό επίπεδο, αφού η Ελλάδα έχει τροφοδοτήσει και αμυντικά την Ολλανδία, εδώ και χρόνια, με τον Παντελή Χατζηδιάκο.

Ο διεθνής κεντρικός αμυντικός είναι μόλις 23 ετών, όμως πριν από δύο Κυριακές, στην αναμέτρηση με αντίπαλο τη Βίλεμ, τιμήθηκε για τις 100 συμμετοχές με την Άλκμααρ σε όλες τις διοργανώσεις. Ένας Έλληνας αμυντικός έπιασε τριψήφιο αριθμό συμμετοχών με τη φανέλα μιας εκ των κορυφαίων ομάδων της χώρας, η οποία τη σεζόν 2019-2020 είχε τους ίδιους βαθμούς με τον Άγιαξ (αλλά δεν πήρε κάποιον τίτλο, αφού η σεζόν διεκόπη πρόωρα λόγω κορονοϊού).

"Είναι σπουδαίο επίτευγμα να φτάσω εδώ, στον σύλλογο όπου αγωνίζομαι 10 χρόνια τώρα. Είναι πολύ όμορφο που έφτασα τα 100 παιχνίδια. Από την 1η μέρα που ήρθα εδώ, ήταν όνειρο να παίξω στην πρώτη ομάδα. Τα κατάφερα. Ύστερα απ' αυτό, ονειρεύτηκα να παίξω ακόμα 100 παιχνίδια, που φυσικά είναι υπέροχο", δήλωσε στο AZ TV.

Από το 2011 στην Άλκμααρ

Το κατόρθωμα μόνο μικρό δεν είναι, έστω κι αν ο Χατζηδιάκος... έκλεψε σε σχέση με τον Γιακουμάκη. Η μητέρα του είναι από την Ολλανδία και η οικογένειά του μετακόμισε εκεί το 2011, με συνέπεια να έχει μεγαλύτερο περιθώριο να εγκλιματιστεί. Το αξιοποίησε στο έπακρο, αφού έγινε μέχρι και αρχηγός στην Κ16 της Άλκμααρ, ενώ αγωνίστηκε και στην εθνική Ολλανδίας σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία, επιλέγοντας τελικά το ελληνικό εθνόσημο το 2014, σε επίπεδο Κ17.

Από τον Δεκέμβριο του 2015 και το ντεμπούτο του με την 1η ομάδα δεν κοίταξε ποτέ πίσω. Άρχισε να παίρνει ευκαιρίες ύστερα από 2 σεζόν με συνολικά 8 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, να εκμεταλλεύεται τις καταστάσεις και έφτασε το 2017-2018 να είναι βασικός στα πλάνα του Τζον φαν ντεν Μπρομ. Εκείνη τη σεζόν η Άλκμααρ τερμάτισε στην 3η θέση και προχώρησε μέχρι τον τελικό κυπέλλου (ήττα από τη Φέγενορντ). Την επόμενη χρονιά τερμάτισε στην 4η θέση, με τον Χατζηδιάκο να έχει 17 συμμετοχές.

Η σεζόν 2019-2020 άρχισε ιδανικά για τον 22χρονο ποδοσφαιριστή. Βασικός στην ομάδα του Άρνε Σλοτ που ανέλαβε τα ηνία το καλοκαίρι και τη διατήρησε σε υψηλό επίπεδο. Μέχρι τον Νοέμβριο έκανε πρωταθλητισμό στην Eredivisie και προκρίθηκε στα νοκ άουτ του Europa League. Ο Χατζηδιάκος κεφαλαιοποίησε αυτές τις επιτυχίες με κλήσεις και ντεμπούτο στην Εθνική Ελλάδας.

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO 2020 / ΕΛΛΑΔΑ - ΒΟΣΝΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
O Χατζηδιάκος σε διεκδίκηση της μπάλας με τον Μπίτσακτσιτς, στην αναμέτρηση Ελλάδα - Βοσνία στο ΟΑΚΑ (2-1), για την 8η αγ. της προκριματικής φάσης των ομίλων του Euro 2020 (15/10/2019) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI


Όμως κάπου εκεί ελλόχευε η καταστροφή, αφού στα τέλη Νοεμβρίου υπέστη ρήξη χιαστού. Μέχρι εκείνο το σημείο, η Άλκμααρ είχε δεχθεί γκολ μόνο σε 4 από τα 14 παιχνίδια της Eredivisie (ο Χατζηδιάκος έλειψε μόλις σε 3 αγώνες). Δεν αγωνίστηκε στο υπόλοιπο της σεζόν, αλλά οι εμφανίσεις του ήταν αρκετές να τον οδηγήσουν στην υπογραφή νέου συμβολαίου, μέχρι το 2024.

"Όταν βρέθηκα σε δύσκολη κατάσταση, δεν ήταν ωραία. Όμως στο τέλος το ξεπέρασα και νομίζω ότι τώρα έχω τον τέλειο δεσμό με τους φιλάθλους. Αυτό μου δίνει αρκετή αυτοπεποίθηση. Είχα ένα πισωγύρισμα, αλλά δεν με επηρέασε. Με έκανε καλύτερο και πιο δυνατό".

Στους καλύτερους στόπερ του πρωταθλήματος

Από τον Σεπτέμβριο άρχισε να επιστρέφει σταδιακά στη δράση. Αν ήταν πιο έτοιμος, ίσως προλάβαινε τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League κόντρα στην Ντινάμο, τον οποίο είδε από τον πάγκο (ήττα-αποκλεισμός στο Κίεβο). Στη συνέχεια, όμως, πήρε φανέλα βασικού και σχεδόν δεν έλειψε λεπτό. Μετράει 19 αγώνες και 1.541 λεπτά συμμετοχής μέχρι στιγμής. Οι 6 αγώνες αφορούν τους ομίλους του Europa League, όπου ουσιαστικά η Άλκμααρ 'αυτοκτόνησε' την τελευταία αγωνιστική, κόντρα στην ουραγό Ριέκα, με τη Ρεάλ Σοθιεδάδ (τότε πρωτοπόρο της Primera Division) να προχωράει στη θέση της.

Στο πρωτάθλημα, η Άλκμααρ βρίσκεται κοντά στην κορυφή. Με 27 βαθμούς πλασάρεται στην 5η θέση, μόλις 7 πίσω από τον πρωτοπόρο Άγιαξ. Οι 5 σερί ισοπαλίες στην εκκίνηση της σεζόν ουσιαστικά ήταν αυτές που την κράτησαν πίσω, αφού στη συνέχεια είχε ένα διάστημα 8 αγώνων με 7 νίκες και μία ήττα (η μοναδική μέχρι στιγμής), ωσότου την περασμένη Κυριακή επιστρέψει στις ισοπαλίες, ίσως καρμικά: ο αγώνας με την Ουτρέχτη (2-2) ήταν εξ αναβολής της πρεμιέρας.

Σε ατομικό επίπεδο, ο Χατζηδιάκος τα έχει πάει περίφημα. Απόδειξη οι επιλογές του δημοσιογράφου Μάικλ Στέιθαμ, που βρίσκεται πίσω από το αγγλόφωνο Football-oranje.com. Στην ιδανική ενδεκάδα του 1ου γύρου δεν θα μπορούσε να βάλει τον Χατζηδιάκο, αφού εκεί, στη μοναδική θέση των στόπερ στο 3-4-3, επελέγη ο καλύτερος παίκτης του πρωταθλήματος (σύμφωνα και με το VI), ο Ρίτσεντλι Μπαζούρ της Φιτέσε, που αναγεννήθηκε όταν οπισθοχώρησε από τη θέση του αμυντικού μέσου (και βελτίωσε τη συμπεριφορά του). Ο Χατζηδιάκος είναι ο αναπληρωματικός του, όπερ μεθερμηνευόμενον, ο 2ος καλύτερος στόπερ της λίγκας για τον Στέιθαμ.

Βέβαια, ο Άγγλος δημοσιογράφος έχει επιλέξει έναν Έλληνα στην ιδανική ενδεκάδα και ο λόγος φυσικά για τον Γιακουμάκη, ο οποίος πλαισιώνεται στην επίθεση από τον βασικό ανταγωνιστή του για τον τίτλο του 1ου σκόρερ, τον Στίβεν Μπέρχαουζ της Φέγενορντ, καθώς και τον Ντούσαν Τάντιτς του Άγιαξ. Να σημειωθεί ότι τα δύο μπακ στην ιδανική ενδεκάδα είναι τα ακραία μπακ της Αϊντχόφεν, αντιπάλου του Ολυμπιακού στη φάση των 32 του Europa League, δηλαδή ο Τζόρνταν Τέζε δεξιά και ο Φίλιπ Μαξ αριστερά, ενώ οι Ντένζελ Ντάμφρις, Κόντι Γκάκπο και Ντόνιελ Μάλεν μπήκαν στους αναπληρωματικούς, μαζί με τον Χατζηδιάκο.

Η Άλκμααρ έδωσε τον πρώτο σημαντικό αγώνα προ ημερών, όταν νίκησε τη Φιτέσε με 3-1 και την πλησίασε στους 2 βαθμούς. Τις επόμενες εβδομάδες θα αντιμετωπίσει τους Big-3 για τον 1ο γύρο, ενώ τον Άγιαξ πρώτα θα τον υποδεχθεί στο 'ΑΦΑΣ Στάντιον' για τη φάση των 16 του KNVB Beker. Αν πάρει βαθμούς από αυτούς τους αγώνες, τότε καταφέρνει να επανέλθει δυναμικά στην κούρσα του τίτλου που θα μπορούσε να πάρει πέρυσι. Η παρουσία του Χατζηδιάκου αποτελεί εχέγγυο για κάτι καλό και δίνει την ευκαιρία στον Έλληνα στόπερ να 'μετρήσει' τις δυνάμεις του απέναντι στους πιο απαιτητικούς αντιπάλους.

News 24/7

24MEDIA NETWORK